vrijdag 27 augustus 2010

Ding 16: Ontdek wat YouTube video te bieden heeft

De videohosting sites zijn in de afgelopen twee jaar als paddestoelen uit de grond geschoten, met YouTube (er is ook een Nederlandse versie!) als absolute uitschieter wat populariteit betreft.

Filmpjes iets voor ons? Laat het ons weer weten in je reactie. Struin eens lekker rond op you tube en geef je coach de link van een filmpje dat jij heel leuk vindt om te zien. We zijn benieuwd waar jullie allemaal naar kijken.

77 opmerkingen:

  1. @Netty
    Youtube, al bekend natuurlijk. Altijd een leuk tijdverdrijf, maar wel verslavend, je beland meestal van het één filmpje in het andere...
    Ik heb meteen op mijn blog even het embedden van video's getest, en ik heb een videobalk toegevoegd met filmpjes van Bibliotheek Utrecht op Youtube.
    Wij doen hier dus al wat mee. Ook weer een prima manier, om via Youtube of Vimeo video's te laten hosten, en op de site op te nemen.
    Al is het voor de RSS-feed al wel wat lang geleden dat er een nieuwe filmpje is verschenen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Karin, ik zie dat het jou gelukt is om een videootje te embedden. Mij niet!
    Op mijn blogpagina van bibliotheek20.ning lukte mij alles nu niets meer zo lijkt!
    elza

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Netty
    Aangekomen bij dit ding leek het me wel leuk om zelf een filmpje te maken. Gisteravond heb ik van Gilles een filmpje gemaakt en dat heb ik op mijn blog gezet. Ook ik heb geprobeerd het te embedden (de nederlandse versie zegt insluiten) maar ook bij mij lukt het niet. Dus heb ik er een koppeling van gemaakt. Klik op mijn naam als je wilt kennismaken met Gilles, de rood geneusde.
    Ik denk dat You Tube heel leuk is voor onze website. Ik denk dan aan filmpjes van muziekoptredens, activiteiten, kennismaken met een (nieuwe) vestiging, groepsbezoeken. Die filmpjes kunnen door klanten gemaakt zijn of door onszelf. Als je niet te kritisch bent kun je zo'n filmpje zo op je website zetten. Maar vaak moet er nog wel wat aan bewerkt worden, en dan wordt het weer zo'n ding om te doen. Dan kost het weer (vaak te veel) tijd en daar zitten we al zo krap in. Het zou wel de website wat levendiger maken denk ik

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @gerda

    Een filmpje uploaden heb ik 3x geprobeerd maar mijn oude computer kwam niet verder dan de helft van 675 Kb. Dankzij mijn nichtjes (13 en 15 jaar) ben ik sinds 2 maanden YouTube fan.

    Leuk en mooi vind ik zelf een fragment uit As it is in heaven http://www.youtube.com/watch?v=D_B8-oxUiAc&feature=grec_index

    Prachtig wat er allemaal te vinden is. Een vriendin van me had haar eigen variant op Zomergasten gemaakt met YouTube. Erg leuk.

    Voor de bibliotheek zijn filmpjes leuk maar dan moet het wel goed zijn. Op de startpagina van beeb Eemland staat een filmpje met slechte kleur/licht en dat werkt wat mij betreft averechts.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Elsken
    Ik ben een enorme fan van filmpjes en kijk regelmatig naar you-tube. Het is vaak beter als TV. Prive ben ik steeds vaker filmpjes aan het maken. Niets bijzonders hoor. Ik film meestal gewoon mijn vrienden en familie. Bij het bekijken van een filmpje ga je heel intensief kijken en luisteren naar iemand. Het is nog sterker dan het effect van een foto. Je ziet meer zo lijkt: de informatie komt veel sneller en krachtiger binnen bij je omdat je het in een ander kader (omgeving) ziet.
    Daarvan kun je gebruik maken.

    De OBA heeft sinds kort, leuke en erg mooie filmpjes op haar site staan. Ik vind dat wij veel meer met filmpjes zouden moeten doen.
    We kunnen goed laten zien wat we hebben, we kunnen veel dingen uit leggen. Het zegt 10 x meer (maar kost ook 10 x zoveel tijd).
    Omdat we bij 23 dingen los mogen gaan wat onze ideeen betreft geef ik er weer een paar.
    Wat te denken van:
    via een filmpje aan klanten uit leggen over de indeling in werelden?
    en welke presentaties we hebben?
    Via een filmpje een instructie van in/uitlenen geven?
    of de voordelen van een standaard abonnement vertellen/ laten zien?
    Makkelijk lezen plein? Boekstart? Wist u datjes?
    Natuurlijk is het ook leuk om een activiteit te filmen maar ik zou het met name inzetten als promotie in plaats van verslaglegging.
    Elk filmpje kan ook weer tijd in de Frontoffice besparen.

    Wel blijft het, als je mensen in beeld wilt brengen, altijd lastig met de privacy van klanten. Maar er zijn mensen die het prima vinden of zelf leuk vinden.

    Ik zal op mijn blog een zelf gemaakt filmpje zetten (nog even geduld).
    Er zijn al 2 favoriete youtube filmpje te zien op mijn blogs, maar goeie kans dat ik er nog een bij zet.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @liduin
    YouTube had ik al wel eens bekeken, maar ik vond toen dat er veel slechte onzin filmpjes opstonden. Dat vind ik nog steeds. Maar ik ben er ook achter gekomen dat er veel leuke filmpjes te bekijken zijn. Wij als bibliotheek staan er ook op. Ik zag zelfs 6x met uitleg over de aquabrowser. Ik denk dat het een manier is om via goed gemaakte filmpjes onze bibliotheek te promoten. Vroeger ging ik vaak op vakantie naar "LLanes Asturias", daar heb ik filmpjes van bekeken. Een daarvan is een mooie reklame film van hotels. www.youtube.com/watch?v=77bfljqcs en watch?v=a7qvpwzqghl

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @eline
    Ik kijk regelmatig op YouTube, vooral naar filmpjes van onze eigen sambaband, maar ook van bijvoorbeeld vioolspelende collega's, en andere bevriende bandjes en muzikanten.
    Ik denk dat het voor de bibliotheek heel leuk kan zijn om gebruik te maken van YouTube, en sommige filmpjes die er nu op staan van bijvoorbeeld optredens in de muziekbibliotheek vind ik ook erg leuk, maar ik vind er ook wel wat nietszeggende dingen opstaan, die wat mij betreft de moeite niet waard zijn. En dat vind ik dan zonde. Het geldt eigenlijk voor alle, tot nu toe 16, dingen, dat je er niet 'een beetje' in kan stappen. Dat heeft geen zin. Als je er als bibliotheek iets mee wilt, dan moet je dat goed bijhouden, actueel houden, zorgen dat er voor de klanten steeds weer een reden is om het te volgen, en anders kan je het net zo goed niet doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Tine, ik stoom gelijk door naar ding 16: als gebruiker van youtube ken ik het al langer; ik gebruik het om bijvoorbeeld dat ene liedje van vroeger nog eens op te zoeken, of een uitzending van Koot en Bie en zo. Maar ook om andere amateurpianisten op te zoeken; zoals wanneer ik met mijn quatre main-maatje iets van plan ben te gaan spelen. Daarom staat op mijn blog een embedded video van een duo dat Danse macabre quatre mains op de piano speelt. Wij spelen dat dus 14 november ook, maar daar wordt geen opname van gemaakt!
    Het is een leuk medium en het nseeuwbaleffect als je eenmaal wat opzoekt is erg leuk; kan verslavend zijn. Wel zeker denk ik dat filmpjes van allerlei bezigheden binnen de bibliotheek ook een plek zouden kunnen krijgen. Maar dan moet het wel op een duidelijke plek op de site zijn.
    En wie gaat dat beheren?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @eline
    Met twee puberzonen in huis is het onmogelijk om niets van Youtube af te weten.Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een filmpje of video van. Ik gebruik youtube veel om Italiaanse muziek op te zoeken en op mijn mobiel te zetten, ook heb ik een internet radio, zodat ik de hele dag Italiaanse muziek kan luisteren. Ik had al een Youtube account en heb al eerder twee nieuwsitems van RTL nieuws op Youtube en vervolgens op mijn blog gezet. Mijn favoriete filmpje op dit moment is van Nek, een Italiaanse artiest. In september heb ik in Luik een concert van hem bezocht.
    Youtube is voor Bibliotheek Utrecht net zo belangrijk als Google Maps. Je kunt er niet om heen. Ik denk in ieder geval aan filmpjes van activiteiten die in de vestigingen hebben plaats gevonden, maar ook virtuele rondleidingen in de bieb, vooral voor Vleuterweide, filmpjes met uitleg van de catalogus en de mogelijkheden van verlengen/reserveren e.d. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar ook dit moet wel weer actueel en vernieuwend zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Elsken
    You tube leuk en grappig. Er zo veel te zien, maar ook hartstikke handig om muziek te luisteren. Op mijn blog heb ik een paar filmpjes geplaatst.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ella zei
    @Jessie

    Een filmpje op mn blog via Youtube plaatsen was nog makkelijker dan ik vermoedde. Bij Youtube onder het filmpje via "delen" op Blogger klikken en hij was geplaatst.
    Oude animatiefilmpjes, opnames van videokunst, dingen vinden die je anders nergens meer kan bekijken (of slechts met veel moeite). Ik vind het een geweldig fenomeen.

    De bibliotheek kan Youtube goed gebruiken om filmpjes van activiteiten te laten zien of van optredens die hebben plaatsgevonden. Wel erg belangrijk vind ik dat de kwaliteit van t gefilmde niet te amateuristisch is. We zijn tenslotte een bedrijf en geen hobby clubje.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Marc...tuurlijk zijn filmpjes leuk voor onze site en informatief en het maakt de site ook levendig. gut je kan er alle kanten mee uit. filmpjes gemaakt in onze eigen biebs van evenementen laat de klant zien dat er nog meer te doen is dan boeken lenen! zie mijn blog voor filmpje.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @Marc Youtube is leuk erg leuk. Via Youtube vind je de gekste dingen die gefilmd worden. Je kunt niets bedenken wat nog niet op Youtube is uitgebracht, zelfs de televisie zender RTL 4 heeft via Youtube de kandidaten gescreend die nu in de uitzending zitten van "De voise of Holland" , Eesmé Denters die via Youtube doorbreekt en nu een carriére heeft in Amerika. Zie mijn filmpje op mijn blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @Marc Heel leuk You Tube. Ik kijk regelmatig filmpjes van artiesten of bijv. van stukken die we op het koor aan het zingen zijn.Heb nu een filmpje geplaatst op mijn blog, wist nog niet hoe dat ging. Probeer met mijn fotocamera ook wel eens filmpjes te maken. Voor de bibliotheek is het denk ik goed om recente filmpjes op You Tube te zetten maar er zouden ook veel meer filmpjes op de site gebruikt kunnen worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @ Elsken

    Ja youtube, lastig om dat niet te kennen en geen gebruik van te maken. Ik zet regelmatig youtube aan om gewoon muziek te luisteren of ik ben filmpjes voor een presentatie aan het zoeken. We kunnen bijna niet meer zonder! En ja natuurlijk kunnen we daar iets mee! Zet daar alleen al je filmpjes op promo materiaal of bijvoorbeeld skoolzone. Ik denk dat je zo kinderen eerder bereikt dan iets op de site zetten, dit is veel toegankelijker en populairder!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Marc:
    Ook ik ken You tube. Al zit ik er niet vaak op. Heb op de site van bibliotheek Waterweg gekeken. Heel handig die instructies video’s ( zoeken en vinden/E-reader/E-books) voor klanten: “over hoe het werkt”. Handig dat klanten de mondelinge instructies van ons nog eens kunnen bekijken.
    Ik denk dat de bibliotheek veel meer van dit soort video’s/filmpjes gebruik zou kunnen maken. Bijvoorbeeld om nieuwe producten onder de aandacht te brengen (boekstart etc.), actuele activiteiten. Maar ook straks de nieuwe indeling van bibliotheken (werelden).
    Van alle 23 dingen tot nu toe ben ik over dit ding het meest enthousiast en heb het gevoel dat dit echt meerwaarde heeft voor ons.
    Voor klanten moet wel duidelijk zijn hoe men dit kan vinden. Bibliotheek Waterweg heeft heel handig op de home pagina verwijzingen naar Facebook/ Twitter/ You tube etc.
    Ik heb al 2 filmpjes op mijn site staan. Mocht ik nog een leuke tegenkomen dn zal ik deze erbij zetten.
    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @Marc
    YouTube kende ik al, heb ik al veel op gezocht. Het werk wel verslavend als je hiermee bezig bent. Van het een komt het ander en maar kijken en luisteren. Heel leuk om te doen maar het slokt veel tijd op.
    Op mijn Hyvespagina had ik ook 2 filmpjs van YouTube gezet van de Roemeense zangeres Irina Loghin.
    De bibliotheek kan het ook gebruiken om er filmpjes op te zetten van bijvoorbeeld leuke activiteiten die hebben plaatsgevonden in de bieb. PR PR PR

    BeantwoordenVerwijderen
  19. @jessie
    Youtube, voor mij een oude bekende. Filmpjes van onze vakantie in China zijn er door ons opgezet en het youtube kanaal van Chris, mijn man wordt regelmatig geraadpleegd.
    Bibliotheek Utrecht kan dit kanaal nog meer optimaal inzetten voor promotie en pr.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. @Netty
    Youtube is ook mij bekend al doe ik er zelf niet veel mee. Kan goed ingezet worden om klanten rond te leiden in de bibliotheek, om de biblotheek te promoten. Ik kwam bij het zoeken op "bibliotheek utrecht" alle aquabrowser filmpjes tegen.
    Verder heb ik op mijn eigen blog een filmpje gezet van mijn favoriete duo en het gaat ook nog over een bibliotheek.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. @Tine
    Ik zoek regelmatig op Youtube naar muzikanten, interviews met schrijvers, filmfragmenten en met mijn 2 zoons zit ik regelmatig te genieten van gekke filmpjes.
    Voor de bibliotheek is Youtube een prachtige manier om te laten zien welke activiteiten we zoal organiseren. We kunnen de klanten een blik gunnen op onze groepsbezoeken, de leeskringen voor kinderen: hoewel privacy daarbij een lastig aspect kan zijn. Ik zou ook willen dat we onze culturele activiteiten "live" laten zien, Oba doet dat dacht ik al!
    Beeld: een krachtig en sterk medium!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. @jessie
    Natuurlijk ken ik Youtube, maar gebruik het sporadisch. Voor het werk: promotie en instructie. Beeld creatief gebruiken om de Lees en Schrijf!-Punten te promoten. Of de boeiende taallessen in Lombok.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. @Marc Youtube:heerlijk! Alles wat je wilt zien/horen, kun je vinden op youtube. Ik ben een enorme fan. Of het nou om muziek gaat of om telvisieprogramma-fragmenten; je zoekt nooit vergeefs.
    De bibliotheek kan zeker ook gebruik maken van youtube. Heeft dit ook al gedaan om de werking van de aquabrowser uit te leggen. Maar zo zijn er natuurlijk nog veel meer onderwerpen te bedenken.
    Bv. als een bibliotheek opnieuw wordt ingericht, of om nieuwe services bekend te makenbij een groter publiek bv. Skoolzone.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. @Eline

    Weer een ding waar ik bijna ieder dag wel even kijk. Vaak is het omdat ik een mailtje krijg met een youtube video.
    Ik heb een filmpje over de opening van Vleuterweide gevonden, met allemaal bekende gezichten .
    De bibliotheek zal zeker vaker gebruik moeten maken van Youtube en dit ook op de eigen site moeten melden.
    Kan heel erg leuk zijn met openingen van nieuwe of vernieuwde vestigingen, de kinderboeken week, Nederland leest en andere activiteiten.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. @Eline
    Eindelijk een makkie. Ik ben al jaren verslaafd aan Youtube, en heb ook een eigen kanaal waar ik zelf filmpjes op zet (www.youtube.com/user/hamadah4?feature=mhum), en flink wat afspeellijsten op heb varierend van sympho tot wereldmuziek tot klassiek viool.
    Leuk om filmpje te zien van de opening van de bieb in Vleuterweide! Goed ook om dit soort filmpjes te maken, ook bij andere activiteiten zoals KBW, Nederland Leest etc. Het is een extra medium om de bieb op de kaart te zetten als culturele en sociale plek!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. @gerda
    Alle media maken tegenwoordig gebruik van Youtube!Wil je Marijn en mij een flashmob zien doen zoek dan "flashmob westerliefde". Je kan je verliezen in de filmpjes, leuk dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. ding 16
    @Liduin
    http://www.youtube.com/watch?v=thfujxsJ4LY
    Bovenstaand filmpje is van een optreden van CircleJ. Heel af en toe zie ik korte items uit het NOS-journaal van hun website. Meestal is de beeldkwaliteit matig: te klein en vaag. Voor reclamedoeleinden en instructiefilmpjes van de bibliotheek wel handig.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Ik doe weinig met Youtube, want voor je het weet is de middag weer om. Laatst zocht ik een Teleac-cursus uit 1993. Ik was zo ouderwets om eerst in Picarta te zoeken, waar ik hem alleen op videocassette vond. Gelukkig bleek de hele cursus op Youtube te staan. (En zo wordt de rol van de bieb steeds kleiner...). Ik heb een video ge-embed in mijn blogbericht. Achteraf lees ik dat het makkelijker had gekund: onder het filmpje via "delen" op Blogger klikken (dank, Ella).

    Op de website van de bieb worden op diverse plaatsen filmpjes gebruikt: bijvoorbeeld als hulp voor de aquabrowser of de eportal. Prima natuurlijk, alleen mis ik bij de aquabrowser een helpfunctie met geschreven tekst. Niet iedereen heeft het geduld voor een filmpje.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. @Liduin
    Via Hyves ook wel eens filmpjes (van Youtube) geplaatst.
    Op YouTube een pianostuk, Ave Maria van Burgmuller beluisterd,
    wat ik voor de pianoles moest instuderen.
    Een meisje van 10 jaar speelde dit stuk op de piano, erg knap!

    Bibliotheek Utrecht gevonden, o.a Vleuterweide en een oud muziekoptreden van de muziekbibliotheek.
    Ik zou veel meer gebruik maken van YouTube, b.v. aankondiging van een optreden in de
    muziekbibliotheek, stukje muziek en video van de artiesten laten horen...
    Of tijdens de kinderboekenweek, het optreden van de troubadour laten horen en zien via YouTube.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. @Mary
    Youtube
    Op de avond dat ik verder zou gaan met de Dingen ben ik naar een concert geweest van Southside Johnny & The Asbury Jukes. Natuurlijk was de volgende dag al een filmpje te vinden op Youtube! Dat heb ik natuurlijk gelijk op mijn blog gezet, genieten hoor. Heb de afgelopen jaren al veel fraaie filmpjes ontvangen van vrienden. Je kan mooi op onderwerp zoeken en zo ben je gauw uuuren bezig. Een eigen filmpje maken en uploaden heb ik nog niet gedaan. De Bieb kan leuke filmpjes plaatsen van concerten of bijzondere activiteiten. Ook instructiefilmpjes over catalogusgebruik is een mogelijkheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. @Jessie.
    Youtube bezoek ik als ik bv. een recensie lees in de krant van een muzikant of groep die ik niet ken. of ik wil iets meer zien van iemand bv. Hugh Laurie of Katinka Polderman of Dave Eggers of fotografen. of ik krijg linkjes van mensen om me heen, erg leuk altijd! zoals de volgende:http://www.youtube.com/watch?v=1TeRhNhP-FQ
    werkgerelateerd: filmpje Leeskr8: staat alleen op www.leraar24.nl en zou eigenlijk heel goed ook op youtube kunnen, bedacht ik me net. Toch eens vragen aan Leraar24....
    Verder Bibl Utrecht opgezocht: ik heb niet alles bekeken, maar wel weer wat bijgeleerd: Rob die vertelt over Sabine! Wist ik niet...
    Kunnen we best doen: een flitsend filmpje over BU, maar dan wel graag kwalitatief goed! van een activiteit (filmopnames meebegroot...) of over een groepsbezoek en dan publiceren met toestemming van docent en klas. Al hoewel: hoelang houd je dat vol om voor alle, ook bewegende, beelden toestemming te vragen....
    Nog een tip:
    www.leraar24.nl kun je verzoeken om een filmpje te komen maken (mits het iets educatiefs is, ik weet niet hoe ruim zij dat zien...),het kost ons niets! Zeker ook iets voor bibliotheken.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. @Gerda You tube, onmisbaar als je bij een orkest zingt dat nummers uit de jaren 30, 40 en 50 speelt! Prachtige filmpjes staan er op van de oorspronkelijke uitvoeringen, bijvoorbeeld deze http://www.youtube.com/watch?v=QzHIn5S-RbY
    Wish we could dance like that ... Inmiddels zijn we er zelf ook op te vinden: http://www.youtube.com/watch?v=A88TAoqopPc
    En of het voor de bieb geschikt is? Natuurlijk, alhoewel ik zelf eerder aan muziek en dans denk, misstaan leuke lezingen en bijeenkomsten in de bibliotheek niet op you tube. En kijk eens wat een leuke reclame je er kan maken http://www.youtube.com/watch?v=hKlKB56BT7o

    BeantwoordenVerwijderen
  33. @Eline,
    http://www.youtube.com/results?search_query=band+of+horses+factory&aq=3

    Dit is mijn filmpje van You tube, die ik ook op mijn blog heb gezet.
    De muziek is geweldig, het blijft maar door je hoofd spoken. Het filmpje kwam ik al een tijdje geleden op het spoor. You tube was mij al bekend.
    Het is alleen ook weer zo verslavend.
    Van het één kom je algauw weer bij het ander.

    Voor wat de bieb betreft, ik zie er zeker leuke mogelijkheden voor. Maar het moet wel actueel blijven. Je moet de klant blijven triggeren.
    Maar bijvoorbeeld een groepsbezoek, een uitleg of de bezichtingen van vestingingen zijn een optie.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. @Jessie,
    Youtube ken ik al lang. We hebben al een paar eigen filmpjes op youtube staan. Ik heb er eentje op mijn weblog geplaats. Kijk maar!
    Groetjes, Pili

    BeantwoordenVerwijderen
  35. @ Liduin

    "You Tube" is een hele leuke site, maar wat staat er ook een onzin op. Ik gebruik deze site om muziek-tv fragmenten terug te kijken, bv de audities van Paul Potts en Susan Boyle waar indertijd iedereen het over had. Ook gebruikte ik You Tube regelmatig tijdens mijn redactiewerk voor Davindi. de laatse tijd kijk ik wat minder, te druk met andere bezigheden.
    Ik heb de filmpjes van de bibliotheek Utrecht bekeken, jammer dat het al weer een jaar geleden is dat er video's zijn geplaatst. Ik zie zeker een functie voor de bibliotheek. Uitleg van aquabrowser, zaken rondom abonnementen, verlengen, reserveren, aankondigen voor activiteiten, presentaties ed. Niet alleen de items verlevendigen met foto's, maar zeker door filmpjes te plaatsen. Een "ding"dat breed ingezet kan worden

    BeantwoordenVerwijderen
  36. @Marc,
    Filmpjes: ja natuurlijk!
    Beelden: lekker direct en zeggen soms meer dan 1000 woorden.
    You tube & wij: promotie - instructie - plezier.
    Voor 'The fun theory': zie Eureka!

    BeantwoordenVerwijderen
  37. @Gerda
    YouTube is niet meer weg te denken; en ook niet in de bibliotheekwereld. Te denken valt aan een virtuele rondleiding en uitleg over de catalogus, zoals bijvoorbeeld in Vleuterweide.
    Ook presentaties, groepsbezoeken is leuk om op filmpje terug te zien.
    Privé kijk ik vaak naar muziekfilmpjes, maar ook bloopers zijn leuk om te spotten. Mijn favoriet is toch wel http://www.youtube.com/watch?v=yE6PNps5N9.
    Staat ook op mijn blog.....

    BeantwoordenVerwijderen
  38. @elsken
    You Tube gebruik ik heel vaak, vooral om muziek te bekijken en luisteren. Ik heb mijn eigen favorieten op You Tube. Als ik iets hoor of lees wat mij leuk lijkt ga ik direct naar You Tube. Ik vind dat wij op onze website ook veel meer gebruik moeten maken van YouTube. Ik vind dat een filmpje vaak veel meer zegt dan een verhaaltje.Ik denk dat we vooral leuke filmpjes moeten maken van activiteiten. Ik zag vandaag nog een filmpje op de OBA site van het game-event van afgelopen zondag. Als je dat ziet denk je daar had ik bij willen zijn. Dat is volgens mij ook de kracht van een filmpje. Ik vind wel dat het een beetje goede filmpjes moeten zijn en weet ook hoeveel tijd dit kost. Daarom lijkt het me goed stagiaires te zoeken om dit te doen. Ik weet dat DOk dit al jaren doet en een hele groep jongeren heeft die dit voor een kleine vergoeding doen. Ik vind dit een van de belangrijkste dingen van de 23 om snel actie in te ondernemen. Voor jongeren zijn filmpjes ook erg leuk. Op de school van een van mijn kinderen hebben ze een promotiefilmpjes gemaakt, de zgn lipdubb. Heel erg leuk. Ik zal proberen deze op mijn blog te zetten. Maar nu niet meer want het is al heel laat en morgen mag ik een dagje invallen in Overvecht ivm de cursus presenteren. welterusten

    BeantwoordenVerwijderen
  39. @liduin
    Heb net op YouTube het volgende filmpje bekeken: http://www.youtube.com/watch?v=7Ds9jynVm5I
    Het is ter gedachtenis aan Paul, de octopus die tijdens het WK voetbal de uitslagen voorspelde.
    Wat me wel opvalt is dat er veel reclame te zien is. Daar wordt grif aan verdiend.
    In de categorie reizen een leuk filmpje gezien van iemand die een fietstocht maakt van Klagenfurt naar Sarajevo.
    Vrijdags na afloop van de dienst speelt onze collega Martijn altijd een muzieknummer via een filmpje van Youtube. (vaste traditie) Onlangs mocht ik van hem een nummer aanvragen en mijn keuze was ABBA met het nummer " Does your mother know."
    De bibliotheek kan YouTube gebruiken voor filmpjes over activiteiten die bij ons gehouden zijn. (kinderboekenweek; Nederland Leest, de Muziekafdeling heeft al een film van een pianooptreden op de site) Of b.v. een introductiefilm over onze bibliotheek. Straks, als de nieuwbouw hopelijk toch doorgaat een webcam met activiteiten van de bouw op onze site laten zien. Kortom dat wordt best leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  40. @jessie

    ik ken you tube ook al.Ik kijk er af en toe op maar maak er zelf geen gebruik van.

    BeantwoordenVerwijderen
  41. @ marc youtube is heel erg bekend, ik gebruik hem bijna elke dag om muziek te luisteren.
    Youtube is onmisbaar geworden voor mij. Ik vind de site heel overzichtelijk en makkelijk te gebruiken.
    Het filmpje uploaden gaat makkelijk en snel en de filmpjes zijn op elke site te posten.
    Ik zal nog een filmpje op mijn blogspot zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  42. @Gerda
    You tube wie kent het niet? Dat zullen niet veel mensen zijn. Kijk voor mijn filmpje op mijn website.
    Ik denk dat we Youtube ook goed zouden kunnen gebruiken als aanvulling bij groepsbezoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  43. @LiduinYouTube kende ik al. Erg leuk en verslavend. Voor de bibliotheek: uitvoeringen, lezingen, activiteiten, gang van de lener, het kan er allemaal op.

    BeantwoordenVerwijderen
  44. @Liduin
    YouTube kende ik natuurlijk al wel.
    Heb de Trailer 'Den Uyl en de affaire Lockheed' via YouTube opgezocht en gedeeld.
    Goed gemaakte serie die jammer genoeg na 3 delen alweer afgelopen is.

    BeantwoordenVerwijderen
  45. wij gebruiken YouTube regelmatig, ontzettend leuk. Gisteravond zijn wij naar het concert van de Dutch Eagles geweest, het was geweldig. Vanmorgen weer op YouTube opnieuw bekeken. Voor de bibliotheek kan het gebruikt worden voor activiteiten en lezingen. Mooi fenomeen.
    Cor51

    BeantwoordenVerwijderen
  46. @Netty, YouTube is zeker wat voor onze bibliotheek organisatie. Er is teveel en op alle gebieden op film te zien. Ook hier is de valkuil het up to date houden. Trailers bekijk ik er ook vaak. Ik heb 4 actuele filmpjes die me wel leuk leken op myn blog gezet.

    BeantwoordenVerwijderen
  47. @Tine,
    Youtube is geweldig. Nu staat ook de boekpresentatie van Sladjana Labovic in de centrale bibliotheek er op.(Leuk filmpje. Ik wilde de code erbij zetten maar dat ging niet. Dus als je het wilt zien moet je op Sladjana Labovic zoeken).
    Graag meer filmpjes op de site en graag meer filmpjes van Bibliotheek Utrecht op Youtube !
    Als promotie (ook om te laten zien hoe veelzijdig de bibliotheek bezig is) maar ook voor instructies e.d.

    BeantwoordenVerwijderen
  48. @Liduin
    Met YouTube was ik al bekend, met het plaatsen van een filmpje nog niet. Voor het promoten van de bibliotheek lijkt YT, mits professioneel gedaan, een geschikt middel.
    Bloem

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Ding 16 Youtube Vimeo
    @Liduin
    Youtube bekeken, allerlei filmpjes van voor mij geliefde artiesten bekeken. Leuk. Daarna naar Vimeo gegaan, daar een filmpje opgezocht en als link erin geplakt. Grappig.
    http://www.vimeo.com/15386662

    BeantwoordenVerwijderen
  50. @Elsken
    Tja, natuurlijk had ik wel eens een filmpje op YouTube bekeken, maar ik wist niet dat je er zulke leuke oude muziekopnames kon vinden. Dus weer wat geleerd. Ik heb twee zeer uiteenlopende filmpjes op m'n blog gezet.

    Om de site van de bibliotheek te verlevendigen lijkt het mij een goed idee om van allerlei activiteiten filmpjes te plaatsen.
    Verder zijn filmpjes misschien heel handig om de werking van de catalogus, betaalautomaten en andere techniekzaken uit te leggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  51. @Elsken. Youtube is niet meer weg te denken. Jammer dat er maar wienig filmpjes van onze bibliotheek op staan. Bij elke evenement zouden we eigenlijk wel een kort filmpje kunnen plaatsen. Of een filmpje van de jongerenvloer in de CB. Zou een leuke opdracht kunnen zijn voor een van de stagiaires!!
    Het plaatsen van een flimpje op mijn blog is me nog niet helemaal gelukt (het filmpje draait niet :-( Ga het zo nog eens proberen. Zelf heb ik nog geen flimpjes op youtube geplaatst (wordt tijd!).
    Groeten Brenda

    BeantwoordenVerwijderen
  52. @Elsken. Flimpje plaatsen op kijn blog is gelukt!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  53. @ Tine:
    Ik heb al aardig wat tijd doorgebracht met Youtube. Zoals meer mensen dat al gezegd hebben, rol je van het ene filmpje zo in de ander. Erg leuk.
    In mijn vorige bericht heb ik een heel leuk filmpje geplaatst: wat maakt een boek mee als hij ingeleverd wordt in onze inlevermachine. Dit soort filmpjes zijn erg leuk om op onze site te zetten. Of wat ik bij een andere bibliotheekmedewerker uit het land zag: wat gebeurt er in de bieb vóór openingstijd.
    Op onze site hebben we nu 3 algemene filmpjes staan, maar mij lijkt het leuker om juist een andere kant van Bibliotheek Utrecht aan onze klanten te laten zien. En dan zeggen filmpjes veel meer dan een foto of wat tekst.

    BeantwoordenVerwijderen
  54. @Elsken

    Ik ben een behoorlijke fan van Carlo en Irene, heel verdiend ook dat ze de televizierring hebben gewonnen, daarom een lekker ranzig filmpje van de tv kantine op mijn blog! Wij maken zelf van iedere vakantie filmpjes met de camcorder en zetten dit over op dvd zodat we dat op de tv kunnen afspelen, met YouTube deed ik nog niet zoveel. Voor de bibliotheek zie ik wel winst in het maken van filmpjes van onze dienstverlening, b.v. een introductiefilmpje voor nieuwe leden. Je komt binnen als klant en dan... een virtuele rondleiding door je bibliotheek met tips, dat spaart weer tijd en beelden zeggen meer dan woorden!

    BeantwoordenVerwijderen
  55. @Elsken.
    Net even de filmpjes van onze bibliotheek bekeken en daarna een Duits filmpje over de OBA met Engels commentaar van directeur Hans van Velzen; geeft een mooi beeld van deze trots van het land, ook leuk met de interviews met bezoekers, allemaal in het Engels, tsja, het zou toch wel onze droom zijn als wij ook zoiets moois mogen laten bouwen op het Smakkelaarsveld hoor. En dan zie je ook dat een filmpje van 4 minuten heel veel informatie geeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  56. @eline. ik kijk vooral naar muziek op youtube. leuk om naar concerten van artiesten te kijken. Maar ook de grappige filmpjes zijn erg leuk. Het is voor de bieb handig om youtube te gebruiken voor bv openingen (zie VLW) en voor anderen activiteiten. Leuke promotiefilmpjes zijn nooit weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  57. @netty
    Quinten is met Eelco op pad en Seger ligt lekker te slapen en ja begrijpt het al: mama zit heerlijk filmpjes te kijken op YouTube. Wat is er toch veel te vinden. Heb vorige week nog met Mary gesproken over het plaatsen van optredens op onze website. Ach er kan nog zoveel meer...
    Oh ja, heb ook een filmpje geplaatst op mijn blog. Dit viel mij 100% mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  58. @gerda
    YouTube ken de ik wel. Nu ben ik eens wat langer en verder gaan kijken. Mijn enthousiasme wordt steeds groter. Wat goed dat zoveel mensen en instellingen de moeite doen om filmpjes op deze site te plaatsen.En behalve voor vermaak kun je er ook terecht voor hele informatieve filmpjes. Zo ontdekte ik nu pas 2 filmpjes van IHA-UDP, de ngo in Addis Abeba, waar ik namens een vrijwilligersgroep in Waddinxveen, contact mee onderhoud. Bijgaande link toont de verhuizing naar een flatgebouw dat mede dankzij steun uit Waddinxveen tot stand is gekomen. http://www.youtube.com/watch?v=Fz6sbFnDS0A
    Een ander leuk voorbeeld van de onbegrensde mogelijkheden van YouTube. Ik zocht er laatst naam de naam van een in de jaren zeventig uit Uruguay naar Nederland gevluchte zanger/gitarist. Sindsdien heb ik nooit mee iets van hem vernomen. Nu heb ik hem (Numa Moraes) via YouTube teruggevonden ! Als bibliotheek biedt YouTube m.i. ook mogelijkheden. Wel denk ik dat het belangrijk is dat filmpjes op onze site een heel duidelijke relatie hebben met ons productaanbod.

    BeantwoordenVerwijderen
  59. @Marc
    Zie mijn Blog voor een filmpje.
    Wij gebruiken filmpjes al langer (oa om uitleg te geven over gebruik apparaten, e-readers ed)
    Broadcastingsites als Youtube zijn zeker nuttig voor een instelling als de bibliotheek.
    Persoonlijk gebruik Youtube ook regelmatig voor zaken als:
    -afstellen gitaarhals
    -crankstel mountainbike vervangen
    -final countdown op piano spelen
    Of wat dan ook... Bijna alles waarvan je denkt: hoe zit of moet dat is wel een min of meer nuttig filmpje over (hoef je het wiel maar eenmaal per dag uit te vinden).

    BeantwoordenVerwijderen
  60. @eline, nog een aanvulling op mijn reactie. Kijk op Youtube naar goeie muziek van Carmel, concertregistraties en natuurlijk naar de opening van Vleuterweide

    BeantwoordenVerwijderen
  61. Eline, You tube is leuk! Ik kijk er zelf niet zo vaak op, want ik weet als ik eenmaal kijk, dan ga ik allerlei gerelateerde filmpjes, die er nast staan ook bekijken en voor je het weet ben je uren verder. Ik heb bekeken de video over catalogus Waterweg, wel een beetje saai, neem gewoon een aansprekende titel of onderwerp, pakkend muziekje eronder, maar dit is echt een filmpje voor jongere ouderen...
    Verder: opening Vleuterweide en er is ook een filmpje over de "waterdag"in Waterwin, geplaatst door Gerda Kluitenberg. Ook de uitleg over de aquabrowser bekeken. Wat ik er goed aan vind, dat er korte filmpjes over de verschillende onderdelen, die je aan kunt klikken, te raadplegen zijn. Zo hoeft de klant niet een hele taaie film te zien over de catalogus, maar kan hij/zij zelf kiezen.

    Het koor waarbij ik zing, staat ook op You Tube(Woerdens Kamerkoor en we zoeken nog bassen en tenoren!), zie voor filmpje de volgende link:
    http://www.youtube.com/watch?v=tfPS7_8QL4A.
    Voor het eerst een filmpje gedeeld: te zien op mijn weblog, is echt super makkelijk.

    Voor de bibliotheek: optredens, leuke activiteiten bijv. kinderboekenweek/nationale voorleesdagen, fragmenten van groepsbezoeken, boekenweek, nederland leest. Leuke pr, maar hou de filmpjes wel kort en flitsend, hoogstens 3 minuten. Bij mij verslapt daarna toch de aandacht, maar misschien ben ik geen graadmeter :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  62. @netty:
    Youtube: ik bekijk het vooral samen met zoon Timo. Als we samen eten of koffiedrinken komt altijd wel even de laptop op tafel met gekker filmpjes, veel muziek en soms een stukje van een gemist tv-programma.

    Wat vind ik zelf leuk? Gekke bibliotheekfilmpjes:
    zoals Koot en Bie in Bibliotheek Juinen
    http://www.youtube.com/watch?v=FPgmlxP_2oM
    of
    Mister Bean in de bibliotheek
    http://www.youtube.com/watch?v=RyDY0hiMZy8&NR=1&feature=fvwp

    Koekiemonster in de bibliotheek
    http://www.youtube.com/watch?v=Ijrku-3wARo

    Middeleeuwse helpdesk http://www.youtube.com/watch?v=KSUuHaUEedM&playnext=1&list=PL34507B291E3DEB5C&index=4

    Heel grappig!
    Maar voor de bibliotheek zie ik ook toepassingen in het plaatsen van filmpjes met instructie (bv catalogus), verslagen van activiteiten, aankondigingen van acties e.d.
    En vanaf de start van Smakkelaarsveld, hopelijk heel gauw, de vorderingen van de bouw in beeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  63. @elsken, Ik kijk niet zo veel op youtube. Een enkel keer als een een naam heb gekregen van een muziekant of groep om te horen of ik het wat vind. En toevallig maandag even met mijn oppaskinderen die mij grappige filmpjes lieten zien. Ik vond hem hier ook weer. een animatie filmpje met een manpop en een vierkant voorwerp waar een rood knopje op zit etc.
    Ik heb nog niet gevonden hoe ik zo iets doorstuur, morgenweer proberen. Ik kan maar vast met de Dingen een begin gemaakt hebben, vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  64. @Marc
    Ik kijk regelmatig op YouTube. Mijn 3 jongens die dit fenomeen sinds een jaar kennen laten me regelmatig mooie,grappige, coole en vette (muziek)filmpjes zien. De wereld gaat voor hen open. Ik kijk/luister al wat langer,oa naar muziek die we met het koor gaan zingen of om meer uitvoeringen te zoeken van componisten of zangers. De bibliotheek zou dit veel meer kunnen gaan inzetten; filmpjes over leuke activiteiten, instructieve filmpjes (beklijft vaak beter dan papier) en voor informatieve doeleinden. Skoolzone op Kanaleneiland wordt druk bezocht....maar waarom eigenlijk? Een filmpje maakt dit snel duidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  65. @Netty
    YouTube.... GEWELDIG!!!! De bibliotheek zou een Digitale camera aan kunnen schaffen, met HD filmkwaliteit en dan foto's EN video kunnen maken van events. Deze vervolgens posten zodat mensen die aanwezig waren nog eens terug kunnen kijken waar ze bij waren en dit kunnen laten zien aan vrienden zodat deze misschien getriggerd worden om ook eens langs te komen.
    De opdracht een filmpje te zoeken, deze is echt lachen en zeker de waard een keer te doen!!!!! hahahahahaha........... http://www.youtube.com/watch?v=L-cnRuqw7So
    Of deze
    http://www.youtube.com/watch?v=lMejOlX4gEI

    BeantwoordenVerwijderen
  66. @ Liduin
    Ik ben een groot fan van you tube. Ik gebruik het voor van alles. Om bands te bekijken of om de mooiste doelpunten van het afgelopen weekend nog eens terug te zien. Het volgende filmpje is een van de best bekenen allertijden. Zakdoek in de buurt?



    http://www.youtube.com/watch?v=oiGKWoJi5qM

    BeantwoordenVerwijderen
  67. @tine

    Ding 16: Ontdek wat YouTube video te bieden heeft
    Youtube, ook van google ;)
    Hier heb ik lange playlists. Muziek, lezingen, documentaires en meer..
    Wederom; wat kan ik hier over zeggen? Ik gebruik het dagelijks.
    Ik maak alleen geen gebruik van de sociale functies. Ook dit doe ik via facebook

    BeantwoordenVerwijderen
  68. Had ik net een mooie reactie krijg ik bericht dat HTML niet een blog mag en ben ik hem kwijt.

    Ik gebruik Youtube vaak.
    Omdat bijna alle muziek er wel even te checken is.
    En omdat het grappig is.
    Bijv deze:
    http://www.youtube.com/watch?v=UJu7SIUwLeE&feature=related

    Omdat het slimme marketing biedt. Zoals Doritos al enkele jaren een wedstrijd heeft waardoor er tientallen leuke filmpjes met gratis reclame op het web staan.
    http://www.youtube.com/watch?v=kNxgxF-7SfA

    Of omdat het een mooi voorbeeld geeft van wat wij nog kunnen gaan doen
    http://www.youtube.com/watch?v=9KsFrkxjtj8&feature=geosearch

    DAt gaan we toch doen??

    BeantwoordenVerwijderen
  69. @Netty
    Waarom ik de krant blijf lezen: http://www.youtube.com/watch?v=Ql71toSXNRY

    Joris, we hebben en digitale HD camera en ook video-editing programma, dus als je opnames van events in de bibliotheek wilt maken, ga je gang.
    Ook ik zou graag meer filmpjes willen op onze website. Beeld geeft toch een andere dimensie dan tekst... Maar de opnames moeten wel bewerkt worden en dat is bewerkelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  70. @ Gerda
    Youtube is erg leuk, ik kijk vaak oude tv uitzendingen en luister ook vaak muziek via youtube. Maar Allerleukste vind ik het filmpje van mijn zoon die door mijn dochter is gemaakt en op youtube gezet.
    http://www.youtube.com/watch?v=wyevZGtzUSI

    is ook op mijn blog te zien.
    Medine

    BeantwoordenVerwijderen
  71. @netty, youtube is een erg leuk item, je kan er nog is oude liedjes op terug vinden.

    Voor de bibliotheek denk ik dat het leuk als je beelden laat zien van bv de culturel zondagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  72. @Jessie
    Dit is ook een leuke natuurlijk, die ik al kende.
    Voor ons weekendje Harz filmpjes van de stoomtrein naar de Brocken gezocht, mijn favoriete seventiesgroep Simon and Garfunkel geven ook tientallen hits en heel actueel:
    het filmpje dat woensdag in Vleuterweide is gemaakt van het Mediawijsheid spreekuur is via Youtube 29 keer bekeken!
    Incidenteel zal ik het heus weleens gebruiken, denk ik, maar het is natuurlijk vooral een vluchtig medium, als er filmpjes op de site van de bibliotheek worden geplaatst (bijvoorbeeld van het optreden van het Lodewijk Schommel Dansorkest vorige week vrijdag) moet dat niet eind december er nog opstaan: beheerskwestie dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  73. @eline
    Youtube, daar had ik al wel eens van gehoord! Ik heb een filmpje op mijn blog gezet. Een youtubefilmpje op jeugdbibliotheekutrecht.nl bekeken dat wel grappig was maar weinig informmatief. Een topper is de gang door het inleverapparaat van de CB!

    BeantwoordenVerwijderen
  74. @Marc
    Youtube, heel vermakelijk en voor alle smaken. Het youtubekanaal van Bib.Utrecht is er al, dat wist ik nog niet. Heel veel voorlichting kan je dan op een aardige manier aan de klant kwijt.

    BeantwoordenVerwijderen
  75. @Tine
    Altijd al actief geweest op You Tube. Koppelen met Hyves, Facebook en delen met vrienden deed ik ook. daarnaast reageerde ik ook nadat ik een account had aangemaakt.

    Je merkt dat You Tube ook een ongelooflijke aantrekkingskracht heeft op iedereen. Iedereen filmt rond en plaatst materialen op het internet.

    Ik denk dat er kansen zijn voor de bibliotheek door de Pr ook op die boeg te gooien. namelijk filmpjes maken van een aankomende activiteit of collectieonderdeel kan daar best op. Ook kunnen mensen naderhand geprikkeld worden door een stukje te plaatsen van een activiteit die al geweest is. Zo zouden ze het eerder kunnen overwegen om eens zelf ook te komen naar de bibliotheek.

    Dit filmpje heb ik zelf geplaatst op You Tube
    http://www.youtube.com/watch?v=PXIWRtz8wFs

    BeantwoordenVerwijderen
  76. @Gerda
    Youtube!!
    Dat heeft de wereld toch wel echt veranderd. Ik, als filmmaker, vind het echt een uitkomst, de meest obscure dingen kun je vinden. Mits je de goede zoektermen gebruikt want ook op youtube staat zoveel onzin. Vimeo ken ik ook, daar vind je meer portfolio's van kunstenaars en filmmakers omdat de kwaliteit beter is en er minder onzin op staat.
    Het is zelfs zo erg dat wanneer er vrienden van ons komen eten en er wordt wat verteld over een film, een cabaretier of een artiest dan zoeken we dat gelijk op youtube op. Dat is toch te gek, gelijk weet je precies waar diegene het over heeft en heb je zelf weer iets nieuws ontdekt.
    Voor de bieb is het ook heel handig maar zoals ik al eerder zei, moeten we dan echt goed worden in het scheiden van het kaf en het koren. Maar als je er goed in bent dan kun je heel snel mensen van nieuwe, interessante of gekke informatie voorzien. De magie van verhalen overbrengen!!

    check deze film:
    http://www.youtube.com/watch?v=8fR5L-XA6ug
    is van een nederlandse maker en heeft vorig jaar, geloof ik, een oscar gewonnen. Zo mooi!

    BeantwoordenVerwijderen