vrijdag 27 augustus 2010

Ding 21: Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi

Het hele 23 Dingen programma staat in het teken van het woord ‘sociaal‘. Foto’s, boeken, favoriete websites, documenten, muziek … het nieuwe web is sociaal en het ‘delen’ van al die ‘dingen’ met vrienden, bekenden en onbekenden is steeds gewoner aan het worden. De grote vraag die je bij dit alles kunt stellen is: “wat heb je persoonlijk nu aan al die dingen en – net zo interessant – wat kunnen bibliotheken er nu mee?”
In dit bijna laatste Ding gaan we kijken welke sociale aspecten bibliotheken toevoegen aan het hart van de collectie: de catalogus.


Natuurlijk hebben wij zelf de aquabrowser en my discoveries. Wat vind je er eigenlijk van? En hoe kunnen we onze klanten beter op de hoogte brengen van alle mogelijkheden die er in zitten? Ga eens lekker in onze aquabrowser kijken en lees ook alle informatie erover door die op 23 dingen te vinden is. Wat is goed, wat kan beter! We horen het graag in je reactie hier.

76 opmerkingen:

  1. @Netty
    Just discovered 'My Discoveries'!
    Kende de term wel, maar had me er nog niet in verdiept. Meteen even de uitleg en het filmpje op onze eigen site bekeken en een eigen inlog aangemaakt. Ik heb wel een lijst gemaakt, maar aan het taggen waag ik me nog maar even niet; ik wil het niet vervuilen met mijn testjes...
    Voor de klant lijkt mij vooral de mogelijkheid om een persoonlijke lijst te maken erg handig (een 'nog lezen/lenen-lijst'). Ik hoop dat ook de tags die mensen toevoegen hun meerwaarde zullen bewijzen, maar het hangt er natuurlijk van af hoe serieus men daarmee om springt. Ben erg benieuwd of veel van onze klanten dit al weten of gebruiken... Misschien zou je dit anders eens een keer extra moeten uitlichten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Netty
    Ik had My Discoveries al iets eerder ontdekt. Niet veel eerder hoor, wat dat betreft ben ik ook maar gewoon een catalogi-beet. Voor de jongerenpagina op de website heb ik een begin gemaakt met een getipt voor jou-lijstje zodat daar straks ook zo'n leuke caroussel met voorkanten van boeken kan draaien (zie nieuw in onze collectie). Voor mezelf heb ik een eigen inlog gemaakt want een 'nog lezen-lijstje' lijkt me wel interessant. Mijn agenda zit met enige regelmaat vol met 'nog te lezen'-papiertjes. Dus zo'n lijst in My Discoveries is dan heel handig. Mijn agenda was leeg maar gelukkig valt vrijdags altijd de boekenbijlage van de NRC op de mat en daar stonden een paar titels in die ik zeker wil lezen. Maar...die zitten natuurlijk nog niet in onze catalogus. Dus op mijn 'nog te lezen'-lijst staat nog maar, heel zielig, een titel. Er tags aanhangen heeft natuurlijk helemaal geen zin want ik heb nog geen idee waar de boeken over gaan. Dat zou dan natuurlijk wel na afloop kunnen, en dan wordt de nog te lezen-lijst een net gelezen-lijst, getagd en wel. Daar komt de bibliothecaris in mij naar boven als ik me afvraag of dat boek nog wel te vinden is. Er zullen natuurlijk wel overeenkomstige tags aan een boek gegeven worden (anders is de kans groot dat je iets anders hebt gelezen) en misschien komt een gegeven tag wel dichter in de buurt van de inhoud van een boek als je niet gebonden bent door bepaalde regels. Maar zou zo'n boek ook onvindbaar kunnen worden? Ik moet bij My Discoveries wel aan Library Thing denken. Het voordeel van My Discoveries is natuurlijk dat je niet weer ergens anders hoeft te zoeken naar leuke lijstjes, als je in de catalogus zit. Maar.. hoe weet je nou wat er achter al die leuke (publiek gedeelde) lijstjes van anderen zit? En weet de klant dit allemaal? Misschien weet de klant wel meer dan wij denken. Hoeveel lijstjes zijn er eigenlijk. Is er een overzicht van alle lijstjes? Ik ga zo nog eens verder snuffelen. Misschien moet we een soort 23 dingen bijeenkomst organiseren voor ons publiek. Niet met 23 dingen maar we hebben vast genoeg dingen die (nog) onzichtbaar zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @eline
    Ik had al wel eerder een themalijstje gemaakt in My Discoveries, maar daar doe ik dan vervolgens niks mee. Nu wilde ik een wishlist maken, maar toen kwam ik er achter dat je juist de boeken die ik daar op zou willen zetten, de boeken die niet meteen beschikbaar zijn in onze eigen bibliotheek, niet kan bewaren of taggen. Dat vind ik erg jammer, en dat zou ik ook wel graag verbeterd zien. Hetzelfde geldt voor de nieuwe aanwinsten: heel mooi hoe ze nu gepresenteerd worden, maar als je er op doorklikt en het boek is nog nergens beschikbaar, kan je 'm wel reserveren, maar niet bewaren of in je wishlist opnemen.
    Wat ik heel leuk vind, is dat je als je op een titel doorklikt, ook naar Librarything kan. Het zou nog leuker zijn als het ook andersom kon (dat heeft Worldcat wel...)
    Verder ben ik eigenlijk, meer nog dan naar wat er allemaal kan met de aquabrowser, nieuwsgierig naar wat de klanten daadwerkelijk gebruiken van al die mogelijkheden. Ongetwijfeld wordt dat geïnventariseerd, dus misschien leuk om eens naar het personeel te communiceren.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @elsken
    Aquabrowser is een mooie zoekmachine. Goede selectiemogelijkheden - linken naar externe bronnen (waar je dan wel weer vaak lid van moet worden, zo lijkt).
    Grappig is dat mijn 'my discovery lijstjes' ook in de Aquabrowser van de OBA te zien krijg als ik inlog.

    De toegevoegde tags van klanten is een rommeltje. Veel 'mislukte tags' (woorden als 'en' of 'het' zijn tags) en ook niet bijgehouden (korte lijstjes met soms wel 10 keer hetzelfde boek).
    Een voorbeeld: typ 'historische romans' in en je vind een berg aan rare tags.
    Je hebt geen last van de tags omdat ze (rechts in de balk)netjes als selectiecriteria gescheiden worden als 'tags van gebruikers'. Je ziet volgens mij wel vervuiling in de woordenwolk. Typ bijvoorbeeld de zoekterm 'lijstjes' in. Dan wordt de wolk wel erg 'mistig'.

    Het grootste nadeel van Aquabrowser voor klanten vind ik dat je je zelfgemaakte lijstjes in 'my discovery' niet kan printen.
    Ik had begrepen dat dit nu wel kan ..maar ik zie het niet.

    Neem dan Worldcat. Dat kende ik nog niet. Prachtig!!!. Er hangen veel titels aan. Veel meer als dat in LibraryThing. Worldcat is in vergelijk met L.Thing ook prettig strak vormgegeven.
    Zeer fraai van Worldcat is de mogelijkheid om de zelfgemaakte lijstjes te sorteren, te rangschikken en te presenteren zoals je wilt. Bijvoorbeeld auteurs op alfabet zetten. Een presentatie met 'tekst' of met 'covers' en dit alles kun je printen! Wat wil je nog meer.

    Toepassingen voor ons.
    Natuurlijk heeft onze Aquabrowser het absolute voordeel dat deze zoekmachine aan onze catalogus en collectie is gekoppeld.
    De link van Worldcat is aan een beperkt deel van onze collectie gelinkt.
    Maar als de genoemde voordelen van Worldcat er bij komen kunnen we veel mooie dingen met My Discovery doen.

    1. Eenvoudig themalijstje maken voor presentaties. Boekenkennis van alle individuele collegas inzetten door lijsten te maken en lijsten van elkaar te vullen met titels. Dit zou zelfs samen met collega's in het land kunnen. Met de optie sorteren (alfabetisch op auteur) en filteren (op vestiging) kunnen we zoeklijsten maken per vestiging.
    2. Een mooie uitgeprinte versie met covers voor de klant.
    3. Een digitale versie (pfd) op de website

    Onze conculega:
    De OBA, daar is ie weer, doet al zoiets:
    1. Op tafels liggen eenvoudige doch fraaie themalijstjes voor de grijp.
    2. Prachtige (digitaal + pdf optie) literatuurlijstjes voor alle soorten V.O. met een heel mooi instructiefilmpje - op hun website. Erg practisch.

    Digitaal is fijn maar 'papier hier' is wat mij betreft niet uitsluitend een 'sprookjes attractie'.

    AlbertHein als voorbeeld?
    1. Receptenkaartjes inzetten als een van de mogelijkheden om haar producten onder de aandacht te brengen. Dus klein - maar fijne papieren 'my discovery'lijstjes.

    Wij doen het beter dan Albert Hein:
    1. De interne en landelijke collegiale sociale toepassingen zijn hier al genoemd maar ook de klant kan meedoen.
    Een serieuze oproep om een 'my discovery lijstje' samen te stellen.
    The best of plaatsen we op onze website en in ons 'my discovery display'. De naam is al geboren, haha.
    2. Ik weet zeker dat andere klanten op een speelse manier zo ook de mogelijkheden van 'my discovery' beter gaan gebruiken. Goed voorbeeld doet immers volgen.
    3. Af en toe een 'my discovery' van een BNer uit Utrecht, zal als een magneet werken.

    En de presentatie:
    Niet zoals de saaie wiki presentatie van Bibliotheek Deventer. brrr. Natuurlijk doen wij het 'smaakvol', minimaal net zo mooi als AlbertHein.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zie voor een uitgebreide reactie mijn eigen blog, maar voor degenen die er over gaan en dit misschien mogelijk zouden kunnen maken: HET ZOU HEEL GAAF ZIJN ALS JE VAN JE MY DISCOVERIES OF VAN JE WENSLIJST OF EEN COMBINATIE VAN EEN PAAR LIJSTEN EEN BOEKENLEGGER ZOU KUNNEN LATEN MAKEN IN DE BIEB. Dan zou je elke maand of elke week een nieuwe boekenlegger hebben met je favorieten en wenslijst voor die maand. Kies een achtergrond, voeg je lijst(en) toe, voeg je logo of avatar toe, kies of je het thuisgestuurd wil krijgen (kost een eurotje) of of je het meteen op dat moment in de bieb wil uit laten printen (kost 0.50 cent of iets in die richting). Misschien hebben anderen ook al zoiets bedacht of bestaat er zelfs al zoiets soortgelijks, maar als megaboekenlezer heb ik altijd behoefte aan meer boekenleggers, dus misschien ideetje?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Tine, ik vind het grappig om als functioneel beheerder van de catalogus van het provinciale netwerk Utrecht iets te moeten gaan zeggen over de ontwikkelingen op dit gebied.
    De informatie op de site van 23 dingen is wat dit betreft alweer achterhaald. De weg richting Nationale Bibliotheekcatalogus is ingeslagen en ik heb al een eerste overleg gepland staan over de conversie er naar toe.
    Ook Worldcat wordt zeker meegenomen in dit traject.
    Wat betreft de Aquabrowser en My discoveries vind ik dat de Aquabrowser wel allerlei leuke dingen heeft die onze traditionele catalogus niet heeft, maar ik mis ook wel degelijk sommige mogelijkheden. Mijn grote wens is, in navolging van o.a. Den Haag een knop te hebben waarmee je naar de “oude” catalogus kunt gaan.
    Het toevoegen van tags door gebruikers zou ik eigenlijk wel een beetje gemonitord willen zien. Maar ja, ooit is er afgesproken dat alleen scheldwoorden e.d. weggehaald kunnen worden.
    En verder zou ik vooral graag willen weten in hoeverre aan zaken als My discoveries behoefte is: wordt het vaak/veel gebruikt? Zelf gebruik ik het niet en ik ga zeker gaan tags toevoegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @elsken
    Tot nu toe gebruik ik dit om boeken, dvd's en muziek te vinden. Ik vind het erg prettig dat er gewerkt wordt met suggesties en tags. Super! Meestal kan ik het snel vinden. Wat er mist? Dat zijn natuurlijk alle kunstwerken van Kunstuitleen Utrecht.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Liduin
    My Discoveries was voor mij nog onbekend. Inmiddels niet meer. Om een persoonlijke lijst te maken, dat lijkt me voor een aantal klanten wel interesant. Recensies schrijven is leuk als je dat ook serieus neemt en er daardoor wat aan toevoegt. En om de klanten beter op de hoogte te brengen van alle mogelijkheden die er in de aquabrowser zitten is een cursus geven denk ik wel wat.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @gerda
    Leuk om wat meer achtergrond te lezen/horen over de Aquabrowser. Ik ben er nu zeker positiever over. My discoveries ontdekt en account aangemaakt en wat geoefend met taggen en een lijstje aangemaakt. Gedacht nalv crowdsourcen misschien kunnen we onze klanten aanbieden Verbeterdebiep.nl zodat ze hun tips/klachten/adviezen gelijk kwijt kunnen (op de werkvloer hoor je wel eens wat - maar vaak vinden mensen een mail sturen naar de klantenservice gewoon teveel gedoe. Wat ik snap.)
    Worldcat bekeken en mijn favoriete boek van Markus Zusak gevonden en een interessante lijst voor jonge lezers die daar aan vast zat.

    De voordelen van de Aquabrowser promoten in de vorm van een cursus zoals hierboven lijkt mij zeker zinnig. en dan noemen we het 'Het Praethuys.'

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Tine
    Voor het eerst van mijn leven Worldcat bekeken.
    De home-page vind ik al indrukwekkend: de mogelijkheid om een
    bibliografie samen te stellen, linken naar populaire bibliotheken, en een uitleg (youtube) hoe men worldcatcataties kan gebruiken.
    Gezocht op Pessoa en aan de eerste treffer "De mooiste gedichten van Fernando Pessoa" hangen maar liefst 259 edities, namelijk in het Spaans, Nederlands en Portugees. Ook My discoveries en de Aquabrowser van Amsterdam doorkruist. Bijzonder dat de bibliotheken van gesloten naar open systemen zijn gegaan. Heerlijk dat gebruikers hun persoonlijke voorkeurslijsten kunnen samenstellen. Wat de tags betreft: daar zit m.i. ook onbruikbaar materiaal tussen. Het zou fijn zijn als de tags van o.a. grapjassen "gescreend" kunnen worden:))
    Kortom er zijn mooie ontwikkelingen in de catalogus wereld. Praktisch dat boeken, recensies en andere artikelen aan elkaar gelinkt kunnen worden. Het levert een breder perspectief!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @eline
    My discoveries was me nooit zo opgevallen in onze catalogus, ik had het wel zien staan, maar het had niet mijn nieuwsgierigheid gewekt om hier te kijken. Ik heb wat uitgeprobeerd met het toevoegen van tags en recensies, maar ik zie daar niet zo de meerwaarde van in. Het deed me een beetje denken aan wikipedia, waar je zelf gegevens kunt toevoegen en wijzigen, waardoor ik het gevoel heb dat het niet helemaal betrouwbaar is als iedereen er maar van alles op kan zetten.
    Een lijst aanmaken van boeken die je nog wil gaan lezen kan wel handig zijn, maar het duurt heel erg lang voordat nieuwe titels in de acquabrowser staan. Soms liggen deze boeken al maanden in de boekwinkel voordat je deze kunt reserveren of kunt toevoegen aan jouw lijst.
    Dat heeft dus weinig zin. Worldcat daarentegen is veel geavanceerder,geweldig dat je over de hele wereld kunt kijken in welke bibliotheek een boek beschikbaar is! Wat onze klanten betreft, onze catalogus is al ingewikkeld genoeg zonder my discoveries. Zo lang de klanten nog niet eens weten dat ze op een titel moeten klikken en vervolgens naar beneden moeten scrollen om te kijken waar een boek zich bevindt dan is "my discoveries" voorlopig nog niet weggelegd voor onze klanten. Zelfs het rechter rijtje van onze catalogus, waar je je zoekkeuze kunt beperken tot materiaalsoort of jaar van uitgave etc. is nog niet bekend bij onze klanten. Ik denk dat we eerst beter de gewone catalogus, zonder fratsen, onder de aandacht kunnen brengen van onze klant d.m.v. duidelijker instructiefilmpjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Jessie,
    Erg indrukwekkend dat er 1,5 miljard boeken te benaderen zijn in de digitale catalogus.
    Mijn man heeft 25 jaar geleden een onderzoeksverslag geschreven voor zijn werk; dat heb ik zelfs hier kunnen terug vinden met Worldcat!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Marc My Discoveries was mij totaal onbekend. Ik zal daar ook niet zo gauw gebruik van maken steeds al die lijstjes ik gebruik liever mijn geheugen. De Aquabrowser is bekend maar wordt ook niet veel gebruikt. De Aquabrowser is niet handig in gebruik voor de klant en onze medewerkers, het oude Bicat systeem om onder andere een boek te zoeken vind ik sneller en korter werken, omdat je niet per se de gehele titel hoeft in te typen. Vaak is het met de Aquabrowser te ingewikkeld om een boek te zoeken op titel of auteur en ben je erg lang bezig, de klant komt daarom vaak terug bij de medewerkers aan de balie die dan het oude Bicat systeem raadplegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @Jessie
    My discoveries toegepast in Amsterdam. 2 titels die ik pas gelezen heb. Eentje (getagd) en aan een heb ik 'n recensie toegevoegd. En nu ontdekken of anderen dat ook doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @Jessie

    "Door Wouter Tinus, maandag 14 mei 2007 20:18
    Bron: BBC, views: 19.872

    Gebruiksvriendelijkheidsexpert Jakob Nielsen waarschuwt dat bedrijven die de hype rond 'Web 2.0' volgen vaak de basisprincipes van een goed ontwerp vergeten. Door alle dynamiek raakt de gewone sterveling de weg kwijt.

    Nielsen is bang voor een herhaling van een fenomeen dat rond de eeuwwisseling zichtbaar was; sites die hun uiterste best doen om aan een checklist van hippe features te voldoen, maar ondertussen aandacht verliezen voor de inhoud en het overzicht. Omdat uit onderzoek blijkt dat slechts 10% van de bezoekers überhaupt bijdragen levert en maar 1% regelmatig actief is, is het van essentieel belang om met de overige 90% rekening te houden. 'De meeste mensen willen gewoon naar binnen, pakken wat ze nodig hebben en dan weer weg.' Hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn - sites als MySpace zullen bijvoorbeeld relatief meer mensen trekken die interactie willen - blijft de guru bij zijn stelling dat interactie en dynamiek weliswaar leuk is, maar uiteindelijk niet meer dan een 'modeverschijnsel' dat pas van belang wordt ná het toepassen van de basis: de principes die de afgelopen tien jaar zijn ontwikkeld."

    Een interessante mening waar ik veel van terug zie, zoals met de Aquabrowser... nog steeds hoor je klanten zuchten en steunen en zie je ze uiteindelijk met een verwilderde haardos de weg terug naar de balie maken omdat ze onder water verdwalen.
    My Discoveries lijkt me dus voor de geduldige groep die het licht al lang gezien heeft en de uitdaging om een stapje verder te gaan aan durft.
    Ik ben benieuwd hoeveel van onze klanten hier al mee aan de slag zijn gegaan!

    Worldcat= Helder=Praktisch!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @ Marc over My Discoveries had ik nog nooit gehoord.
    Aquabrowser vind ik heel handig, als je gelijk wilt weten waar en of de door jou gekozen boeken in huis zijn, is handig om snel te kunnen zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @ Liduin Ik heb WorldCat eens geprobeerd.
    Je ziet verwijzingen d.m.v. tags à la aquabrowser,niet in een wolk maar netjes onder elkaar.
    Heb gezocht naar Duras,De minnaar en kreeg 5 titels met het boek zelf, en boeken over dit boek. Opgeslagen in lijst,met commentaar erbij. Je ziet ook wie er meekijkt op je lijst(ik kreeg 2 namen).
    Lijkt wat op My discoveries. Ik ben er zelf niet enthousiast over, maar ik kan me voorstellen dat mensen het leuk vinden en dol zijn op lijstjes van andere gebruikers

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @Jessie
    De aquabrowser vind ik de uitvinding van de bibliotheek-eeuw. Veel mensen zoeken niet systematisch maar associatief. En daaraan komt de aquabrowser tegemoet.
    Jammer is dat kinderen en jongeren vanaf de bovenbouw basisonderwijs onvoldoende weten en begrijpen hoe het werkt. Net als vroeger de conventionele catalogus gebruiken ze de aquabrowser onvoldoende. Daar moet wat aan gebeuren, en dat gaat ook zeker gebeuren.
    Gr. Isolde

    BeantwoordenVerwijderen
  19. @Netty, De Aquabrowser is een handig hulpmiddel wat het zoeken vergemakkelijkt er ligt een schone taak deze verder uit te werken en onder ons publiek onder de aandacht te brengen.
    My Discovery is niet mijn ding en heb ik ook direct weer verwijderd.
    World Cat ook maar even bekeken en dat is inderdaad veel geavanceerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. ding 21
    @Liduin
    Met name de overzichtelijkheid van de Aquabrowser laat m.i. te wensen over. Als je op onderwerp zoekt brengt de wolkenbrei in de linkerkolom je op nieuwe ideeën en trefwoorden, maar gericht zoeken naar titel of auteur levert teveel treffers op. Niet iedereen zal de tab uitgebreid aanklikken. De uitleg zoals OB Amsterdam op hun Aquabrowser zet is iets duidelijker. Klanten snappen niet altijd of een boek/materiaal tot onze eigen collectie hoort. Wellicht zou een betere aanduiding helpen. De tags die klanten toevoegen zijn heel soms verrijkend.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. @Liduin

    Aan de slag gegaan met My discovery, boeken toegevoegd, je ziet toch wel dat trefwoorden toekennen een apart vak is, wat mensen zoal als tag toevoegen, en soms ook weer verrassend. Ik heb diverse lijstjes bekeken, maar werd niet echt geinspireerd. Worldcat vond ik overzichtelijker en rustiger qua opmaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. @Marc Ik ben erg van de lijstjes, dus My Discoveries is wel wat voor mij.

    Maar verder wil ik hiet toch even kwijt dat ik bijna dagelijks klanten moet helpen hun weg te vinden in de Aquabrowser. Zeker er kan veel, het ziet er heel erg mooi uit en je zoekt bijna nooit tevergeefs...maar door die vele mogelijkheden raakt de klant de weg kwijt en dat is jammer. Want om de klant is het ons juist te doen, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  23. @Eline
    Vanaf het moment dat wij als bibliotheek zijn overgestapt naar aquabrowser, heb ik mij erin verdiept. Ik vind het heel erg handig om te gebruiken. Mijn favoriet is het opslaan van de boeken in My Discovery.
    Maar uit ervaring weet ik dat sommige klanten het geen goed systeem vinden. Soms komen ze helemaal gefrustreerd aan de balie en zeggen:"Ik wil gewoon weten of jullie dit boek hebben! Maar ik krijg van alles en nog wat op mijn scherm, behalve wat ik wil!"
    Het zal dan ook een verbetering zijn als je gelijk bij de eerste pagina kan zien of dat boek in de desbetreffende bibliotheek aanwezig is, want om dat te doen moet je nog op de titel klikken en dan ook nog naar beneden scrollen, dat is niet erg duidelijk.
    Misschien is het een idee om een mini cursus voor geïnteresseerde leden te geven.
    Ik heb Worldcat ook bekeken, de beginpagina bevat wel veel informatie, maar als je een titel zoekt krijg je een heel overzichtelijke lijst. Hier zal ik zeker ook gebruik van blijven maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. @ jessie
    een heel handige zoekmachine

    BeantwoordenVerwijderen
  25. @Eline
    Zowel de Aquabrowser als WorldCat geven hun gebruikers veel mogelijkheden. Ik was erg verrast door de mogelijkheden van WorldCat (had voor vandaag nooit van deze Cat gehoord). Tik een vrij onbekend boek in zonder dat je je uberhaupt hebt aangemeld en je postcode en voila: de dichtstbijzijnde biebs die het boek hebben. Zeer gebruiksvriendelijk! Ook lijsten maken gaat vrij eenvoudig.
    Onze Aquabrowser is soms nog wat moeilijk voor de klanten, maar een leeslijstje maken gaat prima. De Cloud aan de linkerzijde kan je nog wel eens op het verkeerde been zetten, die negeer ik dus meestal. En als je de klant een beetje op weghelpt zie je ze de volgende keer gewoon zelf boeken reserveren en lijstjes maken. De tags zijn niet altijd even juist die de lezer toekent.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. @Netty.
    Ik was bekend met de voor- en nadelen van de aquabrowser en my discoveries.
    Nadeel van my discoveries vind ik dat je de titels op je lijstje niet in een andere volgorde kunt zetten, dus niet alfabetisch op auteur, niet op "wat wil ik eerst lezen" of op wat voor andere manier dan ook. Eerst toegevoegd op de lijst blijft als eerste staan. Toch onhandig. Ook printen is (nog) niet mogelijk.
    Aquabrowser zelf biedt extra's boven de "oude" internetcatalogus, zoeken in meer bronnen tegelijk. Ik zal niet alle nadelen gaan opsommen die er ook zijn. Er moet nog het een en ander verbeterd worden, want in sommige zaken is de oude catalogus beter. En tags toevoegen is misschien voor veel klanten leuk, zelf heb ik er niets mee. Veel tags lijken mij ook niet erg veel toevoegen aan een titel.
    Worldcat ziet er goed uit. Handig om je postcode in te kunnen voeren en zo te zien in welke bibliotheek in jouw buurt iets te vinden is. Helga

    BeantwoordenVerwijderen
  27. @Marc,
    Ik had eigenlijk niet zo veel zin in dit Ding maar... ben alweer een hele avond zoet en laaiend enthousiast!
    Ik heb vanavond ook een nieuwe held gevonden: Thijs Chanowski - interessante man - Medialab - Fabeltjeskrant - De vloek van Woestewolf - 1974 1e regisseur 3D achtergrond projectie - techneutenclub - kennis als soep - begrippenwolk - Aquabrowser verovert de wereld!
    Door al die achtergrondinfo ga je die Aquabrowser met andere ogen bekijken. Nu was ik toch al fan, want associatief ingesteld.
    Ik begrijp de klant met handen in t haar want het is wel een beeldscherm-vullende-brij-van-woorden die catalogus van ons.
    De uitleg in een werkoverleg heeft mij erg geholpen maar of we nu een mini-cursus Aquabrowser aan de klant moeten gaan geven... daar zal volgens mij toch te weinig interesse voor zijn.
    Dus wij, de frontoffice, moeten de vragende klant maar geduldig uitleg blijven geven, één op één. Met hulp natuurlijk van de handige digitale uitleg op onze site, gemaakt door de backoffice.
    De kids/jongeren van nu beginnen elk werkstuk/presentatie met een woordweb. Zij doen niet anders dan Aquabrowsen en Mindmappen!
    En trouwens via t kopje Muziek kom je nu nog steeds in de oude catalogus terecht.
    Verder keek ik rond in de WorldCat en viaviavia maakte ik mijn eigen iGoogle.
    Zo zweef je van 'sociaal' naar 'ik' en weer terug?!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. @Gerda
    My discoveries uitgeprobeerd. Ik vind het maken van tags geen toegevoegde waarde hebben. Ik heb het wel uitgeprobeerd en bij een aantal titels tags gemaakt. Dat maken ging gemakkelijk maar ik kon de tags daarna niet meer verwijderen. Ligt dat aan mij? Het maken van een lijst kan wel handig zijn.
    Worldcat is mooi en een prima voorbeeld van de enorme voordelen van internet. Voor de klanten in de bibliotheek is de Aquabrowser niet de meest gebruiksvriendelijke catalogus. Klanten willen weten waar het boek staat en of het boek ter plekke is. Ik heb nog nooit een klant gezien die in de woordenwolk zocht. Ook kinderen niet, die toch snel de neiging hebben om overal op te klikken. Wat we nodig hebben is een catalogus die van jong tot oud eenvoudig te gebruiken is, en dan voor de echte gebruiker een mogelijkheid om uitgebreider te zoeken. Voor kinderen vind ik de catalogus niet gebruiksvriendelijk. Op dit moment hebben we groepsbezoeken voor groep 6 waarbij de kinderen in de catalogus zoeken en op internet. Het valt op dat er maar een paar kinderen zijn die echt weten waar je in de catalogus kan zien op welke plek het boek in de bibliotheek staat. Ook het feit dat je moet dubbelklikken op het woord jeugd waarna je in de jeugdcatalogus kan zoeken is toch voor klanten niet duidelijk? Wij moeten het eerst uitleggen en dan weten ze het pas. Dat is jammer. Komt er nog een kindvriendelijke versie?

    BeantwoordenVerwijderen
  29. @Gerda My discoveries had ik al, leuk en handig, hoef ik het allemaal niet in mijn hoofd te bewaren of op losse papiertjes (in de praktijk komt het er op neer dat ik eens in de zoveel tijd de papieren lijstje invoer:) de aquabrowser is jammergenoeg te complex en te uitgebreid. Ik breng er elke werkdag veel tijd in door samen met de klant en verfijn dan zoveel mogelijk, maar echt makkelijk zoeken kun je er niet mee. Weet ook niet of dat de bedoeling was, misschien was hij juist meer bedoeld om te browsen, net asl de winkels in de bibliotheek. Gericht zoeken doe ik dan toch weer in de stafcatalogus, daar zie je ook op de eerste pagina al of iets aanwezig is of niet.
    Worldcat kende ik niet, maar ziet er erg goed uit. Dat is pas wereldwijd denken! Je hoeft alleen je locatie in te vullen om te zien of een boek zich bij jou in de buurt bevindt. Hup, waar een account erbij (zucht)!

    BeantwoordenVerwijderen
  30. @elsken
    de Aquabrowser biedt voor de gebruiker naar mijn mening veel mogelijkheden. Je kan je laten inspireren om soms een zijweg in te gaan. Ik vind hem gebruiksvriendelijk en het leidt in de meeste gevallen tot een verdieping. Ook de artikelen van tijdschriften, kranten maakt het compleet en het nodigt zeker uit om een boek snel bij de bibliotheek te reserveren en op te halen. Het kan nooit uitgebreid genoeg zijn. Ik ben er van overtuigd dat niet alle gebruikers weten dat wij beschikken over zo'n mooie Aquabrowser. Het gegeven is dat 95% van de Utrechtse bevolking over Internet kan beschikken, dient hier meer publiciteit aan gegeven worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. @Liduin
    Gehoord van my discoveries, maar nog nooit zelf wat meegedaan. Nu een lijstje gemaakt met films die ik nog wil zien! Helaas maar 1 film is in my discoveries terecht gekomen nadat ik een stuk of 8 films had aangeklikt....:(
    Maar de mogelijkheid van my discoveries vind ik positief! Handig om zo een lijstje te hebben van media die nog moet worden gelezen, gehoord of gezien worden!
    Het beginscherm van onze aquabrowser vind ik handig! Je kunt direct klikken op een materiaalsoort.
    De 'wolken' gebruik ik zelden. Klanten (kinderen, jongeren ) attendeer ik op deze mogelijkheid om nog meer info te vinden over het onderwerp van de spreekbeurt of werkstuk.
    Zoals ik van meer collega's heb gelezen in het blog is ook mijn ervaring dat veel klanten niet blij zijn met onze nieuwe aquabrowser. Men wil weten of wij het boek wel of niet hebben en alle extra informatie daar zit de klant niet op te wachten.
    Ook al probeer ik om de klant enthousiast te maken over alle mogelijkheden, de klant is niet happy!
    Ik ben het met Diny eens dat de aquabrowser van Bibliotheek Utrecht niet kindvriendelijk is.
    De OBA heeft sinds kort een nieuwe catalogus voor kinderen en en eigen jeugdzoekmachine!
    Dit zou echt iets zijn voor de kinderen van onze bibliotheek!
    De OBA heeft een eigen weblog voor de klanten. Niet 1 weblog, maar een boekenweblog een tijdschriftenweblog en een muziekweblog! Super vind ik dit!
    Wat ik ook leuk vind: * Er is een OBA kennisquiz, om een gratis abonnement te winnen!
    *Ik lees op de homepagina een workshop: faceboek
    Misschien tips voor onze bieb!

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. @netty: De Aquabrowser is een prima zoekmachine.
    Je kan er echt van alles op vinden.
    En een wensenlijstje invullen op my discoveries is ook heel handig, vaak doe ik dat op losse papiertjes, maar dat hoeft nu niet meer.
    Ik als klant ben hier erg tevreden over.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. @Eline,

    Worldcat is heel spannend. Dat er nog zoveel extra te vinden is in de wereld. Ik heb mij ook aangemeld. Vooral Amerika is een hele grote bron voor mijn hobby. Daar worden veel meer boeken uitgegeven over borduren. Daar kun je echt uren mee zoet zijn, met het snuffelen.

    Onze eigen aquabrowser vind ik op zichzelf grafisch gezien er fris uitzien. Maar gebruikersvriendelijk gezien, echt niet goed.
    Nog steeds gaat er veel tijd verloren met het aan de klant uitleggen hoe ze een titel kunnen vinden of reserveren. Het op een titel klikken en naar beneden scrollen is zeker niet duidelijk aangegeven. Zou technisch gezien ook anders moeten. Een klant wil nou eenmaal gelijk kunnen zien of een boek aanwezig is, en waar het zou moeten staan. Ook met het nieuwe presenteren heeft dit extra aandacht nodig. Een boek kan in de kast of op een presentatietafel staan. Moet ook duidelijk worden voor de klant.
    Van de woordenwolk heb ik nog niet veel klanten gebruik zien maken. Ook kinderen laten dit links liggen. Dat merk ik vooral bij de groepsbezoeken van groep 6.
    Verder is er ook positief geluid voor de aquabrowser,hoor. Dat er zoveel mogelijk plaatjes van de kaften te zien zijn, dat is leuk en handig.
    Je kunt zien of het om een boek, dvd of iets anders gaat. Ook duidelijk.
    En je eigen lijstje invullen op my discoveries is ook heel handig. Je hebt nou eenmaal niet altijd de tijd om van alles tegelijk te lezen. Een wenslijstje is dan heel nuttig.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. @Marc
    World Cat had ik al ooit rondgesnuffeld: is erg de moeite waard en bijna een Walhalla voor een groot aantal 'zoekers'.
    Onze aquabrowser?
    Nog immer gemengde gevoelens: het teveel aan dynamiek en functionaliteit ondergraaft, yep, de functionaliteit... Ik betrap mezelf er bijvoorbeeld nog steeds op dat ik de uitkomsten van de aquabrwoser niet volledig vertrouw (ofwel doordat er zeker in het begin niet alles goed gekoppeld was ofwel omdat er wellicht een filter aan of uit staat oid)
    De klant zie ik met dezelfde problemen worstelen. Alle nieuwe toegevoegde opties zijn fantastisch voor de meer ervaren en veeleisende gebruiker maar 3/4 wil simpel zoeken op auteur/onderwerp/titel en hebben moeite met het woud aan mogelijkheden. Browser zou denk ik dan ook beter werken als alle 'extra's' wat minder in het oog springen zodat de zoekende wat minder overdonderd raakt.
    My discoveries is handig, maar zal vermoedelijk altijd door een beperkt deel van de klanten gebruikt worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Ding 21 Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi
    @Liduin
    De Aquabrowser is voor ons natuurlijk al een bekende. Voor My Discoveries een account aangemaakt. Bij de OBA rondgekeken, werkt daar ook. Voor lijstjes heel handig. Aan tags heb ik me maar niet gewaagd. Wordt allemaal erg rommelig. Worldcat daarna uitgeprobeerd. Vond ik erg overzichtelijk en gebruiksvriendelijk

    BeantwoordenVerwijderen
  37. @Elsken

    Ik ben gek op de catalogus. Voor school heb ik regelmatig boeken nodig en deze weet ik dan te vinden in de catalogus van de bieb. Heerlijk wat trefwoorden zoeken en vervolgens krijg je trefwoorden die je kunt gebruiken om tot een nog betere selectie komen. Daarna reserveren en die week ophalen bij de bieb omdat het voor je klaar staat.

    My Discoveries is niet echt mijn ding. Ik weet vaak nog goed wat ik van een boek vind en wil eerlijk gezegd daar geen tijd in gaan steken. Het is weer iets wat veel tijd kan kosten en waar ik zelf nooit wat mee zou doen. Ik zie zelf niet de toegevoegde waarde hiervan, maar dat is mijn persoonlijke mening.

    BeantwoordenVerwijderen
  38. @Marc Ik was nog niet bekend met my discoveries bij onze aquabrowser. Dus vraag ik me ook af in hoeverre dit bekend is bij de klant. Op zich is het leuk als je van lijstjes houdt maar het probleem is dat de aquabrowser opzich al moeilijk is voor de klant. Het zoeken, het verfijnen etc. blijkt vaak erg lastig te zijn. Een goede uitleg hierover (filmpje) zou op zijn plaats zijn. Heb ook World Cat bekeken. Fantastisch : ik zocht een bepaald Engels boek en hij gaf aan dat het in een aantal bibliotheken in Amerika aanwezig was. Een hele mooie service en zeker belangrijk voor in de toekomst.Waarvan ik denk dat we in Nederland misschien al snel naar één of een meer gepersonaliseerde catalogus zullen gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  39. @Gerda
    My discoveries had ik zelf al ontdekt. Gebruik het voor mezelf om, aan de hand van lijstjes, wat titels te bewaren. Ik leg het de klanten ook wel eens uit hoe dit werkt. En eerlijk gezegd maak ik ook nog gebruik van "mijn favorieten" in de oude bicat-catalogus. In de praktijk werk ik steeds meer met het wolkenveld van de aquabrowser, maar merk toch vaak dat deze manier van opzoeken de klant toch vaak niets zegt. Jammer dat je niet op één oogopslag kunt zien of het gezochte materiaal wel/of niet aanwezig is. Dat naar beneden scrollen om dan pas te kunnen zien of het boek beschikbaar is, dat blijft een beetje klantonvriendelijk. Het mooie van de aquabrowser vind ik wel dat je direct een plaatje van titel boek/film in beeld krijgt. Altijd handig als je voor de klant iets wil reserveren en alleen maar een titel weet. Door dan het plaatje van b.v het boek te kunnen laten zien, herkent de klant het wel of niet en reserveer je in ieder geval niet op de gok.

    BeantwoordenVerwijderen
  40. @eline Wat hebben we verlangd naar onze oude catalogus. De klanten vonden de aquabrowser helemaal niks. En daar hebben ze ook best een beetje gelijk in. Ik vind mijn weg zelf steeds makkelijker in de catalogus en heb een tijdje geleden my discoveries ontdekt. Handig middel om ook onze klanten te laten zien hoe ze het kunnen gebruiken

    BeantwoordenVerwijderen
  41. @Liduin
    Door het aanbod en mogelijkheden blijf ik het gebruik van de Aquabrowser een prettige manier van zoeken vinden. Heb ook wat rondgekeken en uitgeprobeerd in
    MyDiscovery en Worldcat.
    Bloem

    BeantwoordenVerwijderen
  42. @Tine,
    Nu me maar eens echt in de Aquabrowser verdiept, lid geworden van My discoveries (al die accounts!), meer waardering gekregen voor (de combinatie met) Librarything.
    Nog steeds mopperen sommige klanten over de Aquabrowser, maar het geheel is volgens mij tamelijk duidelijk en gemakkelijk uit te leggen. De uitlegfilmpjes zijn wat droog. We kunnen de Aquabrowser + extra's in 2011 eens flink gaan promoten door bijvoorbeeld speciale workshops in het kader van mediawijsheid te organiseren. Dat is ook een leuk project voor de maatschappelijke stages. Worldcat is indrukwekkend en veelomvattend. Ook deze catalogus zouden we eens bij onze klanten onder de aandacht moeten brengen: alles binnen muisbereik. Via de digitale nieuwsbrief kun je dit ook aan klanten tippen, in een speciale editie.
    Het delen van boekenlijstjes is niet echt mijn ding. Behalve als ik klanten (cultuurgenieters) daar als bibliotheekmedewerker echt daadwerkelijk een plezier mee kan doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  43. @Mary
    Bijna alle artikelen gelezen/doorgeworsteld. Het artikel van Jan Klerk is erg verhelderend, ga ik verder uitwerken/gebruiken. het enthousiasme over WorldCat deel ik niet. Ik probeer een paar cd's te vinden, dat lukt (vreemde labels overigens...?), maar dan een bijpassende bibliotheek vinden is niet mogelijk. Zoeken op plaats, land...geen treffer...vreemd! Via de OBA aan de slag met My Discoveries. Het idee is interessant. Tijdens het schrijven van dit stukje zit ik te wachten op verbinding na inloggen (had me al aangemeld)...en dat duuuurt, lijkt Bicat wel. We zijn 10 minuten verder en heb al twee keer opnieuw geprobeerd. Jammer, later dan maar opnieuw. De Aquabrowser en muziek...(zucht): de makers spreken over een 'woordenwolk' waarin veel leuks te vinden valt voor de zoeker. Bij muziek is het meer een wolkenbrei van veel onzinnige woorden. Ik beperk me tot één voorbeeld: zoek op 'Ken Hensley' en naast zijn naam staat NIETS dat er mee te maken heeft! Gelukkig kan er gefilterd worden, maar of een meerderheid van de bibliotheekgebruiker dit allemaal ziet en wil gebruiken om tenslotte te vinden wat hij/zij, gericht, zoekt? Gelukkig is (o.a) Marie-Bernadette bezig om een Muziektab te maken binnen de Aquabrowser, in samenwerking met Serial Solutions (ik hoop dat de naam Serious Solutions zal blijken te zijn!). Zij legt/leggen de lat hoog: 1 januari 2011 (dat is nog 45 dagen)! Ben je eindelijk in gelogd bij My Discoveries, hebben ze het over een 'bewaren en taggen link', nou die zie ik echt nergens (ik zoek natuurlijk op muziek). Wie biedt?

    BeantwoordenVerwijderen
  44. @Elsken. Weer een hoop info gelezen en bekeken. Het artikel van jan Klerk vond ik aardig. Ook doorgeklikt en gekeken bij web 3.0 en cloudcomputing. De acquabrowser van de bieb, daar maak ik regelmatig gebruik van. Zoeken op een titel, aanverwante artikelen en boeken vinden, daarna kijken bij beschikbaarheid en snel reserveren. Lekker makkelijk. Vraag me af of dit voldoende bekend is bij de potentiele klanten. Zal door marketing vast al eens onderzocht zijn. Met my discoveries heb ik eerlijk gezegd niet zoveel. Lijstjes plaatsen etc. is niet zo mijn ding.

    BeantwoordenVerwijderen
  45. @Marc
    My Discoveries was voor mij totaal onbekend. Leuk om te lezen en er nu meer van te weten.
    De Aquabrowser heb ik in onze bieb in het begin al eens bekeken. Je komt hierin ook weer eens op nieuwe ideeen. Het opent vele mogelijkheden ook voor onze klanten al zullen sommige daar wel hulp bij kunnen gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  46. @Eline,

    Over de aquabrowser was ik eerst totaal niet te spreken, veel te veel info op het scherm. Als je als klant op zoek bent naar 1 titel en gelijk wilt zien of tie aanwezig is, krijg je gelijk een brij aan woorden links en recht een lijst aan verfinijngsmogelijkheden. Je wilt gewoon een titel of woorden intikken in een duidelijk scherm, dan is het fijn als je gelijk de titel met plaatje ziet en of het er is. In 2e instantie wil je pas een uitgebreide boekbeschrijving. Dit is de klant met: ik wil dat produkt en is het er en waar staat het?
    Dit is een heeeeel groot gedeelte van ons klantenbestand.
    Dus wat mij betreft: eerst een eenvoudig zoekscherm a la bol.com (mijn favoriete catalogus), daarna verdieping met: titelbeschrijving, tags, reviews van andere klanten en daarbij ook: klanten die dit kiezen, lezen ook... Heb je gelijk de vraag beantwoord: ik zoek boeken als die van Rosamunde Pilcher.

    Maar intussen ben ik gewend aan de aquabrowser en eerlijk is eerlijk: veel mogelijkheden, ook ktantenartikelen, die je gelijk kunt lezen en afdrukken: chapeau.

    Maar voor de dyslectische mens (en dat zijn er aardig wat) is het veel te veel tekst en onoverzichtelijk. Ik pleit dus voor vereenvoudiging als eerste scherm en daarnaast de "gewone"aquabrowser als "doorzoekmogelijkheid".
    Met groepsbezoeken van groep 6 is dat ook veel gemakkelijker uit te leggen en aan de eerste vraag voldoen: het is er en het staat daar. Dus met verschillend jeugdcollega's pleit ik voor een eenvoudiger "aquastartscherm" voor de jeugd (en voor veel volwassenen).

    My dicoveries had ik eigenlijk nooit opgemerkt, wel zien staan, maar ging gewoon aan mij voorbij. Wel leuk voor klanten die lijstjes maken. Zelf zal ik er geen gebruik van maken.

    World Cat, ook voor mij een nieuwe cat, maar wel super: lekker overzichtelijk, postcode ingetikt, daarna de bibliotheken bij je in de buurt, je komt via 1 klik in de catalogus/mijn menu en kunt gelijk reserveren.
    WorldCat is een beetje voor echte boekenliefhebbers en mensen die zich wereldwijd specialiseren en bepaalde onderwerpen/schrijvers.
    Misschien ga me "websocialiseren" wat deze Cat. betreft.

    BeantwoordenVerwijderen
  47. @Liduin De mogelijkheid van My discoveries in de aquabrowser kende ik al. Het is best wel leuk om zelf waarderingen aan media te geven en lijstjes te maken en dat weer te delen met anderen.
    Het werkt dan toch als een aanbeveling om een boek te lezen.
    Deze toepassing kom je overal tegen b.v. bij Bol.com waar gebruikers ook zelf recensies schrijven en sterren toekennen als waardering. Of klanten die dit boek kopen zijn ook geinteresseerd in...
    Van sommige gebruikers hoor ik toch nog wel dat zij de oude catalogus handiger vinden omdat je dan gericht zoekt. Vaak zoek ik met de klant even mee op dezelfde manier als de klant en dan geef ik uitleg over de aquabrowser en dan valt het allemaal best mee.
    Verder heb ik een account gemaakt bij Worldcat. Ook dat is handig want er komen ook klanten uit het buitenland bij ons aan de balie die dan via Worldcat gezocht hebben. Worldcat hebben we ook als gratis site/nuttige weblink. Ooit iemand gehad uit een Afrikaans land die een uitdraai uit Worldcat bij zich had met een Arabische titel die we vervolgens via Picarta gezocht hebben en IBL aangevraagd in UB Leiden.
    Kortom , deze toepassingen zijn ingeburgerd

    BeantwoordenVerwijderen
  48. @Tine
    De Aquabrowser (ABL) is gebaseerd op het principe van associatief zoeken. De woordenwolk links dus. Waarom vind ik die wolk helemaal niks, gebruik ik hem niet en volgens mij bijna niemand? Dat komt, denk ik, omdat we er meestal naar streven het aantal zoekresultaten te verkleinen en niet te vergroten. Door op een associatie te klikken, krijg je weer andere resultaten - resultaten die alleen zijdelings verband houden met de ingetikte zoekterm. Bij zoeken met Google heb je een functie die achter je zoekterm een tweede zoekterm geeft. Dit is vaak wel bruikbaar, omdat je daarmee specifieker gaat zoeken en het aantal zoekresultaten verkleint.
    Wat mij betreft wordt de woordenwolk in de ABL standaard verborgen - nu moet je hem nog wegklikken. Dat maakt het scherm veel overzichtelijker. Hoe meer mogelijkheden op het scherm, hoe sneller mensen zullen afhaken. Wel handig is trouwens de "spellingscorrectie" in de ABL. Als je een tikfout maakt, krijg je de zin: "Wilde u misschien zoeken op ...?"

    Bij een paar titels heb ik tags toegevoegd, waarderingen gegeven. De titels heb ik in een openbare favorietenlijst gestopt. Verder een zoekopdracht (auteur) als feed toegevoegd. Een dag later kan ik de titels inderdaad via de tags terugvinden. Zo kan een klant zinvolle informatie toevoegen aan een titel. Niet handig dat tags altijd openbaar zijn. Zo kwam ik de duidelijk privé bedoelde tag "reserveren" tegen.
    Het vinden van een openbaar lijstje van een andere gebruiker is zó omslachtig, dat dit door niemand zal worden gebruikt. Voor wie het wil proberen: tik een zoekterm, bijv. "Coelho". Ga rechts naar bibliotheekcollectie → meer → gebruikerslijst.
    In de oude catalogus kon (kun) je in "mijn favorieten" in één oogopslag zien welke boeken aanwezig zijn. Bij een lijstje in My Discoveries moet je elke titel eerst aanklikken. En dat is jammer, als het lijstje bestaat uit de boeken die je nog wil lezen. Ook jammer: krantenartikelen kunnen nog niet worden bewaard.

    Hoe brengen we onze klanten beter op de hoogte van de mogelijkheden? Allereerst: ze hoeven ze niet te gebruiken! Ten tweede: geen Aquabrowser-cursus s.v.p. Als er een cursus nodig is om de catalogus uit te leggen, is er iets mis met je catalogus. Ten derde: het maken van lijstjes lijkt mij de meest interessante functie voor onze klanten. Zij zijn niet dom en kunnen het zelf ontdekken: er staat immers de link "bewaren of taggen" bij een titel. En natuurlijk attendeer je een klant erop, als je de indruk hebt dat hij dit handig zal vinden. RSS is alleen interessant voor iemand die er al mee bekend is. De voordelen en werking ervan leg je niet snel even uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  50. @Elsken

    De Aquabrowser is natuurlijk geen onbekende, maar My discoveries was wel nieuw. Handig om een lijstje “nog te lezen boeken” te maken, jammer dat dat soms niet helemaal lukt omdat het nieuwste boek wat je graag wil lezen (bijv. over Nieuwspoort van Joris Luyendijk) nog niet in onze catalogus is opgenomen.
    Maar ik vraag me wel af of we de klant voldoende uitdagen/stimuleren om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Uit zichzelf zullen niet veel mensen dit ondernemen denk ik.

    Ondertussen even een uitstapje naar Worldcat gemaakt. Heldere vormgeving. Wat rustiger dan de Aqubrowser. Ik ben bang dat de klant daardoor bij ons soms door de bomen het bos niet meer ziet.

    Het taggen van titels vind ik voor mezelf niet zo nuttig, er zijn toch al trefwoorden toegekend. En de klant maakt er een gezellig hutspotje van, waardoor deze mogelijkheid niet als serieus overkomt. Als we vinden dat dit de toekomst heeft moeten we misschien wat kaders aanbrengen. Zodat de klant relevante suggesties aangeboden krijgt, waardoor zijn zoekproces versneld en verrijkt wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  51. @Marc...my Discoveries, Lybrarything en Worldcat, handig en leuk om mee te werken maar er gaat mij teveel tijd in zitten. ik houd het zelf bij een iets eenvoudiger dizzie.nl, meer een soort oerhollands buurtbibliotheekje. de bieb moet dit wel aanbieden op zijn site want er zullen best wel leden gebruik van willen maken...Worldcat ziet er inderdaad rustiger en makkelijker in gebruik uit als de Aquabrowser.

    BeantwoordenVerwijderen
  52. @Jessie:
    Ik heb Mydiscoveries nooit gebruikt, maar heb me aangemeld + heb tags gegeven aan de 2 boeken die eergisteren de Grote Jongerenliteratuurprijs hebben gewonnen: ' Trouw is de andere wang' van Peter Bekkers en 'Muleum' van Erlend Loe. Ook sterren (5!) toegekend aan beide titels. Nou maar hopen dat het morgen zichtbaar is, dat kan even duren, begreep ik.
    Er zit ook een 'maar' aan het taggen in de openbaarheid: heb wel een beetje zitten rommelen, dus wellicht heb ik onze catalogus een vervuild??! ik zag geen plek waar ik bep. tags kon verwijderen...er waren boeken waar iemand de tag 'Lekker(s)' aan had toegevoegd: wat moet ik daar als bezoeker mee? Willen we klanten laten 'prosumeren' om geen gebruikers te verliezen? Kan, maar ik ben benieuwd wat het de klant oplevert, zowel de consumerende,als de producerende klant. Verder vraag ik me af of Mydiscovery vaak gebruikt wordt. We kunnen klanten mediawijzer maken en ze tips en trucs aanbieden in de vorm van een korte digicursus " 5 catalogus-Dingen', onder onze leiding. En dan niet alleen tijdens de Week van de mediawijsheid iets aanbieden, maar ook door het jaar heen? Er is ook een 23 Onderwijs Dingen...
    In Worldcat staat mooie lijsten YA literature + prettig gepresenteerd.
    Bij Amazon.com kun je ook een verlanglijstje maken, vergelijkbaar met onze lijsten, denk ik. Kan vast ook bij Bol.com. Handig voor Sinterklaas!!!o.k., o.k., niet in het belang van de bibliotheek...

    BeantwoordenVerwijderen
  53. @Netty
    Zoals ik in een eerder ding al schreef is dat ik niet tot de boekenwormen behoor. Ik zie hiervan voor mij dan ook niet het voordeel. Maar voor de echte die hards is het misschien wel een goede hulp.
    Voor mij niets maar ik denk voor de bieb prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  54. @Liduin
    Ik had nog niet veel gekeken naar mijn discoveries. Het ziet er leuk uit. Ik vraag mij af hoeveel mensen hier echt gebruik van maken. Tijdens mijn inlichtingendiensten krijg ik er nooit vragen over. Ik zie het mijzelf ook niet snel gebruiken. Ik heb in mijn menu wel een lijstje gemaakt met favorieten die ik nog met lezen. De lijst met trefwoorden is wel handig.

    BeantwoordenVerwijderen
  55. @tine

    Ding 21: Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalo
    Ik vind de aquabrowser goed te gebruiken. Ik hoor af en toe wel commentaar van klanten, maar ik weet zeker dat als ze even geduld nemen, en kijken wat er staat, dat ze er zeker met gemak uit gaan komen.

    Ik denk dat de sociale functie van My Discoveries beter tot hun recht komen als sociale media beter geïntegreerd raken. Als je dit bv direct naar facebook of hyves zou kunnen doorlinken.

    Ik zie nu trouwens voor het eerst de RSS link voor nieuwe media. Die kende ik nog niet, en gaat direct de reader in :)
    Geplaatst door Ben op 12:53 Dit e-mailen

    BeantwoordenVerwijderen
  56. @netty
    De aquabrowser, omdat ik mee gewerkt heb aan de invoering ervan, de communicatie erover verzorg en de vragen en klachten van klanten beantwoord, was ik er al mee vertrouwd voor ik aan deze 23 dingen-cursus begon.
    Ik zie absoluut de meerwaarde in van onze "nieuwe" catalogus. Ik vind dat we echt meer bieden, nu klanten via de catalogus meer informatie krijgen dan sec de informatie over onze beschikbare titels in de eigen collectie.
    Als ook de muziekcatalogus is geïntegreerd, en als we gewoon kunnen doorstarten de kunstcatalogus ook, kunnen we nog onze gebruikers nog veel meer bieden. Voor een deel van onze klanten blijft het een brug te ver, die willen "gewoon" snel naar onze collectie worden geleid. Voor hen zijn de mogelijkheden tot verfijnen heel nuttig.

    Ik zie, dat veel klanten graag gebruik maken van de mogelijkheid om tags toe te kennen en lijstjes te maken. Anderen raken soms in de war van trefwoorden die door lezers zijn toegekend aan titels. Er wordt regelmatig gevraagd naar service zoals bol.com levert, in de vorm van "lezers die dit boek lazen, lazen ook..."

    My discovery biedt onze klanten veel mogelijkheden op er hun eigen persoonlijke catalogus van te maken. Lijstjes, tags, waarderingen en recensies, voor iedereen echt een eigen discovery.

    BeantwoordenVerwijderen
  57. Even een terzijde.., in de laatste twee weken is me al dríe keer door een klant gevraagd wat 'bewaren of taggen' toch betekent. Ze wilden gewoon weten of en waar het boek was... Het blijft lastig uitleggen dat het daarmee niks te maken heeft en wat het dan wel is.

    BeantwoordenVerwijderen
  58. @GerdaT Hee, wat leuk om te lezen dat de woordenwolk steeds meer gebruikt! Daar kom ik nog wel eens op terug als ik je weer zie, want ik hoor daar eigenlijk niemand over en zelf zie ik er zo ook niet het gebruiksgemak van.

    BeantwoordenVerwijderen
  59. @Netty
    Aquabrowser van voorheen Medialab en tegenwoordig Serial Solutions geheten heeft in een aantal jaren de Nederlandse bibliotheken 'veroverd'. Uiteraard heeft meegeholpen dat onze VOB destijds exclusieve contracten sloot met Medialab. Betalen wij veel (€ 0,22 per inwoner) om de digitale bestanden zoals de Krantenbank te mogen tonen in de bibliotheek, hoe mooi zou het zijn als die getoond werden in de catalogus: En daar komt dan de Aquabrowser uit de toverhoed.
    De 'wolk'aan de linkerkant van het scherm heeft mij nooit geholpen. Gelukkig kan je het sinds kort wegklikken. Daarnaast is het risico dat je verdrinkt in de hoeveelheid informatie (vandaar Aqua soms?).
    Als ik de blogs van mijn collega's lees is het de OBA die het toch maar mooi heeft met die Aquabrowser. Zoals al eerder geschreven in door Marie-Bernadette wordt zeer binnenkort onze muziektab veel mooier voor de klant.
    Maar voor een echt mooie Aquabrowser moet je naar onze Zuiderburen. Zoals ik al eerder zei, zij zijn echt 'beter'. En slimmer: Kreeg ik twee weken te horen van Bibliotheek.nl te horen dat DBNL (de digitale bibliotheek voor de Nederlandse Letteren) niet snel in de Nationale Bibliotheek Catalogus kon; Ja, vanwege de techniek... Maar kijk bij zoeken.bibliotheek.be en zoek eens onder Kruistocht in Spijkerbroek....Jawel, digitaal te vinden en te downloaden van DBNL.
    En terwijl ik dit schrijf luister ik naar onze Gentse vrind Brusselmans, vloekend en godslasterend digitaal te beluisteren via diezelfde Vlaamse Aquabrowser. En klik eens door op dat icoontje naast de naam Brusselmans. Dan krijg je uitgebreide en actuele informatie over de schrijver. (Toegegeven de Aquabrowser van Deventer biedt ook Radioboeken aan.)
    Voor mij is nu de grote vraag of wij (ik bedoel hier de gezamenlijke openbare bibliotheken in Nederland) ook zo slim kunnen zijn als onze Vlaamse collega's?

    BeantwoordenVerwijderen
  60. @gerda
    Ik ben niet zo'n lijstjes maker, maar voor leeskringen en themaboekenzoekers is mydiscoveries natuurlijk ideaal! Ben langzamerhand een fan geworden van de aquabrowser. Erg veel mogelijkheden om te zoeken. Voor de argeloze biebgebruiker misschien wat veel informatie op het scherm. Pleit dus voor een knop "direct zoeken" o.i.d.!

    BeantwoordenVerwijderen
  61. Ding 21
    @Liduin

    Worldcat vind ik een prima faciliteit voor de gemotiveerde gebruiker die zelf nu eens echt uit wil zoeken of dat boek nog ergens is, en waar dan wel. Het is natuurlijk ook de verwezenlijking van een droom: een wereldcatalogus!
    Ook ik houd gemengde gevoelens bij de Aquabrowser en wijs mensen dagelijks op de sluiproute naar de oude catalogus. Daarnaast leg ik nog weer van alles uit over het gebruik van de Aquabrowser en vooral waar je op het scherm moet kijken/klikken om wat te vinden of wat te selecteren.
    De aquabrowser richt zich op een klein, beter opgeleid deel van onze gebruikers, en het is niet zo dat dit alleen met leeftijd te maken heeft.
    Aan My Discoveries komen weinig mensen toe, en het toekennen van de tags is een rommeltje.
    Waarom zou je iets met My Discoveries gaan doen, als je ook al op Library Thing zit?, of moet Library Thing maar heel gauw geïntegreerd gaat worden in de Aquabrowser?
    Het lijkt me voor de gemiddelde gebruiker een hele kunst om overzicht te houden van al je digitale capriolen.

    BeantwoordenVerwijderen
  62. @gerda
    Vanmiddag uitgebreid aandacht besteed aan onze aquabrowser en aan worldcat. Bij die laatste catalogus viel mij toch wel tegen dat je zo weinig informatie over een titel vindt. Wel is het natuurlijk geweldig dat je de dichtstbijzijnde bibliotheek vindt en direct door kunt naar die bibliotheek om de titel te reserveren. Wat onze eigen aquabrowser betreft, heb ik kennis gemaakt met my discoveries. Ik heb een niet-openbare lijst gemaakt met titels over Ethiopie die ik tegenkwam en die ik nog niet gelezen heb. Wel liep ik er daarbij tegenaan dat ik alleen in de provincie aanwezige titels kon bewaren, terwijl ik toch ook heel wat titels tegenkwam die niet (meer) in de provincie aanwezig zijn. Ik vraag me daarbij af wat de verklaring is voor het feit dat dan wel in de catalogus voorkomen. Tenslotte heb ik geconstateerd dat er nog maar betrekkelijk weinig gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om boeken te waarderen en eigen recensies toe te voegen. Wat de meerwaarde kan zijn van het toevoegen van tags is mij eigenlijk niet echt duidelijk geworden. Ik heb tevergeefs gezocht naar openbare lijstjes van anderen; niet goed gezocht of zijn ze er niet ? Mijn conclusie is dat de aquabrowser een prima catalogus is ALS je goed gebruik maakt van de mogelijkheden om te verfijnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  63. @Elsken
    Ik vind inmiddels de aquabrowser wel gebruiksvriendelijker, maar hoor toch nog regelmatig van vrienden dat materialen veel moeilijker te vinden zijn,Zoals veel collega's uit de frontoffice beamen in bovenstaande reacties.Ik zou het wel mooi vinden als er een keuzemogelijkheid is voor de klant: klikken op direct je materiaal vinden of klikken op de aquabrowser zoals die nu voorgeschoteld wordt. Veel mensen hebben blijkbaar geen zin om zich er eens goed in te verdiepen en vinden het al snel ingewikkeld. Ook dat zijn onze klanten. Ik heb een paar uitlegfilmpjes bekeken en het staat er allemaal duidelijk in. Zelf vind ik het wel leuk dat er veel meer op het scherm staat, je horizon wordt breder.

    My discoveries is leuk voor de lijstjesmakers, tags toevoegen vind ik niet zo nodig, je krijgt snel vervuiling ben ik bang, ieder zijn vak.

    Wellicht is het toch een idee om een paar keer per jaar een lesje catalogus aan te bieden voor je klanten. Als blijkbaar toch veel mensen er nog mee worstelen kan dat een laagdrempelige manier zijn om er wat meer vertrouwd mee te raken.

    BeantwoordenVerwijderen
  64. @ Netty
    Als je een tijdje uit beeld geweest bent is het mooi om te ontdekken dat de wereld niet stil staat. My discoveries was voor mij een echte ontdekking. Voor sommige gebruikers zal dit zeker nuttig zijn.
    Ik merk dat ik zelf meer hang aan een systeem dat ik breder gebruik en sla dus dat soort info op in mn smartfoon.
    Net als Worldcat biedt de Aquabrowser veel mogelijkheden. Te veel denk ik als je geen regelmatige gebruiker bent.
    Net zoals er op enig moment weer mobiele telefoons gemaakt zijn voor mensen die alleen willen bellen zo kan ik me voorstellen dat er gebruikers zijn die al deze sofisticated mogelijkheden niet kunnen of willen gebruiken.
    Maar wel mooi dat ze er zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  65. @Gerda
    Aquabrowser en my discoveries kende ik al, my discoveries gebruik ik zelf niet en ik denk dat klanten dit zelf ook niet kennen, is niet bekend genoeg (helaas). Aquabrowser gebruik ik regelmatig om klanten te helpen.

    Ik heb Aquabrouwser opnieuw ontdekt met ding 21.
    Het is jammer dat klanten niet optimaal gebruik maken van Aquabrowser en My discoveries, dit zou mogelijk gemaakt kunnen worden door het aanbieden in de vorm van een cursus.

    BeantwoordenVerwijderen
  66. @Jessie
    Dit is een hele leuke functie extra, waarvan volgens mij nog weinig mensen op de hoogte zijn! Daar is nog een wereld te winnen.
    Onderwerp voor een speciale nieuwsbrief, nu we die aan alle mensen sturen die een mailadres hebben opgegeven?
    Of een workshop voor belangstellenden?
    Je kunt wel wat leren van de tags die gebruikers toevoegen: de officiële trefwoorden uit de thesaurus zijn vast wel heel verantwoord, maar volgens mij niet altijd even logisch?
    Wie zoekt er nou bij speleologie als je op zoek bent naar een boek over grotten, om maar eens een beroemd voorbeeld te noemen?
    Ik heb gekeken naar mijn favoriete thrillers van dit moment: de serie van Camilla Lackberg.
    Dan zie je dat gebruikers de namen van de vaste hoofdpersonen getagd hebben, daar zoekt men dus blijkbaar op.
    Zulke dingen dus.
    Ik ben het ook wel eens met mensen die eerder gemeld hebben dat het jammer is dat je je discoveries niet kunt printen.
    Dat zou het helemaal àf maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  67. @elsken, de aquabrowser gebruikte ik een heel klein beetje om bijvoorbeeld te kijken of een boek er is. Nu heb ik een rustiger zitten snuffelen en merk hoeveel er uit te halen is. Alle aanverwante boeken, artikelen etc. Ik merk nu ik dit allemaal doe wat er ongelooflijk veel ifo overal over te halen is. en wat zou ik graag geen slaap meer nodig willen hebben. en dus meer tijd over hebben voor dit soort dingen. Ik merk wel dat er heel de tijd voorbij vliegt als je even begint met doorklikken. Heb een accoount voor my discoveries aangemaakt en een tag van een china boek. Duurde even voordat ik dat later weer terugvond maar het is gelukt. Tegelijkertijd denk ik ook weer: waar heb het allemaal voor nodig. Ik kan toch volgende keer zo weer bij china beginnen en ben dan toch net zo snel bij de boeken daarover. Ik ga toch niet zo snel recensies schrijven en omgekeerd ook niet zo van anderen. Ook nog heel even naar Worldcat gekeken. Het blijft ook prachtig hoe alle info van diverse kanten bij elkaar komt en voor iedereen toegangelijk is. Ik kan me zo voorstellen dat er nog veel biebklanten zijn die nog niet zo verder zoeken met de aquabrowser. Mogelijk kunnen ze daar opgewezen worden (gewoon aanschuiven als personeel als je iemand achter een scherm ziet zitten) en zo de meerwaarde ontdekken en meer gaan gebruiken en misschien anderen aanzetten tot lid worden. Zieltjes winnen, zeg maar.

    BeantwoordenVerwijderen
  68. @ Tine:
    Goh, de Aquabrowser en My Discoveries. Als frontoffice medewerker ken ik dit al een geruime tijd en ik ben er niet heel enthousiast over. Natuurlijk is het voor sommige klanten handig om in meerdere bronnen teglijk te zoeken, maar de meeste klanten die ik aan de balie krijg zijn echt op zoek naar dat ene specifieke boek. Maar elke keer leg ik ze enthousiast uit hoe het werkt, terwijl ik ze het liefst wil vertellen hoe ze nog bij de oude catalogus kunnen komen. En soms vertel ik ze dat ook, omdat de Aquabrowser niet alle functies van de oude catalogus heeft. Zoals een link naar de aanwinsten, waar een klant gisteren om vroeg.
    My Discoveries is een leuk idee, maar net niet goed uitgewerkt. Je kunt de lijst niet printen of exporteren, je kunt niet snel een titel uit je lijstje gooien. Allemaal dingen die mij dus handig lijken.
    Taggen doe ik al helemaal niet en als ik zie wat voor tags er soms toegevoegd worden, slaat het zijn doel voorbij.
    Ik wil niet te negatief overkomen, maar wat ik heel erg jammer vind is dat bijna elke bibliotheek opnieuw het wiel heeft moeten uitvinden ten opzichte van de Aquabrowser. Ik zie bij andere bibliotheken Aquabrowser met een veel handigere indeling. Waarom hebben wij dat dan niet??
    Ik denk dat je de keuze aan de klant moet laten: direct zoeken (oude catalogus) of uitgebreid zoeken (Aquabrowser).

    BeantwoordenVerwijderen
  69. @Jessie Ik zou een rustiger en eenvoudiger beginscherm prefereren qua vormgeving. Waarop je als bezoeker direct kan gaan zoeken, en dan verfijnen in je zoekopdracht. Daarnaast de mogelijkheid bieden om uitgebreid te zoeken met bijvoorbeeld de woordenwolk.
    Worden de tags door gebruikers wel eens opgeschoond? Ik vond sommige namelijk nogal lastig te interpreteren zoals een 2 of x.
    Waarom een eenvoudiger beginpagina? Omdat een klant niet moet leren om te gaan met een catalogus of met een website. Die moet zo helder zijn dat mensen meteen aan de slag kunnen. Waar hun gezochte materiaal in de kast staat. Of ze het meteen kunnen ophalen (vermelding open/gesloten erachter?) Voor kinderen vind ik de huidige situatie te moeilijk. Daarom zou ik zeker op de jeugdsite een ander systeem prefereren.

    BeantwoordenVerwijderen
  70. @Gerda
    Naarmate ik meer las over my discoveries, dacht ik de hele tijd: als je dit nou koppelt aan library thing!! Ik lees net dat daar ook naar gekeken wordt. Wat ontzettend goed. Koppel dit aan een systeem van de bibliotheek en de klant heeft alles wat ie maar wil. Ook is het handig voor de collectioneurs, als een bepaald boek veel getagged wordt kunnen ze die meer aanschaffen en waarschijnlijk ook een beter beeld krijgen van de wensen van de klanten. haha, het wordt op deze manier een bonuskaartpro.. Nice I like it..

    Dit is toch service!!

    O, ik zie net wordcat voor het eerst. Eigenlijk vind ik die beter dan librarything. Hij is wat overzichtelijker, minder rommelig maar bij librarything voel je je meer thuis, die is gezelliger. Ik denk dat de bibliotheken moeten kijken wat beter bij hun uitstraling zou passen.

    BeantwoordenVerwijderen
  71. @Marc
    Een mooie aanleiding om weer eens op een andere manier in onze website en catalogus te duiken. De presentatie van nieuwe boeken met omslagen vallen me op en trekken als eerste de aandacht en o ja... er waren ook allemaal filmpjes over het gebruik van de aquabrowser. Ik denk dat er wat dat betreft al veel gebeurd is om de aquabrowser zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken. De rest moet toch op de werkvloer plaats vinden en dat is dan ook de taak van de medewerker. Wel zo goed voor de menselijke interactie. Voor een fervente zoeker biedt de aquabrowser heel veel mogelijkheden. Het simpel kijken of een boek aanwezig is in een locatie is te omslachtig voor een gemiddelde bezoeker. Ik pleit dan ook voor 2 niveau's. Eerst de praktische en eenvoudige versie en daaronder het associatieve en uitgebreide zoeken. My discoveries is leuk voor leeslijsten etc. Tags leveren geen meerwaarde op als iederen er alles bij kan zetten en de vervuiling stoort me. Worldcat ziet er weliswaar strak en overzichtelijk uit maar ik kon er niet goed mee uit de voeten. Alhoewel ik nu wel ontdekt heb dat er een oorlogsdocumentatiecentrum op de Churchilllaan zit. Op Worlcat toch "stiekem" een tag toegevoegd bij leeslijsten/ favorieten van 23 dingen deelnemers. Wellicht een vervuiling omdat niet iedereen dezelfde smaak heeft maar dat kan geen kwaad. Het gaat immers om een prachtig boek en ik heb wat bijgedragen aan het sociale aspect. De vraag is of er ooit een mens naar kijkt. Dan zal dit eerst goed gepromoot moeten worden. Dit geldt niet alleen voor Worldcat maar ook voor onze eigen bibliotheek Utrecht.

    BeantwoordenVerwijderen
  72. @Tine
    Ik was er blij toen ik een paar weken geleden achterkwam dat je via de aquabrowser van de bibliotheek ook materialen kunt linken naar je Facebook. Dat had ik toen natuurlijk direct gedaan met een boek dat ik pas gelezen had (de geheime zoon) ik was dus blij dat de bibliotheek al bezig was met web 2.0. dat stimuleert en je merkt dat de 23 dingen er niet alleen zijn om draagvlak te creeren voor eventuele plannen in een verre toekomst.



    Alleen zou ik me ook zeker richten op het binden van bezoekers aan de eigen website. Door persoonlijke boekenlijsjes gebruiksvriendelijker te maken en prominenter neer te zetten. Zo heeft bol.com bijvoorbeeld om de verkoop te stimuleren ook de optie ''liefhebbers bestelden ook:...''



    ik heb zo ook kunnen zien dat we op de catalogus ook een verwijzing wordt gemaakt naar librarything. dat is mooi, zo kun je zien hoe gewild een boek is. Maar de mogelijkheid tot het schrijven van recenties door publiek op de eigen site is ook aan te raden.

    BeantwoordenVerwijderen
  73. @eline
    My discoveries nog maar eens bekeken (had het ooit al eens gebruikt), net als 'mijn favorieten' in de oude catalogus handig om een 'nog te lezen/luisteren-lijstje' bij te houden. Anderen toepassinge (recensies, waardering) worden zo te zien weinig gebruikt.

    Als klanten en medewerkers negatief zijn over dit systeem (zie onlangs enquete op de site en reacties hierboven) zou je toch hopen dat daar ook iets mee gedaan wordt. Of wordt interactiviteit alleen gewaardeerd als de het om positieve reacties gaat?

    Als catalogus werkt de aquabrowser niet goed. Om snel een bepaalde titel te zoeken en te zien of die aanwezig is is hij niet overzichtelijk. De tagcloud voegt weinig toe. Ik zie in de praktijk dat mensen het niet prettig vinden werken, en liever met de oude catalogus zoeken (die nog goed verstopt op de site staat).

    BeantwoordenVerwijderen
  74. @netty
    Had nog nooit my discoveries gebruikt. Eens moet de eerste keer zijn. Erg handig om zo lijstjes te kunnen maken. Vraag me af of de tags alleen in Utrecht worden gepost of ook in heel het land (iedereen die gebruik maakt van de Aquabrowser).

    Denk niet dat het gek is om een keer een workshop te geven over de aquabrowser. Ook al las ik ergens in de opmerkingen hierboven dat het systeem zo makkelijk moet zijn dat je het zelf ontdekt. Denk ook wel dat dat zo is, maar laten we het een keer proberen. Wellicht zijn er mensen die het toch nog wennen vinden. Of misschien breder trekken. Elke eerste zaterdag van de maand een rondleiding op de cb voor nieuwe leden, waardan ook de aquabrowser kort wordt uitgelicht.

    Ik vind het een fijn systeem. Heb zelf nooit met de oude catalogus gewerkt, dus ik weet niet beter. Zag dat niet iedereen fan is van de cloud, ik betrap mezelf er op dat ik hem wel degelijk gebruik. Misschien omdat ik meer van het browsen ben en niet altijd op zoek ben naar een specifiek boek.

    Vind de link met Librarything erg handig maar vraag me af hoeveel klanten dit weten. Als het idee van een rondleiding niks wordt, zou het een idee zijn dat front office medewerkers af en toe tips geven bij zoekgebruik. Maar wellicht dat dat teveel tijd gaat kosten. Hmmm, ik zeg: coaches, lees heel goed alle artikelen hierboven door en kom met advies!

    BeantwoordenVerwijderen
  75. @elsken
    Wat betreft de Aquabrowser vind ik dat de Aquabrowser allerlei leuke dingen heeft die onze traditionele catalogus niet had. Maar ik merkte bij het uitleggen van de Aquabrowser aan kinderen en jongeren dat zij er niets van begrepen. Wat zij wilden weten was of een boek in de betreffende bibliotheek was en waar ze het kunnen vinden. Dit is ingewikkelder dan voorheen. Een voorstel wat op dit blog veel gedaan wordt, een knop waarmee je naar de oude catalogus kunt gaan is volgens mij niet nodig. Ik denk dat we in onze aquabrowser nog wel aanpassingen kunnen doen.
    Wat betreft my Discoveries, ik was hier niet eens van op de hoogte. Ik heb dit nu uitgeprobeerd en een lijstje reserveringen en aanraders gemaakt. Handig , ik kan gewoon op de site van de bibliotheek blijven. Wat jammer is dat boeken die nieuw zijn en die ik graag zou willen lezen nog niet in onze catalogus staan en dus niet op dit lijstje kunnen komen. Hier zou een oplossing voor gevonden moeten worden.
    Ik vraag me af hoeveel van onze klanten op de hoogte zijn van my discoveries en ook hoeveel klanten dit gebruiken. Ik zou hier wel wat meer van willen weten. Zou hier niet veel meer mee gedaan kunnen worden.

    BeantwoordenVerwijderen