Ontdek wat je allemaal met Flickr kan doen.
Geef in je reactie aan wat je handig/onhandig vindt aan Flickr en of je toepassingen ziet voor bibliotheken.
@Jessie, ik denk dat Flickr goed gebruikt kan worden om bijvoorbeeld beelden van tentonstellingsmateriaal of tips en trucs vwb de bibliotheekinrichting uit te wisselen. Jammer is dat je vrij snel naar commerciele producten wordt doorverwezen. Zat ik ineens op een site die mijn fotoboek wel wilde laten drukken voor 35,-. Was niet de bedoeling :):) Ik vind het werken met tags interessant. Zie voor het werk niet direct een toepassing, maar ik laat het in mijn hoofd nog even rondzingen.
@ Netty. Ik denk dat flickr - zoals dat nu al gebeurt - voor de website een reuze handig middel is om foto's te uploaden, en dan die stream op onze website binnen te halen. Dan hoef je het zelf niet te hosten... Of het ook een goed vehikel zou zijn om alle foto's 'voor intern gebruik' - die nu op de L:schijf staan - daar neer te zetten weet ik niet... Ik vind het i.e.g. wel reuze handig om de stock-foto's voor drukwerk via flickr met O/Utrecht (ons ontwerpbureau) uit te wisselen.
Tja, de wereld is een beeldentuin en Flickr maakt het mogelijk bezoekers over de hele wereld als Alice erin te kunnen ronddwalen zonder te hoeven sparen. De 'google-maps fototour' vond ik zelf het plezierigst. Gewoon even rondom mn tuin kijken zonder mn laarzen aan te trekken.
Ik sluit me aan bij de ideeën van Isolde en Karin wat betreft de mogelijkheden van flickr voor de bibliotheek. Gezien het klikwerk dat ik op de bibliotheek site moest verrichten om bij foto-materiaal te komen, kan het handig zijn om flickr als fotoarchief te gebruiken zodat je snel en makkelijk b.v. foto's van tentoonstellingen of activiteiten kunt vinden
@mary Flickr weer eens bekeken, ik vind het erg leuk dat je groepen kan maken, en mensen of instellingen kan volgen. Om het interessant te maken voor bezoekers/klanten van bibliotheek en kunstuitleen is het volgens mij heel belangrijk om regelmatig(1x per week) nieuwe foto's te plaatsen. En dan vooral achter de schermen dingen... dingen die de mensen normaal niet zien. En het liefst met leuke verhalen over medewerkers.
@Mary: Flickr is een van die weinige dingen waar ik nog niet bekend mee was, dus ach, ik heb meteen maar wild gedaan en een account aangemaakt: http://www.flickr.com/photos/s3zai/ en er vast drie foto's op gezet. Later maak ik er wel wat mooiers van.
Omdat we regelmatig activiteiten hebben in de bibliotheek, lijkt flickr me een van de (betere) opties om foto's van die activiteiten te plaatsen. Ik denk dat de foto's dan wel beter gelinkt moeten worden op de homepage, dat trekt dan vast meer bezoekers voor de volgende activiteiten. Het zou ook leuk zijn als bezoekers berichten zouden kunnen achterlaten bij de foto's.
Inderdaad lijkt het mij ook ideaal om via Flickr of een alternatieve foto/media site tentoonstellingen en ander beeldmateriaal te vereeuwigen.
dinsdag 7 april 2009 ding 7 De Nederlandstalige uitleg over API's in Wikipedia is een vertaling uit het Engels door een aardbewoner die beide talen niet beheerst. De Engelse handleidingen van Wikipedia en Flickr zijn erg technisch en daardoor moeilijk toegankelijk. Het is gelukt om een API voor mijn account bij Flickr te vervaardigen. Benieuwd wat het is (kun je het vergelijken met links ?) en wat je ermee kan.
Spell with Flickr zegt genoeg, want die blijft vooralsnog onbereikbaar. Het bewerken van foto's geeft erg verrassende effecten. FD Flickr toys en Trading card maker hebben wat moeite met URL's van afbeeldingen, waardoor je alleen de achtergrondkleur als resultaat krijgt. Een deel van de 50 voorbeelden bekeken. Op dit moment kan ik nog niet overzien wat de bibliotheek met fotoverzamelingen kan. Wellicht wordt dat gaandeweg duidelijk.
@Netty Ik heb me een beetje uitgesloofd want ik wilde heel graag de opdracht van 23 dingen, ding 7 doen. Maak een blog met daarin een Flickr foto. Nou dat blog heb ik wel gedaan maar de foto van Flickr halen was niet echt een succes. Heb er van pure frustratie een eigen foto in geplakt. Maar goed: of we Flickr kunnen gebruiken voor de bibliotheek. Nou dat doen we dus al. Hoe en of het zichtbaarder kan of moet daar heb ik zo een twee drie geen antwoord op. Het staat nu bij een activiteit waar foto's van zijn gemaakt. Dat lijkt wel logisch. Als mensen op dat feest /activiteit zijn geweest en daar de foto's van willen bekijken dan kan daar. Het is wel leuk om op de homepage daarover een berichtje te plaatsen. Een foto-archief aanmaken vind ikzelf te ver gaan. Tja en verder gebruiken we natuurlijk heel veel foto's van Flickr voor onze huisstijl.
@Marc Ik heb rond gekeken op Flickr, vind er grappige dingen in zitten, maar vind het niet leuker of beter dan andere photosharing sites zoals Picasa of Photobucket.
Ik begrijp dat wij als bibliotheek al gebruik maken van Flickr. (wist ik niet...) Ik kan op dit moment niets zinnigs zeggen over de eventuele voordelen van het gebruik van fotoseries door de bibliotheek. Misschien ga ik het licht nog zien...
@liduin. Foto's gekeken op Flickr via de Slideshow, vlinders, vakantieplekjes.Ik heb er gelijk een paar vanaf gehaald. Wij plaatsen foto's van de bibliotheek, activiteiten etc. op Flickr. Misschien vaker? Eventuele voordelen van Flicker zie ik nog niet voor de bibliotheek.
@Tine, ik ben inmiddels bij het verder ontdekken van Flickr terecht gekomen. Ik moet zeggen dat voor mijn eigen gebruik iPhoto op de Mac volstaat en voor sharing Picasaweb. Het voordeel daarvan vind ik dat het Nederlandstalig is .(errug hè? Ik durf het haast niet te bekennen, maar mijn kennis van het Engels is niet bijster. Daarentegen van het Noors , Zweeds en Frans beter, maar ja daar heb ik nu niets aan). Wel moet ik zeggen dat na een avondje dwalen door Flickr is moet zeggen dat er echt heel veel mogelijk is, maar dat vereist zo ongeveer een eigen studie. Daarnaast vind ik het behoorlijk irritant dat je voor Flickr nou weer een yahoo mailadres nodig hebt. Wat betreft de bibliotheek: het is plezierig als foto’s makkelijk toegankelijk kunnen zijn op de website en waarschijnlijk werkt dat met Flickr inderdaad wel goed. Er was een ruime keuze aan voorbeelden van bibliotheektoepassingen!
@Eline, Wat erg jammer is, is dat Flickr in het engels is. Het kostte mij in ieder geval heel veel tijd om 1 foto er op te zetten. Ik probeer nu uit te vinden hoe ik mijn foto kan bewerken!
@Netty. Ik wilde een account aanmaken bij Flickr maar kwam tot de ontdekking (net als Marie-Bernadette ook al meldt) dat daar nu weer een yahoo adres voor nodig is. Heb dat (nog) niet gedaan. Ik kende Flickr al via mij neef die een jaar in Australië rondgereisd heeft en via zijn blog flickr gebruikt heeft om fotoseries te plaatsen, die ik dan weer als diashow bekeek. Prachtig. Voor de bibliotheek gebruiken we flickr en is het dus handig, zoals Karin al meldt. Als je alle reacties al gelezen hebt, zoals ik gedaan heb, dan is het lastig om niet steeds in herhaling te vallen (ofwel plagiaat te plegen). Ik zal proberen om toch een flickr account aan te maken en dan op mijn blog een of enkele foto's te plaatsen via flickr. Gelukkig regent het op deze zondag. Ik heb nog niet eerder zo vaak en lang achter mijn laptop gezeten thuis al de afgelopen week! Helga
@marc Flickr verder ontdekken: nauw het was zeker 'n grote ontdekking. Zoveel mogelijkheden, prachtig. Voor de bibliotheek zal het zeker bruikbaar zijn. Ontdekken hoe andere bibliotheken met de nieuwe inrichting bezig zijn en nieuwe ideeen opdoen.
@liduin Wat nu weer!! Om verder te kunnen een yahoo account maken. Ik vind het vervelend dat je overal accounts moet aanmaken met van alles en nog wat te moeten opgeven en weer een wachtwoord. Heb ik maar niet gedaan. Ik heb geen echte zin om mij helemaal te verdiepen in de technische mogelijkheden van Flickr. Wel zie ik steeds meer dat het gewoon wordt overal foto's te delen. Mijn nicht in Canada stuurt foto's van haar en haar gezin via email en mijnalbum.nl. Wel grappig om dan je achterneefje te zien in Vancouver. Maar ik heb geen idee hoe ik alle techniek moet leren. Mijn nichtje heeft op de middelbare school gewoon les gehad in html, digitaal fotograferen en fotobewerking, websites bouwen e.d. Lenie
Flickr is natuurlijk een ideaal medium om foto's van activiteiten in de Bieb te plaatsen. De bezoekers kunnen dan hun eigen foto's toevoegen. De diverse mogelijkheden van Flickr zijn erg leuk, met name Trading Card Marker: fan-tas-tisch!!
@eline Ik merk dat het heel veel tijd kost om te zoeken op Flickr, omdat er zoveel opstaat en je ongemerkt snel afdwaalt door alle prachtige foto's die erop staan. Ook zijn sommige foto's beschermd en kan je deze niet gebruiken. Ik heb een flickr-account aangemaakt en alleen het kiezen van een wachtwoord en een screenname was al moeilijk omdat mijn gekozen name telkens al in gebruik was. Het was nog even puzzelen om een foto op mijn blog te krijgen, maar het is gelukt. Voor de bibliotheek lijkt het me erg handig om hier gebruik van te maken, maar je zit wel met de privacy en kan niet zomaar alles publiceren. Op onze eigen website valt het aanbod foto's mij erg tegen, hier zouden veel meer foto's van activiteiten moeten staan.
@netty /www.flickr.com/photos/albertoffermans/2954101591/ bij het rondkijken op f kwam ik deze tekening tegen gemaakt vanaf een foto. Culemborg in de herfst. Martijn
@netty Ik merk nu dat ik de fotokenmerken hierboven heb gegeven. Hier de verwijzing naar een andere tekening van deze "grappige" kunstenaar. http://www.flickr.com/photos/albertoffermans/4735191882/ mn
@Eline Ik heb een foto van flickr afgehaald en op mijn blog gezet. Maar dan rijst de vraag; Copyright? Hoewel de foto's van flickr toch openbaar zijn... Anders moet je deze er niet opzetten. Of dit een handige site is...? Elke aanbieder van foto's plaatsen heeft zijn voor - en nadelen. Degene die er het meeste mee werkt, Elsken dus, moet dat zelf ondervinden.
Ik moet wel zeggen, het is heel verslavend. Je verzint steeds meer leuke ondrwerpen om foto's van te zoeken. Op die manier is het wel een aanvulling voor spreekbeurten etc.
@liduin Flickr heb ik verder ontdekt en wat vind ik na het intypen van de trefwoorden : bibliotheek utrecht..??? een foto waar ik op sta met Boomer...! Zomer 2009 was er in de jeugdafdeling (CB) een jeugdbibliothecaresse uit Amerika. Ik sprak met haar over haar werk en ze vroeg of ze foto's mocht maken van onze bibliotheek en Boomer. Boomer is een beertje en Boomer wil graag dat kinderen van boeken gaan houden... Deze beer gebruikt ze in haar werk in de bibliotheek. Ook maakte ze een foto van mij met Boomer. Boomer kwam nog op de foto met een Kikkerboek en een boek van Harry Potter. Erg bijzonder en verrassend is dus mijn kennismaking met Flickr. Handig van Flickr: foto's delen met anderen Onhandig:schending van privacy Toepassing voor Bibliotheken: kennis delen door projecten van andere bibliotheken te bekijken en tips op te doen. Zelfs wereldwijd!
@gerda 23 dingenaccount bekeken. Geoefend met boekenkaften fotograferen en dan de foto's op flickr zetten. Met hulp lukte dat. Wat leuk al die mogelijkheden. En weer geleerd dat rustig kijken en goed lezen belangrijk is. Vraag me wel af of winkels vanaf nu dan met al die papieren scapbookrommel blijven zitten... ;-)
kon het niet laten mijn 'eigen' magazinecover te maken. http://2.bp.blogspot.com/_lgILkHqVIk/TEgq4V2iNCI/AAAAAAAAAB8/ArX-
toepassing voor de biep: ja. Prachtig toch om rond te kunnen kijken hoe andere bibliotheken het doen. en om eigen biep te promoten.
@floddertje of @sandra... Je link werkt helaas niet, kan je m nog een keer geven? Op welke manier zou je je eigen biep promoten met gebruik van Flickr?
@netty: Ik heb rondgekeken op Flickr. Ik wist al dat je foto's kon delen met anderen en foto;s van derden kon bekijken. Nieuw voor mij waren de galleries en het zoeken op een plaats. Ook het zoeken via een zoekwoord was een openbaring. Via "library" kwam ik foto's tegen van de meest fantastische bibliotheken van overal. Zoekterm "public library Utrecht" leverder o.a. foto's op van bibliotheek Parkwijk en van het prachtige blauwe glazen koepeldak van de cb. Niet verkeerd.
@eline Ik ben druk bezig al mijn foto's naar Flickr te uploaden. In eerste instantie alleen voor mezelf als veilige opslagplaats, maar inmiddels vind ik het toch ook wel aantrekkelijk om familie en vrienden te laten 'sharen' zodat ik geen avonden meer kwijt ben aan het uitzoeken van nabestellingen en dergelijke. Qua bibliotheek lijkt het me vooral leuk om aan de agenda fotoseries te koppelen; beeld is vaak toch veelzeggender en wervender dan een tekst, dus wie weet trekken we op die manier meer mensen naar door de bibliotheek georganiseerde activiteiten. En verder schiet ik meteen weer veel te ver door in het nadenken over mogelijkheden voor de bibliotheek met flickr: maak een catalogus met boekomslagen (totaal niet nuttig, wel leuk), of auteursportretten; niks geen bekende koppen en titels, gewoon visueel zoeken, lijkt me erg grappig.
@Marc Ik vind dat er erg veel te vinden is op Flickr. Als je bijvoorbeeld "concert marco Borsato" intoets krijg je foto's van zijn optreden te zien die door andere dan op deze site gezet zijn. Dus je kunt heel veel delen met elkaar. Ik vind dit zeker een aanwinst voor de bibliotheek om daar dan foto's van de activiteiten die door de bibliotheek zijn georganiseerd te delen met al die andere bibliotheken in Nederland. Nu vind ik dat er niet veel door de bibliotheek op Flickr is gezet en al helemaal niets recent en dat is jammer.
@marc. Er is veel mogelijk met Flickr. Bijv. Zo;n Flickr color Picker is erg leuk. Dit zou ook bijv. gebruikt kunnen worden voor tentoonstellingen. Sowieso zou Flickr veel meer gebruikt kunnen wodren voor bibliotheektoepaasingen. Denk aan foto's uitwisselen van evenementen , aankondingen promotie van actie's. Ik zag dat sommige bibliotheken hier al meer gebruik van maken.
@Tine Mijn nieuwe Flickr-account is te vinden bij de links op mijn blog. Niet vergeten om mezelf in december weer af te melden bij al die accounts. Ik kan Flickr niet vergelijken met andere foto-websites, want die ken ik niet. In het filmpje op de 23-dingen blog wordt een groot voordeel van deze toepassing genoemd: een back-up voor al je foto's. Nou had ik een dag eerder juist een back-up van al mijn bestanden (waaronder foto's) gemaakt, op een externe hard-disk. Via Flickr kan het dus ook. Flickr is ook handig om je foto's aan vrienden te laten zien. Zelf heb ik daar geen behoefte aan: vakantiefoto's van anderen kijken vind ik vermoeiend, dus val ik een ander liever niet met de mijne lastig.
Is Flickr handig voor de bieb? Bibliotheek Utrecht maakt er dus al gebruik van. Ik kan me voorstellen dat niet alle foto's op de website moeten staan, met name de oudere niet. Op Flickr heb je dan een databank met alle foto's. Dankzij handige tags kunnen geïnteresseerden onze foto's vinden. Natuurlijk wel een link naar het bewuste Flickr-account op onze website plaatsen. Een andere toepassing kan ik nu niet bedenken.
@Marc...inschrijven bij flickr; lid worden bij Yahoo. ja hoor...10us1 zit erop met alvast 1 foto. ik werk thuis trouwens met Picasa, lekker handig en in het nederlands. natuurlijk keek ik wel graag op flickr naar foto's. aangezien de bieb er al gebruik van maakt zullen ze er wel de handigheid van inzien.
@gerda Ben verdwaald in de mogelijkheden: wel prachtige images! Ik zie wel mogelijkheden voor het uitwisselen van bibliotheekinrichtingen, maar verder is het voor specialisten, wel leuk om ff alles te bekijken!
@Gerda Handig en onhandig: Foto' s gemaakt in Parkwijk en op Flickr geplaatst. Lastig dat je daar een Yahoo account voor aan moet maken want die had ik nog niet. De foto's uploaden ging wel gemakkelijk en snel. Als tags heb ik Bibliotheek Utrecht Filiaal Parkwijk Leidsche Rijn ingevoerd. En ik was 'ingesigned' als Bibliotheek Parkwijk (meteen een rrs aan toegevoegd). Maar als ik nu zoek op mijn tags kan ik mijn foto's niet terugvinden...behoorlijk frusterend ...of te ongeduldig?
toepassingen voor de bibliotheek: Gebruik het voor reclame, leuke aantrekkelijke foto's van de bibliotheek lokt klanten.
@Jessie Eerlijk gezegd raak ik een beetje de kluts kwijt in alle info over Flickr.Toen ik het onderwerp in het overzicht van dingen zag staan dacht ik: "leuk" maar na 2 avonden lezen en proberen is de leukigheid er wel vanaf.Zou het mogelijk zijn om een digitale boekenshow op Flickr te zetten voor leerkrachten wanneer men op zoek is naar goede boeken voor de schoolmediatheek?
@tine Weer rondgedwaald op Flickr. Het blijft een prachtige ontdekkingstocht. Er rijst wel een vraag bij me. Ik vraag me af hoeveel van onze klanten ronddwalen op Flickr en daar naar foto's van ons zoeken.
ding 7 @Liduin De Flickr Color Picker geeft hetzelfde effect als de boeken die in de Centrale Bibliotheek als kleur-thema tentoongesteld worden. Findr is goeddeels hetzelfde als Google-afbeeldingen. Google Maps is een bekend fenomeen, waarbij je kan kiezen uit plattegrond of beeld vanuit de ruimte. Via Streetview (figuurtje in Google Maps) kun je je eigen huis bekijken. Spell with Flickr blijft onbereikbaar. Trading Card Maker zal wel een doel hebben, maar ontgaat mij. Sommige bibliotheken gebruiken Google Maps om aan te geven waar hun vestiging zich bevindt.
Net als bij een aantal andere "dingen" kun je ook bij Flickr uren zoet brengen. Om te beginnen heb ik een foto vanuit Flickr in m'n blog gezet. Ging goed , alle gegevens werden overgenomen via Google. Daarna heb ik een paar eigen foto's geupload als oefening. Even gekeken naar de mooie lijstjes en daarna nog wat rondgekeken op de site. Bij de tags over Utrecht kwam ik een heel bijzondere taartenwinkel tegen in de Twijnstraat! Kijkend naar onze website denk ik dat we nog meer gebruik moeten maken van foto's. Maar om de site niet te traag te maken is het denk ik verstandig om een beperkt aantal daar neer te zetten en verder te werken met een link naar Flickr waar de rest dan te vinden is. Dat is meteen een mooie PR, mits je er voldoende tags aan hangt.Zelf kunnen we ook ideeen halen van Flickr, dan denk ik bijvoorbeeld aan foto's van bibliotheekinrichting, presentaties enz.
@Marc Wat zijn er veel mogelijkheden met flickr en wat kun je daar eindeloos mee doorgaan.Leuk om allemaal uit te vinden. Als je op zoek bent naar mooie plaatjes of ideeen kun je jezelf hier helemaal in dompelen. Maar ook praktisch: locaties en foto's van de verschillende bibliotheken opzoeken of maken.Ik heb het zelf niet praktisch uitgeprobeerd, dat laat ik aan de fanatici over. Je kunt zo mooi foto's van activiteiten plaatsen (wat nu al gebeurt): nadeel blijft de privacy-gevoeligheid, je kunt niet zomaar van alle wijkactiviteiten waar personen op staan foto's plaatsen. Webalbums op onderwerp;de geschiedenis van een specifieke wijkbibliotheek, waar ook klanten op kunnen reageren; of zoals in Langedijk waar klanten een foto van zichzelf plaatsen met een boek... mogelijkheden genoeg. Ik ben wel benieuw in hoeverre onze klant daar gebruik van gaat maken.
@Marc, Weer een uurtje of twee geflickerd... Ik houd van dit ding! Vooral die kleurenkiezer is errug leuk en soms handig: magenta & t nieuwe oranje. Ook Findr brengt je op heel veel ideeën. Een eigen foto op mijn photostream gezet. Ik ga denk ik allerlei biebfoto's uit Utrecht-Zuid aan de wereld laten zien via Flickr... Natuurlijk ook een prima ding voor onze site. Maar... hoe houden we t up2date? Dat is wel een voorwaarde vind ik en dat gaat tijd kosten!
@ Elsken best nog even puzzelen maar zodra je hebt doorhebt wijst het voor zich. Leuke opties zijn er om in verschillende dingen te zoeken (kleur, trefwoord)
Het blijft alleen wel het internet en je moet je altijd goed beseffen wat je erop zet. Ik persoonlijk hou er niet zo van en ben dan ook vaak erg terughoudend met wat ik erop zet.
Pff of het toe te passen is in een bieb en in welke mate dat is een goede vraag. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet goed zou weten maar als klant van de bieb zou ik niet snel op de site kijken. Misschien als het groots wordt aangepakt dat het meer bekendheid heeft dat het dan misschien een succes zou kunnen zijn.
@ Eline Flickr gebruik ik echt om bewerkte foto s te plaatsen, en om die te delen met andere mensen die in fotografie geinteresseerd zijn. Huis- tuin- en keukenfoto s zet ik dan weer op Picasawebalbums. Voor wat betreft de bieb: foto s van personen (bijv biebdag) zou ik niet snel op Flickr plaatsen; daarvoor is het Intranet (privacy!) veel handiger. Maar mooie glossy foto s van onze biebs, graag! Met een paar zoekopdrachten haal je er al gauw een paar voorbeelden van binnen.
@marc Hai Marc, heb de flickr tour gedaan, maar die ging me eerlijk gezegd boven mijn pet. Foto's van biebinrichtingen lijkt me wel leuk. Zelf er iets opzetten: nou nee, dat vind ik toch wel prive. Josje
Leuk om de "Color picker" en "spell with Flickr" te ontdekken. Ik zie wel diverse mogelijkheden voor de bibliotheek, foto's van activiteiten, presentaties, inrichtingen (nieuwe Overvecht) ed. Ik heb zelf niet de behoefte om mijn eigen foto's op het web te zetten, die houd ik lekker voor mijzelf.
Ding 7 @Liduin Ik vond op Findr via de tag gnome een leuke kabouter voor op mijn paddestoel, maar kan de afbeelding van de kabouter jammer genoeg niet op mijn blog krijgen. Maar Findr blijft een inspirende site die door de zoekfunctie met tags enorme mogelijkheden biedt. Google Maps is wat bekender terrein en gebruik ik al regelmatig.
@Netty Ik denk dat Flickr leuk is bij de nieuwbouw van de Bibliotheek ++ Je kan dan de hele wereld laten zien wat voor super pand er neer wordt gezet. Verder zou ik idd oppassen bij het plaatsen van persoons foto's. Niet iedereen is daar happy bij. Ikzelf hou het bij Hyves en Dropbox
@jessie Je kunt er zo veel mee, met flickr bedoel ik. En al die andere sites die ik tegen ben gekomen vis dit ding. Heb mezelf een vletter gestuurd, zet dat zo op mijn weblog (if possible)
Hoi Marc, Je kunt echt heel veel met Flicker. Er is wel enorm veel mogelijkheden en daar heb je wel even de tijd voor nodig. Ontdekken, inzicht krijgen en ervaring op doen.. Als bibliotheek kun je het gebruiken denk ik voor meerdere doeleinden zoals ook op e 23 dingensite wordt aangeven. Evenementen/ nieuwe producten etc promoten. Belangrijk is wel dat de bibliotheek tijd en ruimte heeft om dit up to date te houden. Wat er nu op de site van de bibliotheek staat is van te lang geleden. Ik vind dat niet echt professioneel over komen. Welk doel ondersteunt Flicker en voorziet het in de behoefte van klanten of intern. Het lijkt mij beter om recente gebeurtenissen makkelijk en zichtbaar weer te geven met een verwijzing (link) waar je overige kunt vinden. Met een duidelijke toegankelijke zoekfunctie.
@Gerda Ik heb rond gekeken op flickr. Was verbaasd over het feit, dat zoveel mensen foto's van zich zelf willen laten zien. Toch wel iets voor specialisten en/of hobbyisten.
Ik heb een beetje gelezen over Flick en heb begrepen dat Je er ook voor kunt kiezen om de foto’s in een privé-gedeelte op te slaan. Dan kan alleen jij ze bekijken. Of mensen aan wie jij toestemming geeft. dus gelijk een account aangemaakt en paar foto's opgezet.
@Elsken Net weer even rondgekeken op Flickr en de fotogalerij van Kathmandu gezien, (diashow), dochter Jorijn is daar op het moment. Wat mij opvalt is dat de hele wereld aan foto's zo'n beetje langs komt, wat een mogelijkheden. Dat is ook weer een nadeel, het is zoveel.. Voor de bibliotheek is het m.i. handig als er een button foto's op de homepage komt en als je daarop klikt een onderwerp aan kunt klikken waar dan vervolgend de bijbehorende foto's te zien zijn, b.v. activiteiten, tentoonstellingen, bibliotheek ++ etc. Maar het onderhouden kost tijd...
@Netty, Zoals ik al eerder vertelde heb ik mijn foto beheer bij Picassa zitten om nu te switchen is ook zo wat. het is wel uitgebreider maar dat kan ook tegen je werken.
@Jessie. Flickr voor bibliotheken: zeker handig om beeldmateriaal van je eigen bibliotheek wereldkundig te maken of juist te zoeken, bv. van nieuwe bibliotheken. zou een dienstreis kunnen schelen.. of juist de behoefte daartoe kunnen opwekken! Ik had al een account bij Flickr, maar ik doe er niet veel mee. Heb wel foto's geplaatst op de flickr pagina van een fotocursus: zo kwamen alle foto's van cursisten op dezelfde plek! Was leuk voor die keer, daar bleef het bij. Picasa is meer mijn Ding...
@Elsken. Ben Picasa gaan uitproberen ipv Flickr. Ik ben foto's gaan uploaden van mijn bezoek aan de Bibliotheek in San Francisco (zoals je weet ben ik net terug van een rondreis door west amerika). Een van de laatste foto's is er een van de inleverbus. Wel anders dan dat wij de inleverbus/box kennen. Kijk op: http://priasaweb.google.com/brendabieb Misschien is het ook iets om op onze intranetsite te zetten. Ik hoor het wel.
@ Eline, handige van flickr is dat je foto's over elk thema kunt opzoeken en ideeen kunt opdoen. Voor bibl.gebruik (de site) zie ik alleen mogelijkheden als je de foto's op flickr actueel houdt en regelmatig vernieuwt.
@Tine: Zoals ik in mijn vorige bericht al schreef, gebruik ik zelf Flickr niet. Dat ben ik ook niet van plan, want ik heb geen zin om een Yahoo-adres aan te maken én ik ben erg tevreden over Picasa. Ik heb wel wat rondgesnuffeld op Flickr en voor je het weet, ben je een uur verder.
Voor bibliotheekgebruik zie ik dit wel zitten, omdat je dan gelijk een digitaal archief hebt waar de foto's in bewaard worden. Wel vind ik het heel erg belangrijk dat er iemand is die de foto's up-to-date houdt en zeer regelmatig nieuwe plaatst. Ik haak namelijk zelf af als ik op een website zie dat het laatste bericht/foto van een paar maanden terug is. Dan kom ik niet meer terug op de website.
Ik heb gezocht op "Nederland Leest 2010", er waren 10 foto's. Leuk om te zien hoe andere bibliotheken in Nederland hun presentatie hebben ingericht.
@ Gerda Ik heb rond gekeken op Flickr en was zeer verbaasd hoeveel mensen foto's van zichzelf willen laten zien. Persoonlijk zie ik dat niet zitten, maar voor de bibliotheek kan het wel een goede reclame zijn; te denken valt aan de tentoonstellingen en bibliotheek-inrichting.
@Gerda: Dit account ga ik voor mijn biebfoto's gebruiken. Uploaden ging makkelijk en lekker snel, zonder een tussenstap zoals bij Picasa. Voorlopig dus 1-0 voor Flickr. Oh nee, daar komt de gelijkmaker al: Flickr is in het engels, en dat kost wat meer moeite om te lezen. De eerste kennismaking met Flickr is goed verlopen! En of dit bruikbaar is voor de Bibliotheek lijkt me een open deur: zeer bruikbaar, erg leuk en makkelijk zelfs om zo van evenementen foto's uit te kunnen wisselen.
@ Liduin Foto's handig terug te vinden op trefwoord. B.v. Bibliotheek Utrecht. Alles staat dus bij elkaar. Uitwisselen van foto's met anderen is zo heel makkelijk geworden. Kwaliteit is ook goed. Nadeel: door het gebruik van eigen trefwoorden wordt de vangst gigantisch. Voorbeeld "Katz's Delicatessen New York" levert 1194 pagina's met foto's. Mijn foto was niet meer terug te vinden... Toepassing voor bibliotheken: collegiale uitwisseling van inrichting, indelingen, teams. Voor onze medewerkers: foto's niet meer op de L-schijf maar op Flickr. Voor publiek: fotowedstrijd: mooiste foto's van Bibliotheek Utrecht op Flickr (PR!)
@netty Heb zelf al jaren een Flickr-account. Wij gebruiken het met de hele familie. Zo kunnen we altijd elkaars foto's kijken. Heb ook al een app op mijn iphone zitten, dus ik heb alle familiefoto's bij de hand. Groot nadeel van Flickr, je kunt sets niet downloaden. Alleen per foto. Dit vind ik heeeeel onhandig maar goed. Wij (Bibiotheek Utrecht) gebruiken Flickr tweeledig. 1. Om foto's op onze website te zetten en 2. Om met ons reclamebureau O-Utrecht foto's voor folders uit te wisselen. Dit is erg handig. Verder denk ik inderdaad dat we deze blogs goed moeten lezen voor handige tips. Soms komen we er als team niet aan toe om er het meest-mogelijke-uit-te-halen. Dat is puur tijdgebrek. Erg fijn om steeds die tips/ideeën van collega's te lezen.
@Gerda ik heb rond gekeken op flicker,veel trefwoorden in getypt en hele leuke, mooie foto's gezien dat is denk ik ook het handige van flicker en het is handig dat als je je foto's prive wilt houden dat het ook kan. ik heb nu nog geen account, maar dat ga ik zeker nog doen. wat ik minder vind is dat het allemaal te druk en onoverzichtelijk is. ik moet er nog even aan wennen. Voor de bibliotheek is het misschien ter promotie wel leuk, en uitwisselen van ideeën met andere bibliotheken. Medine
@gerda Flickr is voor mij een rijke bron van informatie. Ik vind niet dat het zo heel makkelijk is om op een systematische wijze te zoeken. Maar, wie weet, misschien is dat ook wel een kwestie van meer doen en alle mogelijkheden leren kennen.
@Jessie Flickr is geweldig, maar voor je het weet zit je uren te scrollen. Voor het snel zoeken van een afbeelding gebruik ik toch ook wel veel yahoo - afbeeldingen. Makkelijk en snel te specificeren. Leuk idee van Leontine van de fotowedstrijd. Dat is vast wel een keer in te zetten.
@jessie Inderdaad is het wel lastiger dan Picasa omdat alles in het engels is, en je moet weer een yahoo-account openen om er echt iets mee te kunnen, dat deel ik met anderen. Wat betreft toepassingen voor de bibliotheek kun je al ideeën opdoen uit de tekst zelf: virtuele rondleiding in de bieb, duidelijke routebeschrijving met foto's ernaartoe. Maar ik denk ook aan dingen als Flickr als alternatief voor Karin2/foto's nu: een account waar iedereen foto's op kan zetten of linken als je iemand iets wilt sturen/laten zien. Hoef je niet meer van die zware foto's via mail te versturen.
@Marc Flickr, leuk en handig... Ook in bibliotheekland. Voordeel voor mij zit er vooralsnog in dat het erg makkelijk is om foto's te delen of 'naar iemand te sturen' zonder 20 mails met ieder één à twee bijlagen te moeten aanmaken. Gebruik zelf overigens dropbox (www.dropbox.com) Ongetwijfeld wat minder populair en 'kaler' maar daardoor handiger (in ieder geval voor mij). (zeker omdat je er ook audio en andere bestanden kunt dumpen)
Zou vanzelfsprekend bij veelvuldig gebruik ook kunnen bijdragen aan profilering van Bibliotheek Utrecht. Probleem daarbij blijft natuurlijk zoals al door anderen al is opgemerkt dat het zowel tijd kost als zorgvuldig dient te gebeuren in verband met privacy.
@eline genoeg mogelijkheden om met foto's te spelen. Zal het zelf niet gebruiken, want om prive foto's op het net te zetten.... Voor de bieb lijkt het me alleen nuttig voor promotiedoeleinden en voor ideeen voor inrichting van je filiaal
@elsken Wij hebben dit gevonden in Bibliotheek Utrecht 2009's photostream en de foto van Enara met de Dom op de achtergrond. Kan gebruikt voor algemene informatie
@ Netty Wat mij altijd puzzelt is hoeveel van wat er kan, en dat is altijd meer dan ik denk, er ook echt gebruikt gaat worden. Het zijn hele mooie toepassingen. Maar mijn ervaring is dat als je iets verder buiten de gebaande paden gaat, bijvoorbeeld omdat je voor een verjaardag of zo iets bijzonders wilt maken je te weinig routine hebt om t goed te gebruiken. In het rapport "Alle kanalen open"van het SCP wordt ook een onderscheid gemaakt tussen de toepassingen en het gebruik dat 100% verspreiding onder de bevolking zal krijgen (waaronder mobiele telefonie en internet) en de toepassingen die beperkter ingang vinden omdat je er meer moeite voor moet doen en meer moet leren of onderhouden. Hoe mooi het ook is, ik denk dat dat een beperking brengt in alle mogelijkheden In werk is dat anders omdat je daar meer systematisch kiest en vaker gebruikt. En omdat je vaak veel meer publicitaire doelen hebt.
@elsken, via flickr kun je dus foto's delen. je kunt zelf een selectie maken met wie je het wil delen. Je kunt er tegenwoordig ook korte filmpjes op kwijt lees ik op de site. Je kunt heel gericht een tag (trefwoord) aangeven. Zo kreeg ik zo'n 13.000 foto's die onder schtaasen vallen. Er is een bataalde en gratis variant. Maar ik weet nu eveb niet meer waarom je bijvoorbeeld van de betallde variant gebruik zou maken. Had het met de grote van de foto's te maken? Handig voor de bieb/kunstuitleen? natuurlijk. velen zien graag plaatjes. Het lijkt mij heel toegankelijk voor velen als je zo makkelijk en snel terug kunt kijken naar foto's van een gebeurtenis. Ik heb zo gauw niet gezien of er een bewerkingsprogramma bij zit. Zal vast wel in ieder geval vind ik dat wel heel handig aan picasa. het is natuurlijk geen photoshop CS6 maar toch...!
@elsken ik had dit al gedaan maar kan mezelf ook niet meer terug vinden. Ik had wel eens met Flickr gewerkt om foto's te zoeken voor de folders voor de feesten van De Vloer. Erg handig, meisje met muts voor het winterfeest etc. Verder zal ik het zelf niet gebruiken maar wel heel handig voor de bibliotheek, maar dat doen we toch al.
Ding 7: Flickr verder ontdekken Zoals ik in de vorige post al zei is Flickr een van de 23 dingen die ik niet gebruik, en ook niet ga gebruiken. Ik heb voor deze cursus nog een keertje langsgelopen of er sinds de laatste keer dat ik Flickr gebruikte nog iets belangrijks is veranderd; niet echt. Ik gebruik liever facebook voor het delen van mijn fotos met vrienden en kennissen (directlink), en picassa voor het online zetten van mijn fotos.
@netty, Rond gekeken op Flickr wat een mogelijkheden. Als je naar mijn blog gaat zie je dat ik een button gemaakt heb in de huisstijl kleuren. Ga zeker nog is kijken.
@Gerda Wat ik van Flickr vind.. Ik ga nu even heel eerlijk en kritisch zijn over flickr. Waarom? Omdat ik het eigenlijk een beetje achterhaald en overbodig vind om flickr te gaan gebruiken. In facebook (een veel populairdere vorm van social media) kun je ook foto's plaatsen en daar groepen van maken. Je kunt ze niet taggen op onderwerp maar wel op personen, dat is dan misschien een minpunt. Maar je moet je afvragen wie je wilt bereiken via dit medium. Ik durf te beweren dat dat vooral jongeren en jong volwassenen zijn. Die zitten echt niet te wachten op nog meer plekken om te zoeken naar informatie. Hoe geconcetreerder de info hoe beter. Dus een facebook account en een blog (waar je op facebook weer reclame voor kunt maken) lijkt me meer dan genoeg. Zoals andere bibliotheekmedewerkers ook al opmerkten: waarom flickr je hebt toch ook picasa? En dat is precies dus wat ik bedoel, dit soort media is hype gevoelig. je moet investeren in sites en media die hebben bewezen de druk te kunnen weerstaan, zoals dus facebook, youtube, hyves (alhoewel dat een beetje door facebook verdrongen wordt) en bloggen.
Ik zou dus zeggen bieb: mik op deze media en laat de gebruiker niet nog meer onzinnige sites bezoeken!!
@Jessie, ik denk dat Flickr goed gebruikt kan worden om bijvoorbeeld beelden van tentonstellingsmateriaal of tips en trucs vwb de bibliotheekinrichting uit te wisselen. Jammer is dat je vrij snel naar commerciele producten wordt doorverwezen. Zat ik ineens op een site die mijn fotoboek wel wilde laten drukken voor 35,-. Was niet de bedoeling :):)
BeantwoordenVerwijderenIk vind het werken met tags interessant. Zie voor het werk niet direct een toepassing, maar ik laat het in mijn hoofd nog even rondzingen.
@ Netty. Ik denk dat flickr - zoals dat nu al gebeurt - voor de website een reuze handig middel is om foto's te uploaden, en dan die stream op onze website binnen te halen. Dan hoef je het zelf niet te hosten...
BeantwoordenVerwijderenOf het ook een goed vehikel zou zijn om alle foto's 'voor intern gebruik' - die nu op de L:schijf staan - daar neer te zetten weet ik niet...
Ik vind het i.e.g. wel reuze handig om de stock-foto's voor drukwerk via flickr met O/Utrecht (ons ontwerpbureau) uit te wisselen.
@Jessie
BeantwoordenVerwijderenTja, de wereld is een beeldentuin en Flickr maakt het mogelijk bezoekers over de hele wereld als Alice erin te kunnen ronddwalen zonder te hoeven sparen.
De 'google-maps fototour' vond ik zelf het plezierigst. Gewoon even rondom mn tuin kijken zonder mn laarzen aan te trekken.
Ik sluit me aan bij de ideeën van Isolde en Karin wat betreft de mogelijkheden van flickr voor de bibliotheek.
Gezien het klikwerk dat ik op de bibliotheek site moest verrichten om bij foto-materiaal te komen, kan het handig zijn om flickr als fotoarchief te gebruiken zodat je snel en makkelijk b.v. foto's van tentoonstellingen of activiteiten kunt vinden
@mary
BeantwoordenVerwijderenFlickr weer eens bekeken, ik vind het erg leuk dat je groepen kan maken, en mensen of instellingen kan volgen. Om het interessant te maken voor bezoekers/klanten van bibliotheek en kunstuitleen is het volgens mij heel belangrijk om regelmatig(1x per week) nieuwe foto's te plaatsen. En dan vooral achter de schermen dingen... dingen die de mensen normaal niet zien. En het liefst met leuke verhalen over medewerkers.
@Mary:
BeantwoordenVerwijderenFlickr is een van die weinige dingen waar ik nog niet bekend mee was, dus ach, ik heb meteen maar wild gedaan en een account aangemaakt: http://www.flickr.com/photos/s3zai/ en er vast drie foto's op gezet. Later maak ik er wel wat mooiers van.
Omdat we regelmatig activiteiten hebben in de bibliotheek, lijkt flickr me een van de (betere) opties om foto's van die activiteiten te plaatsen. Ik denk dat de foto's dan wel beter gelinkt moeten worden op de homepage, dat trekt dan vast meer bezoekers voor de volgende activiteiten. Het zou ook leuk zijn als bezoekers berichten zouden kunnen achterlaten bij de foto's.
Inderdaad lijkt het mij ook ideaal om via Flickr of een alternatieve foto/media site tentoonstellingen en ander beeldmateriaal te vereeuwigen.
dinsdag 7 april 2009
BeantwoordenVerwijderending 7
De Nederlandstalige uitleg over API's in Wikipedia is een vertaling uit het Engels door een aardbewoner die beide talen niet beheerst. De Engelse handleidingen van Wikipedia en Flickr zijn erg technisch en daardoor moeilijk toegankelijk. Het is gelukt om een API voor mijn account bij Flickr te vervaardigen. Benieuwd wat het is (kun je het vergelijken met links ?) en wat je ermee kan.
Spell with Flickr zegt genoeg, want die blijft vooralsnog onbereikbaar.
Het bewerken van foto's geeft erg verrassende effecten. FD Flickr toys en Trading card maker hebben wat moeite met URL's van afbeeldingen, waardoor je alleen de achtergrondkleur als resultaat krijgt.
Een deel van de 50 voorbeelden bekeken. Op dit moment kan ik nog niet overzien wat de bibliotheek met fotoverzamelingen kan. Wellicht wordt dat gaandeweg duidelijk.
@Netty
BeantwoordenVerwijderenIk heb me een beetje uitgesloofd want ik wilde heel graag de opdracht van 23 dingen, ding 7 doen. Maak een blog met daarin een Flickr foto. Nou dat blog heb ik wel gedaan maar de foto van Flickr halen was niet echt een succes. Heb er van pure frustratie een eigen foto in geplakt.
Maar goed: of we Flickr kunnen gebruiken voor de bibliotheek. Nou dat doen we dus al. Hoe en of het zichtbaarder kan of moet daar heb ik zo een twee drie geen antwoord op. Het staat nu bij een activiteit waar foto's van zijn gemaakt. Dat lijkt wel logisch. Als mensen op dat feest /activiteit zijn geweest en daar de foto's van willen bekijken dan kan daar. Het is wel leuk om op de homepage daarover een berichtje te plaatsen. Een foto-archief aanmaken vind ikzelf te ver gaan.
Tja en verder gebruiken we natuurlijk heel veel foto's van Flickr voor onze huisstijl.
@Marc Ik heb rond gekeken op Flickr, vind er grappige dingen in zitten, maar vind het niet leuker of beter dan andere photosharing sites zoals Picasa of Photobucket.
BeantwoordenVerwijderenIk begrijp dat wij als bibliotheek al gebruik maken van Flickr. (wist ik niet...)
Ik kan op dit moment niets zinnigs zeggen over de eventuele voordelen van het gebruik van fotoseries door de bibliotheek. Misschien ga ik het licht nog zien...
@liduin. Foto's gekeken op Flickr via de Slideshow, vlinders, vakantieplekjes.Ik heb er gelijk een paar vanaf gehaald. Wij plaatsen foto's van de bibliotheek, activiteiten etc. op Flickr. Misschien vaker? Eventuele voordelen van Flicker zie ik nog niet voor de bibliotheek.
BeantwoordenVerwijderen@Tine, ik ben inmiddels bij het verder ontdekken van Flickr terecht gekomen. Ik moet zeggen dat voor mijn eigen gebruik iPhoto op de Mac volstaat en voor sharing Picasaweb. Het voordeel daarvan vind ik dat het Nederlandstalig is .(errug hè? Ik durf het haast niet te bekennen, maar mijn kennis van het Engels is niet bijster. Daarentegen van het Noors , Zweeds en Frans beter, maar ja daar heb ik nu niets aan).
BeantwoordenVerwijderenWel moet ik zeggen dat na een avondje dwalen door Flickr is moet zeggen dat er echt heel veel mogelijk is, maar dat vereist zo ongeveer een eigen studie.
Daarnaast vind ik het behoorlijk irritant dat je voor Flickr nou weer een yahoo mailadres nodig hebt.
Wat betreft de bibliotheek: het is plezierig als foto’s makkelijk toegankelijk kunnen zijn op de website en waarschijnlijk werkt dat met Flickr inderdaad wel goed.
Er was een ruime keuze aan voorbeelden van bibliotheektoepassingen!
@Eline,
BeantwoordenVerwijderenWat erg jammer is, is dat Flickr in het engels is. Het kostte mij in ieder geval heel veel tijd om 1 foto er op te zetten. Ik probeer nu uit te vinden hoe ik mijn foto kan bewerken!
@Netty. Ik wilde een account aanmaken bij Flickr maar kwam tot de ontdekking (net als Marie-Bernadette ook al meldt) dat daar nu weer een yahoo adres voor nodig is. Heb dat (nog) niet gedaan. Ik kende Flickr al via mij neef die een jaar in Australië rondgereisd heeft en via zijn blog flickr gebruikt heeft om fotoseries te plaatsen, die ik dan weer als diashow bekeek. Prachtig.
BeantwoordenVerwijderenVoor de bibliotheek gebruiken we flickr en is het dus handig, zoals Karin al meldt. Als je alle reacties al gelezen hebt, zoals ik gedaan heb, dan is het lastig om niet steeds in herhaling te vallen (ofwel plagiaat te plegen).
Ik zal proberen om toch een flickr account aan te maken en dan op mijn blog een of enkele foto's te plaatsen via flickr. Gelukkig regent het op deze zondag. Ik heb nog niet eerder zo vaak en lang achter mijn laptop gezeten thuis al de afgelopen week!
Helga
@marc
BeantwoordenVerwijderenFlickr verder ontdekken: nauw het was zeker 'n grote ontdekking. Zoveel mogelijkheden, prachtig.
Voor de bibliotheek zal het zeker bruikbaar zijn. Ontdekken hoe andere bibliotheken met de nieuwe inrichting bezig zijn en nieuwe ideeen opdoen.
@liduin
BeantwoordenVerwijderenWat nu weer!! Om verder te kunnen een yahoo account maken. Ik vind het vervelend dat je overal accounts moet aanmaken met van alles en nog wat te moeten opgeven en weer een wachtwoord.
Heb ik maar niet gedaan.
Ik heb geen echte zin om mij helemaal te verdiepen in de technische mogelijkheden van Flickr. Wel zie ik steeds meer dat het gewoon wordt overal foto's te delen. Mijn nicht in Canada stuurt foto's van haar en haar gezin via email en mijnalbum.nl. Wel grappig om dan je achterneefje te zien in Vancouver. Maar ik heb geen idee hoe ik alle techniek moet leren. Mijn nichtje heeft op de middelbare school gewoon les gehad in html, digitaal fotograferen en fotobewerking, websites bouwen e.d.
Lenie
Je kunt heel makkelijk in Flickr komen met het het account dingen23 password 23things. Vond dit zelf wel erg leuk, heb wel iets met plaatjes
BeantwoordenVerwijderenHeb je nog gekeken naar fotoaanpassen.nl. hoef je niet voor aan te melden en gewoon makkelijk in het Nederlands en je kunt zo een plaatje bewerken
LS
Flickr is natuurlijk een ideaal medium om foto's van activiteiten in de Bieb te plaatsen. De bezoekers kunnen dan hun eigen foto's toevoegen.
BeantwoordenVerwijderenDe diverse mogelijkheden van Flickr zijn erg leuk, met name Trading Card Marker: fan-tas-tisch!!
@eline
BeantwoordenVerwijderenIk merk dat het heel veel tijd kost om te zoeken op Flickr, omdat er zoveel opstaat en je ongemerkt snel afdwaalt door alle prachtige foto's die erop staan. Ook zijn sommige foto's beschermd en kan je deze niet gebruiken.
Ik heb een flickr-account aangemaakt en alleen het kiezen van een wachtwoord en een screenname was al moeilijk omdat mijn gekozen name telkens al in gebruik was. Het was nog even puzzelen om een foto op mijn blog te krijgen, maar het is gelukt. Voor de bibliotheek lijkt het me erg handig om hier gebruik van te maken, maar je zit wel met de privacy en kan niet zomaar alles publiceren. Op onze eigen website valt het aanbod foto's mij erg tegen, hier zouden veel meer foto's van activiteiten moeten staan.
@netty
BeantwoordenVerwijderenhet spijt me: f is voor mij geen optie om te gebruiken.
mn
@netty
BeantwoordenVerwijderen/www.flickr.com/photos/albertoffermans/2954101591/
bij het rondkijken op f kwam ik deze tekening tegen gemaakt vanaf een foto. Culemborg in de herfst.
Martijn
@netty
BeantwoordenVerwijderenIk merk nu dat ik de fotokenmerken hierboven heb gegeven. Hier de verwijzing naar een andere tekening van deze "grappige" kunstenaar. http://www.flickr.com/photos/albertoffermans/4735191882/ mn
@Eline
BeantwoordenVerwijderenIk heb een foto van flickr afgehaald en op mijn blog gezet. Maar dan rijst de vraag; Copyright?
Hoewel de foto's van flickr toch openbaar zijn...
Anders moet je deze er niet opzetten.
Of dit een handige site is...? Elke aanbieder van foto's plaatsen heeft zijn voor - en nadelen.
Degene die er het meeste mee werkt, Elsken dus, moet dat zelf ondervinden.
Ik moet wel zeggen, het is heel verslavend. Je verzint steeds meer leuke ondrwerpen om foto's van te zoeken. Op die manier is het wel een aanvulling voor spreekbeurten etc.
@liduin
BeantwoordenVerwijderenFlickr heb ik verder ontdekt en wat vind ik na het intypen van de trefwoorden : bibliotheek utrecht..??? een foto waar ik op sta met Boomer...!
Zomer 2009 was er in de jeugdafdeling (CB) een jeugdbibliothecaresse uit Amerika. Ik sprak met haar over haar werk en ze vroeg of ze foto's mocht maken van onze bibliotheek en Boomer. Boomer is een beertje en Boomer wil graag dat kinderen van boeken gaan houden...
Deze beer gebruikt ze in haar werk in de bibliotheek.
Ook maakte ze een foto van mij met Boomer.
Boomer kwam nog op de foto met een Kikkerboek en een boek van Harry Potter.
Erg bijzonder en verrassend is dus mijn kennismaking met Flickr.
Handig van Flickr: foto's delen met anderen
Onhandig:schending van privacy
Toepassing voor Bibliotheken: kennis delen door projecten van andere bibliotheken te bekijken en tips op te doen. Zelfs wereldwijd!
@gerda
BeantwoordenVerwijderen23 dingenaccount bekeken. Geoefend met boekenkaften fotograferen en dan de foto's op flickr zetten. Met hulp lukte dat. Wat leuk al die mogelijkheden. En weer geleerd dat rustig kijken en goed lezen belangrijk is. Vraag me wel af of winkels vanaf nu dan met al die papieren scapbookrommel blijven zitten... ;-)
kon het niet laten mijn 'eigen' magazinecover te maken.
http://2.bp.blogspot.com/_lgILkHqVIk/TEgq4V2iNCI/AAAAAAAAAB8/ArX-
toepassing voor de biep: ja. Prachtig toch om rond te kunnen kijken hoe andere bibliotheken het doen. en om eigen biep te promoten.
@Jessie
BeantwoordenVerwijderenIk heb een vakantie foto op google maps proberen te plaatsen maar kan hem nog niet terug vinden.
Groetjes,Pili
@floddertje of @sandra...
BeantwoordenVerwijderenJe link werkt helaas niet, kan je m nog een keer geven?
Op welke manier zou je je eigen biep promoten met gebruik van Flickr?
@netty: Ik heb rondgekeken op Flickr. Ik wist al dat je foto's kon delen met anderen en foto;s van derden kon bekijken. Nieuw voor mij waren de galleries en het zoeken op een plaats. Ook het zoeken via een zoekwoord was een openbaring. Via "library" kwam ik foto's tegen van de meest fantastische bibliotheken van overal. Zoekterm "public library Utrecht" leverder o.a. foto's op van bibliotheek Parkwijk en van het prachtige blauwe glazen koepeldak van de cb. Niet verkeerd.
BeantwoordenVerwijderen@eline
BeantwoordenVerwijderenIk ben druk bezig al mijn foto's naar Flickr te uploaden. In eerste instantie alleen voor mezelf als veilige opslagplaats, maar inmiddels vind ik het toch ook wel aantrekkelijk om familie en vrienden te laten 'sharen' zodat ik geen avonden meer kwijt ben aan het uitzoeken van nabestellingen en dergelijke.
Qua bibliotheek lijkt het me vooral leuk om aan de agenda fotoseries te koppelen; beeld is vaak toch veelzeggender en wervender dan een tekst, dus wie weet trekken we op die manier meer mensen naar door de bibliotheek georganiseerde activiteiten. En verder schiet ik meteen weer veel te ver door in het nadenken over mogelijkheden voor de bibliotheek met flickr: maak een catalogus met boekomslagen (totaal niet nuttig, wel leuk), of auteursportretten; niks geen bekende koppen en titels, gewoon visueel zoeken, lijkt me erg grappig.
@Marc Ik vind dat er erg veel te vinden is op Flickr. Als je bijvoorbeeld "concert marco Borsato" intoets krijg je foto's van zijn optreden te zien die door andere dan op deze site gezet zijn. Dus je kunt heel veel delen met elkaar. Ik vind dit zeker een aanwinst voor de bibliotheek om daar dan foto's van de activiteiten die door de bibliotheek zijn georganiseerd te delen met al die andere bibliotheken in Nederland. Nu vind ik dat er niet veel door de bibliotheek op Flickr is gezet en al helemaal niets recent en dat is jammer.
BeantwoordenVerwijderen@marc. Er is veel mogelijk met Flickr. Bijv.
BeantwoordenVerwijderenZo;n Flickr color Picker is erg leuk. Dit zou ook bijv. gebruikt kunnen worden voor tentoonstellingen. Sowieso zou Flickr veel meer gebruikt kunnen wodren voor bibliotheektoepaasingen. Denk aan foto's uitwisselen van evenementen , aankondingen promotie van actie's. Ik zag dat sommige bibliotheken hier al meer gebruik van maken.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen@Elsken. Wegens technische problemen is het dia-avondje helaas uitgesteld. Daarom een ander technisch hoogstandje deze keer.
BeantwoordenVerwijderenzie mijn blog.
@Tine
BeantwoordenVerwijderenMijn nieuwe Flickr-account is te vinden bij de links op mijn blog. Niet vergeten om mezelf in december weer af te melden bij al die accounts.
Ik kan Flickr niet vergelijken met andere foto-websites, want die ken ik niet. In het filmpje op de 23-dingen blog wordt een groot voordeel van deze toepassing genoemd: een back-up voor al je foto's. Nou had ik een dag eerder juist een back-up van al mijn bestanden (waaronder foto's) gemaakt, op een externe hard-disk. Via Flickr kan het dus ook.
Flickr is ook handig om je foto's aan vrienden te laten zien. Zelf heb ik daar geen behoefte aan: vakantiefoto's van anderen kijken vind ik vermoeiend, dus val ik een ander liever niet met de mijne lastig.
Is Flickr handig voor de bieb? Bibliotheek Utrecht maakt er dus al gebruik van. Ik kan me voorstellen dat niet alle foto's op de website moeten staan, met name de oudere niet. Op Flickr heb je dan een databank met alle foto's. Dankzij handige tags kunnen geïnteresseerden onze foto's vinden. Natuurlijk wel een link naar het bewuste Flickr-account op onze website plaatsen. Een andere toepassing kan ik nu niet bedenken.
@Marc...inschrijven bij flickr; lid worden bij Yahoo. ja hoor...10us1 zit erop met alvast 1 foto. ik werk thuis trouwens met Picasa, lekker handig en in het nederlands. natuurlijk keek ik wel graag op flickr naar foto's. aangezien de bieb er al gebruik van maakt zullen ze er wel de handigheid van inzien.
BeantwoordenVerwijderen@gerda
BeantwoordenVerwijderenBen verdwaald in de mogelijkheden: wel prachtige images! Ik zie wel mogelijkheden voor het uitwisselen van bibliotheekinrichtingen, maar verder is het voor specialisten, wel leuk om ff alles te bekijken!
@Gerda
BeantwoordenVerwijderenHandig en onhandig:
Foto' s gemaakt in Parkwijk en op Flickr geplaatst. Lastig dat je daar een Yahoo account voor aan moet maken want die had ik nog niet. De foto's uploaden ging wel gemakkelijk en snel. Als tags heb ik Bibliotheek Utrecht Filiaal Parkwijk Leidsche Rijn ingevoerd.
En ik was 'ingesigned' als Bibliotheek Parkwijk (meteen een rrs aan toegevoegd). Maar als ik nu zoek op mijn tags kan ik mijn foto's niet terugvinden...behoorlijk frusterend ...of te ongeduldig?
toepassingen voor de bibliotheek:
Gebruik het voor reclame, leuke aantrekkelijke foto's van de bibliotheek lokt klanten.
@Jessie
BeantwoordenVerwijderenEerlijk gezegd raak ik een beetje de kluts kwijt in alle info over Flickr.Toen ik het onderwerp in het overzicht van dingen zag staan dacht ik: "leuk" maar na 2 avonden lezen en proberen is de leukigheid er wel vanaf.Zou het mogelijk zijn om een digitale boekenshow op Flickr te zetten voor leerkrachten wanneer men op zoek is naar goede boeken voor de schoolmediatheek?
@jessie
BeantwoordenVerwijderenhet uploaden van foto's was niet moeilijk .Maar
de tags en het bewerken is mij nog niet gelukt.
@tine
BeantwoordenVerwijderenWeer rondgedwaald op Flickr.
Het blijft een prachtige ontdekkingstocht.
Er rijst wel een vraag bij me.
Ik vraag me af hoeveel van onze klanten ronddwalen op Flickr en daar naar foto's van ons zoeken.
ding 7
BeantwoordenVerwijderen@Liduin
De Flickr Color Picker geeft hetzelfde effect als de boeken die in de Centrale Bibliotheek als kleur-thema tentoongesteld worden. Findr is goeddeels hetzelfde als Google-afbeeldingen. Google Maps is een bekend fenomeen, waarbij je kan kiezen uit plattegrond of beeld vanuit de ruimte. Via Streetview (figuurtje in Google Maps) kun je je eigen huis bekijken. Spell with Flickr blijft onbereikbaar. Trading Card Maker zal wel een doel hebben, maar ontgaat mij.
Sommige bibliotheken gebruiken Google Maps om aan te geven waar hun vestiging zich bevindt.
@Netty. Geen eigen account aangemaakt maar ingelogd met 23dingen en alsnog een foto geupload. Dat ging gemakkelijk.
BeantwoordenVerwijderen@Elsken
BeantwoordenVerwijderenNet als bij een aantal andere "dingen" kun je ook bij Flickr uren zoet brengen. Om te beginnen heb ik een foto vanuit Flickr in m'n blog gezet. Ging goed , alle gegevens werden overgenomen via Google. Daarna heb ik een paar eigen foto's geupload als oefening. Even gekeken naar de mooie lijstjes en daarna nog wat rondgekeken op de site. Bij de tags over Utrecht kwam ik een heel bijzondere taartenwinkel tegen in de Twijnstraat!
Kijkend naar onze website denk ik dat we nog meer gebruik moeten maken van foto's. Maar om de site niet te traag te maken is het denk ik verstandig om een beperkt aantal daar neer te zetten en verder te werken met een link naar Flickr waar de rest dan te vinden is. Dat is meteen een mooie PR, mits je er voldoende tags aan hangt.Zelf kunnen we ook ideeen halen van Flickr, dan denk ik bijvoorbeeld aan foto's van bibliotheekinrichting, presentaties enz.
@Marc Wat zijn er veel mogelijkheden met flickr en wat kun je daar eindeloos mee doorgaan.Leuk om allemaal uit te vinden. Als je op zoek bent naar mooie plaatjes of ideeen kun je jezelf hier helemaal in dompelen. Maar ook praktisch: locaties en foto's van de verschillende bibliotheken opzoeken of maken.Ik heb het zelf niet praktisch uitgeprobeerd, dat laat ik aan de fanatici over. Je kunt zo mooi foto's van activiteiten plaatsen (wat nu al gebeurt): nadeel blijft de privacy-gevoeligheid, je kunt niet zomaar van alle wijkactiviteiten waar personen op staan foto's plaatsen. Webalbums op onderwerp;de geschiedenis van een specifieke wijkbibliotheek, waar ook klanten op kunnen reageren; of zoals in Langedijk waar klanten een foto van zichzelf plaatsen met een boek... mogelijkheden genoeg. Ik ben wel benieuw in hoeverre onze klant daar gebruik van gaat maken.
BeantwoordenVerwijderen@Marc, Weer een uurtje of twee geflickerd...
BeantwoordenVerwijderenIk houd van dit ding! Vooral die kleurenkiezer is errug leuk en soms handig: magenta & t nieuwe oranje. Ook Findr brengt je op heel veel ideeën.
Een eigen foto op mijn photostream gezet. Ik ga denk ik allerlei biebfoto's uit Utrecht-Zuid aan de wereld laten zien via Flickr...
Natuurlijk ook een prima ding voor onze site. Maar... hoe houden we t up2date? Dat is wel een voorwaarde vind ik en dat gaat tijd kosten!
@ Elsken
BeantwoordenVerwijderenbest nog even puzzelen maar zodra je hebt doorhebt wijst het voor zich. Leuke opties zijn er om in verschillende dingen te zoeken (kleur, trefwoord)
Het blijft alleen wel het internet en je moet je altijd goed beseffen wat je erop zet. Ik persoonlijk hou er niet zo van en ben dan ook vaak erg terughoudend met wat ik erop zet.
Pff of het toe te passen is in een bieb en in welke mate dat is een goede vraag. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet goed zou weten maar als klant van de bieb zou ik niet snel op de site kijken. Misschien als het groots wordt aangepakt dat het meer bekendheid heeft dat het dan misschien een succes zou kunnen zijn.
@ Eline Flickr gebruik ik echt om bewerkte foto s te plaatsen, en om die te delen met andere mensen die in fotografie geinteresseerd zijn. Huis- tuin- en keukenfoto s zet ik dan weer op Picasawebalbums.
BeantwoordenVerwijderenVoor wat betreft de bieb: foto s van personen (bijv biebdag) zou ik niet snel op Flickr plaatsen; daarvoor is het Intranet (privacy!) veel handiger. Maar mooie glossy foto s van onze biebs, graag! Met een paar zoekopdrachten haal je er al gauw een paar voorbeelden van binnen.
@marc
BeantwoordenVerwijderenHai Marc, heb de flickr tour gedaan, maar die ging me eerlijk gezegd boven mijn pet. Foto's van biebinrichtingen lijkt me wel leuk. Zelf er iets opzetten: nou nee, dat vind ik toch wel prive. Josje
@Liduin
BeantwoordenVerwijderenLeuk om de "Color picker" en "spell with Flickr" te ontdekken. Ik zie wel diverse mogelijkheden voor de bibliotheek, foto's van activiteiten, presentaties, inrichtingen (nieuwe Overvecht) ed.
Ik heb zelf niet de behoefte om mijn eigen foto's op het web te zetten, die houd ik lekker voor mijzelf.
Ding 7
BeantwoordenVerwijderen@Liduin
Ik vond op Findr via de tag gnome een leuke kabouter voor op mijn paddestoel, maar kan de afbeelding van de kabouter jammer genoeg niet op mijn blog krijgen.
Maar Findr blijft een inspirende site die door de zoekfunctie met tags enorme mogelijkheden biedt.
Google Maps is wat bekender terrein en gebruik ik al regelmatig.
@Netty
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat Flickr leuk is bij de nieuwbouw van de Bibliotheek ++ Je kan dan de hele wereld laten zien wat voor super pand er neer wordt gezet. Verder zou ik idd oppassen bij het plaatsen van persoons foto's. Niet iedereen is daar happy bij.
Ikzelf hou het bij Hyves en Dropbox
@jessie
BeantwoordenVerwijderenJe kunt er zo veel mee, met flickr bedoel ik. En al die andere sites die ik tegen ben gekomen vis dit ding. Heb mezelf een vletter gestuurd, zet dat zo op mijn weblog (if possible)
Hoi Marc,
BeantwoordenVerwijderenJe kunt echt heel veel met Flicker. Er is wel enorm veel mogelijkheden en daar heb je wel even de tijd voor nodig. Ontdekken, inzicht krijgen en ervaring op doen..
Als bibliotheek kun je het gebruiken denk ik voor meerdere doeleinden zoals ook op e 23 dingensite wordt aangeven. Evenementen/ nieuwe producten etc promoten.
Belangrijk is wel dat de bibliotheek tijd en ruimte heeft om dit up to date te houden. Wat er nu op de site van de bibliotheek staat is van te lang geleden. Ik vind dat niet echt professioneel over komen.
Welk doel ondersteunt Flicker en voorziet het in de behoefte van klanten of intern.
Het lijkt mij beter om recente gebeurtenissen makkelijk en zichtbaar weer te geven met een verwijzing (link) waar je overige kunt vinden. Met een duidelijke toegankelijke zoekfunctie.
Ellen
@Gerda
BeantwoordenVerwijderenIk heb rond gekeken op flickr. Was verbaasd over het feit, dat zoveel mensen foto's van zich zelf willen laten zien.
Toch wel iets voor specialisten en/of hobbyisten.
Marc @
BeantwoordenVerwijderenIk heb een beetje gelezen over Flick en heb begrepen dat Je er ook voor kunt kiezen om de foto’s in een privé-gedeelte op te slaan. Dan kan alleen jij ze bekijken. Of mensen aan wie jij toestemming geeft. dus gelijk een account aangemaakt en paar foto's opgezet.
@Liduin: Flickr is leuk om lekker in te verdwalen. Toch gebruik ik sneller google-afbeeldingen om een foto van iets te zoeken.
BeantwoordenVerwijderen@Elsken
BeantwoordenVerwijderenNet weer even rondgekeken op Flickr en de fotogalerij van Kathmandu gezien, (diashow), dochter Jorijn is daar op het moment. Wat mij opvalt is dat de hele wereld aan foto's zo'n beetje langs komt, wat een mogelijkheden. Dat is ook weer een nadeel, het is zoveel.. Voor de bibliotheek is het m.i. handig als er een button foto's op de homepage komt en als je daarop klikt een onderwerp aan kunt klikken waar dan vervolgend de bijbehorende foto's te zien zijn, b.v. activiteiten, tentoonstellingen, bibliotheek ++ etc. Maar het onderhouden kost tijd...
@Netty,
BeantwoordenVerwijderenZoals ik al eerder vertelde heb ik mijn foto beheer bij Picassa zitten om nu te switchen is ook zo wat. het is wel uitgebreider maar dat kan ook tegen je werken.
@Jessie. Flickr voor bibliotheken: zeker handig om beeldmateriaal van je eigen bibliotheek wereldkundig te maken of juist te zoeken, bv. van nieuwe bibliotheken. zou een dienstreis kunnen schelen.. of juist de behoefte daartoe kunnen opwekken! Ik had al een account bij Flickr, maar ik doe er niet veel mee. Heb wel foto's geplaatst op de flickr pagina van een fotocursus: zo kwamen alle foto's van cursisten op dezelfde plek! Was leuk voor die keer, daar bleef het bij. Picasa is meer mijn Ding...
BeantwoordenVerwijderen@Elsken. Ben Picasa gaan uitproberen ipv Flickr. Ik ben foto's gaan uploaden van mijn bezoek aan de Bibliotheek in San Francisco (zoals je weet ben ik net terug van een rondreis door west amerika). Een van de laatste foto's is er een van de inleverbus. Wel anders dan dat wij de inleverbus/box kennen. Kijk op: http://priasaweb.google.com/brendabieb
BeantwoordenVerwijderenMisschien is het ook iets om op onze intranetsite te zetten. Ik hoor het wel.
@Elsken.
BeantwoordenVerwijderenFoutje, het moet zijn:
http://picasaweb.google.com/brendabieb
@ Eline, handige van flickr is dat je foto's over elk thema kunt opzoeken en ideeen kunt opdoen. Voor bibl.gebruik (de site) zie ik alleen mogelijkheden als je de foto's op flickr actueel houdt en regelmatig vernieuwt.
BeantwoordenVerwijderen@Tine:
BeantwoordenVerwijderenZoals ik in mijn vorige bericht al schreef, gebruik ik zelf Flickr niet. Dat ben ik ook niet van plan, want ik heb geen zin om een Yahoo-adres aan te maken én ik ben erg tevreden over Picasa. Ik heb wel wat rondgesnuffeld op Flickr en voor je het weet, ben je een uur verder.
Voor bibliotheekgebruik zie ik dit wel zitten, omdat je dan gelijk een digitaal archief hebt waar de foto's in bewaard worden. Wel vind ik het heel erg belangrijk dat er iemand is die de foto's up-to-date houdt en zeer regelmatig nieuwe plaatst. Ik haak namelijk zelf af als ik op een website zie dat het laatste bericht/foto van een paar maanden terug is. Dan kom ik niet meer terug op de website.
Ik heb gezocht op "Nederland Leest 2010", er waren 10 foto's. Leuk om te zien hoe andere bibliotheken in Nederland hun presentatie hebben ingericht.
@ Gerda
BeantwoordenVerwijderenIk heb rond gekeken op Flickr en was zeer verbaasd hoeveel mensen foto's van zichzelf willen laten zien. Persoonlijk zie ik dat niet zitten, maar voor de bibliotheek kan het wel een goede reclame zijn; te denken valt aan de tentoonstellingen en bibliotheek-inrichting.
@Gerda: Dit account ga ik voor mijn biebfoto's gebruiken. Uploaden ging makkelijk en lekker snel, zonder een tussenstap zoals bij Picasa. Voorlopig dus 1-0 voor Flickr. Oh nee, daar komt de gelijkmaker al: Flickr is in het engels, en dat kost wat meer moeite om te lezen. De eerste kennismaking met Flickr is goed verlopen! En of dit bruikbaar is voor de Bibliotheek lijkt me een open deur: zeer bruikbaar, erg leuk en makkelijk zelfs om zo van evenementen foto's uit te kunnen wisselen.
BeantwoordenVerwijderen@ Liduin Foto's handig terug te vinden op trefwoord. B.v. Bibliotheek Utrecht. Alles staat dus bij elkaar. Uitwisselen van foto's met anderen is zo heel makkelijk geworden. Kwaliteit is ook goed. Nadeel: door het gebruik van eigen trefwoorden wordt de vangst gigantisch. Voorbeeld "Katz's Delicatessen New York" levert 1194 pagina's met foto's. Mijn foto was niet meer terug te vinden...
BeantwoordenVerwijderenToepassing voor bibliotheken: collegiale uitwisseling van inrichting, indelingen, teams. Voor onze medewerkers: foto's niet meer op de L-schijf maar op Flickr. Voor publiek: fotowedstrijd: mooiste foto's van Bibliotheek Utrecht op Flickr (PR!)
@netty Heb zelf al jaren een Flickr-account. Wij gebruiken het met de hele familie. Zo kunnen we altijd elkaars foto's kijken. Heb ook al een app op mijn iphone zitten, dus ik heb alle familiefoto's bij de hand.
BeantwoordenVerwijderenGroot nadeel van Flickr, je kunt sets niet downloaden. Alleen per foto. Dit vind ik heeeeel onhandig maar goed.
Wij (Bibiotheek Utrecht) gebruiken Flickr tweeledig. 1. Om foto's op onze website te zetten en 2. Om met ons reclamebureau O-Utrecht foto's voor folders uit te wisselen. Dit is erg handig. Verder denk ik inderdaad dat we deze blogs goed moeten lezen voor handige tips. Soms komen we er als team niet aan toe om er het meest-mogelijke-uit-te-halen. Dat is puur tijdgebrek. Erg fijn om steeds die tips/ideeën van collega's te lezen.
@Gerda
BeantwoordenVerwijderenik heb rond gekeken op flicker,veel trefwoorden in getypt en hele leuke, mooie foto's gezien dat is denk ik ook het handige van flicker en het is handig dat als je je foto's prive wilt houden dat het ook kan. ik heb nu nog geen account, maar dat ga ik zeker nog doen. wat ik minder vind is dat het allemaal te druk en onoverzichtelijk is. ik moet er nog even aan wennen.
Voor de bibliotheek is het misschien ter promotie wel leuk, en uitwisselen van ideeën met andere bibliotheken.
Medine
@gerda
BeantwoordenVerwijderenFlickr is voor mij een rijke bron van informatie.
Ik vind niet dat het zo heel makkelijk is om op een systematische wijze te zoeken. Maar, wie weet, misschien is dat ook wel een kwestie van meer doen en alle mogelijkheden leren kennen.
@Jessie Flickr is geweldig, maar voor je het weet zit je uren te scrollen. Voor het snel zoeken van een afbeelding gebruik ik toch ook wel veel yahoo - afbeeldingen. Makkelijk en snel te specificeren.
BeantwoordenVerwijderenLeuk idee van Leontine van de fotowedstrijd. Dat is vast wel een keer in te zetten.
@jessie
BeantwoordenVerwijderenInderdaad is het wel lastiger dan Picasa omdat alles in het engels is, en je moet weer een yahoo-account openen om er echt iets mee te kunnen, dat deel ik met anderen.
Wat betreft toepassingen voor de bibliotheek kun je al ideeën opdoen uit de tekst zelf: virtuele rondleiding in de bieb, duidelijke routebeschrijving met foto's ernaartoe.
Maar ik denk ook aan dingen als Flickr als alternatief voor Karin2/foto's nu: een account waar iedereen foto's op kan zetten of linken als je iemand iets wilt sturen/laten zien. Hoef je niet meer van die zware foto's via mail te versturen.
@Marc
BeantwoordenVerwijderenFlickr, leuk en handig... Ook in bibliotheekland. Voordeel voor mij zit er vooralsnog in dat het erg makkelijk is om foto's te delen of 'naar iemand te sturen' zonder 20 mails met ieder één à twee bijlagen te moeten aanmaken. Gebruik zelf overigens dropbox (www.dropbox.com) Ongetwijfeld wat minder populair en 'kaler' maar daardoor handiger (in ieder geval voor mij). (zeker omdat je er ook audio en andere bestanden kunt dumpen)
Zou vanzelfsprekend bij veelvuldig gebruik ook kunnen bijdragen aan profilering van Bibliotheek Utrecht. Probleem daarbij blijft natuurlijk zoals al door anderen al is opgemerkt dat het zowel tijd kost als zorgvuldig dient te gebeuren in verband met privacy.
@eline genoeg mogelijkheden om met foto's te spelen. Zal het zelf niet gebruiken, want om prive foto's op het net te zetten.... Voor de bieb lijkt het me alleen nuttig voor promotiedoeleinden en voor ideeen voor inrichting van je filiaal
BeantwoordenVerwijderen@Netty
BeantwoordenVerwijderenFlickr maar eens verder verkend. Zoekopdracht Smakkelaarsveld. Komen rare dingen uit. Kijk maar eens op mijn blog.
@elsken
BeantwoordenVerwijderenWij hebben dit gevonden in Bibliotheek Utrecht 2009's photostream en de foto van Enara met de Dom op de achtergrond. Kan gebruikt voor algemene informatie
@ Netty
BeantwoordenVerwijderenWat mij altijd puzzelt is hoeveel van wat er kan, en dat is altijd meer dan ik denk, er ook echt gebruikt gaat worden.
Het zijn hele mooie toepassingen. Maar mijn ervaring is dat als je iets verder buiten de gebaande paden gaat, bijvoorbeeld omdat je voor een verjaardag of zo iets bijzonders wilt maken je te weinig routine hebt om t goed te gebruiken.
In het rapport "Alle kanalen open"van het SCP wordt ook een onderscheid gemaakt tussen de toepassingen en het gebruik dat 100% verspreiding onder de bevolking zal krijgen (waaronder mobiele telefonie en internet) en de toepassingen die beperkter ingang vinden omdat je er meer moeite voor moet doen en meer moet leren of onderhouden. Hoe mooi het ook is, ik denk dat dat een beperking brengt in alle mogelijkheden
In werk is dat anders omdat je daar meer systematisch kiest en vaker gebruikt.
En omdat je vaak veel meer publicitaire doelen hebt.
@elsken, via flickr kun je dus foto's delen. je kunt zelf een selectie maken met wie je het wil delen. Je kunt er tegenwoordig ook korte filmpjes op kwijt lees ik op de site. Je kunt heel gericht een tag (trefwoord) aangeven. Zo kreeg ik zo'n 13.000 foto's die onder schtaasen vallen. Er is een bataalde en gratis variant. Maar ik weet nu eveb niet meer waarom je bijvoorbeeld van de betallde variant gebruik zou maken. Had het met de grote van de foto's te maken? Handig voor de bieb/kunstuitleen? natuurlijk. velen zien graag plaatjes. Het lijkt mij heel toegankelijk voor velen als je zo makkelijk en snel terug kunt kijken naar foto's van een gebeurtenis. Ik heb zo gauw niet gezien of er een bewerkingsprogramma bij zit. Zal vast wel in ieder geval vind ik dat wel heel handig aan picasa. het is natuurlijk geen photoshop CS6 maar toch...!
BeantwoordenVerwijderen@Marc
BeantwoordenVerwijderenFlickr verder ontdekken: fascinerend, er zitten heel goede fotografen op, tags ook heel handig, toepasbaarheid Bib misschien maar hoe.
@elsken
BeantwoordenVerwijderenik had dit al gedaan maar kan mezelf ook niet meer terug vinden. Ik had wel eens met Flickr gewerkt om foto's te zoeken voor de folders voor de feesten van De Vloer. Erg handig, meisje met muts voor het winterfeest etc. Verder zal ik het zelf niet gebruiken maar wel heel handig voor de bibliotheek, maar dat doen we toch al.
@tine
BeantwoordenVerwijderenDing 7: Flickr verder ontdekken
Zoals ik in de vorige post al zei is Flickr een van de 23 dingen die ik niet gebruik, en ook niet ga gebruiken. Ik heb voor deze cursus nog een keertje langsgelopen of er sinds de laatste keer dat ik Flickr gebruikte nog iets belangrijks is veranderd; niet echt.
Ik gebruik liever facebook voor het delen van mijn fotos met vrienden en kennissen (directlink), en picassa voor het online zetten van mijn fotos.
@netty, Rond gekeken op Flickr wat een mogelijkheden.
BeantwoordenVerwijderenAls je naar mijn blog gaat zie je dat ik een button gemaakt heb in de huisstijl kleuren.
Ga zeker nog is kijken.
@eline
BeantwoordenVerwijdereneen foto gezocht om op mijn blog te plaatsen. Dat is gelukt!
@Gerda
BeantwoordenVerwijderenWat ik van Flickr vind..
Ik ga nu even heel eerlijk en kritisch zijn over flickr. Waarom? Omdat ik het eigenlijk een beetje achterhaald en overbodig vind om flickr te gaan gebruiken. In facebook (een veel populairdere vorm van social media) kun je ook foto's plaatsen en daar groepen van maken. Je kunt ze niet taggen op onderwerp maar wel op personen, dat is dan misschien een minpunt. Maar je moet je afvragen wie je wilt bereiken via dit medium. Ik durf te beweren dat dat vooral jongeren en jong volwassenen zijn. Die zitten echt niet te wachten op nog meer plekken om te zoeken naar informatie. Hoe geconcetreerder de info hoe beter. Dus een facebook account en een blog (waar je op facebook weer reclame voor kunt maken) lijkt me meer dan genoeg.
Zoals andere bibliotheekmedewerkers ook al opmerkten: waarom flickr je hebt toch ook picasa? En dat is precies dus wat ik bedoel, dit soort media is hype gevoelig. je moet investeren in sites en media die hebben bewezen de druk te kunnen weerstaan, zoals dus facebook, youtube, hyves (alhoewel dat een beetje door facebook verdrongen wordt) en bloggen.
Ik zou dus zeggen bieb: mik op deze media en laat de gebruiker niet nog meer onzinnige sites bezoeken!!
greetz