Ding 17 is net vernieuwd op de 23 dingen site. Ook daar moet je natuurlijk inspelen op de laatste trends en ontwikkelingen:-). Het is nu dus mobiel internet geworden.
In alle onderzoeken over internet, de trendvoorspellingen voor de (nabije) toekomst zie je een aantal ontwikkelingen terugkomen. Mobiel, Altijd en Overal spelen hierbij een centrale rol. Een praktische uitwerking hiervan is dat technisch geavanceerde, krachtige en slimme mobiele telefoons, voorzien van mobiel internet, Global Positioning System (GPS) en multimedia voorzieningen, bezig zijn aan een opmars.
Lees alles over mobiel internet.
Kun je een app bedenken voor de bibliotheek, die gebruik maakt van mobiel internet, camera en/of GPS?
Laat het ons weer weten in je reactie op dit blog.
@Netty
BeantwoordenVerwijderenAls het goed is heb ik zelf binnenkort ook een smartphone, maar nu dus nog even niet... Dus moet ik het doen met wat ik er wel bij anderen van gezien heb (al die I-phone freaks ;-).....).
Wat kan (of misschien eerder: moet) de bibliotheek hiermee? Eerst zorgen voor een goede (maar ook nog een beetje aantrekkelijke?) mobiele versie van de website, met i.e.g. de basale info. Mogelijke Apps: Bibliotheek in de buurt? met vervolgens openingstijden, adres, route, telefoonnummer.
Attenderingsservices: als je je materialen moet inleveren, als je reservering binnen is. Nieuwe boeken, cd's, dvd's. Mobiele nieuwsbrief.
Mooi zou zijn als de catalogus ook mobiel geraadpleegd kan worden, maar het zal nog wel een dingetje zijn om dat eenvoudig en goed functionerend te krijgen. Lijkt me echt iets om landelijk te ontwikkelen!
@Netty
BeantwoordenVerwijderenNa het lezen van de (meeste) informatie over dit ding bekruipt mij langzaam het gevoel dat de technologie en ontwikkelingen mij nu dan toch echt boven het hoofd beginnen te groeien. Na de tweede keer lezen is het me ietse duidelijker geworden. De vraag bedenk een app die gebruikt maakt van mobiel intenet, camera of GPS: een app zou natuurlijk die van onze website kunnen zijn. Dat is waarschijnlijk te groot dus wat je dan kunt doen is om de site op te knippen. Bijv. een muziekapp voor de muziekliefhebber. Of een vestigingapp met openingstijden, adres en route. Ik kom net als Karin een beetje op dezelfde lijstjes uit: nieuw in de collectie, agenda-app. met daarin alle leuke activiteiten voor jong en oud. En de suggestie van Karin om de catalogus als app op je smartphone te hebben, dat vind ik een hele goede. Dan kun je op elke plek, op elke moment in een vestiging de catalogus raadplegen.
@eline
BeantwoordenVerwijderenWaar ik bij de eerder voorbijgekomen 'dingen' af en toe nog wel het gevoel had dat we massaal achter 'nutteloze' nieuwigheden aanrenden om er maar bij te horen, heb ik dat bij het mobiele internet niet. Dit is denk ik wel iets heel belangrijks om als bibliotheek niet aan ons voorbij te laten gaan. Een aantal jaren geleden werkte ik bij een boekhandel die, toen verkoop via internet net begon op te komen, daar geen brood in zag. Ze stapten er niet in en dat werd bijna hun ondergang. Ik denk dat dat met mobiel internet en de bibliotheek wel eens net zo zou kunnen werken. Volgens mij moet allereerst de catalogus beschikbaar komen als app (inderdaad misschien iets om landelijk te doen). Als de smartphone-gebruiker van alle kanten informatie aangeboden krijgt en de bibliotheek zit daar niet bij, dan loop je het risico dat je jezelf als bibliotheek min of meer buitenspel zet.
Ik vond het scenario dat Alice de Jong beschreef in de InformatieProfessional misschien wat overdreven, maar het idee van bibliotheek als overhevelaar van informatie is denk ik niet eens zo heel onrealistisch. En laten we dan vooral die boot niet missen...
@gerda
BeantwoordenVerwijderenSja, nou heb ik al een tijd het gevoel dat ik toch ook aan de I-phone zal 'moeten' om niet die boot te missen. Ik ga snel eens een middagje oefenen met zo'n apparaat met iemand die er al een heeft want ik loop echt achter wat dat betreft. Het is voor zoveel mensen al zo'n vast onderdeel van hun leven. De bibliotheek zal hier zeker op in moeten spelen. Bijvoorbeeld zoals Bol al heel handig doet met de klant meedenken 'als je dit leest, vind je... waarschijnlijk ook goed'. Een berichtje zodra de nieuwe huppeldepup beschikbaar is.
Het GPS zou prachtig zijn om klanten makkelijk naar Vleuterweide te kunnen coachen - met inachtneming van busbanen, drukte door klusbussen etc. En de vooruitblik naar 2014 is natuurlijk interessant; al die informatie zo makkelijk voorhanden. Als je je niet makkelijk kunt of wilt verplaatsen is met mobiel internet de wereld binnen handbereik.
En verder hoop ik dat fysiek aanwezig zijn ook 'hip' en leuk blijft want een literaire avond zoals bijvoorbeeld met Arthur Japin. Voor het fysieke ontmoeten.
Catalogus met indicatie waar je het materiaal fysiek vindt - dan zijn wij dus ook niet meer nodig dan hef ik mijn eigen baan op dat is niet handig.
Mooi als je op reis bent in een onbekende omgeving dat je met je I-phone een restaurant kunt vinden, een ziekenhuis, een school etc. Tomtoms zijn wat dat betreft ook geweldig.
Samenwerking met opleidingen en scholen zou beter kunnen worden. Dat wij al klaar hebben liggen wat het Amadeus komt halen. Behalve als de speurtocht naar de informatie het leerdoel is...
@elsken
BeantwoordenVerwijderenNet als Flodertje heb ik ook het gevoel dat ik aan de I-phone zal 'moeten' om de boot niet te missen. In mijn woon-werk traject met de trein zit iedereen tegenwoordig te poetsen over het scherm van z'n/haar I-phone in plaats van een metro krantje te lezen. Opnieuw voelde ik me als Catweazle; "houd het het dan nooit op dat gevoel?@!$%". Er staat op het moment bijna elke dag wel iets in de krant op het gebied van 23 dingen. Tot voor kort sloeg ik dit snel over om niet steeds met dat catweazle gevoel geconfronteerd te worden. Maar sinds 23 dingen is ook deze informatie (t/m ding 16 op dit moment) aan mij besteedt en is het Metro krantje minder leuk.
Ik ben niet meer zo super overtuigd van een E-reader nu ik wat meer over het bestaan van lees-apps weet. Waarom straks met 3 apparaten lopen?
Zo las ik in de VKrant van 23 /9 over lees apps:
Comics/ gratis/stripboeken
Kindle/gratis/boeken
Stanza gratis/klassiekers
PressReader/€0,80 / krant
Zionio / gratis/tijdschriften
Oke het is nog geen ruim aanbod en voornamelijk Engelstalig. Maar Hp/ De tijd, de Libelle, Cosmopolitan komen er aan. En bij bij de E-books loopt het ook nog geen storm...
Muziek apps zijn er trouwens ook genoeg zo las ik. En Dvd'tjes waarschijnlijk ook. Dus nogmaals, hoezo E-reader? aan het eind van deze 23 dingen?
Tot slot mijn ideeen voor bibliotheek - apps:
1. Boeken verlengen, overal en altijd.
2. 'Aanwinsten', 'Aanraders'(smaakvoorkeur apps)
3. Ach waarom niet 'In de schijnwerpers'! haha
4. Super lijkt het me om op de een op andere manier je I-phone te gebruiken als boekenzoeker in de bibliotheek zelf. Makkelijk voor ons (reserveringslijsten, klanten helpen) maar ook makkelijk voor de klant.
Ik stel me zoiets voor als het filmpje van de site 23dingen.nl - waar bij gezocht werd naar een huis wat te koop stond. De plek van een boek wordt aangegeven als je de titel hebt in getoets in die door Jasper nog te maken app!
Nog beter als er app-zoeker is verbonden aan de RFIDcode...My name is Bond! James Bond.
In de Volkskrant van vandaag stond dat de verwachting is dat E-books en Apps de vraag doen stijgen naar papieren boeken. Het zijn gewoon smaakmakers!
Voorlopig een hele geruststelling
@Tine, ik vind ding 17 over mobiel internet heel interessant. Er stonden in de diverse artikelen van met name Alice de Jong wel her en der wat (voor mij althans) nieuwe dingen.
BeantwoordenVerwijderenWat ik heel aardig vond was haar vergelijking van diverse apps voor bibliotheekgebruik. Ook haar verlanglijstje kan ik me goed voorstellen.
Ik ben ook wel erg benieuwd wie die student is die voor Nederlandse bibliotheken een app aan het ontwikkelen is voor reserveren en verlengen.
Natuurlijk zal een deel van het publiek dit soort ontwikkelingen alleen maar toejuichen: als je gewend bent op je iPhone even een restaurant op te zoeken en hoe je daar moet komen is het maar een kleine stap naar het zoeken en reserveren van een boek dat je nodig hebt . Gesteld dat je een bóek nodig hebt: want ook dat staat natuurlijk ter discussie.
Maar: we gaan ons niet overbodig maken: als er ook maar enigszins het vermoeden bestaat dat publiek via apps de bibliotheek of de catalogus wil vinden moeten we zorgen dat dat mogelijk wordt.
Natuurlijk kan het waar zijn dat in dat beroemde jaar 2019 er geen bibliotheken meer zijn: 20 jaar geleden had niemand kunnen denken dat de postkantoren zouden worden opgeheven, of openbare telefooncellen.
Maar iets anders kan ook: veel jongeren die opgegroeid zijn met pc, spelcomputers en tv vinden het nu hartstikke leuk om hele avonden bordspelen te spelen (in studentenhuizen o.a.).
Kortom, tegemoet komen aan wensen van de “mobiele generatie” en daarbij vooral de boot niet missen en daarnaast toch ook niet het vertrouwde overboord gooien. Ik zou daarbij willen pleiten voor ook de ervaringen van organisaties die hierin verder zijn goed te volgen.
@Liduin
BeantwoordenVerwijderenLees alles over mobiel internet. Daar ben ik mee begonnen. In de volkskrant heb ik het nieuws gelezen dat de iPhone 4 ook in China verkrijgbaar is. Er blijkt daar zo veel vraag naar te zijn, dat er een wachttijd voor is. Omgerekend zou hij 560 euro kosten. Het lijkt me wel wat zo’n smartphone. Waar men mee kan bellen, het Wereldwijd Plaatsbepalingsysteem kan gebruiken en tevens internet beschikbaar heeft. Maar niets voor niets. Misschien wat voor mijn verjaardag. Wat de bibliotheek hier mee zou kunnen, dan sluit ik me aan bij de vorige reacties. Ik zou hier nog wel iets aan toe willen voegen. Zou het iets voor e-books zijn, tenminste als je nog goede ogen hebt? Misschien de website van onze bibliotheek , maar dan speciaal ontworpen voor de smartphone , dus leesbaar.
@Elsken
BeantwoordenVerwijderenMobiel internet... heerlijk. Zelf heb ik een telefoontje waar ik mee kan internetten en allerlei apps kan downloaden. Het is geweldig om met Layer iets doen. Een laagje over wat je ziet, voor bibliotheken ook leuk. Om je heen kijken en ontdekken hoe dichtbij de bibliotheek of kunstuitleen is.
Leuk, ben benieuwd naar andere toepassingen...
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen@eline
BeantwoordenVerwijderenMobiel internet, Zelf maak ik er nog geen gebruik van, maar ik heb er heel veel overgelezen in kranten en (computer)tijdschriften.Ik heb de mobiel van mijn oudste zoon grondig bestudeerd en wil meteen ook een smartphone. Gelukkig laat mijn abonnement toe om een ander toestel te kiezen. Wat de apps voor de bibliotheek betreft: Het zou ideaal zijn als je ergens loopt te winkelen en ineens zin hebt in een boek, je zoekt de dichtsbijzijnde bibliotheek op met GPS, je bekijkt de openingstijden, je kijkt in de catalogus of het boek aanwezig is, je leest de reviews van andere gebruikers, je reserveert onmiddellijk een exemplaar, zodat je niet voor niets op de stoep staat en verlengt meteen via je mobiel je andere materialen en tenslotte, als je nog tijd over hebt en ondertussen op een terrasje bent neergestreken, bekijk je de aanwinsten en kijk je of er nog activiteiten in de bibliotheek plaatsvinden. Toekomstmuziek? Het komt dichterbij als je denkt.
@Tine, ik heb nog een p.s.'je over dit ding: inmiddels ben ik erachter dat je met een iPhone wel onze catalogus kunt benaderen en ook wel kunt reserveren, maar het gaat nog niet volgens de juiste applicatie. Om het simpel te zeggen: het is niet passend op het scherm en je moet eindeloos invouwen en uitvouwen.
BeantwoordenVerwijderen@Marc...helaassss...ik heb er nog geen maar mijn man heeft een htc desire waar ik af en toe mee speel. je krijgt de hele biebsite erop! je kan van vestigingen de route zien, je kan in de catalogus en je kan reserveren. eigenlijk kan je alles wat je normaal ook op de computer kan. als je op de oude gracht loopt en je houdt je camera op de gevels dan laat dat ding zien dat er 100 meter verderop een bieb zit!(deze app moet je ook wel even downloaden) ongelofelijk hè! je kan via je mail de nieuwsbrief lezen maar handiger zou het zijn als je een aantal dingetjes onder één app hebt. nieuwe uitgaven en de attenderingsservice bijv.
BeantwoordenVerwijderen@marc Mobiel internet daar doe ik niets mee,ik heb maar een gewoon beltoestelletje zonder het internet. Voor diegene die wel zo'n toestel hebben is het handig je hebt het internet altijd bij de hand. Het is tijdbesparend als je onder andere met het openbaar vervoer reis,je het nieuws al kunt lezen, je e-mail al kunt checken en natuurlijk je zaken met de bibliotheek kunt regelen. Het vervangt de laptop als je onderweg bent.
BeantwoordenVerwijderen@Marc
BeantwoordenVerwijderenNou, nou, de techniek staat voor niets. Geweldig dat dit ook al mogelijk is. Het eerste video filmpje vond ik geweldig. Over die vrouw die haar tanden aan het poetsen is en tegelijkertijd kan zien op de spiegel naar het laatste nieuws.
Mijn ene dochter en schoonzoon hebben wel mobiel internet. Dus ik weet wel dat het mogelijk is. Heel handig is de routeplanner daarop.
Het tweede filmpje vond ik nog geweldiger. Er zijn zoveel mogelijkheden om ergens direct, overal en bij de hand meer informatie over te krijgen.
Maar ik doe het nog wel met mijn ouderwetse mobieltje voor 7,50 euro per maand!
Voor de bibliotheek zie ik nog geen aanleiding om dit aan te schaffen. De klanten die zo'n ding hebben kunnen dan toch op hun mobiele internet kijken naar de bibliotheek-utrecht.nl met daarop alle informatie die ze nodig hebben.
Misschien is het wel hnadig voor de MT-leden.
@Elsken
BeantwoordenVerwijderenWat een technologie zeg. Ik leef nog in het tijdperk van geen internet op mijn mobiel. Ik moet wel zeggen dat het me soms erg handig lijkt als je even snel iets wil opzoeken en geen computer bij de hand hebt. Ik ben zelf niet echt up to date met alle technologie vooral omdat ik het te duur vindt. Als ik geld over zou hebben zou ik het misschien wel aanschaffen of als het voor mijn werk beter is, maar anders blijf ik gewoon bij mijn normale telefoon. Bij mijn vorige werkgever gingen ze net allemaal over naar een telefoon waar je ook je agenda en mail op kon checken, dat is in bepaalde functies toch wel erg handig! Voornamelijk als je veel onderweg bent of veel in vergaderingen zit, dan kun je snel tussendoor even kijken waar je heen moet en je mail lezen. Dat er zelfs een GPS in zit is ook wel handig. ik heb zelf een losse TOMTOM die ik gebruik en een losse camera. Wel beter als het in één is maar volgens mij is de kwaliteit toch nog iets minder dan dat je alles los hebt.
Als Apps zouden we misschien een gratis spelletje kunnen ontwerpen over de Bieb en dan gericht op jongeren. Of je kan de internetsite mobiel proef maken en de catalogus makkelijk te bereiken voor de jongeren en studenten die even snel een boek willen reserveren. Of een apps om nieuws beter te verspreiden via het mobieltje.
En trouwens wat een technologie zeg! Je hebt de layar apps, wat een bizarre uitvinding. Ik wist niet eens dat dit bestond! Ik merk wel dat ik veel achterloop wat dat betreft.
@Marc Ik wil heel graag een smartphone maar doe het nog even niet ...want weet bijna zeker dat ik verslaafd ga raken. Al die toepassingen zoals een routeplanner, of twitter...ze zijn erg aan mij besteed!
BeantwoordenVerwijderenVoor de bibliotheek zie ik zeker mogelijkheden. Ik ben hier niet origineel in want heb dit al bij verschillende andere mensen gelezen, maar de catalogus als app lijkt me in ieder geval iets. En er zal nog heel veel meer te bedenken zijn. De smartphone gaat het helemaal maken en de bibliotheek heeft hier de kans om aan te haken.
@Eline
BeantwoordenVerwijderenJammer genoeg heb ik zelf nog geen Smartphone, maar wel vrienden die het hebben.
De I-phone vind ik dan ook echt fantastisch, je hebt de hele wereld en techniek in je handpalm!
Wij kunnen als bibliotheek niet achterblijven, tegenwoordig leeft men op het web, de mogelijkheden zijn zoveel dat jong en oud er gebruik van wil maken.
Het zal fantastisch zijn als je via je smartphone snel een boek kan zoeken, reserveren, een berichtje kan ontvangen dat het klaarlicht of wanneer je boek terug moet.
We kunnen altijd de andere bibliotheken in het land of zelfs in het buitenland hierover raadplegen.
@Tine
BeantwoordenVerwijderenEcht een geweldig ding zo'n smartphone. Kwa mogelijkheden is het net een laptop of ipad, + de mogelijkheid om te bellen. Ik heb er nog niet 1, maar heb wel geoefend en gekeken via http://www.opera.com/mobile/demo. Deze laatste site had Ruben Berghuis als reactie op 23 dingen toegevoegd op 6 oktober 2010.
Net als de collega's al schreven zou ik voor de bibliotheek app's aanraden voor nieuwe aanwinsten, activiteiten; de catalogus en natuurlijk ons adres met openingstijden en route.
@gerda
BeantwoordenVerwijderenFantastisch, altijd je mini-mini laptopje bij je! Qua apps kan je dus dezelfde nemen als je gewone pc, alleen is het dan mobiel! Handig voor de attenderingservice van de bibliotheek:in een ideale wereld kan de klant kiezen: sms, Iphone, twitter, email, you name it!Voor het vinden van Vleuterweide, en vooral de ingang is GPS wel een vereiste!
ding 17
BeantwoordenVerwijderen@Liduin
Mobiel internet staat momenteel nog in de kinderschoenen. De mogelijkheden zijn legio, alleen de prijzen liggen erg hoog. Vaak zakken deze als het ingeburgerd raakt.
De website van Bibliotheek Utrecht is op een aantal typen smartphones met app's te bekijken. Je moet wel in de buurt van een sterke zender zitten. Het beeld van de site verschijnt met een andere lay-out dan op de pc en gaat nogal traag. Of je alle handelingen, zoals reserveren, e.d. kunt verrichten is mij niet bekend. Dat zal in de toekomst ongetwijfeld beter gaan. De bibliotheek kan bijvoorbeeld meeliften met wat makelaars en restaurants er mee doen: vermelding als je je phone op het gebouw richt. Met openingstijden en andere aankondigingen.
@Netty.
BeantwoordenVerwijderenLees net dat alle bibiotheken al te vinden zijn via Layar met gegevens uit de G!DS. Mooi zou zijn als je ook direct openingstijden kunt zien. Verder sluit ik me aan bij de al eerder genoemde voorbeelden zoals aanwinsten, activiteiten (direct ook een plaats kunnen reserveren als dat gevraagd wordt), catalogus raadplegen (al mogelijk) en reserveren en verlengen. Jammer dat ik geen iPhone heb! Wie weet begin er nog wel aan, ik krijg met het doorlopen van deze "dingen" steeds meer de smaak te pakken.
@Mary
BeantwoordenVerwijderenMobiel internet
Jawel mede-Dingers, voor mobiel internet hebben wij 'ouderen' een sterkere leesbril nodig!
Klein, kleiner, kleinst, hoe ver gaat het komen? Jaja, ik weet het de iPAD (sic) is wat groter, maar daar kan je niet mee....
Ik haak in bij Marie-Bernadette: de vertaalsleutel van de bieb-site naar het schermpje op de iPhone e.d. moet nog gemaakt. Of je dan een App moet maken of 'gewoon' de software aanpassen?
Kortom: ik zie wel toekomst van het inpassen van onze site op Mobiel internet.
Laten we nou niet zo vreselijk hemels doen over alle mogelijkheden, alles heeft z'n beperkingen en het verrassende tijdens een bezoek aan stad, regio of land verdwijnt wel een beetje hoor! En als je accu leeg is, ga je dan huilen?
Uit de leestekst: "Door de GPS en internetverbinding op de telefoon aan een kompas en een camera te verbinden, vertelt de telefoon je waarheen je kijkt en waar je bent." Is dat niet zielig? Je weet toch waar je naar toe gaat, of is het een dropping?
Ik hen nog geen iPhone o.i.d., maar of ik er aan 'moet'? Eigenlijk hoop ik van niet.
Ik citeer weer MB (sic): het nieuwe omarmen, maar het oude niet weggooien!
@liduin
BeantwoordenVerwijderen1e reactie na het kijken van het filmpje was: alles is maakbaar en dit gaat me tegen staan.
Toch overheerst nu de nieuwsgierigheid na het lezen van de artikelen van Alice de Jong(eigensschap van een MIA is toch nieuwsgierigheid..??!!)
Ik heb zelf geen Smartphone, zoals je w.s hebt gemerkt...
Apps voor de bibliotheek denk ik aan: *compacte presentatie van de collectie* mogelijkheid om titelgegevens op te slaan* reserveermogelijkheden* openingstijden* (email) adressen* verlengen* bibliotheeknieuws* leestips voor allerlei categorieen* elke titelbeschrijving leidt naar info over adres & openingstijden van de locaties.
Bron: uit artikelen van Alice de Jong
@Jessie,
BeantwoordenVerwijderenMijn dochters en schoonzoons zijn nu allemaal aan de iphone of blackberry. Geweldig wat ze er allemaal mee kunnen.
Dit heeft de wereld wel veranderd: informatie is tegenwoordig altijd en overal beschikbaar.
De bibliotheek zou hier echt in mee moeten gaan.
@Jessie, Ik werd een beetje 'dizzie'van alles wat ik gelezen heb over ding 17.Heb met veel plezier de blogspots van Lukas Koster gelezen. Ik heb internet op mijn telefoon, maar gebruik mijn telefoon alleen als telefoon om bereikbaar te zijn en mensen te bereiken. Maar wat je er allemaal mee kan doen! Misschien straks geen notebook mee naar Oma maar mijn eigen smartphone.Misschien wordt de phone nog een verlengstuk van mijn hand. En voor de bibliotheek; alles is hierboven al genoemd.
BeantwoordenVerwijderen@Jessie
BeantwoordenVerwijderenIk ben zelf geen eigenaar van zo'n vernuftig apparaatje, maar heb t nuttige ervan herhaaldelijk ervaren. Vooral als extern geheugen dat je kunt raadplegen wanneer je eigen brein even niet mee wilt werken. Menige brandende vraag; " Hoe heette die regisseur ook alweer? , of verhitte discussies over b.v. wanneer iets ook alweer plaatsvond, zijn binnen een tel opgelost door 't' even op n mobieltje te' googlen'. Ook heb ik de navigatieapp. met vreugde herhaaldelijk omhelst in een onbekende stad.
Voor de bibliotheek; klanten zijn regelmatig ' de weg' kwijt, het lijkt me geweldig als ze op hun mobiel de route naar en in de bibliotheek te zien krijgen. Binnen b.v. de weg naar het boek (uiteraard zonder geluid). Helemaal mooi zou zijn als het apparaat ziet of t boek daadwerkelijk aanwezig is en ziet waar t boek exact staat ....warm...koud...warmer...WARMST!!!
Een app. met leestips gebaseerd op eerder geleende titels of een interesseprofiel, aangevuld met de allernieuwste boeken, lijkt me ook handig.
@Marc,
BeantwoordenVerwijderenZoek, vind, scroll, schrijf, lees en beluister.
Deze informatiewerker nam info over mob & app tot zich...
Vooral erg gelachen bij 1e filmpje: Zweden WereldKampioen in 2014 (hahahahaha) met Henke Larsson (hihihihihihi), zeker met Botox in brein en benen! Henke is dan zo'n 45 jaar...
Bibliotheek Utrecht: Go with the AppFlow (= een serieus woord)! Maar dit is (nog) niet zo mijn Ding. De mogelijkheden en toepassingen zijn enorm en handig. Mijn mede-Dingers (mooi woord GentleGiant)gaven veel voorbeelden voor bieb apps.
Ik speel uitvreter (J)appi en vraag m'n medemens naar de weg...
@Gerda I phone en Ipad, ik droom er van en ja, ik wil, ik wil! Maar helaas, nog even doorsparen. Bovendien ben ik ook nog steeds erg gelukkig met mijn telefoon die alles kan en op vakantie (als ik geen computer bij de hand heb) gebruiken we de blackberry van mijn vriend (GPS, email, internet) dus echt groot is de noodzaak nog nie, maar hij gaat er aan komen, that's 4 sure. En als alle bibliotheken in nederland inmiddels in Layar zitten, ga ik die app zeker downloaden. De Informatie Specialist ziet er trouwens ook heel mooi uit op beeldscherm.
BeantwoordenVerwijderen@ marc helaaas ik heb nog geen mobiel internet, ik vind hem wel handig, heerlijk internetten zonder kabelaansluiting.
BeantwoordenVerwijderenmaar voor mensen die voor zaken veel buiten de deur komen is nog handiger.
@Gerda
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk filmpje! Mijn dochter heeft ook een blackberry en als je toch ziet wat er allemaal op zo'n apparaat te vinden is, dan is dat onbegrijpelijk. (althans voor mij)
Het meest verbaasd was ik, toen we in een kledingboetiekje naar een liedje stonden te luisteren en zij mij, via haar blackberry, kon vertellen welke titel het was en wie de uitvoerenden waren. Handig, voor als je meedoet met een popquiz!
Mogelijkheden voor de bibliotheek ? Jazeker.
openingstijden bekijken, boeken verlengen/reserveren en dat kan dan altijd en overal.
@ Liduin
BeantwoordenVerwijderenWat een mogelijkheden, fantastisch! Een i-phone staat op mijn wensenlijstje, maar ik stel het nog wat uit, het is toch een behoorlijk bedrag, maar nu ik eventjes aan eentje gesnuffeld heb, vind ik het toch wel geweldig. Ik zie ook om mijn heen dat steeds meer mensen mobiel internet tot hun beschikking hebben, hoe snel de klanten in de bieb zijn om hun reservering op te halen nadat ze mailtje hebben ontvangen dat het boek/DVD voor ze klaar staat. Ik heb de app van Albert Heijn bekeken, geweldig, even een receptje zoeken, boodschappenlijst maken, afstrepen als de boodschap in je mand ligt, je favoriete recepten verzamelen enz. Ik heb ook een keer een geweldige app gezien waarmee je aanwijzingen kreeg om een ei te koken, je meet de grootte van het ei op het scherm en je krijgt precies aangegeven hoelang het ei moet koken. Je kunt natuurlijk van alles verzinnen.
Voor de bibliotheek zie ik ook weer legio mogelijkheden, zoals al in veel reacties genoemd, denk ik ook aan catalogus, verlengen, boekentips, aanwinsten, tips, inspelen op actualiteit. Zeker iets om in 2011 op de agenda te zetten
@elsken
BeantwoordenVerwijderenik heb nog steeds een soort koelkast. Heerlijk want ik hoef hem maar 1 keer in de 10 dagen op te laden, je kunt hem gewoon laten vallen en er is nooit iets mee. Ik dacht altijd als ik maar kan bellen, gebeld kan worden en kan sms-en is het ok. Maar ook ik krijg er steeds meer zin in om een iphone te kopen. Lekker als je onderweg bent je mail checken , op internet iets opzoeken. Nooit meer nadenken over hoe lang mijn ei moet koken. Als dat allemaal kan wordt het leven een stuk gemakkelijker .Ik merkte afgelopen vakantie in Portugal dat het toch wel fijn was. Ik liep nog met mijn dikke reisgids/campinggids te sjouwen terwijl de jongens sneller alle info hadden die we ons maar konden wensen. Ik denk dat we in de toekomst steeds minder reisgidsen gaan uitlenen. Dus ik denk dat ik binnenkort ....
voor de bibiotheek zie ik alle mogelijkheden die iedereen al genoemd heeft.Ik heb geen idee hoveel tijd dit allemaal kost en er moeten keuzes gemaakt worden. Laten we een verlanglijst maken.
@Liduin Voor de bibliotheek kun je op deze manier misschien acties bekend maken. Je kunt er mee reserveren, maar ik weet niet of we een geschikte website voor mobieltjes hebben.
BeantwoordenVerwijderenHet kan dus, volgens info van Liduin.
Er kan meer, je hebt immers als klant altijd je mobiel bij de hand.Nu zal niet iedereen op vakantie of in een café boeken willen zoeken via zijn mobiel en dat .liever rustig thuis doen. En je zit natuurlijk met het kleine scherm en de toetsen. Handig lijkt me om eens te peilen waar behoefte aan is bij de gebruikers.Mij lijkt handig om locaties van de bibliotheek te kunnen vinden en of ze open zijn, en wijzigingen en acties die net die dag plaats vinden,studieplekken.Samen met instellingen als musea,Uitburo enz. is er nog meer te bereiken
@Gerda
BeantwoordenVerwijderenWij hebben thuis een iPod en het is inderdaad een handig apparaatje. Ik heb een aantal app's bekeken maar het werkt toch het handigst als het een echte app is die dan is aangepast aan het formaat van het kleine beeldscherm. Bij een iPad is je scherm alweer een stuk groter in dat geval is het minder belangrijk. Het zijn trouwens beide geen telefoons maar de iPhone (wel eeen telefoonfunctie) heeft ongeveer hetzelfde formaat beeldscherm als de iPod.
Je leest het al ik ben een Apple fan!
Nu voor de bibliotheek: zoals uit het bovenstaande blijkt is het wat mij betreft alleen interessant als je de website op een 'app format' maakt. Ik heb geen idee of dat technisch gezien heel erg lastig is maar ik ben er een voorstander van omdat het volgens mij door een groot publiek gebruikt zou worden.
Vooral voor het verlengen van boeken! En openingstijden en uiteraard de routes maar die heb je al op je iPhone.
geweldig via je mobiele telefoon internet gebruiken. We hadden laatst een lange strandwandeling gemaakt we konden via buienradar precies volgens wanneer het zou gaan regenen, dus we moesten niet te veel pauzeren bij strandtentjes om droog over te komen. De bibliotheek kan niet zonder, de gebruiker kan dan kijken naar reserveren, verlengen etc., zelfs vanuit de trein kan het geregeld worden.
BeantwoordenVerwijderenCor51
Als eerste kregen Cor Willekes en ik in 1996 van de bibliotheek een GSM/smartphone. Cor als beheerder aanspreekpunt voor de ICT kant en ik voor de gehele technische backoffice kant. Daarom had/heb ik 24 uur per etmaal alle technische gegevens onder handbereik nodig van iedere vestiging.
BeantwoordenVerwijderenIk kan me ook een toepassing bedenken dat we middels een tom-tom achtige omgeving ons publiek eerdaags automatisch in een vestiging naar hun boek op de betreffende plank kunnen leiden.
Daarnaast zou een bestelling middels mobiel internet en de bezorging via een soort pizza koerier ook een goede optie kunnen zijn als er toch bezuinigd moet gaan worden.
@jessie
BeantwoordenVerwijderenHet lijkt me super handig , mobiel internet, je hebt dan altijd (bijvoorbeeld) een routeplanner op zak. En toch vraag ik me af of ik het naast alle andere manieren waarop ik toegang tot internet heb, dit nu echt veel zou gaan gebruiken.
Kan dit medium goed worden gebruikt om klanten te attenderen op nieuwe titels, passend in hun interesseprofiel? Is email dan toch beter geschikt? Of moet je beide “routes”gebruiken? In ieder geval moeten we natuurlijk ook via mobiel internet goed te vinden zijn: krijg je autopech in de stad en dan kan de dichtstbijzijnde Utrechtse Bibliotheek worden getraceerd waar rustig de garage gebeld kan worden.
Gr. Isolde
@Eline:
BeantwoordenVerwijderenHandig voor verlengen van materialen, route naar biebs, catalogus raadplegen, en als alle boeken een bepaalde tag krijgen waardoor ze altijd gelocaliseerd kunnen worden met de smartphone in de bieb ook al staan ze verkeerd, dan zou dat laatste een hallelujah in mij losmaken. Zelf heb ik geen smartphone, dat zou ook erg overdreven zijn in mijn relatief rustige leventje. Zou ik in allemaal bijna lege inboxen aankijken, nou DAT is goed voor je zelfvertrouwen...En wil me graag aansluiten bij wat Gentle Giant over dit topic zei. Het verrassende van een bezoek aan een nieuwe stad en streek verdwijnt wel ene beetje. En als de accu leeg is, ga je dan huilen? Citaat van de week wat mij betreft. En de buienradar raadplegen tijdens een wandeling: best leuk maar soms moet je je gewoon lekker laten natregenen.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen@ jessie
BeantwoordenVerwijderenmijn dochter heeft een blackberry dat zij het meest voor het pingen gebruikt(nogal vervelend als zij op visite is).Wij denken erover om een smartphone te kopen inplaats van een nieuw navigatiesystem.
@Liduin
BeantwoordenVerwijderenReuze makkelijk om mobiel het Internet (en toepassingen) te kunnen raadplegen. Voor de bibliotheek liggen op dat gebied zeker mogelijkheden.
Bloem
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen@Tine
BeantwoordenVerwijderenMet de android telefoon van mijn ene huisgenoot heb ik een reservering geplaatst via onze aquabrowser. Met de Iphone van mijn andere huisgenoot heb ik de reservering weer geannuleerd. Het was goed te doen, ook al is de catalogus niet aangepast voor de smartphone. Zeker met de Iphone, vanwege het qwerty-toetsenbord. Natuurlijk, ik weet precies hoe onze website in elkaar zit en in welke hoek ik bijv. "mijn menu" kan vinden. De gemiddelde klant zal het gebrek aan overzicht lastig vinden.
Op de Iphone heb ik ook een paar apps uitgeprobeerd: erg handig allemaal.
Een app voor de bibliotheek? Als je bij http://www.ov9292.nl/ een route plant, krijg je als resultaat tevens een QR-code. Scannen met je smartphone en vervolgens op reis. De bibliotheekvariant: in de aquabrowser krijg je na een zoekactie een QR-code bij het zoekresultaat. Thuis of in de bieb scannen met de smartphone en dan met de gegevens bij de hand op zoek naar de goede kast. Dit lijkt me een applicatie die geen ingrijpende verbouwing van de aquabrowser behoeft, maar ik kan me vergissen.
Ik spreek mezelf nu tegen (zie ding 15), maar een catalogus-app die d.m.v. GPS de klant naar de goeie kast leidt, lijkt me ook wel geinig...
@Liduin
BeantwoordenVerwijderenMobiel internet is in essentie de verplaatsing van alles wat je achter een vaste PC deed naar een mobiel systeem waarvoor allerlei technische (formaat-) aanpassingen nodig zijn die naarmate mobiel internet verder doorontwikkeld wordt steeds meer gestandaardiseerd zullen worden.
De mogelijkheden van GPS en Augmented Reality zijn natuurlijk wel een grote extra van mobiel internet vergeleken met vast internet.
Het lijkt me dat je met het aanbieden van een Aquabrowser App al heel wat van de Bibliotheek mogelijkheden kunt aanbieden via mobiel internet.
@Tine,
BeantwoordenVerwijderenIk word er wel hebberig van, maar moet even wachten tot eind december. Dan neem ik minstens een Iphone. Martijn heeft me op de zijne van alles laten zien. Fantastische apps: Appie (slim!), SoundHound, NS. En de vele mogelijkheden en zo handig hanteerbaar.
Natuurlijk moet er voor bibliotheek Utrecht ook een handige app ontwikkeld worden, met routes, reserveringen, (reclame voor )activiteiten/kalender, Schat op je pas, aanbiedingen, evenementen enz. Kunnen we Appie als voorbeeld gebruiken.En dan krijg je die app erbij als je lid wordt.
@Liduin
BeantwoordenVerwijderenHeb zelf nog geen mobiel internet op mijn telefoon.
Daarop de Blackberry van mijn zoon bekeken. Er kan wel heel veel: emailen, internetten, filmpjes maken en bekijken, uitstekende camera, GPS, etc., ik mis vast nog wat. De appstore daarna nog bekeken. Wat een verscheidenheid in apps! Wat betreft muziek lijkt het me leuk om er een aantal te downloaden. Kost toch ook vaak geld. Doen jongeren daarom ook vaak niet.
Voor de bibliotheek zou er wellicht een app ontwikkeld kunnen worden om gemakkelijker en sneller bij de catalogus te kunnen voor jongeren en volwassenen, voor zoeken, reserveren, verlengen e.d..
De smartphone is duidelijk in opkomst.
@Marc Heb het artikel gelezen over de trends voor de komende jaren wat betreft (mobiel) internet. Interessant is natuurlijk dat de verwachting is dat het semantischer zal worden dus persoonlijker en dus rekening houdt met je voorkeuren etc. Daarbij natuurlijk de opkomst van het mobiele internet wat denk ik ook voor de bibliotheek heel belangrijk kan worden. We hadden laatst al iemand aan de balie met een smartphone die vroeg of de e-books daar ook op gedownload konden worden . Daarnaast denk ik dat app. zoals de site , catalogus het verlengen/ reserveren het eerst mogelijk zouden moeten worden. Handig lijkt me ook gps app. zodat je kunt zien waar de dichtsbijzijnde bibliotheek is.
BeantwoordenVerwijderen@Elsken.
BeantwoordenVerwijderenPaar uur verder, jee wat een info en mogelijkheden. Heerlijk, kan bijna niet stoppen. Alles bekeken en gelezen. Van sommige dingen was ik al op de hoogte, maar ook veel nieuwe dingen gelezen (layer was nieuw). Heb mobiel internet op mijn telefoon, jammer genoeg is het geen smartphone.
Volgens mij moeten we als een gek aan de slag om klanten op het web van onze info te voorzien. Bieden we al een nieuwsalert aan? Of onze nieuwe boeken top 10? Culturele activiteitenkalander? Kortom, de bieb komt naar u toe!!!
Groeten Brenda
@elsken
BeantwoordenVerwijderenAls ik zo al die artikelen over de mogelijkheden met de smartphone lees dan bekruipt me het gevoel dat ik toch echt niet te lang meer moet wachten met de aanschaf van zo'n apparaat. Er is zo veel meer mee mogelijk dan met een simpel mobieltje en bovendien lijkt het me erg handig om je route al wandelend te kunnen bijstellen zonder allerlei voorbijgangers te moeten raadplegen. Ook de wijzigingen van de ns zijn dan beter te volgen. Om me heen zie ik regelmatig medepassagiers direct naar hun mobiel grijpen als de machinist met een vaag verhaal over vertraging komt. Kortom, op naar de smartphone, hoe eerder hoe beter. Ik kan me ook wel wat voorstellen bij het reeds genoemde idee om als beloning voor 23 dingen een smartphone te krijgen in plaats van een e-reader.
De bibliotheek-app moet ook zeker op korte termijn komen. Hiermee zouden naar mijn idee de volgende functies bereikbaar moeten worden: de catalogus inclusief beschikbaarheidsinformatie en reserveren, mijn menu en attenderingsservices waarop je je kunt abonneren. Met dat laatste zouden we natuurlijk nu al kunnen starten via een gewone emaildienst.
@ Tine:
BeantwoordenVerwijderenHet artikel van ding 17 op 23dingen.nl is al een jaar oud. Ondertussen worden er meer smartphones verkocht dan 'normale' telefoons. T-Mobile moest begin dit jaar extra zendmasten bijplaatsen omdat hun netwerk overbelast raakte. Mobiel internet is niet meer weg te denken en het zal alleen nog maar meer en meer worden. De bibliotheek moet deze boot dus niet missen!!
Dit jaar was er een Mees Kees-app tijdens de Kinderboekenweek met de agenda, achtergrondinformatie over de schrijver en een spelletje. Heel leuk gedaan.
Ook ik heb een iPhone en ben er helemaal verslaafd aan. Eigenlijk heb ik zo'n ding niet nodig, zit bijna de hele dag in de buurt van een computer. Maar toch, na een half jaar kan ik al niet meer zonder.
Voor de bibliotheek is een app handig waarmee je in de catalogus kunt zoeken, boeken reserveren en natuurlijk verlengen. Ook aankondigingen van activiteiten en natuurlijk de route naar de bibliotheek.
Afgelopen week is er een app uitgekomen van de Boekensalon. Hierin zit een scanner waarmee je de barcodes van boeken kunt scannen en ze direct in je favorietenlijst kunt zetten. Dat lijkt mij ook een goede toepassing in de bieb-app: zie je ergens een boek, scannen en direct doorlinken naar onze catalogus.
@Eline,
BeantwoordenVerwijderenEen smartphone heb ik zelf nog niet, maar mijn zoon wel. Wat een uitkomst! De mogelijkheden die er op zo'n klein apparaatje zitten, zijn ongelooflijk. Als bieb moet je hier ook op inspelen. De mogelijkheden zijn er zeker wel voor.
En wat geef je je klant dan snel nieuwe informatie. Buiten het bekijken of iets er al aanwezig is, of je materialen snel kunnen verlengen, zijn er best nog meer mogelijkheden.
Wat te denken van bijvoorbeeld filmpjes van activiteiten, of foto's van een activiteit.
Of als je lekker aan het winkelen bent, je maakt een foto van het ISBN nummer, van het boek in de boekhandel en je kunt gelijk kijken of het ook in de bieb aanwezig is?
Waar we wel voor moeten waken, is dat de klant dan niet meer komt snuffelen IN de bieb, want anders is de kans groot, dat het aantal uitleningen toch nog achteruit gaat. Ondanks alle techniek is het toch belangrijk om de klant te triggeren om naar een vestiging toe te komen.
En hem zo te verleiden, dat hij met meer materialen de deur uit gaat dan waar hij/zij eigenlijk voor kwam.
@eline. Oh, wat zou ik graag zo'n smartphone willen hebben, maar ja... Ik lijkt ,me ideaal om alles in een klein apparaatje bij je te hebben. Voor de bieb zijn er zeker mogelijkheen te bedenken. Alle informatie binnen handbereik van de klant: catalogus, de mogelijkheid van verlengen, promotiefilmpjes, de routekaart enz enz
BeantwoordenVerwijderen@netty
BeantwoordenVerwijderenHeb zelf al een aantal jaar een smartphone, kan ook echt niet meer zonder. Hij vervangt op veel momenten voor mij de computer. Overal het NRC lezen (als de app niet crasht), mail checken, restaurantje zoeken via Iens-app, routeplanner/fietsplanner, Flickr (dus alle foto's van mijn familie up to date bij de hand). Gisteren liet Eelco mij zien dat als je een boodschappenlijstje in de AH-app maakt en je eigen winkel selecteert, hij de boodschappen op volgorde voor je zet van hoe de winkel is ingedeeld.
Wat ik voor de bibliotheek interessant zou vinden is een 'mijn menu' app, een voor nieuwe boeken, een met de route door centrale bieb (met layar). Wat ook leuk zou zijn is een 'leren lezen' app voor kinderen. Er is heel veel in het Engels te krijgen, maar in het Nederlands nog niet. Of de kidscorners als app. Echt, mijn kinderen vinden het geweldig zo'n telefoontje van mama en zo is het ook nog leerzaam...
@netty: afgelopen week had ik een diccussie met mijn zoon die ook zo'n app wil hebben, ik vond dat onzin, maar daar ben ik nu niet meer zo zeker van, toch wel handig om altijd een "raadgever: bij je te hebben.
BeantwoordenVerwijderenOf het handig is voor de bieb daar heb ik geen kijk op.
@elsken,
BeantwoordenVerwijderenNet veel gelezen over mobiel internet. Ik heb nog een gewoon mobieltje zonder internet, waar ik mee kan bellen en sms-en, tot zover geen probleem, want ik had ook niet het gevoel dat ik zoveel mis zonder mobiel internet. En zelfs nu ik veel meer weet gaan bij mij nog steeds geen kassaprikkels werken die zeggen, kom op jij ook aan de i-phone/smartphone. Ik denk dat het goed is als bibliotheek de nieuwe ontwikkelingen op de voet te volgen, maar een onderzoek onder onze leden met een behoeftepeiling lijkt me ook niet verkeerd. Hebben we al vraag gekregen naar een app route beschrijving door de bibliotheek met layar? Moeten we alles aanbieden wat er is? Hoe willen we ons nu eigenlijk profileren? Ik merk dat ik toch wat voorzichtiger ben, even laten bezinken maar
@Marc
BeantwoordenVerwijderenHeb zelf een hip apparaat met mobiel internet, maar hij is vrolijk prepaid dus gebruik ik 3/4 van de functionaliteit niet.
Meest nuttige app's voor bibliotheekgebruikers lijken mij:
-attenderingsservice (te laat/reserveringen)
-openingstijden/adressen
-plattegrond/route's cb (wat staat waar?)
-agenda /nieuw
Augmented reality is leuk maar ook bijna eng: ik stel me een rommelmarkt voor waarop een of andere jojo met smartphone inzoomt op een tweedehands fietsje voor zijn kind van 4 en meteen op het scherm een prijsvergelijking met marktplaats, 4 gerenomeerde fietenwinkels en een artikel uit de consumentengids krijgt gepresenteerd...
Altijd en overal toegang tot internet is de toekomst geworden. Ik zie in de trein veel mensen met een smartphone.
BeantwoordenVerwijderenZelf zal ik niet snel overgaan tot aanschaf van z'n apparaat omdat ik geen echte behoefte heb.(nadeel de kleine letters op het scherm)
Ik heb een collega gevraagd mij de toepassingen uit te leggen en het is best wel handig.
Via de app. van een krant heb je altijd het nieuws onder handbereik. Onderweg de mobiele reisplanner raadplegen is ook prettig (al hoewel ik dat van tevoren thuis al doe). Als je nog niet weet wat je wilt eten AH doet je snel op het idee van een lekkere maaltijd komen.
De catalogus van de bibliotheek raadplegen kan ook. Ik zie veel jonge mensen aan de informatiebalie die hun boektitels die ze willen lenen in hun smartphone hebben opgeslagen.
Wat me handig lijkt is een speciale biebapp. die je de plattegrond toont hoe je bij een vestiging kunt komen en de openingstijden. QR toepassingen voor b.v. een expositie of activiteiten lijken me ook heel fijn.
Kortom er is best veel mogelijk. SMS-je sturen als je gereserveerd boek klaar staat etc.
Ik denk dat de mogelijkheden van de smartphone alleen maar toenemen
@Eline, ja een smartphone, Ipad, ipv een E-reader? Ik ga ervoor. Met mijn telefoontje kan ik bellen sms-en en fm-radio luisteren. Op dit moment genoeg voor mij, maar in de toekomst zou ik het heerlijk vinden om via mijn smartphone altijd online te zijn, googlemaps te raadplegen, via internet mijn krant lezen.
BeantwoordenVerwijderenMaar goed, voor mij nog even toekomstmuziek, maar voor de bibliotheek zie ik wel mogelijkheden. Wat al genoemd is: catalogus raadplegen, boeken reserveren, verlengen en via een app altijd op de hoogte zijn van bibliotheeknieuwtjes, zoals optreden in de muziekbibliotheek, nieuwste sprinters, activiteiten waarvoor de lener zijn profiel kan geven: geïnteresseerd in jeugd- of jongerenactiviteiten. Dus informatie op maat. Dat was toch ons devies een tijd geleden?
@netty:
BeantwoordenVerwijderenMobiel inernet, voor mij heel ver weg. Ik heb nog een hele oude telefoon, waarmee ik kan bellen, sms-en en waarop een wekkerfunctie zit. Geen foto's, filmpjes of internet. Ik vind het ook wel genoeg zo.
Maar, voor klanten die dit wel hebben en graag gebruiken:
* signalering van het verlopen van de uitleentermijn van de materialen
* een vestigingsapp: de snelste route naar de dichtstbijzijnde (open) vestiging
* een nieuwtje van de dag
* activiteitenoverzicht
* een catalogusapp
@elsken,Ik heb een jaar of drie gedaan met een zeer eenvoudig mobieltje (ik zou het nu bijna debieltje willen noemen). Gelukkig zeg ik bijna heeft hij het een paar weken geleden begeven net vooordat ik €80,- prepaid had gekocht voor mijn grote reis. Het gaat voor mij nu eindelijk de iPhone4 worden. vanaf 29/11 is hij er bij mij vodaphoneprovider. Ik vindt het fantastisch zo iets bij de hand te hebben. Laat bij de kapper vertelde ik de fagot zo.n mooi instrumanet te vinden. Zij had geen idee maar binnen een paar tellen had ze via haar iphone er een beeld bij. Een tijd geleden las ik ergens dat monumentezorg een app had waarmee je als het ware achter een monumentaal pand waar je op dat moment voor stond, kon kijken. om maar een wat diverse dingen te noemen. Ik kijk uit naar 29 november.
BeantwoordenVerwijderen@Jessie Een i-phone, staat al heel lang op mijn verlanglijstje...wie weet de goedheiligman?
BeantwoordenVerwijderenEnfin, over een paar jaar zitten we allemaal aan de smartphone. Dus de bibliotheek moet zeker meedoen. Goed dat we al in de layers te vinden zijn.
Lijkt me geweldig om een boektitel in te toetsen en dan te zien waar de dichtsbijzijnde plek is, waar je een exemplaar kan ophalen. Of dat je 't meteen kan reserveren of kan downloaden als e-book.
Of dat je meteen recensies over dat boek/cd/dvd etc. kan aanklikken uit verschillende bronnen.
Ondersteun ook Isabella's goede ideeen.
@Jessie Nog een brainwave... Zou de bibliotheek niet kunnen kijken hoe ze hun personeel kunnen ondersteunen met een aanschaf/gebruik van een smartphone? Mijn ouderwetse prive mobiel gebruik ik momenteel 50% voor het werk en dan probeer ik het ook nog te beperken omdat ik zelf opdraai voor de kosten...
BeantwoordenVerwijderenBijvoorbeeld dat je je PGB zou kunnen inzetten voor een smartphone, net als het fietsenplan. Mobiele vergoeding net als fietsvergoeding. Geen overbodige luxe, vind ik, als je bij wilt blijven en goed bereikbaar wilt zijn voor je collega's en klanten.
@Jessie.
BeantwoordenVerwijderenSoms weet je niet wat je koopt als je oude mobiel kapot is: ik stap bij mijn vertrouwde winkel naar binnen, en binnen de prijscategorie die ik wens bevindt zich ook een smartphone. Doet u die maar dan....
Dankzij 23 dingen de app maps ontdekt(!) op mijn eigen HTC wildfire. handig als je in wijk x staat en zoekt straat y.. ben eens naar de Android market gegaan: zo ! wat een mogelijkheden! Bibl. zijn al vindbaar met layar, las ik, dat is mooi. Ook binnen de muren: rsv/verlengen/contact/materialen snel vinden. Augmentend reality is een prachtig middel voor de dwalende toerist in vreemde stad of onbekende bibliotheek.
Klinkt leuk, aan de andere kant vind ik het zoeken op mijn smartphone een langdurige kwestie: een overgevoelig apparaat + klein schermpje, kan ik een filmpje niet aan mijn moeder in Twente laten zien, terwijl hetzelfde filmpje in Utrecht zonder horten of stoten te zien is. De leesbaarheid is op een klein scherm ook niet alijd een feest. Op een 'gewone' computer is dat een stuk beter.
voor snelle verspreiding van korte teksten en aanduidingen/pictogrammen is het wel geschikt, ik denk dat daar de kracht van de smartphone in zit. niet van lezen van artikelen uit InformatieProfessional, bv.... oei... ben benieuwd naar het comfort van de e-reader: dat scherm is gelukkig wel groter dan mijn telefoon....
grappig: de AH app die Ellen beschrijft: dat retail-concept kunnen bibliotheken wellicht overnemen?
@gerda
BeantwoordenVerwijderenNa het lezen van heel wat informatie over de mogelijkheden van het mobiele internet weet ik het zeker : ik ga een smartphone aanschaffen zodra ik meer vrije tijd heb. Het zal wel een iPhone worden, want daarover kan mijn zoon (Apple-fanaat) die er al direct een had, mij alles vertellen. O, ja ..wat heel handig is van zo'n mini-pc : je kunt er ook nog mee bellen !
@Netty
BeantwoordenVerwijderenI LOVE MY IPHONE!!!! Mobiel internet, app's, mail, routeplanner, etc. De bibliotheek een App? JA. Reserveren van boeken, reviews lezen en posten, dichtsbijzijnde bieb zoeken, bekijken wat de bieb te bieden heeft (internet, wifi, koffie, printers, E-book oplaadpunt en ga maar door).
Ik ben een app-freak.
@ Liduin
BeantwoordenVerwijderenIk heb een paar maanden geleden eens gekeken naar een abonnement voor een smartphone. Ik vond €50,- per maand toch nog wat te duur. Ik denk dat ik in de toekomst alsnog over stag zal gaan. Sommige van die apps zijn i.d.d. te gek. Zie het volgende filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=19KBAcJ53ak
@Marc
BeantwoordenVerwijderenWat een mogelijkheden met een smartphone. Als ik geld zou hebben......
Voor de bibliotheek zou ik -als ik er niet werkte- gebruik van maken om lekker te zoeken in de catalogus, reserveren, mijn menu raadplegen etc. Als ik dan ook nog geattendeerd wordt wanneer een reservering binnen is of wanneer boete dreigt dan zoek ik gewoon via de plattegrond waar ik zijn moet en of de bibliotheek open is. En het aanbod aan activiteiten bekijken natuurlijk. Nu zou ik al blij zijn met een mobiel waarop ik ook mijn mail kan lezen, inetrnetten etc., handig in de trein wanneer je weer eens vast zit. Maar als er nog eens een app uitgevonden wordt waarmee je "aan huis gekluisterde klanten" kan scannen :)houd ik me aanbevolen voor Bibliotheek aan Huis. Dan bereiken we zelf de klant ipv dat de klant ons moet zien te vinden. Graag met plattegrond.
@tine
BeantwoordenVerwijderenDing 17: Mobiel internet
Ik heb een smartphone. Een HTC met android besturingssysteem (android is ook van google).
Geweldig apparaat. Er zijn zoveel applicaties die ik dagelijk gebruik zoals mail, maps, starmap, rss reader, google kalender, google taken, facebook, vertaler, stemopname, rekenmachine, kompas, ebookreader (is nog heel goed leesbaar), muziekspeler, videocamera, fotocamera, radio, bestandsopslag, youtube, barcodescanner, buienradar, schaken, zaklamp, wekker, kookwekker en natuurlijk telefoon.
Alle 23 dingen in je broekzak.
Wat kan de bib ermee? simpel natuurlijk: een aquabrowser app, reserveren, agenda.
Je zou zelfs, in combinatie met barcodescansoftware, mensen de informatie van het geleende boek uit de catalogus kunnen tonen, en hoeveel dagen ze nog hebben voordat ze hun boek in moeten leveren.
De mogelijkheden zijn eindeloos.
Intern zou een W.I.M. met een smartphone heeft bicat in zijn hand hebben, en gelijk een barcodescanner :)
@Jessie Ik neem me al jaren voor de boeken die ik gelezen heb te noteren in een schriftje met een kleine notitie erbij. Dit voornemen blijft steeds maar een voornemen, dus ik vrees dat ook Library Thing voor mij niet gaat werken. Daarbij zou ik het graag voor mezelf willen noteren, en is mijn behoefte om die gegevens te delen met anderen wat minder...
BeantwoordenVerwijderenGoed om te weten vanuit service-oogpunt dat Library Thing en Dizzy bestaan.
Voor de bibliotheek zou je kunnen denken aan het koppelen van titels aan een paar aansprekende lezers die boeken beschrijven. Ik denk aan een paar kinderen, een paar jongeren, een enthousiaste peuterspeelzaalleidster, een kleuterjuf, een student van de vakopleiding schrijven, iemand van boek aan huis etc. Leuk als alle doelgroepen aan bod komen. Als publiek zou je die tips dan kunnen volgen.
't Werkt namelijk wel als iemand aanstekelijk over een boek verteld.
@Netty
BeantwoordenVerwijderenHier ga ik dus niks van vinden.
Ik gebruik inmiddels al weer enkele jaren een smartphone van HTC en ben onder de indruk wat er allemaal kan.
Naast de augmented reality (je vaart tijdens Sail in de Amsterdamse haven en bent benieuwd naar de prijs van een appartement dat daar te koop staat en hup daar heb je alle info) ben ik vooral onder de indruk van de apps van Aplle.
Vooral die waarbij je een kaarsje op het scherm krijgt en dus tijdens concerten mee kunt zwaaien met alle aanstekers in het donker ;)
De mooiste vind ik die waarbij je even je Iphone laat luisteren naar een muziekstuk en je daarna meteen te lezen krijgt hoe het heet en van wie het is.
En het houdt niet op.
Ps. Ik puzzel nog op de rare barcodes die je op de website van OV9292 krijgt en die je via je camera kunt inlezen (als je de app geinstalleerd hebt) en daarmee je reisinformatie meteen op zak hebt.
@Netty
BeantwoordenVerwijderenIk ben best wel tevreden met mijn Iphone. Bellen en mailen is er erg makkelijk mee. (Hoewel mijn oude eenvoudige mobiel makkelijker was om mee te bellen...)Apps, die kan je makkelijk downloaden. Veel gratis, veel onzin maar ook veel moois. Ga je internationaal treinen: de App van Deutsche Bahn, beter dan die van de NS. Worldcat.nl gebruik ik ook. Geeft (in tegenstelling wat het artikel in de IP schrijft) locatie en route van bibliotheken in de buurt. Geeft ook bezit aan. Tenminste van een WSF-bibliotheek, dus zoek niet De Meern etc. Helaas is er geen koppeling naar de catalogus om te zien of het betreffende boek is uitgeleend. Schone taak om daar landelijk snel aan te gaan werken. Ik verwacht het wel in 2011. Layar leek me leuk, maar ik heb al weer een te oude (sic) Iphone om te gebruiken. De Wet van de Remmende Voorsprong gaat wel erg snel..
Ik zie zeker toepassingen voor Smartphones: AR en QR-codes in bibliotheken, lijkt me binnenkort geen toekomstdromen meer. Begreep dat BicatWise er ook al mee bezig is.
Voor klant en medewerker...
@ Gerda,
BeantwoordenVerwijderenik heb een vrij nieuwe telefoon die alles heeft wat een smartphone hoort te hebben behalve internet verbinging en die heb ik bewust niet genogemen omdat ik vond dat ik niet overal online hoeft te zijn.... tot ik een paar dagen geleden mijn auto niet meer kon terug vinden. ik had hem in een onbekende straat geparkeerd, ik wist wel hoe de straatheette maar waar die straat ook al weer was. Ik vroeg een voorbijganger en die kon precies zien waar die straat was, dankzij de SMARTPHONE. Dat zet je tocht wel aan het denken!!!
apps voor de bibliotheek zou kunnen zijn:
catalogus,mijn menu, openingstijden.
@Medine, ja, met zo'n ervaring zou je inderdaad snel overstappen op een SMARTPHONE!
BeantwoordenVerwijderen@eline
BeantwoordenVerwijderenmet mijn mobieltje kan ik bellen en hem tussen de deur leggen als ik de krant haal zodat die niet dichtwaait. Internet zit er voorlopig niet op. Het zou natuurlijk ideaal zijn als je een app had die de RFID-tags kan lezen zodat je door je smartphone direct naar het boek op de plank wordt geleid.
@Jessie
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij ben je heel snel ouderwets op dit gebied, maar ik heb geen Smartphone en ken ook niemand die er wel één heeft (geen flitsende kennissenkring dus ook).
Maar goed, soms kan het handig zijn natuurlijk, al denk ik dat je dingen als melding van reserveringen, activiteiten (reserveren van kaartjes indien nodig) voorlopig nog wel op meerdere manieren moet blijven aanbieden: mail, mobiel internet enzovoort.
En als iemand opeens bedenkt naar de bibliotheek te willen voor een titel zou het inderdaad handig zijn als de catalogus (landelijk?) dan ook te raadplegen is. En je op Google streetview kunt zien waar het betreffende filiaal zich bevindt.
Want een navigatiesysteem/routeplanner heb je dan natuurlijk ook bij de hand.
Bovendien lijkt het idee van Funda me ook erg handig: als je op huizenjacht bent kun je met zo'n layer meteen zien hoeveel de vraagprijs is enzovoort. Toch?
Wie weet kan de bibliotheek ook iets met zo'n functie, al weet ik nog niet direct wat.
@Marc
BeantwoordenVerwijderenhet lijkt erop dat de smartphone de uiteindelijke terminal gaat worden waar alle toepassing van web 2.0 op terecht komen en die misschien wel de pc zal gaan vervangen. In elk geval voor mensen die nog geen leesbril nodig hebben en wiens handen nog niet teveel trillen.
Ik heb zelf nog geen smartphone maar het is wel een geinig hebbedingetje. Als de Bib bij andere web-toepassingen prominent aanwezig is komt dat uiteindelijk ook op ieders smartphone tevoorschijn.
Augmented Reality is zowel fascinerend als beangstigend; straks hoef je je phone maar op je medemens te richten om te weten wat haar of zijn Facebookprofiel is.
@Tine
BeantwoordenVerwijderenIk heb sinds 4 weken een Iphone. Het internet op deze gebruik ik op dit moment voorlopig nog allen voor korte berichten op Facebook, kijken of er mail binnen is gekomen, You Tube, NS applicatie.
Ook zijn er andere applicatie die ik minder vaak gebruik zoals het gewone internet, het weer en de routeplanner.
Ik heb kunnen zien dat je door een foto te maken van een isbn nummer van een boek je ook achter informatie over dit boek kunt vinden. Deze applicatie heb ik nog niet.
De site van de bibliotheek bevat wel erg veel functies in het menu waardoor deze erg klein lijken. Gelukkig kun je het beeld vergroten. Maar een handig applicatie zou zijn een directe toegang tot de catalogus.
@Gerda
BeantwoordenVerwijderenDe informatie is via smartphones nog dichterbij. Ik denk dat ik dan toch echt heel erg verslaafd zou raken aan het checken van alle media. Ik zie het nut en zeker toen de treinen niet meer reden en er dus allemaal afspraken en info via internet kwam miste ik wel een smartphone. Maar ik moet zeggen dat ik het zelf ook wel lekker vind dat ik er geen heb. Ik ben een workaholic en dat uurtje per dag dat ik niet in de buurt van een computer ben, waardeer ik eigenlijk wel. Toch sluit ik niet uit dat ik er in de toekomst een ga hebben. Het is zo ontzettend handig.
Ik denk dat de catalogus gekoppeld aan een app. waarmee mensen zelf snel kunnen zien waar een boek ligt in bieb, niet ver weg meer is. De technologie gaat zo snel. Dat is nu vooral het gene waar ik aan denk. Verder zou ik niet goed weten wat de bieb er mee zou moeten.