vrijdag 27 augustus 2010

Ding 4: Maak je leven eenvoudiger met RSS en een nieuwslezer

Wat is dat nu weer RSS? Lees er alles over onder ding 4. Kijk eens of Bibliotheek Utrecht ook al gebruik maakt van RSS. Graag horen we van je of dit je handig lijkt en hoe Bibliotheek Utrecht hier wat mee kan.

91 opmerkingen:

  1. @mary nu ik zo lekker bezig ben, heb ik me meteen verdiept in de rss feeds, wow de wereld gaat echt voor open. Wat geweldig. Echt leuk, het is nu wel erg veel wat ik allemaal tegenkom. Het filmpje op de site is ook heel geinig, wat beeld toch veel kan vertellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Mary Geweldig die RSS Feeds. Nu weet ik eindelijk wat het is. De icoontjes zag ik altijd wel en de term RSS kende ik ook, maar dat het ook een nuttige functie had, wist ik eigenlijk niet. Ik had er simpelweg nog nooit op geklikt.
    Nu ben ik net zo enthousiast als Renee. Ik heb me meteen geabonneerd op de Feeds van verschillende kranten en interessante rubrieken (zoals Kunst en Film van het NRC, kunst van de Volkskrant en ART van de NY Times en natuurlijk de Nieuwsfeed van de bibliotheek).
    Erg handig om in een oogopslag al het nieuws (of het deel van het nieuws dat mij het meest interesseert) te kunnen scannen. Wanneer je iets verder wilt lezen, klik je het gewoon aan. Het scheelt een hoop losse bezoeken aan websites.

    Goed dat de bibliotheek hier ook aan meedoet. Vooral de nieuwsfeeds zijn handig. Toch vraag ik me af of men in Nederland wel genoeg bekend is met RSSfeeds. Ik heb er in ieder geval nog nooit eerder iemand over gehoord, dus weet niet of veel mensen er gebruik van zullen maken. Maar wie weet verandert dat wel als genoeg mensen de 23 dingen cursus doen... :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Marc Wow! Er gaat echt een wereld voor me open.
    Ik was bekend met de term Rss-feeds en wist ook wel enigszins waar het voor staat.
    Maar nu ik het heb toegepast weet ik het pas echt!
    Ik ben nogal een nieuwsfreak en heb me nu op allemaal nieuwssites geabonneerd. Ook op de 'laatste nieuwspagina' van onze bibliotheek. Dit om te bekijken wat deze pagina precies inhoudt.
    Ik ben bang dat ik er weer een verslaving bij heb...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @jessie, Wat een uitvinding, RSS. Ik ga er meteen eentje zoeken en plaatsen voor de Volkskrant en de NRC. Dat moet me kunnen lukken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Netty. Eindelijk heb ik me dan toch ook geabonneerd op RSS-feeds! Ik wist al wel langer dat het handig was, maar dacht steeds 'jaja, komt wel een keer'..... Nu niet verslaafd gaan raken!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Jessie

    RSS, ik heb er al wat over op mn blog geschreven. Ik vind het een heel nuttig feedje om snel de nieuwste informatie tevoorschijn te toveren. Het blijft ook wat dit betreft kiezen uit de vele interessante informatiebronnen, voor je het weet is de dag voorbij zonder het zonlicht gezien te hebben.
    Wel een must voor iedere zichzelf respecterende informatiesite zoals dus ook voor onze bibliotheek.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Mary:
    Ik heb de rss feeds altijd gebruikt om bepaalde torrent sites te volgen. Ook daar is het zeer geschikt voor. Op bepaalde sites worden er wel duizenden bestanden/films/programma's aangeboden, en sommige torrents lopen het best als je er snel bij bent, als ze eenmaal over hun top zijn, moet je vaak veel langer wachten. Dus dan vul je bijvoorbeeld in dat je een bericht wil alleen als de woorden Star Trek in een torrent titel voorkomen, en je bent er als de kippen bij, bovendien hoef je dan niet al die duizenden torrents zelf door te lopen om de nieuwe Star Trek torrents te vinden. Voor nieuws of site updates gebruik ik het iets minder omdat ik meeste sites die ik interessant vind elke dag wel een paar keer bezoek. Ik vind het wel handig dat ook de bibliotheek hieraan meedoet, bijvoorbeeld gewijzigde openingstijden etc, kunnen dan veel sneller bij klanten die aangemeld zijn aankomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Netty
    Tot nu toe ben ik nog geen ondingen tegengekomen. Dingen zijn wel bekend maar tot nu toe heb ik er eigenlijk nooit echt gebruik van gemaakt. De bibliotheek heeft ook RSS. Hartstikke handig lijkt me. Altijd op de hoogte van welke verandering dan ook. In mijn mail thuis zit een postbus RSS met een website waar blijkbaar nooit zoveel op gebeurd want ik krijg nooit een berichtje. Maar het kan net zo goed dat ik vergeten ben me te abonneren of zo. Dat lijkt me heel waarschijnlijk. Ik ga me er straks maar eens in verdiepen. Ik ga zo mijn favoriete websites afstruinen en bekijken welke ik wil RSS-en. Ik ben er nog niet helemaal uit of je dat met beleid moet doen of dat je gewoon alles wat je interessant vindt of waar je graag over op de hoogte gehouden wil worden moet RSS-en. Je kunt natuurlijk altijd zelf bepalen of je een nieuw bericht wil lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Netty

    Het werken met RSS maakt het leven inderdaad eenvoudiger, heb inmiddels web pagina's toegevoegd, Zoals Ajax en NU.nl en ook de Bibliotheek Utrecht.De Bibliotheek-site beschikt
    al over een RSS-functie. Ik denk dat de Bibliotheek hier wel wat mee kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Jessie.
    Ik heb mijn blog volgezet met RSS feeds, had al NU.nl en nu vooral 23 dingen feeds en onze eigen bibliotheek feed. Is het na te gaan hoeveel Utrechters (klanten)een feed van de bibliotheek hebben/gebruiken? Of hebben ze meer aan een nieuwsbrief. Een feed als snelle informatie.. zo gek nog niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Tine, ik kende de RSS feeds voor het nieuws van De Volkskrant wel al. Maar ik ben ook geabonneerd op de Volkskrant urgent; waarmee je hot news in je mailbox krijgt.
    Dat de Bibliotheek het aanbiedt wist ik wel, maar zelf deed ik daar nog niets mee.
    Ik kan me wel voorstellen dat het voor sommige zaken als aankondigingen in de bibliotheek voor klanten goed zou kunnen werken: dan zie je het niet net te laat dat er een interessante bijeenkomst was.
    Ik had het tot nu toe bij de RSS van de krant gehouden, maar ik ga dat denk ik wel uitbreiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Tine, ik heb nog een aanvulling: de site van Apple met hot news is voor de Mac/Apple gebruikers onder ons natuurlijk wel een must om bij de feeds te hebben staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @gerda, ik dacht dat ik veel wist over internet, maar bu heb ik dus weer iets geleerd! echt fantastisch, wat er allemaal mogelijk is op internet, ik vraag aan velen in mijn omgeving of zij ooit van rss hebben gehoord. Ik ben niet de enige, men kan nog veel leren!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @liduin, Ik heb gezien dat Bibliotheek Utrecht ook gebruik maakt van Rss feeds, laatste nieuws,foto's,filmpjes. Erg handig die feeds. Ik heb me o.a. geabonneerd op "Dok muziek en film"
    Wel een eigen selektie maken, anders kom je er in om!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @Tine
    Goed dat de BU al RSS heeft (klinkt als een ziekte). Daarnaast hebben we hebben natuurlijk de nieuwsbrief en aanwinsten per e-mail. De klant kan dus kiezen hoe hij zich op de hoogte houdt van nieuwtjes en dat is m.i. positief.
    Wel raar: Google reader geeft 2 oude berichten over de nieuwe CB (o.a. "nieuwe jury architectenselectie") als zijnde van 2 dagen terug! Ligt die fout bij onze website?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @Marc
    RSS is een technisch hulpmiddel waarmee je op de vernieuwingen van een website kunt abonneren.Zodra er iets nieuws komt wordt dat doorgegeven aan diegene die zich geabonneerd hebben op die site.Dat is erg handig zo ook voor de bibliotheek,namelijk als voorbeeld om je op stichting CPNB te abonneren(cpnb@mailinglijst.nl). CPNB is een site van "De bestseller 60" je krijgt dan een lijst met titels van de populaire boeken die 1 x per week naar je e-mail worden verstuurt. Zo blijf je op de hoogte als bibliotheekmedewerker. Het is ook een site waar de klanten heel gelukkig mee zouden zijn vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @Netty. Zoals beloofd heb ik me vandaag verder verdiept in "ding 4" RSS. Ik heb me geabonneerd op nieuws van NRCnext en op het nieuws van Bibliotheek Utrecht. Ik was al geabonneerd op de nieuwe dvd's in onze catalogus. Dit kan via de aquabrowser en werkt veel sneller dan de aanwinstenlijsten 1x per maand via e-mail. Bovendien kun je gerichter kiezen, bv. alleen de nieuwe boeken van één bepaalde auteur i.p.v. alle nieuwe detectives en thrillers. Ook aan te raden voor onze klanten. Helga

    BeantwoordenVerwijderen
  19. @Mary. Natuurlijk, RSS! Ken dit al langer, maar na gebruikt te hebben toch weer verwijderd. Is zoiets als 'ongewenste reclame'. Van de sites die ik regelmatig bezoek hoef ik geen RSS. De stroom aan informatie loopt toch al de spuigaten uit... Voor dienstverlenende instanties (gemeente, ziekenhuizen e.d.) is het wel belangrijk: wijzigingen komen snel bij iedereen binnen!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. @marc,

    Hoi
    Zie mijn verslagje bij ding 5.
    Ding 4 en 5 heb ik dus samengevoegd.
    Gr Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  21. @ Eline
    Dit is fantastisch! Wat leuk om dit te weten en te gebruiken!
    Weer wat geleerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. @Liduin
    Wat weet ik nu meer dan een paar uur geleden....!! Inmiddels heb ik een nieuwslezer en heb ik me aangemeld bij de feeds van het Joods Historisch Museum!
    Echt heel boeiend en een hoofd vol met informatie, maar met de truc om nu van alle belangrijke zaken gelijk op de hoogte te zijn!
    Ik ga tijd overhouden!
    En....via ding 4 kwam ik een Groningse dorpsgenoot tegen! Hij legde mij, via het filmpje uit, wat RSS inhoudt en hoe ik dit kan gebruiken!
    Ik dacht al... dit klinkt als een Noordeling!
    De naam van deze man kwam te voorschijn en jawel de wereld is klein...en wordt groter
    door de 23 dingen!
    De belangrijkste en laatste informatie van Bibliotheek Utrecht en de filmpjes en foto's ga ik vanaf vandaag ook ontvangen!
    Ik vind het erg belangrijk dat Bibliotheek Utrecht, een wereld van informatie, ook een RSS heeft!
    Bibliotheek Utrecht zou nog een onderverdeling kunnen maken in een RSS jeugd, RSS jongeren,
    RSS volwassenen.

    Op naar het 5e ding!
    Wie weet kom ik nog meer oudbekenden tegen....

    Margriet

    BeantwoordenVerwijderen
  24. @marc
    Ik heb het gelezen. Het lijkt mij heel handig, het bespaard veel tijd en de informatie komt naar je toe dus je hoeft niet te zoeken.
    Het zou de bilbliotheek zeker kunnen helpen om zo de klant nog beter van dienst te kunnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. @mary. Nooit eerder gespot deze oranje icoontjes. Ben er heel blij mee want het werkt snel en brengt structuur in de hoeveelheid te bezoeken websites. Af en toe in het wilde weg googlen moet je mijns inziens wel blijven doen om ergens spontaan tegenaan te lopen. Maar dan is het weer heel eenvoudig om op zoek te gaan naar het icoontje. Vooralsnog heb ik iphone nieuws blog, nieuws.nl, nrc handelsblad kunst & film en nu.nl en de laatste nieuwtjes van bibliotheek utrecht toegevoegd en blijf er op letten! Kunstuitleen biedt nog geen mogelijkheden volgens mij. Zoals meer sites overigens die ik regelmatig bezoek. Die sites staan dan gewoon in mijn favorietenlijstje. Werkt ook heel aardig. Ik zou eigenlijk wel willen weten hoe je een rss-feed toepassing aanmaakt, bijvoorbeeld op mijn eigen website. Dan hoef je niet elke keer de lezers naar je site te lokken met allerlei nieuwtjes via facebook.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. @netty
    zo ik ben ook geabbonneerd, leuk
    Elly

    BeantwoordenVerwijderen
  27. @Mary,
    Vandaag vrij en pleurisweer, dus maar weer wat gedinges. Veel text gelezen over RSS, de feedreader geïnstalleerd en diverse feeds toegevoegd. Alleen het activeren van het automatisch starten via F12 lukte me niet. Iemand??? Ook punt 2 bij de Leesoefeningen (Als je al een Gmail account hebt, klik dan boven in beeld op de verwijzing naar Google Reader. Daarmee activeer je het account en kun je beginnen het te gebruiken) zie ik niet...?? De feeds toevoegen van alle (100) collega's? Ja, de groeten! Al met al een leerzame oefening.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. @Elsken,
    Mwa, ik ben niet echt overtuigd. Op onze site bevatte de 'rss film' een oud filmpje uit 2009. Dus je moet wel wat te melden hebben anders gaat het tegen je werken. En voor mezelf: een paar van mijn favoriete sites boden geen feed aan. Heb ik weer. Ik vind een abonnementje op een nieuwsbrief ook heel prettig trouwens en ik lees elke dag de papieren versie van de krant in de trein, ook leuk.

    Maar ik heb me wel opgegeven voor onze enige echte Bibliotheek site. Dat is inderdaad handig. En een feed voor ons aller intranet? of heb ik het dan niet goed begrepen?
    Ik had hoge verwachtingen gelet op de enthousiaste reacties van iedereen. Gauw naar ding 5 dan maar.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. @ Tine.
    Als je al in te veel dingen geïnteresseerd bent als ik is je abonneren op allerlei leuke feeds heel aantrekkelijk. Dat heb ik dus ook gedaan.
    Maar ik kan me voorstellen dat in een wereld met zoveel beschikbare informatie en weinig tijd, waarin je juist al veel moeite moet doen om te selecteren en je globaal op de hoogte te houden, RSS er wat bij inschiet. Het is veel.
    Maar natuurlijk doet de bibliotheek er ook aan mee. En hopelijk dat veel mensen zich op onze feed abonneren.
    Ik ben trouwens wel benieuwd wat het percentage mensen is dat nu gebruik maakt van RSS.
    Als we er voor onze klanten verder wat mee willen doen is het toch denk ik een leuke, verantwoorde selectie van feeds voorschotelen. Misschien bij In de Schijnwerpers ?
    groeten,
    Marjan

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Leuk die feeds maar in outlook is het eigenlijk veel handiger.
    Ik snap niet hoe je bij Google reader berichten kan verwijderen.
    Groetjes, Pilar

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Ik had wel van rss-feeds gehoord, maar deed er nog niets mee. Ik heb me nu geabonneerd op de feeds van veel kunst-en cultuursites, hartstikke leuk. En goed dat de bibliotheek ook feeds heeft. Ik vind het eerder genoemde idee om daarin een verdere onderverdeling te maken in jeugd en volwassenen, wel goed.
    Maar wat een teleurstelling dat mij ego-zoektocht niets opleverde. Daar had ik me graag op geabonneerd...

    BeantwoordenVerwijderen
  32. @eline
    Wat zijn RSS feeds?
    Ook ik was niet bekend met RSS feeds, maar had het heel vaak op websites zien staan.
    Mijn man was wel op de hoogte van RSS feeds en had er al eerder gebruik van gemaakt.
    Maar op een gegeven moment vond hij die pop-ups op zijn scherm irritant en heeft hij alles weer verwijderd. Van Web Slices had hij nog nooit gehoord, dus kon ik trots vertellen wat ik gelezen had over web slices bij http://www.23dingen.nl/.
    Ik heb alle achtergrondinformatie over RSS feeds gelezen, en op een gegeven moment wordt alle informatie me te veel en dan wil ik er ook mee aan de slag!

    BeantwoordenVerwijderen
  33. @netty
    Ik had al rss en ik gebruik ipv explorer mozilla.
    Is veiliger. En dan hoef je ook via google.
    martijn

    BeantwoordenVerwijderen
  34. @netty
    wat ik wou zeggen:
    dan hoef je NIET via google. Google slaat alles op wat je via de computer over het WWW via google doet.
    mn

    BeantwoordenVerwijderen
  35. @Gerda,
    Rss feeds, inderdaad handig. Het houdt je op de hoogte van het laatste nieuws en dan ook nog nieuws naar eigen keuze (moet er wel een abonneer mogelijkheid zijn op die site). Ook goed om je klanten op te attenderen wanneer ze op de hoogte willen blijven van alle nieuwe berichten van bijvoorbeeld onze eigen website.

    BeantwoordenVerwijderen
  36. @ Marc
    hoi Marc, nou dit was iets nieuws voor mij,echt geweldig en handig, mijn man dachte dat hij heel veel wist over internet, maar over RSS had hij nog nooit gehoord.
    Ik heb dus gelijk geabonneerd op mijn favoriete websites.
    Ik vind het hartstikke goed dat de bibliotheek ook aan meedoet.

    BeantwoordenVerwijderen
  37. @gerda
    Rss feeds waren mij niet helemaal onbekend. Al jaren krijg ik de nieuwe berichtjes van Literatuurplein binnen via mijn email ! Via Google reader werkt het anders. Toevoegen van nieuwe feeds vanuit Google reader is simpel, maar wanneer ik op een website ben en het RSS-icoontje aanklik
    komen de berichten binnen op I Google. Klopt dit of doe ik iets niet goed ?
    RSS-feeds vind ik een prima toepassing. Voor ons als bibliotheek geldt dat je er dan wel voor moet zorgen dat je verschillende keren per week iets nieuws te melden hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  39. @gerda
    RSS feeds ja tuurlijk goed en leuke foto's bekeken van biepevenementen.

    Reuzeleuk en verslavend dat merk ik ook gelijk. Morgen verder want ik zit nu aan mijn informatietax. Tot nu toe vind ik de ontdekkingsreis hartstikke leuk. Ik zou wel graag wat meer geheugen willen aanschaffen. Tekst als: 'Feedburner heeft een aparte plugin voor je zelf gehoste Blog' heeft op mij dezelfde uitwerking als elke goede zin in het Azerbaidjaans. Zucht.

    Na een paar maanden kan ik toevoegen: ik ben toch te hebberig geweest want ik lees lang niet alles waarop ik geabonneerd ben. Dus ik ga weer saneren.
    Web slices opgezocht. weer wat geleerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  42. @Elsken

    Er ging even iets fout. Nu een nieuwe poging.

    RSS-feeds waren mij bekend. Ik had o.a. al een abonnement op die van onze internetsite. Ben nu natuurlijk gaan zoeken naar die van ons intranet, maar helaas niet gevonden. Zou best handig zijn. Het nieuws wordt daarop voor mijn gevoel regelmatig in bulk aangevoerd, waardoor nieuwe berichten al weer bijna onderaan staan voor je er erg in hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Ding 4: de RSS.
    Ik dacht dat ik al heel wat snapte en wist, maar bekeek toch even op het filmpje over de RSS. Niet onverstandig, want zo kwam ik er achter, dat ik wel leuk op de RSS van een site kan klikken, maar dat ik toch echt ook een reader moet installeren voordat ik de berichten dan ook echt binnenkrijg. Wel zo handig dus!
    Ik mij dus meteen aangemeld voor de Gogle Reader en voor een aantal RSS-feeds, nl. die van onze eigen bibliotheeksite, die van de SUB, de VOB en De Bibliotheek. Op deze manier blijf ik snel op de hoogte van allerlei bibliotheekontwikkelingen. Voor het "gewone" nieuws heb ik een RSS-abonnement op de Volkskrantsite.

    Ik denk dat de RSS op onze website heel handig is voor klanten. Niet elke keer de hele site bekijken, maar snel op de hoogte zijn als er iets nieuws op staat, heel gemakkelijk. Een mooie manier om met onze klanten te communiceren.

    Zo, en dan nu een hoedje uitzoeken voor Prinsjesdag morgen! ;))

    BeantwoordenVerwijderen
  44. @liduin

    Yes, weer nieuwe dingen ontdekt: werken met RSS is praktische manier om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van je interesses.

    Bloem

    BeantwoordenVerwijderen
  45. @elsken
    Gelukt, ik heb een heleboel leuke rssfeeds gevonden. Ook even op onze site gekeken, maar daar word ik niet blij van.We moeten wel nieuwe foto,s of filmpjes toevoegen of misschien gewoon alleen een nieuwsfeed aanbieden.We kunnen ook nog kijken of we misschien nieuwe boeken aan kunnen bieden via verschillende feeds. Wat vinden jullie? Maar weer eens een brainstorm houden. We heben nu wel heel veel collega's die mee kunnen denken.
    Bij de kunstuitleen kan ik geen feeds vinden? Klopt dat?
    Het lukt me alleen niet om me aan te melden. Maar dat is geloof ik ding 5. Morgen...

    BeantwoordenVerwijderen
  46. @gerda
    Handig, die feeds! Vooral voor nieuwssites. Een must voor de bibliotheek!Leuk en verhelderend filmpje!

    BeantwoordenVerwijderen
  47. @Marc...de meeste rssfeeds (nieuws) staan op mijn Igoogle startpagina en ik gebruik google reader...nou ja gebruiken...ik ga op zoek naar een prettigere reader hiervoor.
    de bieb zou rssfeeds moeten aanbieden op bijv. recensie sites.

    BeantwoordenVerwijderen
  48. @marc Erg handig die rssfeeds. Heb me aangemeld voor google reader en gelijk geabonneerd op een paar sites o.a. nos journaal.
    Wel valt me op dat sommige feeds waar jullie ook naar verwijzen niet te openen zijn. Heb gezien dat de bieb ook rss feeds heeft op de site maar kon deze niet openen.De bieb zou hier meer in kunnen aanbieden.

    BeantwoordenVerwijderen
  49. @tine
    Tja, voor je het weet word je bedolven onder al die info. Ik begin met een Rss-abonnementje op literatuurplein en een Rss abonnement van onze eigen bibliotheek. Gaandeweg zal het vast en zeker uitdijen....

    BeantwoordenVerwijderen
  50. @jessie ik ben nog op zoek naar rss doe mijn best

    BeantwoordenVerwijderen
  51. @Elsken
    Hey wat grappig. Ik wist niet dat dit bestond. Wel handig dat je zo alles in één oog opslag bij elkaar hebt, scheelt een hoop tijd met dingen opzoeken. Je moet alleen wel uitkijken waar je je allemaal op inschrijft want het kan wel erg veel info zijn. Ik ga hier de komende tijd nog mee "spelen" om te kijken wat het beste werkt voor mij.

    Groetjes,
    Cindy

    BeantwoordenVerwijderen
  52. @Liduin
    Met behulp van mijn coach en Google-reader RSS-feeds geïnstalleerd. Als de website zelf geen RSS heeft krijg je die niet bij je favorieten. Erg interessant en handig. Tot nu gebruikte ik meestal het pijltje naast de adresbalk, waar de historie van je geraadpleegde websites op staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  53. @Marc
    Aiaiaiai, vanavond vreselijk afgedwaald met RSS!?
    Van t één glij je zo naar t ander...
    Dus ik activeerde de Google-reader en ging los.
    Natuurlijk wordt ik nu gevoederd met t laatste nieuws van onze eigen bieb. Handig om te weten wat er allemaal gebeurt binnen ons bedrijf. Handig om de klant te informeren en misschien met een presentatie in Zuid aansluiten op iets wat elders ook aandacht krijgt.
    Ook krijg ik de laatste foto's van 'Vroege Vogels'.
    De nieuwsfeeds heb ik nog links laten liggen... ik ben een echte radio-1-luisteraar en krantlezer, dus op de hoogte van t laatste nieuws ben ik al. Op de ouwe manier dan!

    BeantwoordenVerwijderen
  54. @Liduin
    Gekeken via filmpje en andere info wat RSS is. Ook opnieuw de rss-feeds bij de bibliotheek bekeken. Voor nieuws een must.
    ga zo weer verder.

    BeantwoordenVerwijderen
  55. @marc. Hallo Marc. ik vond het een heel gezoek, maar heb het wel gevonden. Ging een wereld voor me open, lijkt me helemaal iets voor nieuwsverslaafden!

    BeantwoordenVerwijderen
  56. Aan de gang met ding 4: RSS Ik had er wel eens over gehoord en gedacht dat is leuk, maar ik heb me er niet eerder in verdiept. En inderdaad, dit vind ik een leuke toepassing. Ik vond de instructie duidelijk en de filmpjes erg toegankelijk. Ik heb abonnement genomen op onze eigen site. Ik zie wel mogelijkheden om het aanbod van RSS uit te breiden, misschien gericht op onze mosaicgroepen of een aparte rss voor jeugd, jongeren enz.

    BeantwoordenVerwijderen
  57. @Jessie Heel handig als je op de hoogte wil blijven van je favoriete sites, het filmpje is heel instructief.

    BeantwoordenVerwijderen
  58. @Eline Nou dit was makkelijk hoor. Als je al een gmail of ander google-account hebt, is het een kwestie van aanklikken en abonneren maar. Handig is het wel voor bibliotheekmedewerkers; snel zien welke nieuwe boeken uit zijn, welke ontwikkelingen er zijn op kunst- en cultuurgebied, en dan met name mbt lezen, kunst en de bieb. Heb me verder nog geabonneerd op subrubrieken van Marktplaats, Cameralabs (favoriete site), Trouw (recensies, verdieping, muziek etc), NRC (cultuur, boeken) etc. etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  59. @Gerda
    Eerst het filmpje gekeken: wéér wat geleerd. Erg handig. Ga het vast en zeker gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  60. Ik heb rss feeds aangemaakt van bibliotheken, handig voor het laatste nieuws, bijblijven qua inrichtingen etc. Maar ook prive bv van de voetbalclub "vriendenschaar" in Culemborg. Ik kijk er een paar keer per week op met mijn 3 jongens Maar om er een aan te maken van Marktplaats (muziekinstrumenten) is een stuk lastiger; ik heb 'm zelf niet kunnen vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  61. @Gerda De rss die de BU heeft snap ik niet helemaal: laatste nieuws ok, maar foto's en filmpjes? Lijkt me eerder handig voor aanwinsten en agenda. Zie verder mijn weblog. Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  62. @Jessie
    Ik heb de Rss van onze bieb gelezen. Het berichten gedeelte was goed gevuld en up-to-date maar het foto onderdeel is magertjes. Veel meer leuke foto's plaatsen. Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden.

    BeantwoordenVerwijderen
  63. @Netty
    Ik heb mijn Rss feed opgezet. Was op de hoogte van het bestaan ervan maar nog nooit de moeite genomen om mij erin te verdiepen. Ik denk zeker dat dit goed is voor de Bieb. Zeker ook om jongere te triggeren. Al zou er in het algemeen nog meer bekendheid aan gegeven moeten worden, veel mensen kennen het begrip maar hebben geen idee wat het inhoud (incluis mijzelf)

    BeantwoordenVerwijderen
  64. @jessie
    Die oranje symbooltjes kende ik natuurlijk wel, maar heb er nog nooit mee gewerkt.
    Dat lijkt me nou handig voor sites die je regelmatig wilt volgen, zodat je niet steeds hoeft te gaan kijken bij de site!
    Bibliotheek Utrecht biedt het aan voor nieuws, filmpjes en foto's. Maar het staat wel erg verstopt, vind ik.
    Ik vraag me zo langzamerhand wel af, of we niet een cursus Internet nieuwe stijl zouden moeten gaan aanbieden aan het publiek: uitleg Aquabrowser en al deze handigheidjes, waarvan heel veel mensen vast nog niet op de hoogte zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  65. @Gerda
    Rss is erg handig als je bepaalde site volg voor je hobby/interesse. Rss maak het makkelijk voor je.wel moet je uit kijken dat je niet te snel abonneert op een rss, anders zie je door de bomen het bos niet meer.

    De rss link van de bibliotheek valt niet echt op, en het zijn er naar mijn idee weinig(alleen laatste nieuwa, film en foto).

    Medine Akdeniz

    BeantwoordenVerwijderen
  66. @Netty, Rss Feed geinstalleerd maar kwam er nu achter dat ik hem dagelijks aangeleverd kreeg via mijn kranten abonnement. Ook in mijn technische richting kan ik er nu al veel meer mee. Over verslaving gesproken het digitale verhaal laat me even niet meer los. Blijf steeds nieuwe dingen/toepssingen ontdekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  67. @eline dit is fantastisch, ik had rss al wel langs zien komen, maar ik had geen idee wat het inhield. Weer een stukje wijzer geworden. Voor onze klanten lijkt het me handig om snel even de nieuwtjes binnen te halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  68. @Tine

    Vraagje, als je direct op een site op de RSS feeds knop klikt en deze opslaat, slaat ie deze op onder favorieten van de pc...

    ik vraag het wel even in de bibliotheek.

    BeantwoordenVerwijderen
  69. @liduin Rss feeds zijn heel handig maar ja het werkt echt verslavend. Ik heb me geabonneerd op de rss feeed van het Rijksmusuem voor Oudheden in Leiden. Dat is trouwens een van mijn favoriete musea in Nederland.
    Onze eigen feeds van filmpjes en foto's moet nodig bijgewerkt worden. Het Uitfeest van a.s. zondag 12 september kan hiervoor gebruikt worden

    BeantwoordenVerwijderen
  70. @elsken
    weer wat geleerd. Ik had wel gehoord van Rss feeds maar er nooit verder naar gekeken. Ga nu met een andere blik naar deze icoontjes kijken. Heb me geabonneerd op 'onze' rss feed en nu.nl/algemeen nieuws. Niet te veel meteen. Het lijkt mij heel handig voor onze klanten, alleen denk ik dat het voor velen nog onbekend terrein is. Daarom zou een 'Wist u dat... hierover niet zo gek zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  71. @netty. Ok, ik begin er vaart in te krijgen. Zie ook dat het ondertussen wel erg laat wordt (letterlijk, klok dus) maar ik heb nu de smaak te pakken. Erg leuk om alle reacties van anderen te lezen. Dat is dus het voordeel van laat beginnen.
    Rss. Tja, ik maakte er zelf nog geen gebruik van. Heb wel een igoogle-pagina. Ziet er veel flitsender uit dan google-reader. Komt het uiteindelijk niet op hetzelfde neer?
    Aangaande rss voor de bibliotheek. Denk dat we er nog wel meer mee kunnen. Rss voor nieuwste aanwinsten voor bepaalde interessegebieden bijvoorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  72. @Liduin: Die rss feeds waren echt een ontdekking voor mij. Ik had nooit de moeite genomen om me er in te verdiepen maar nu ben ik fan! Ik had laatst ook een blinde klant aan de balie die door de feeds simpel op de hoogte kon de blijven van de nieuwtjes in de bieb

    BeantwoordenVerwijderen
  73. @Elsken Jee, dit is handig en dus nieuw voor mij. Het zal mij echt tijd besparen. Wel zul je keuzes moeten maken in waar je je op gaat abonneren, anders geeft het je ook weer teveel info. Ik ga er de komende tijd meer ervaring mee opdoen. Zag dat de Bibliotheek er ook aan doet, wist ik niet. Erg handig. Ik krijg de nieuwsbrief wel, maar heb me nu ook op de rss feeds geabonneerd. Weer veel geleerd vanavond :-) Groeten Brenda

    BeantwoordenVerwijderen
  74. @jessie. prachtig die rss. ik heb me geabonneerd op De gelukkige lezer (Pjotr van Lenteren),Bas Maliepaard, Mijnsinziens, VOB (vooruit dan maar...) en het weblog van Wouter Zwart in Peking / Nos. Ik wilde me ook abonneren bij Stichting Lezen, maar die hebben deze service niet. Maar wel een nieuwsbrief, zo kan het ook. Afhankelijk van hoevaak je iets nieuws te melden hebt, natuurlijk! Ik zag dat ik al geabonneerd was op 23 dingen, wist ik niet eens... En ik wist ook niet dat wij een rss feed hadden ! ga ik me ook op abonneren.
    ben benieuwd naar wat 'we' melden.
    Ik word een steeds grotere Leelefever-fan: grappige jongen! vooral in het filmpje over de rss feeds.
    en nu maar afwachten wat er binnenkomt...

    BeantwoordenVerwijderen
  75. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  76. @Tine.
    RSS.. ? goed, de naam was bekend bij mij was (ahum!) zelfs bekend waar het voor dient. Ik heb er echter alleen nooit gebruik van gemaakt.

    Ik denk dat RSS voor iemand die in de bibliotheek werkt ontzettend belangrijk kan zijn. Want op deze manier bepaal je inderdaad zelf welk informatie je krijgt het nadeel is wel dat je niet ZELF bepaalt wanneer je de info krijgt. Het kan zijn dus dat je de info krijgt op het moment dat je er totaal niet op zit te wachten en niets mee doet. Als ik op dag X naar bron X kijk wil dat niet zeggen dat ik nou dagelijks overspoeld wil worden met feeds. Dit nadeel kun je wel beperken door zeer selectief RSS aan te maken om deze overzichtelijk te houden.

    In RSS schuilt ook het gevaar van hoeveelheid aan informatie. In de tijdperk van informatie is informatie zelf een boosdoener. Hoe meer informatie hoe onoverzichtelijk.

    Ik denk zelf dat RSS feeds heel goed te gebruiken zijn bij sites die nieuws consequent en veel nieuwe informatie verschaffen en bij waarvan je de informatie niet al toevallig eerder hebt gelezen (nieuws).

    BeantwoordenVerwijderen
  77. @Tine
    Ik heb me alweer een tijdje geleden geabonneerd op verschillende feeds.Ik merk in praktijk dat ik toch meer van de nieuwsbrieven ben.
    Wel heel handig, die feeds voor die mensen die ik ze actief bekijken. Je bent supersnel op de hoogte!
    Alleen worden we al zo overspoeld met info, dus heel soms kijk ik bij mijn feeds, maar niet zo vaak als ik zou willen.

    BeantwoordenVerwijderen
  78. @Marc
    Had al ooit een beetje lopen klooien met RSS-feeds. om het vervolgens weer te laten versloffen en half te vergeten. Blijft nuttig, leuk en handig. Nadeel bij deze toepassing (als bij zovele andere internettoepassingen) is wel dat het tijdbesparend [b]kan[/b] zijn, maar door alle extra virtuele deurtjes die je opent dat meestal niet is ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  79. @ Gerda
    Eerst het filmpje bekeken... fantastisch!
    ik zag die knop rss wel, maar wist totaal niet waar het voor dient. Voor de klanten lijkt het mij erg handig om het laatste nieuws binnen te halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  80. @liduin Bij Google Reader een aantal feeds (franchising en nieuws) gevonden en me erop geabonneerd, daarna in mapjes gezet.
    De bibliotheek maakt er ook gebruik van (rss feeds rechts boven op de homepagina).
    Erg handig; maar misschien iets beter uitleggen aan de gebruiker van de site.
    Zelf rss feeds aanbieden op voor de gebruiker handige blogs. Bibliotheek doet dan voorselectie.

    BeantwoordenVerwijderen
  81. @Jessie rss feeds zijn goed in te zetten om te communiceren met je publliek. Doen dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  82. @Netty:
    Ik had al enige tijd IGoogle als voorkeurspagina bij Google. Erg handig met verschillende tabbladen die je zelf kan maken. Google Reader vind ik wat minder overzichterlijk, maar misschien nog wennen. Met IGoogle kom ik er elke keer als ik Google intik, of het nu thuis is of op mijn werk.
    Rss-feeds zijn een handige manier om snel op de hoogte te blijven. Tenminste als ze actueel zijn..

    BeantwoordenVerwijderen
  83. @elsken
    weet wat het betekent we hadden al iets over de Dutch Spider rigister geschreven. Dagelijks en dat geldt ook voor de bibliotheek word je dagelijks geinformeerd over de activiteiten, mooi instrument.

    BeantwoordenVerwijderen
  84. @Eline,
    Dit kan de klant nog beter helpen om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes en veranderingen op een website. Zelf deed ik dit al met borduursites. Je ziet dan ook al vrij snel allerlei nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Waarbij je dus niet eerst al die sites moet afstruinen. Dat de bieb hier ook gebruik van maakt is alleen maar positief naar de klanten toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  85. @netty: Dit hebben wij samen gedaan omdat ik het even kwijt was.Het gaat nu vast beter.
    Bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  86. @ Netty
    Ja, handige dingen zijn het.
    Ik had er al een paar.
    Op de Volkskrant en op enkele managementsites.
    En op de blog van mijn dochter.

    BeantwoordenVerwijderen
  87. @elsken, had ik al een reactie en kijk ik tussendoor nog even naar de biebs feeds is de hele tekst hier weer weg. Klopt dat?
    Nou ja, mijn tekst was dus dat ik het nut van de feeds betwiijfel. Je hebt tegenwoordig met die snelle computers net zo snel de site zelf. Ik had ook al snel veel feeds gemaakt die dan naast mijn favorieten zitten. Maar ik heb er ook al snel weer een aanatl verwijders. Vind het niet zo nodig. heb nu nog feeds van nrc boeken en nrc film. daarbij een van cultuur blog en een van hoppenbrouwers maar wat ik daarmee moet of kan en hoe ik er aan kom weet ik niet meer. De bieb heeft op de homepage rechts feeds staan. Een klik daarop laat zien dat er een is van film, nieuws en nog een. maar ik ga nu niet weer kijken want dan verlies ik weer deze tekst.

    BeantwoordenVerwijderen
  88. @tine

    Ding 4: Maak je leven eenvoudiger met RSS en een nieuwslezer
    Ik ben al een tijdje lid van de RSS feed van de bibliotheek. Er staan vaak leuke stukjes op, maar er kan zeker beter gebruik van worden gemaakt. Het laatste bericht dat ik heb ontvangen is van 30 juli. RSS is handig om nieuwtjes agendas etc. naar klanten te sturen. Er zullen weinig leners zijn die wekelijks tussen de nieuwtjes op onze website kijken, maar genoeg die wekelijks hun RSS berichten doorlopen

    BeantwoordenVerwijderen
  89. @tine

    RSS is voor mij DE manier om de informatie van het web naar me toe te laten komen (blogs, nieuws en twitter). Ik ben een enthousiast gebruiker van google reader, en volg in totaal 55 feeds. (Voor meer info zie mijn post)

    BeantwoordenVerwijderen
  90. @eline
    ik had al via de opdracht op 23dingen al die feeds aangemaakt en merk dat het dan wel erg veel wordt als je het niet in de gaten houdt.
    Als bibliotheek lijkt RSS me een uitstekende manier om klanten op de hoogte te houden van de nieuwe aanwinsten.

    BeantwoordenVerwijderen
  91. @Gerda
    RSS
    jawel jawel. Ik ben erachter wat RSS is en ik moet zeggen dat ik er erg blij mee ben. Ik heb nogal wat vrienden die af en toe naar het buitenland gaan en dan via een blog updaten hoe het met ze gaat. Ideaal dat je dat nu allemaal bij elkaar hebt (vergeet je ook niemand).
    Daarnaast moet ik zeggen dat dit ook voor de bieb ideaal is. Ik ben blij te ontdekken dat ze dit ook doen. Dit is bijna een soort magazine dat je zelf bij elkaar spaart. Al je favorieten kun je bij elkaar zetten!! Van de week zag ik op tv dat er op de ipad een application is waarbij je door je favorieten kunt bladeren. Mijn eigen social media bij elkaar als magazine. Ik ben voor!!

    BeantwoordenVerwijderen