vrijdag 27 augustus 2010

23 dingen gaat van start





Beste 23 dingen deelnemers van Bibliotheek Utrecht,
Via dit blog kunnen en moeten jullie reageren op elk van de 23 dingen.
We wensen jullie heel veel succes de komende tijd met het 23 dingen traject. En hopen dat jullie een stuk wijzer geworden zijn aan het eind.

Groet Nanda en Elsken

Ding 1: Introductie: Lees de blog en kijk waar 23 dingen over gaat.

Kijk wat 23 dingen eigenlijk in houdt en laat weten of je er zin in hebt en wat je denkt dat het voor je gaat betekenen.

Ding 2: Richt je eigen weblog in en plaats je eerste bericht

Maak een gmail adres aan voor jezelf en een weblog bij blogger.com.

Geef de naam van het blog dat je gemaakt hebt en je gmail adres door aan je coach. Op je eigen blog willen we graag dat je schrijft wat je al weet van web 2.0 en waar je eventueel al ervaring mee hebt op het web. Dus als je wel eens twittert of regelmatig foto's via Flickr deelt lezen we dat graag op je eigen blog.

Belangrijk is dat je leest wat een weblog eigenlijk is en wat je er allemaal mee kunt doen. Wij willen via dit blog graag weten of je denkt dat een weblog ook iets zou zijn voor Bibliotheek Utrecht. Schrijf hier dus een reactie op dit blog waarin je aangeeft of een weblog iets zou zijn voor Bibliotheek Utrecht.



Let op: Als je een reactie schrijft op dit blog zet er dan altijd bij @ je coach. Is Marc Conraads bijvoorbeeld je coach reageer dan zo: @ Marc Ik vind ........enz enz.

Ding 3: Meld je weblog aan en begin je ontdekkingstocht.

Je weblog graag aanmelden bij je coach, als je dat nog niet gedaan had. Dan hebben de coaches een overzicht van alle verschillende weblogs. Je hoeft ze dus niet aan te melden bij Rob Koers zoals op de 23 dingen site vermeld. Bekijk het filmpje ter inspiratie. Laat hier weten of je deze informatie doorgelezen en begrepen hebt. En je kunt altijd laten weten hoe het je tot nu toe bevalt.

Ding 4: Maak je leven eenvoudiger met RSS en een nieuwslezer

Wat is dat nu weer RSS? Lees er alles over onder ding 4. Kijk eens of Bibliotheek Utrecht ook al gebruik maakt van RSS. Graag horen we van je of dit je handig lijkt en hoe Bibliotheek Utrecht hier wat mee kan.

Ding 5: RSS feeds vinden

Hier leer je om RSS feeds te vinden en eventueel aan je blog toe te voegen. Zoek een RSS feed die jij uitermate handig of interessant vindt en geef hem via dit blog aan ons door.

Ding 6: Ontdek Flickr, een van de populairste foto opslagsites

Websites die de mogelijkheid bieden om foto’s op te slaan, bestaan al sinds de jaren 90. Een website die het begrip “sharing” (delen) een flinke boost heeft gegeven en uitgroeide tot een levendige community, is Flickr. Om foto’s te beschrijven en terug te vinden, maakt Flickr gebruik van “tags”, of wat bibliothecarissen “trefwoorden” noemen.


Lees alles over Flickr. Bibliotheek Utrecht heeft een Flickr account en op de website kun je ook fotogalerijen vinden die uit Flickr komen. Zoek zo'n fotogalerij op onze eigen website en geef in je reactie op dit blog aan waar je dit gevonden hebt.

Ding 7: Flickr verder ontdekken

Ontdek wat je allemaal met Flickr kan doen.
Geef in je reactie aan wat je handig/onhandig vindt aan Flickr en of je toepassingen ziet voor bibliotheken.

Ding 8: Online plaatjes bewerken

Bij dit Ding gaat het erom, dat je ontdekt wat de kracht is van social software. En om je creativiteit te (her)ontdekken!
Bewerk minstens 1 plaatje met behulp van een van de image generators die hier genoemd worden. Zet dat bewerkte plaatje op je eigen blog.
In je reactie op dit blog willen we graag wat over je ervaringen horen. Ging het makkelijk? Vond je het leuk? Denk je dat je dit vaker zult gebruiken? Vertel ons erover in je reactie op dit blog.

Ding 9: Schrijf een posting over jouw visie op Web 2.0

Tijd voor een eerste denkmoment. Hoewel je nog maar drie ‘grote’ Dingen hebt gedaan (bloggen, RSS, foto’s delen) heb je misschien al een aardig beeld van waar het bij Web 2.0 over gaat. En dat je de impact ervaart van al deze ontwikkelingen op hoe mensen en organisaties met elkaar communiceren. Maar ook hoe we de informatie die op ons afkomt, beter kunnen filteren.

Graag willen we dat je op je eigen blog een visie schrijft over web 2.0. Als je dit gedaan hebt laat het dan aan je coach weten dan kan die het bekijken. We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen tot nu toe.

Ding 10: Social bookmarking en Delicious

Lees alles over Delicious en bekijk ook het filmpje. Laat ons weten of je mogelijkheden ziet om delicious te gebruiken voor Bibliotheek Utrecht.

Ding 11: Ontdek wiki’s en hoe bibliotheken ze kunnen toepassen

Dit gaat over samenwerken. Lees alles over Wiki's en de verschillende manieren waarop je ze kunt gebruiken. Bekijk ook weer het filmpje. Daar wordt op een simpele manier uitgelegd wat een wiki is en wat je er mee kunt doen. Laat ons weten of je mogelijkheden ziet voor Bibliotheek Utrecht.

Ding 12: Microbloggen met Twitter

Reuze populair dat twitteren. Allerlei bekende Nederlanders en politici zijn er maar druk mee. Maar wat is het nu eigenlijk? Hier kun je er alles over lezen. Wordt je er door gegrepen twitter dan lustig mee.
Bibliotheek Utrecht twittert ook. Kijk eens of je ons kunt vinden. Laat ons in je reactie weten of je denkt dat twitteren belangrijk is voor de bibliotheek en wat we er dan mee kunnen doen?

Ding 13: Online kantoortoepassingen en andere tools

De beschikbaarheid en het gebruik van online kantoorapplicaties is de laatste jaren explosief gestegen. En met reden! Deze krachtige toepassingen stellen gebruikers in staat om via het web documenten te maken en te delen met anderen, zonder dat daar software voor op de computer geïnstalleerd hoeft te worden.

Lees alles door over online kantoortoepassingen. Wat zie je voor mogelijkheden voor Bibliotheek Utrecht? Als je het leuk vindt werk dan eens met één of meer collega's online aan een document.

Geef in je reactie op dit blog aan wat je de voor- en nadelen vindt van dit soort toepassingen en hoe je er eventueel gebruik van zou kunnen maken in je werk. Tips voor het gebruik binnen Bibliotheek Utrecht zijn ook altijd welkom.

Ding 14: Instant Messaging : blabla of uhhuh?

Als er één onderwerp voer voor discussie is in de bibliotheekwereld, op scholen en in gezinssituaties, dan is dat wel chat. Door de ene bibliothecaris verfoeid en resoluut bestempeld als “wat een onzin wordt daar toch gekletst”, door de ander gezien als een zeer effectief gereedschap in de (bedrijfs)communicatie en het onderhouden van vriendschappen.

Wat vind jij van chatten? Heb je het wel eens gedaan? En kan Bibliotheek Utrecht hier iets mee? Denk dan aan in- en extern gebruik, dus met elkaar chatten of met klanten. Laat het ons weten in je reactie en lees alles door over instant messaging op 23dingen.nl

Ding 15: Ontdek je plekje, ontdek Google Maps en Street View

Een belangrijke webtrend van de afgelopen jaren is locatie. Locatie is overal, niet alleen op het web maar ook bijvoorbeeld in de navigatieapparatuur in je auto of GPS op je mobiele telefoon. Het gevolg is dat er op websites steeds meer aandacht is voor locatiegeoriënteerde toepassingen, tools en gadgets.

Lees alles over Google Maps end. Kun je op de website van Bibliotheek Utrecht al een dergelijke toepassing vinden? Laat ons weten in je reactie waar je iets gevonden hebt en wat je daar van vindt. Kun je nog meer toepassingen bedenken voor Bibliotheek Utrecht? Laat het ons weten in je reactie op dit blog.

Trouwens we zijn al ruim over de helft! Dus dat gaat goed. Hopelijk vinden jullie het nog leuk allemaal:-)

Ding 16: Ontdek wat YouTube video te bieden heeft

De videohosting sites zijn in de afgelopen twee jaar als paddestoelen uit de grond geschoten, met YouTube (er is ook een Nederlandse versie!) als absolute uitschieter wat populariteit betreft.

Filmpjes iets voor ons? Laat het ons weer weten in je reactie. Struin eens lekker rond op you tube en geef je coach de link van een filmpje dat jij heel leuk vindt om te zien. We zijn benieuwd waar jullie allemaal naar kijken.

Ding 17: Mobiel internet

Ding 17 is net vernieuwd op de 23 dingen site. Ook daar moet je natuurlijk inspelen op de laatste trends en ontwikkelingen:-). Het is nu dus mobiel internet geworden.

In alle onderzoeken over internet, de trendvoorspellingen voor de (nabije) toekomst zie je een aantal ontwikkelingen terugkomen. Mobiel, Altijd en Overal spelen hierbij een centrale rol. Een praktische uitwerking hiervan is dat technisch geavanceerde, krachtige en slimme mobiele telefoons, voorzien van mobiel internet, Global Positioning System (GPS) en multimedia voorzieningen, bezig zijn aan een opmars.

Lees alles over mobiel internet.
Kun je een app bedenken voor de bibliotheek, die gebruik maakt van mobiel internet, camera en/of GPS?
Laat het ons weer weten in je reactie op dit blog.

Ding 18: Catalogiseer je boekenkast met LibraryThing

Wie van boeken, bibliotheken en catalogiseren houdt, zal LibraryThing (ook in een Nederlandse versie) geweldig vinden! Deze website stelt je in staat om je eigen boekenkast in kaart te brengen, te catalogiseren en ook om andere mensen te vinden die een vergelijkbare boekenverzameling en een vergelijkbare smaak hebben zoals jij.

Lees alles door en neus eens lekker rond. Leuk? Waarschijnlijk vinden velen van jullie dit hartstikke leuk en handig. Misschien had je al een account of maak je er meteen eentje aan. Kunnen we hier iets mee als bibliotheek? Laat het ons weten in je reactie op dit blog.

Ding 19: Sociale netwerken en wat er in te doen is

Net als Twitter is dit een hot onderwerp. Heel veel mensen maken gebruik van sociale netwerken zoals Hyves en Facebook. Hier kun je leren wat dit soort netwerken nu eigenlijk inhouden.
Misschien zit je zelf al lang bij een sociaal netwerk, misschien vind je het helemaal niets. En kan de bibliotheek er iets mee? We doen er al iets mee. We hebben een hyves pagina speciaal voor jongeren. Kijk maar eens of je die kunt vinden. Er zijn ook pagina's speciaal voor bibliotheekmedewerkers. Daar wisselen ze informatie uit over bibliotheekonderwerpen.
Wat vind je hiervan? Laat ons weten of je sociale netwerken ziet zitten en wat je denkt dat Bibliotheek Utrecht er mee zou moeten doen.

Ding 20: Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk

Wie herinnert zich dit nog: op vrijdagmiddag na school samen met een vriend en je zakgeld naar de platenwinkel in de stad fietsen, de nieuwste LP van Neil Young kopen. Naar huis en dan onder het genot van een mok thee samen de muziek beluisteren op de Lenco platenspeler. En dan elk nummer bediscussiëren. Vond je deze plaat nou beter dan ‘Deja Vu’? Waar zouden de teksten over gaan? En nu je toch bij elkaar bent, wat vond je kameraad van Dylan’s ‘Slow train coming’? En had ik al gehoord over de nieuwe Fleetwood Mac? En kende ik die ene gozer, hij blijkt een schitterende platencollectie te hebben!

Dit klinkt als nostalgie, maar tegenwoordig is het beluisteren en praten over muziek, het uitwisselen van nieuwtjes en het bekijken van lijstjes een digitale aangelegenheid. En net zoals het kijken naar afbeeldingen, het delen van favorieten, het besnuffelen van elkaars boekenkast ook zo mooi via de tools kan die we eerder in de 23 Dingen tegenkwamen, zo blijkt ook muziek een bindmiddel te zijn om mensen bij elkaar te brengen. Maar ook om rustig in je eentje te genieten van je favoriete muziek.

Prachtig wat je allemaal kunt delen via het web. Ga van dit ding maar gewoon genieten en laat ons horen of je iets leuks gevonden hebt op muziekgebied. En natuurlijk horen we ook hiervan graag of je toepassingsmogelijkheden ziet voor de bibliotheek.

Ding 21: Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi

Het hele 23 Dingen programma staat in het teken van het woord ‘sociaal‘. Foto’s, boeken, favoriete websites, documenten, muziek … het nieuwe web is sociaal en het ‘delen’ van al die ‘dingen’ met vrienden, bekenden en onbekenden is steeds gewoner aan het worden. De grote vraag die je bij dit alles kunt stellen is: “wat heb je persoonlijk nu aan al die dingen en – net zo interessant – wat kunnen bibliotheken er nu mee?”
In dit bijna laatste Ding gaan we kijken welke sociale aspecten bibliotheken toevoegen aan het hart van de collectie: de catalogus.


Natuurlijk hebben wij zelf de aquabrowser en my discoveries. Wat vind je er eigenlijk van? En hoe kunnen we onze klanten beter op de hoogte brengen van alle mogelijkheden die er in zitten? Ga eens lekker in onze aquabrowser kijken en lees ook alle informatie erover door die op 23 dingen te vinden is. Wat is goed, wat kan beter! We horen het graag in je reactie hier.

Ding 22: Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken

Hier lees je alles over Bibliotheek 2.0.
Bibliotheek 2.0 (in de Engelstalige literatuur Library 2.0 of kortweg L2) is een betrekkelijk nieuwe term die gebruikt wordt voor een verzameling gedachten om op een andere manier bibliotheekdiensten aan te bieden aan de gebruikers.

1. Lees twee of drie artikelen over Bibliotheek 2.0 uit de bronnenlijst (engels en/of Nederlands). Als je zelf andere artikelen hebt gevonden, laat het dan weten via een reactie op dit bericht.
2. Schrijf een blogpost op je eigen blog waarin je je gedachten weergeeft over één van deze artikelen.
Laat het aan je coach weten als je dit gedaan hebt zodat hij/zij je blogpost kan lezen.
Succes!

donderdag 26 augustus 2010

Ding 23: Evalueer wat je in de afgelopen tijd hebt geleerd

Y E S ! Je hebt de finish gehaald, het 23e Ding! Je kan jezelf een schouderklop geven voor het feit dat je het hele programma hebt doorlopen. Gefeliciteerd!

Voor dit laatste Ding vragen we je om terug te kijken op deze ontdekkingsreis. Om er wat lijn in aan te brengen zou je langs deze punten kunnen schrijven.

  • wat waren je favoriete Dingen die je onderweg hebt leren kennen en gebruiken?
  • wat heeft dit leerprogramma “gedaan” met jou en met Bibliotheek Utrecht?
  • waren er dingen die je verrasten, als onverwacht resultaat van dit programma?
  • wat kan er gedaan worden om 23 Dingen te verbeteren?
  • En vul aan: “23 Dingen was voor mij …”


Schrijf dit allemaal op je eigen blog en laat het je coach weten als je het af hebt.
Nogmaals gefeliciteerd, je hebt het gehaald. Veel leesplezier met je e-reader.