Ik ben de site opgevlogen, ik heb het filmpje bekeken en even een samenvatting gezocht voor het ' waarom gebruik ' (scheelt wat typwerk);
Waarom del.icio.us gebruiken? je kunt je favorieten op één plaats verzamelen je kunt je favorieten op verschillende computers en plaatsen raadplegen je kunt je favorieten delen met collega's of leerlingen je kunt nieuwe sites ontdekken door de links van andere gebruikers te bekijken om op de hoogte te blijven van nieuwe informatie over een onderwerp binnen je interessegebied
Omdat ik in de regel genomen alleen achter mijn eigen laptop internet, zal ik zelf niet zo snel een delicious account aanmaken. Hoewel ik de aantrekkelijkheid wel inzie van de gedeelde favorieten om zo nieuwe sites te ontdekken. Voor de bibliotheek zou het misschien wel iets kunnen zijn, hoewel b.v. op intranet ook onder 'kennisplein' een link gemaakt kan worden met bookmarks van sites die handig zijn voor het vinden van b.v. nuttige informatie voor klanten of sites die interessant zijn voor medewerkers. Ik vind het zelf persoonlijk handiger om niet in verschillende accounts te moeten inloggen om bij de informatie te komen.
@mary Delicious, weer een website waarvan ik niet wist dat deze bestond... erg ineteressant en nuttig voor vele doeleinden. Voor mijn gevoel is dit juist voor lezers van de bibliotheek heel handig. Je kunt makkelijk van anderen favorieten ontdekken. Het zou leuk zijn als er boeken gekoppeld kunnen worden aan de tags. Deze zouden dan door leners aangemaakt kunnen worden.
@Mary: Delicious is denk ik een van die gouden ideeën die klein beginnn en later worden opgenomen door de grote jongens. Omdat steeds meer mensen meerdere pc's bezitten en soms ook hun favorieten van hun werk thuis willen raadplegen of omgekeerd, kan ik me heel goed voorstellen dat een dergelijke uitbreiding van de mogelijkheden van favorieten in de toekomst deel gaan uitmaken van windows (/apple) of van internetbrowsers. Een andere vorm die ik ken is een programma die je favorieten omzet in een html pagina met links. Als je die pagina dan zelf op je homepage zet, kan je ook je eigen favorieten vanaf alle pc's raadplegen en ook anderen kunnen er dan gebruik van maken. Het bijzondere aan delicious is dat het ook sociale functies heeft, zoals het delen van je favorieten lijst onderling, ook met mensen die je helemaal niet kent. Maar ik denk dat dat laatste vooral goed is voor mensen met heel veel tijd...
dinsdag 19 mei 2009 ding 10 Niet alle uitlegsites zijn even duidelijk. Social bookmarking in plain English legt het op een ADHD-manier uit, zodat je uiterst scherp moet opletten. Video-uitleg over het toevoegen van favorieten is op deze pc niet mogelijk. Handleiding Delicious(Nederlands) is inmiddels afgesloten en Useful is echt onbegrijpelijk. Social software voor onderwijs is alleen een powerpoint-presentatie met aandachtspunten. Best practices voor tagging heeft een hoog technisch-theoretisch gehalte. Het artikel Folksonomy is wat meer helder, maar het praktische ontbreekt. Het Delicious account van 23 dingen is een behoorlijke lijst sites geworden met nog veel meer tags. Dat maakt het m.i. niet overzichtelijker, vooral niet met bundled en unbundled tags. Zelf heb ik de site http://www.nos.nl/ toegevoegd met de tag: nieuws. Waar kun je trouwens commentaren vinden? De beperkte kennis van Bookmarks maakt mij momenteel nog niet enthousiast voor eigen toepassing. De bibliotheek heeft naast de trefwoordencatalogus ook een zogenaamde aquabrowser met trefwoordenwolken. Volgende keer zal ik een Delicious-account proberen te maken.
Na veel vijven en zessen is het gelukt een delicious-account aan te maken. De titel is: hansbaart. Delicious is niet al te gebruikersvriendelijk: moeilijk te doorgronden Engelse termen; veel foutmeldingen; het wijzigen van tags is lastig, omdat van andere websites de tags meteen ook veranderen.
@ Netty Tsja, wat vind ik nu van Ding 10, Social Bookmarking (of het nu via Delicious is, of een andere, er zullen er ongetwijfeld meer zijn...). Ik zie de voordelen van het 'sociale' (het delen) wel. En ok, het kan eens een keer handig zijn om je favorieten vanaf elke pc te kunnen raadplegen. Maar of ik dat zelf nu erg vaak nodig zou hebben? Prive-favorieten zijn toch heel anders dan werk-favorieten... Verder heb ik in mijn favorieten zelf structuur aangebracht, daar wordt het door die tags niet beter van (eerlijk gezegd vind ik de overzichtelijkheid op de site niet erg deli-ci-ous...).
Wat betreft het gebruik voor de bibliotheek. In het Utrechtse hebben wij ons blijkbaar ook verenigd in een gezamenlijke account: http://www.delicious.com/Utrechtsebibliotheken, waar medewerkers van de diverse bibliotheken in de provincie dus interessante bookmarks samenbrengen. Op zich is dat mooi. Daar zijn wij van, informatiebemiddeling. Nu nog even zorgen dat het ook bij de klant terecht komt...
@Netty Net als Ella zit ik eigenlijk alleen thuis achter mijn laptop dus het fijne van overal mijn bookmarks te kunnen bekijken speelt niet voor mij. In eerste instantie was ik heel enthousiast over het delen van elkaars favorieten. Ik ben heel veel nieuwe links over tuinen tegengekomen, leuk. Ik heb me dan ook geabonneerd op de RSS van Delicious. Maar het aanbod links en het bekijken daarvan moet wel hanteerbaar blijven (ik vind nu al dat er een paar uur te weinig tijd in een dag zitten). En zoals vriendlief terecht opmerkte ' ik kom al om in de hoeveelheid eigen links.' Tja, het gebruik voor de bibliotheek, voor de klant? Ja handig als je in de bibliotheek, achter een computer zittend, bij je favorieten kan. Maar verder kan ik eigenlijk nog niet verzinnen of het daadwerkelijk voor de bibliotheek interessant is. Maar ik blijf er over nadenken.
@Tine, ik had van Delicious wel eens gehoord, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik niet wist waar het over ging.
Wat betreft de toepassingen: in een club van mensen (zoals het voorbeeld van de docenten) kan ik me voorstellen dat het nuttig is, maar voor het overige denk ik meer dat je zoiets doet in het kader van hobby's. Ik zie daar niet direct een toepassing voor bibliotheken voor.
@liduin,filmpje bekeken hoe en waarom je een account aan kan en zou maken voor Delicious. Ik heb direct een account aangemaakt. Via één trefwoord gelijk een keuze uit verschillende websites. Erg handig. Ik heb zelf geen internet thuis. Maar of ik dit kan volhouden?!!! Ik gebruik voor deze 23 dingen namelijk bij drie verschillende mensen de computer. Dus favorieten aanmaken, zodat ik die overal open zou kunnen maken! Gekeken, geprobeerd, maar niet gevonden hoe ik dat kan doen... Hierin is Delicious niet erg duidelijk. Verder zie ik niet wat de bibiliotheek hiermee zou kunnen.
Ik heb de 23 dingen account bekeken, heb een eigen account aangemaakt, mijn favorieten geïmporteerd naar Delicious, heb Tagmos bekeken (met "huh?" functie hihihi briljant)en moet toegeven dat ik er nog niet veel van begrijp. Ik had net mijn favorieten in overzichtelijke afdeling ondergebracht en nu moet ik aan de hand van tags door het bos de bomen blijven zien. Zeker handig dat je overal bij je eigen favorieten kan. Wel veel leuks gezien weer.
@jessie Ik vond het wel aardig om te ontdekken hoe delicious werkt. Kan handig zijn als je vaak op een andere pc werkt. Ik heb op de 23dingen account een website toegevoegd en was verbaasd dat er al 3 anderen waren geweest die deze website er op hadden gezet.
@marc Delicious vind ik heel erg bewerkelijk je kunt naar zoveel tags dat het mij duizelt welke te kiezen en als je er één heeft uitgekozen kun je weer naar meerdere. Voor de bibliotheek vind ik dit te omslachtig, volgens mij hebben wij zelf al een goede tag op onze intranet namelijk bij "onder ons" en dan kunnen we kiezen privé of werk om de dingen met elkaar te delen.
@elsken Delicious: het filmpje was redelijk delicious de rest redelijk taai. Het voorbeeld van provincie Utrecht in een artikel van Rob Coers bracht me op ideeen maar ik weet niet of het echt slim is en/of het iets op kan leveren. Toch maar even noemen. Het gezamelijk (franchise?) samestellen van: 1. Een themakalender. Gewoon ouderwets per maand en dan onder elke maand vaste themas (maand van de.., week van de..). 2. Een schrijversverjaardagskalender. Met verwijzingen naar websites over een bepaalde auteur.
Prive doe ik het wel met mijn mini favorietenlijstjes en verder gewoon googlen.
Tja, ik heb er even over nagedacht. Voor de bieb lijkt het mij wel handig. Vooral wat de scholieren betreft. Spreekbeurten, boekverslagen, aanvullend studie-materiaal. Dat lijken mij zinnige dingen. Maar om nou mijn privé-zaken op die manier te ordenen, nee dat is niet mijn ding. Daar komt ook bij dat ik alleen thuis op mijn laptop zit te struinen op internet. En ik denk niet dat mijn baas het leuk vindt dat ik privé zaken ook op de bieb bekijk! Maar voor de doelgroep scholieren en studenten zou het een goed idee kunnen zijn. Mijn eerste gedachte van de site was trouwens dat ik het heel rommelig vond overkomen...en dat is dacht ik toch niet de opzet!
@eline Ik ben vooral erg chagerijnig geworden van dit ding. Ik ben al de hele avond aan het proberen mijn favorieten in delicious te importeren, maar helaas nog zonder succes. Jammer, want ik ben wel enthousiast. Het lijkt me zowel voor mij privé als voor de bibliotheek leuk en nuttig om favoriete sites met elkaar te delen. Maar dan mag het wel wat gebruiksvriendelijker...
@Netty. Alle info over delicious bekeken en dus ook gezien dat we als Utrechtse bibliotheken een account hebben met heel veel websites, zichtbaar voor collega's. Voor professioneel gebruik lijkt mij dat een uitstekende toepassing. Voor privé gebruik hoeft dit voor mij niet.Ik heb zelf een beperkt aantal favorieten en dat is voor mij voldoende.
@Mary Deliciousssssssssss Jawel, in het hellegat gedoken. Was er al bang voor: valt erg tegen. Je wordt bedolven met nieuwe sites en links! Of je daar op zit te wachten? Ja, als je pc-junk bent (Sezai?). Het is een krampachtige manier om anderen te laten weten wat jij leuk vind in de hoop dat je er wat voor terug krijgt. Punt. Commerciele sites (reisburo's bijv) kunnen er baat bij hebben. Reislustigen in contact brengen met elkaar? Voor de bibliotheek zie ik er geen voordeel in. Ik heb dan toch maar dat account aangemaakt en vond er 'Grooveshark' met ruim 4000 hits. Je kan er bijna alle popmuziek op vinden en beluisteren. Griezelig gewoon. Experimenteren met RSS had ik al gedaan, maar het maken van clusters???? Help me even op weg....
@eline Ik was niet heel erg enthousiast over delicious. Er zitten voor- en nadelen aan, maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen, namelijk dat het erg onoverzichtelijk is en ik het nut niet in zie om alle favoriete websites met anderen te delen. Het voordeel is dat je overal en altijd je favotiete websites kunt raadplegen, maar als je alles in een word-document opslaat als concept in jouw mailbox, dan kun je ook altijd en overal over je favorieten beschikken. Wel is het handig in de front-office, omdat je niet onder je eigen account inlogt, maar op algemeen. En dan beschik je niet over je favoriete websites die handig kunnen zijn tijdens de uitleen. Alle informatiespecialisten kunnen op deze manier altijd en overal over een lijstje beschikken met websites die van groot belang zijn om de klanten optimaal te kunnen voorzien van informatie.
@Eline, Het klinkt heel leuk: delicious! Maar wel ingewikkeld! Nuttig kan het zeker zijn, maar ik heb niet echt de behoefte om al mijn favoriete sites te delen met mensen die ik niet ken. Voor de bieb kan het nuttig gebruikt worden, voor beroepsgerelateerde sites kunnen we het zeker gebruiken. Het is mij in ieder geval niet gelukt om het icoontje op mijn werkbalk te krijgen!
@liduin Het was even zoeken hoe te beginnen. Het is mij gelukt een bookmark toe te voegen en te voorzien van tags. Ik heb onlangs een kennis gesproken die deze cursus volgt voor de archieven in Nederland. Iedereen doet nu wel iets met de cursus 23 dingen. De mogelijkheden kunnen misschien gebruikt worden bij het beheer van favorieten die we in het inlichtingenwerk gebruiken. Ik heb in een artikel van Rob Coers gelezen dat onze collega's in de provincie al een account aangemaakt hebben voor het zelf toevoegen van websites als een soort digitale bibliotheek.
@gerda Ja, ik heb een account aangemaakt en de icoon staat op mijn werkbalk!(lukte via plaatsen van de 2 links in de favorietenfolder-"favorites bar")Voor prive fantastisch, voor een I&Aer misschien ook!
@marc Ding 10 Ik heb de video uitleg over Social Bookmarking en over het toevoegen van favorieten aan Delicious gezien. Het gaat over het favoriet maken van 'n website die voor jou of de bibliotheek interessant is. Deze voorzie je dan van 'n trefwoord (tag) om deze dan vervolgens online te publiceren op een website als Delicious. Voor de bieb is dit zeer aantrekkelijk. Je deelt op deze manier veel kennis in 'n snellere tijd omdat je niet zelf alles op hoeft te zoeken omdat andere biebmedewerkers dit ook doen. Ook 'n voordeel is dat je de favorieten altijd en overal kan raadplegen.
@Tine, Zo, dat is een hele interessante ! Ik heb gelijk wat tags gemaakt met bookmarks over boeken, films, bibliotheken en muziek die ik op Delicious gevonden heb en die tags ga ik nog verder vullen(als ik tijd heb). Librarything heb ik er ook maar vast bij gezet. Op relevante onderwerpen toegespitste verzamelingen zijn natuurlijk prima voor de website, en bij In de Schijnwerpers. Ik ben ook gelijk maar weer eens bij Twitter gaan buurten. Als je op zo'n manier interessante zaken met elkaar deelt scheelt het heel wat mailverkeer, en raakt intranet niet te vol met alle actuele zaken die genoemd moeten worden. Met Delicious zie ik hele interessante mogelijkheden voor de bibliotheek, voor klanten en personeel.
@Marc Heb de video bekeken over social bookmarking en de 23dingen delicious. Het voordeel van social bookmarking is er denk ik voor professioneel gebruik. Je kunt zien welke sites andere gebruikers veel gebruiken zodat je kennis kunt delen. Ook een voordeel van delicious is dat je overal je favorieten kunt openen en raadplegen. weet nog niet of ik dit veel zou gebruiken maar het is toch een mooie mogelijkheid.Hoewel het wel wat onoverzichtelijk is.
@Marc Delicous kan handig zijn als je een grote hobby hebt en dingen wilt delen met hobbygenoten. Voor het werk is het voordeel dat waar je ook bent en hoe je ook ingelogd bent, je altijd bij je favorieten kunt om klantenvragen adequaat te kunnen beantwoorden. Ik vind het welbehoorlijk onoverzichtelijk, maar misschien heb ik nog niet alles ontdekt wat er te ontdekken valt...
ding 10 @Liduin Gelukkig werkte de uitleg over hoe je in Delicious een nieuwe Tag invoert nu wel goed. Vorig jaar had ik al een Tag gemaakt voor NOS.nl met trefwoord Nieuws, maar door de gigantische hoeveelheid Tags en Bundles is die niet meer terug te vinden. Een beter en duidelijker zoeksysteem (zoals de catalogus van een bibliotheek) is veel eenvoudiger
ding 10 @Tine Erg leuk om hierop rond te neuzen. Via tags geweldige sites ontdekt, zoals "Speel de grote boekenquiz" met als ondertitel:"Ben je nou helemaal belezen?" en de site "De fascinerende wereld achter de kleinste woorden". Ik vind het vooral leuk om er rond te neuzen en stuitte op veel moois. Overzichtelijk? Mwwwaa Ik vind het aanbod van sites op onze eigen biebsite toegankelijker, en kan nog flink groeien. Delen heeft wel voordelen en ook het feit dat je je eigen favorieten via delicious op elke computer kan oproepen. Edoch, ik hou het bij de favorieten op mijn eigen computer en in onze bieb kom ik een heel eind met onze favorietenmap!
@Liduin social bookmarking & delicious! Alles gelezen over delicious en het ADHD filmpje (de woorden van Hans en waar ik het mee eens ben) proberen bij te benen! Voor de bibliotheek is het delicious voor scholieren wat letterfreak ook al aangaf! En ik ga kijken op http://www.delicious.com/utrechtsebibliotheken, Positief als onze klanten bep. belangrijke teksten, films, muziek en presentaties kunnen volgen van de bibliotheek via delicious. Maar dit doen wij eigenlijk ook al via onze eigen site! Delicious vind ik goed om favouriten met anderen te delen en ik kan de favouriten van anderen raadplegen. Favouriten ontdekken op populariteit. Ik heb rondgesnuffeld op de delicioussite maar inderdaad te veel bomen om het bos nog te kunnen zien!
@ Liduin Ben op Delicious aan het rondkijken geweest en heb het een en ander uitgeprobeerd. Ik vind het met name praktisch om op deze wijze je favorieten op verschillende computers/plekken te kunnen raadplegen. Voor de bibliotheek zie ik niet gelijk de voordelen omdat er al andere mogelijkheden zijn. Bloem
@Marc... handig om op iedere computer je favorieten te zien. vooral als je computer thuis gecrached is! maar privé houd ik het bij Xmarks (doet hetzelfde). voor de biebmedewerkers lijkt delicious mij erg handig. en de bieb zelf zou ook vele tags aan zijn site kunnen hangen (of hebben we die al?). heb wel op delicious rondgekeken en voor je het weet zit je weer op leuke sites en blogs te neuzen... het is wel handig en leuk maar ook té veel. als je snapt wat ik bedoel.
Delicious heb ik een paar jaar geleden een tijdje gebruikt, maar vond het gebruiksonvriendelijk en tijdrovend. Inmiddels is de website flink gewijzigd en zo te zien handiger geworden. Ik vind het fijn om mijn favorieten op de ouderwetse manier in mapjes in te delen en af en toe op te schonen. Bij werken met tags, dus ook bij Delicious, moet je een denkomslag maken: alles op een hoop, maar toch terug te vinden. Een bookmark verwijderen kan, maar doe je minder snel, denk ik.
Voor het inlichtingenwerk in de bieb werk ik het liefst met mijn eigen favorieten. Daarnaast kan social bookmarking een aanvulling zijn. Dat kun je met de provinciebibliotheken doen, maar landelijk of zelfs met Vlaanderen erbij is beter. Voor de nodige kwaliteit, structuur en continuïteit (!) zou je aan kunnen sluiten bij bijv. http://www.dmoz.org/. Bij Dmoz worden websites onder redactie door vrijwilligers verzameld. Natuurlijk voegen we dan alleen Nederlandse websites toe.
@Gerda: Hey leuk dat Delicious. Kende ik nog niet! Doet me denken aan scholierennet, handig voor werkstukken lijkt me. Maar ook hier zie je het belang van goede tags. Niet iedereen heeft een opleiding als informatiespecialist en is gespecialiseerd in trefwoorden toevoegen.
Marc, Ik heb de video over Social Bookmarking en het toevoegen van favorieten aan Delicious bekeken. In eerste instantie leek het me wel wat. Ik vind het namelijk onhandig dat ik niet overal bij mijn favorieten kan. Of dat als je onder je eigen naam bent ingelogd problemen kunt hebben met bicat.Het maken van een goede indeling is me door tijdsgebrek nog niet gelukt. Ik zit echter niet te wachten op mensen die allerlei favorieten ook aan mijn lijst toevoegen. As je bijvoorbeeld 2 of drie actuele links hebt over een onderwerp kun je m.i een klant goed informeren. Mocht je daar te weinig aan hebben dan zijn er nog genoeg andere wegen om extra informatie te vinden. Beter een paar goede zoekfunties dan een bulk aan informatie. Ik heb http://www.delicious.com/utrechtsebibliotheken bekeken maar kwam er niet goed uit. Ik heb dan ook geen account aangemaakt.
@ Gerda Ik heb zowel de video als de site bekeken. Het klinkt zó lekker : DELICIOUS, maar of het ook lekker werkt? Zelf ben ik er geen voorstander van om dan ook maar alles met elkaar te moeten delen op de computer; het zijn tenslotte MIJN favorieten.. Daarbij zeg ik niet dat het voor de bieb niet nuttig kan zijn.
@Gerda Delicious, ik had er nog nooit van gehoord maar nu wel! Na het filmpje heb ik de site bekeken. Wat ik ervan gezien heb vind ik vrij onoverzichtelijk en een brij van sites inclusief verlopen sites... Bibliotheektoepassing dat weet ik nog niet zo. Het kan te gebruiken zijn bij het inlichtingen werk maar ik ben bang dat het dan ook een enorme hoeveelheid sites op kan leveren die uiteindelijk net niet het antwoord geven op jouw vraag. Dit vanwege het feit dat ieder persoon zelf een tag kan toekennen. Het is toch lastig om de essentie van een site in 1 trefwoord weer te geven.
Ding 10 social bookmarking en delicious @Liduin Na inloggen de site opgegaan, wat rondgestruind. Heb toch wel een behoorlijke tijd daar doorgebracht. Inderdaad leuk voor gelijkgestemden bij hobbies. Lijkt me ook handig voor scholieren. Heb nog een website als link toegevoegd en van een 'tag'voorzien. Privé ga ik het denk toch niet vaak gebruiken. Je weet echter nooit.
@Eline Delicious: heel handig voor scholieren, en goed om te weten dat het bestaat voor ons biebmedewerkers, zodat we klanten op het programma kunnen wijzen. Ook voor sites mbt biebs interessant om bij te houden wat er allemaal speelt. Zelf ben ik meer fan van RSS. Het valt me trouwens op dat dit ook weer een kluif is, je bent al gauw weer uren bezig om het programma te verkennen.
Delicious, voor mij geheel onbekend. Ik heb de filmpjes op de site bekeken, vooral het filmpje van Rob Coers vond ik erg duidelijk. Vervolgens rondgesnuffeld op de Delicious-site, via tags wat thema's bekeken en een site toegevoegd. Ik had graag kennis gehad van deze mogelijkheid tijdens de periode dat ik in de redactie zat van Davindi, waar we met een landelijk team over allerlei thema's site aan het verzamelen waren. Een handige site voor mensen die hobby's, vakkennis en interesses delen. Leuk om met deze mogelijkheid kennis te maken.
@ Elsken Leuke tool! Handig dat je altijd bij je favorieten kan, ik weet alleen niet of ik het helemaal eens ben met het volledig delen. Sommige dingen houdt je nou eenmaal liever voor jezelf. Ik zit er wel aan te denken dat het heel makkelijk is voor school, dan kun je als groepje alle handige sites opslaan en altijd raadplegen. Ik denk ook dat het bruikbaar is voor de bieb alleen dan moet je wel iemand hebben die het bijhoudt. Zo kun je als bieb een handige informatiebron aan websites bij elkaar verzamelen voor allerlei thema’s/onderwerpen (hou vooral voor ogen wat het doel is wat je wilt bereiken met deze site). Ik zou alleen wel goed bepalen wat je er wel en niet op zet omdat het niet te veel op google moet gaan lijken. Overigens moet het wel duidelijk op de website staan dat dit wordt bijgehouden door de bieb, makkelijk te vinden voor bezoekers.
filmpje gezien, niet gebruiksvriendelijk en alles in het Engels is ook niet zo handig. Je moet dus eigenlijk ook weer iemand hebben die dit bijhoudt. Cor 51
@Liduin: Ik had nog nooit van delicious gehoord. Zoals ik het zie werkt het goed. Het is vooral handig als je heel veel favorieten hebt. Ik als privépersoon heb niet zo heel veel favorieten dus ik zal delicious niet snel gebruiken. Voor de zakelijke gebruiker die veel favorieten heeft en op veel verschillende locaties werkt kan het wel handig zijn.
@elsken weer iets nieuws geleerd. Ik heb het allemaal gelezen, bekeken en uitgeprobeerd. Ik kan er op dit moment niet zoveel mee. Ik heb mijn favorieten op mijn eigen laptop staan en vind dit handig. Ik vind het lastig dat ik dan weer ergens opnieuw in moet loggen. Ik word langzaam een beetje gestoord van al dat inloggen met wachtwoorden. Verder gebruik ik mijn prive favorieten vooral als een verzameling van leuke webwinkels, leuke nog te maken reisjes etc. Dit zijn geen dingen die ik wekelijks bekijk. Dit zijn ook geen dingen die ik ergens dringend nodig zou hebben. Op het werk heb ik op mijn eigen computer niet zoveel favorieten. Ik kan me ook niet voorstellen dat ik die dringend nodig zou hebben. Wel kan ik me voostellen dat het in de fo handig kan zijn bij het beantwoorden van inhoudelijke klanten vragen. Maar ik vind het wel leuk dat ik weet dat het kan !
@Jessie. Ik las in een artikel over delicious voor Utrechtse bibliotheken. Heb dat bekeken. Ik ben benieuwd wat de ervaringen van onze collega's zijn hiermee! Is dat al eens onderzocht? Tsjees, wat veel. Beetje doolhof wordt het ook wel, na een poosje klikken en kijken.Ik merk dat ik vooral de rijtjes sites afga: welke ken ik en welke nog niet? Die laatste open ik vervolgens.. en zo verder! Handig voor een eigen favo-lijstje... toch ga ik delicious wel opslaan bij mijn favorieten(!). Het zou nog wel eens van pas kunnen komen, zeker omdat ik regelmatig op andere computers werk.
@Marc Delicious: ik had er nog nooit van gehoord.Laat staan dat ik wist wat het was. Nu wel.....een prachtige manier om overal bij je favorieten te kunnen en deze bovendien nog eens met anderen te kunnen delen. Ik zie wel mogelijkheden, zeker in de privesfeer bv voor het Culemborgs Kamerkoor. En ook de Utrechtse bibliotheken blijken er dus al gebruik van te maken (tip van Karin). Goed om eens te bekijken wat daar zoal op staat.Heel veel informatie over uiteenlopende onderwerpen. Of je dit ook kunt gebruiken bij bv informatiebemiddeling weet ik niet. Door de hoeveelheid zoek je niet "even snel iets op" maar het is wel handig om te weten dat er dus meer naslag bestaat.
@ Marc, Ding 10 gaat over het opslaan van favorieten, maar ze dan online op te slaan, en te taggen, ik gebruik het opslaan van favorieten echt veel, en vind het zelf vaak onoverzichtelijk, dus dit vind ik echt een heel nuttig ding. Heb me gelijk een account aangemaakt op Delicious en gebruik dit nu echt heel veel.
@Netty, Delicious, lijkt mij niet echt een ding als nieuwe toepassing voor onze bibliotheek organisatie. Ik heb de tip doorgegeven aan mijn schoolgaande nichtje en die is er wel uitgebreid mee aan de slag gegaan in haar vriendinnengroep. Heb een account aangemaakt en ben wel even op de Grooveshark site geweest om muziek te zoeken en te beluisteren. Tip via Mary gekregen, RSS gebruik ik al dagelijks dus dat geeft geen problemen meer.
@ Liduin Handig. Aleen moet alles wel in het Engels of in het Nederlands; die keuze moet vooraf worden gemaakt. Kan werk besparen voor bijvoorbeeld inlichtingenwerk maar ook bij de activiteitenorganisatie. Je maakt zo gebruik van elkaars kennis en creativiteit
@Liduin Delicious is een handige methode om een persoonlijk profiel uit websites samen te stellen en dit, desgewenst, te delen met anderen. Kan ook handig zijn voor de de Infobalie. Heb een website over eetbare paddestoelen toegevoegd aan de 23dingen account.
@ Tine: Ik kende Delicious al wel, maar wist niet precies wat het in hield. Ik dacht, mooi, ik maak ook een account aan en jahoor, daar had je weer een Yahoo e-mailadres voor nodig. Dus geen account aangemaakt. Zoals anderen ook al opmerkten, heb ik thuis mijn eigen privé-favorietenlijstje en op mijn werk een werk-favorietenlijstje. Ik heb een beetje rondgesnuffeld, maar heb dit niet echt nodig. Natuurlijk word je op leuke, interessante sites gewezen, maar die kom ik ook wel op andere manieren tegen. Als groep jeugdbibliothecarissen, docenten etc lijkt mij het delen van favorieten wel een toegevoegde waarde hebben, maar als bibliotheek niet.
Haha, zoek ik op Bibliotheek Utrecht, kom ik nog Gemeentebibliotheek tegen. Ik dacht dat we daar na 3 jaar toch wel echt vanaf waren. Niet dus...
Omdat ik van huis uit ook een bibliotheekopleiding heb gevolgd ( ja ja) ziet mijn overzicht favorieten er goed uit en het voldoent ook prima, die zelf gekozen indeling. Privé zal ik ’delicous’ dan ook niet direct gaan gebruiken, maar voor bibliotheek gebruikers ligt dat vermoedelijk anders. Zijn we ook hier niet de noodzakelijke ‘gids’ of ‘makelaar’ richting gebruiker? Gr. Isolde
p.s. er was inderdaad iets fout gegaan met de plaatsing van dit ‘ding’
@Eline. Ding 10: delicious. Mijn eerste associatie: een website over lekker eten, zie je terug in het verhaal van Karel Schiepers, hamburgers ed.Het lijkt me handig als je veel onderweg bent, veel (werk)plekken hebt, om overal je favoriete sites te kunnen zien. Voor mij persoonlijk heb ik genoeg aan mijn favoriete sites op mijn pc en laptop thuis. Voor bibliotheekgebruik: het is wel een heel groot informatiegebied om voor een bepaalde klant iets op te zoeken en tijdrovend. Wel kun je de klant op delicious attenderen:brede informatie met veel zoektermen, waarin je een zoektocht op helemaal op je eigen zoekbehoeftes/onderwerpen kan afstemmen
@Elsken. De naam Delicious sprak me gelijk aan, alleen werd ik verrast door droge kost over social bookmarking ipv een lekker gerecht. Ik heb alles gelezen en bekeken. Voor mij voegt social bookmarking (nog) niet iets toe. Ik merk dat ik nog steeds met het aanmaken van favorieten prima uit de voeten kan. OK, niet altijd beschikbaar op andere computers. het delen van al deze info met anderen kan handig zijn, maar hier heb ik ook nog niet veel behoefte aan. In het werkveld wordt het ook nog niet veel toegepast heb ik het idee. Mijn collega's hoor ik er niet over. Bijna elke dag op het nieuws is er wel een item over social networking (hoor net dat hyves is verkocht!). Ik ben blij te weten dat het er is en welke mogelijkheden het biedt. Wie weet in de toekomst. Groeten Brenda
@elsken, Delicous, klinkt goed. Voor het onderwijs zie ik wel mogelijkheden, zoals het filmpje laat zien, maar voor de bibliotheek zie ik nog niet direct het nut. Mijn favorietenlijstje is nog goed te hanteren, dus nee, dit ding hoeft niet zo.
Weer een "heerlijke" nieuwe ervaring! Ik heb meteen een account gemaakt, want dit lijkt me reuze handig. Altijd en overal je favorieten voor het grijpen! Ook voor scholieren geschikt als je niet teveel sites aan een onderwerp/tag hangt. Voor inlichtingenwerk weet ik niet of het handig is. Ik vind de structuur niet geweldig, op deze manier kom je op een gegeven moment om in eindeloze lijsten met links. Maar misschien heb ik nog iets over het hoofd gezien op de site.
@gerda Heb delicious verkend. Omdat ik zelf heel wat favorieten heb, lijkt het me zeker wel wat. Inmiddels delicious geinstalleerd als onderdeel van mijn webbrowser Firefox. Nu moet ik gaan ervaren of het sociale aspect inderdaad extra nieuwe sites voor mij oplevert.
@netty Dit zou zeker wat kunnen zijn. Als je wij een Utrechts Delicious profile zouden maken met alle interessante websites voor onze klanten... Je kunt beginnen met er op je website naar te verwijzen. Het is verpersoonlijkte Google. De links die je hier vindt zijn 'betrouwbaarder'. De vraag is: hoeveel van onze klanten zijn hier te vinden. Of hoeveel van onze potentiele klanten? Moet wel wennen aan het taggen ipv mapjes. Maar ja, mapjes is dan ook old school :-) zo ontzettend 2009!
Voor mij persoonlijk is het even wennen. Heb net mijn igoogle lekker ingericht. Maar goed, heb account aangemaakt en op wat trefwoorden gezocht. Verbaasd mij toch elke keer hoeveel leuke websites ik nog niet ken.
@ Gerda weer wat geleerd! ik kende Delicious nog niet. ik zal dit vaker voor prive gebruiken dan voorwerk denk ik. ik heb de film bekeken(2x) en gelijk ook een account gemaakt. ik zal mijn favorieten niet gelijk met andere delen, dat lijkt mij nu nog te rommelig.
@Marc Het is een beetje flauw maar Ella vat het bovenaan volledig samen, zowel wat de voor- als nadelen betreft. Het kan voor een gebruiker (zeker een die vaak op verschillende pc's werkt) erg handig zijn, tegelijkertijd is het gebruiksgemak zo-zo is eea weinig overzichtelijk en kost het tijd en consequent handelen om voor jezelf een bruikbare lijst met social bookmarks en tags te creëren. (zoeken in bestaande tags levert niet zonder meer een volledig beeld op).
@eline, wat leuk om te ontdekken.Voor thuis hoeft het niet echt, alhoewel al je leuke sites bij elkaar...nuttig. Voor het werk lijkt het me heel handig. Je collega heeft misschien toch die ene handige site al ontdekt, waar jij je voordeel mee kan doen.
@jessie Na zoveel reacties val je snel in herhalingen. Het is handig je favorieten te kunnen raadplegen, ook al zit je achter een andere pc, of moet je algemeen inloggen achter de balie. Het taggen vond ik vrij simpel, zowel in het nederlands als het engels lijkt mij raadzaam. Maar wat bibliotheekbezoekers hiermee zouden moeten of kunnen zie ik nog niet zo direct.
@Jessie Wel grappig om te ontdekken dat er ook weer een site bestaat van iets wat ik prive op een andere manier deed. Omdat ik vaak vergeet aan welk favorieten-mapje ik een site heb toegekend, ben ik in een Word-bestandje begonnen met het maken van korte omschrijvingen van sites die me in de toekomst handig leken... Maar voor elk systeem geldt, en dus ook voor delicious, dat je je eigen systeem moet blijven begrijpen...als niet geschoold bibliothecaris ben ik daar niet altijd even consequent in...en dan blijft het lastig zoeken. En welk systeem ga ik nu volgen? Favorieten met Word gecombineerd of Delicous? Heb me in ieder geval aangemeld en ga het een kans geven... Is er ook een orden-site gericht op uitsluitend nederlandstalige pagina's? Dan wordt de chaos misschien iets beperkter? Ik zie 123 niet voor me hoe je dit kan inzetten voor de bibliotheek. Wel heel goed voor ons, bibliotheekmedewerkers om hier kennis van te hebben.
@netty ik vind delicious wel handig voor mezelf: ik ben nogal geneigd lukraak sites aan mijn favorieten toe te voegen, een beetje meer structuur is inmiddels wel welkom. voor eht werk is vooral het onderling delen van tags wel handig. richting klanten lijkt het me heel handig: op deze manier kunnen we informatie indelen en bundelen voor klanten en klantgroepen.
@elsken, Ik las ergens dat het een ADHD uitleg was. Nou ik had een hele rustige die op een bijn infantiele wijze liet zien hoe het werkt. Als voorbeeld iets met ancient egypt. Wel handig allemaal zeker als je dan vind dat 154 anderen daar ook bij hoorden. Maar ja tegelijkertijd bedenk ik ook dat dit allemaal schier oneindig is. Als je wilt en behoefte hebt kan je iedereen over de hele wereld van alles vargen en laten weten. Uren en uren vliegen zo voorbij. En als je zoveel ermee doet is het waarschijnlijk wel handig om een en ander goed geordend te hebben en snel er weer bij te kunnen via de bookmarks. Wat is dan het verschil met de RSS feeds? opnieuw zie ik het mezelf zo niet doen, maar ik kan me echt voorstellen dat het in de bieb veel gebruikt zou kunnen worden. Dat het voor de bibliofielen fantastisch is.
@Netty Zoals ik ook op mijn Blog vertel, ik vind het een aftreksel van Google. Niet makkelijker dan even Googlen. Tegenwoordig met al de smartphones heb je eigenlijk je Favo's altijd bij de hand. Of het voor de bibliotheek handig is, ik weet het niet, ben niet overtuigd.
@Netty Ja is een mooi idee. Ik kan me zo maar voorstellen dat ik mijn favo's overal bij de hand heb . Dus als ik bij familie ff inlog of bij een andere bibliotheek of in t buitenland. Daar is Delicious dus een slimme uitlomst voor. Of ik ze allemaal perse met iedereen wil delen weet ik niet Ik weet niet of de loginpagina s van je bank en zo veel kwaad kunnen maar t hoeft van mij niet perse. Dus ja, leuk, mooi en handig als je met een team snel info van het web rond een topic wil verzamelen en delen
Ding 10: Social bookmarking en Delicious Ik heb delicious doorgekeken, maar dit is een gereedschap die voor mij overbodig is. Ook hier gebruik ik namelijk de Google variant. Google bookmarks is een online bookmark gereedschap die direct op de chrome browser is aan te brengen. Deze is online toegankelijk via google, dezelfde tags zijn hier te gebruiken, en dezelfde sociale functie zit ingebouwd via google buzz. Het lijkt me dus onnodig om een extern programma als delicious te gaan gebruiken
@Netty Nu hou ik van koken..., maar een recept voor je favoriete website, daar had ik nog niet van gesmuld. Helaas Delicious: een beetje veel van het goede. Je ziet ook dat het snel gedateerd is: Mexicaanse Griep, wie gaat daar nog naar kijken... Ook leuk om te zien dat Netlibrary (Eportal) hoog scoort en tags heeft als 'inloggen ebooks': Ja met zo'n ingewikkelde portal moet je het wel bij je favorieten zetten. Kan geen bibliotheek vinden die het zijn klanten aanbiedt. Eigenlijk gebruik ik weinig favorieten, behalve de inlogscherm van mijn bank en de NS. Maar omdat nou te delen...
@Marc Social bookmarking zou bijv. handig zijn voor een set favorieten tbv inlichtingenwerk, en als je steeds op een ander filiaal zit heb je steeds beschikking over die bookmarks...
@netty, Heb nog even gekeken naar Social bookmarking. Ik gebruik het opslaan in mijn favorieten regelmatig, maar dat is vaak een rommeltje of maak snelkoppelingen op mijn bureaublad . Maar om nou mijn favorieten te delen met andere???? Voor bibliotheek weet ik dat nog niet het is toch vaak een persoonlijke keuze.En aan de andere kant kom je op die manier weer op andere leuk ideeen.
@eline ik kan mij wel voorstellen dat Delicious voor bibliotheekwerk handig zou kunnen zijn. Als een snelle manier om informatie te vinden over bijvoorbeeld genres waar je zelf niet zo mee vertrouwd bent, om goede informatie over verschillende (spreekbeurt/werkstuk-)onderwerpen aan te bieden. Prive zou ik het niet zo snel gebruiken denk ik, ik weet mijn favoriete sites meestal zo ook wel te vinden.
Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat men zich vaak richt op het zogeheten flexwerken of flex werkplekken. Dit betekent dat je geen beschikking zou kunnen hebben over je eigen pc/laptop maar dat informatie wel dergelijk overal toegankelijk zou moeten zijn.
Delicious zou daarin uitkomst kunnen bieden voor de bibliotheek die hier niet alleen binnen de bibliotheek als organisatie te maken heeft maar ook binnen de filialen en de afdelingen zelf.
Anders dan een favorietenpagina op het internet waar je alleen je eigen favorieten kunt zetten kun je in delicious ook zien wie een bepaalde site ook getagd heeft en zo achter kunnen komen wat de relevantie van een site voor je organisatie eventueel is. Daarnaast kan het werken met trefwoorden je op ideeën brengen waar je dus in een heel netwerk van informatie kunt geraken door site's die anderen gelinkt hebben.
Dit zou een prachtig alternatief zijn voor die ene leuke site die je collega's rond mailen en waarvan er op een gegeven moment zoveel zijn dat je ze niet meer zou kunnen terug vinden in je map in je mail.
@Gerda Ik doe niet alles helemaal volgens de regels. Ik pas een beetje de volgorde aan omdat ik me in het RSS nog wat meer wil verdiepen voor ik daar mijn mening over geef.
Mar zoals ik al zei gebruik ik delicious al wat langer dit is mijn link:
http://www.delicious.com/britwitch
Ik ben helemaal fan van delicious en ik zie vele voordelen.. En heb die voordelen ook ervaren. Bijv. in samenwerking met anderen waarbij je altijd je bookmarks over een bepaald onderwerp met mensen kunt delen. Je hoeft niet zelf meer op het web te browsen de hele tijd maar deelt de energie die je erin moet steken. Ik denk dat dit voor de bieb handig is wanneer mensen van verschillende afdelingen onderzoek doen naar iets of wanneer iedereen in de bieb bepaalde websites moet kennen of wanneer je samenwerkt met andere bibliotheken in het land. Zoals je ziet genoeg mogelijkheden. OOk is het misschien een idee om mensen snel informatie te laten vinden op internet die wij al vantevoren hebben opgezocht.
Voor jongeren die een spreekbeurt moeten houden en betrouwbare informatie van internet zoeken. Je kunt heel gemakkelijk op steekwoorden zoeken dus dat lijkt me echt ideaal!!!
@Jessie
BeantwoordenVerwijderenIk ben de site opgevlogen, ik heb het filmpje bekeken en even een samenvatting gezocht voor het ' waarom gebruik ' (scheelt wat typwerk);
Waarom del.icio.us gebruiken?
je kunt je favorieten op één plaats verzamelen
je kunt je favorieten op verschillende computers en plaatsen raadplegen
je kunt je favorieten delen met collega's of leerlingen
je kunt nieuwe sites ontdekken door de links van andere gebruikers te bekijken
om op de hoogte te blijven van nieuwe informatie over een onderwerp binnen je interessegebied
Omdat ik in de regel genomen alleen achter mijn eigen laptop internet, zal ik zelf niet zo snel een delicious account aanmaken. Hoewel ik de aantrekkelijkheid wel inzie van de gedeelde favorieten om zo nieuwe sites te ontdekken.
Voor de bibliotheek zou het misschien wel iets kunnen zijn, hoewel b.v. op intranet ook onder 'kennisplein' een link gemaakt kan worden met bookmarks van sites die handig zijn voor het vinden van b.v. nuttige informatie voor klanten of sites die interessant zijn voor medewerkers. Ik vind het zelf persoonlijk handiger om niet in verschillende accounts te moeten inloggen om bij de informatie te komen.
@mary
BeantwoordenVerwijderenDelicious, weer een website waarvan ik niet wist dat deze bestond... erg ineteressant en nuttig voor vele doeleinden. Voor mijn gevoel is dit juist voor lezers van de bibliotheek heel handig. Je kunt makkelijk van anderen favorieten ontdekken. Het zou leuk zijn als er boeken gekoppeld kunnen worden aan de tags. Deze zouden dan door leners aangemaakt kunnen worden.
@Mary:
BeantwoordenVerwijderenDelicious is denk ik een van die gouden ideeën die klein beginnn en later worden opgenomen door de grote jongens. Omdat steeds meer mensen meerdere pc's bezitten en soms ook hun favorieten van hun werk thuis willen raadplegen of omgekeerd, kan ik me heel goed voorstellen dat een dergelijke uitbreiding van de mogelijkheden van favorieten in de toekomst deel gaan uitmaken van windows (/apple) of van internetbrowsers. Een andere vorm die ik ken is een programma die je favorieten omzet in een html pagina met links. Als je die pagina dan zelf op je homepage zet, kan je ook je eigen favorieten vanaf alle pc's raadplegen en ook anderen kunnen er dan gebruik van maken. Het bijzondere aan delicious is dat het ook sociale functies heeft, zoals het delen van je favorieten lijst onderling, ook met mensen die je helemaal niet kent. Maar ik denk dat dat laatste vooral goed is voor mensen met heel veel tijd...
dinsdag 19 mei 2009
BeantwoordenVerwijderending 10
Niet alle uitlegsites zijn even duidelijk. Social bookmarking in plain English legt het op een ADHD-manier uit, zodat je uiterst scherp moet opletten. Video-uitleg over het toevoegen van favorieten is op deze pc niet mogelijk. Handleiding Delicious(Nederlands) is inmiddels afgesloten en Useful is echt onbegrijpelijk. Social software voor onderwijs is alleen een powerpoint-presentatie met aandachtspunten. Best practices voor tagging heeft een hoog technisch-theoretisch gehalte. Het artikel Folksonomy is wat meer helder, maar het praktische ontbreekt.
Het Delicious account van 23 dingen is een behoorlijke lijst sites geworden met nog veel meer tags. Dat maakt het m.i. niet overzichtelijker, vooral niet met bundled en unbundled tags. Zelf heb ik de site http://www.nos.nl/ toegevoegd met de tag: nieuws. Waar kun je trouwens commentaren vinden?
De beperkte kennis van Bookmarks maakt mij momenteel nog niet enthousiast voor eigen toepassing. De bibliotheek heeft naast de trefwoordencatalogus ook een zogenaamde aquabrowser met trefwoordenwolken.
Volgende keer zal ik een Delicious-account proberen te maken.
Na veel vijven en zessen is het gelukt een delicious-account aan te maken. De titel is: hansbaart. Delicious is niet al te gebruikersvriendelijk: moeilijk te doorgronden Engelse termen; veel foutmeldingen; het wijzigen van tags is lastig, omdat van andere websites de tags meteen ook veranderen.
@ Netty
BeantwoordenVerwijderenTsja, wat vind ik nu van Ding 10, Social Bookmarking (of het nu via Delicious is, of een andere, er zullen er ongetwijfeld meer zijn...).
Ik zie de voordelen van het 'sociale' (het delen) wel. En ok, het kan eens een keer handig zijn om je favorieten vanaf elke pc te kunnen raadplegen. Maar of ik dat zelf nu erg vaak nodig zou hebben? Prive-favorieten zijn toch heel anders dan werk-favorieten...
Verder heb ik in mijn favorieten zelf structuur aangebracht, daar wordt het door die tags niet beter van (eerlijk gezegd vind ik de overzichtelijkheid op de site niet erg deli-ci-ous...).
Wat betreft het gebruik voor de bibliotheek. In het Utrechtse hebben wij ons blijkbaar ook verenigd in een gezamenlijke account: http://www.delicious.com/Utrechtsebibliotheken, waar medewerkers van de diverse bibliotheken in de provincie dus interessante bookmarks samenbrengen.
Op zich is dat mooi. Daar zijn wij van, informatiebemiddeling. Nu nog even zorgen dat het ook bij de klant terecht komt...
@Netty
BeantwoordenVerwijderenNet als Ella zit ik eigenlijk alleen thuis achter mijn laptop dus het fijne van overal mijn bookmarks te kunnen bekijken speelt niet voor mij.
In eerste instantie was ik heel enthousiast over het delen van elkaars favorieten. Ik ben heel veel nieuwe links over tuinen tegengekomen, leuk. Ik heb me dan ook geabonneerd op de RSS van Delicious. Maar het aanbod links en het bekijken daarvan moet wel hanteerbaar blijven (ik vind nu al dat er een paar uur te weinig tijd in een dag zitten). En zoals vriendlief terecht opmerkte ' ik kom al om in de hoeveelheid eigen links.'
Tja, het gebruik voor de bibliotheek, voor de klant? Ja handig als je in de bibliotheek, achter een computer zittend, bij je favorieten kan. Maar verder kan ik eigenlijk nog niet verzinnen of het daadwerkelijk voor de bibliotheek interessant is. Maar ik blijf er over nadenken.
@Tine, ik had van Delicious wel eens gehoord, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik niet wist waar het over ging.
BeantwoordenVerwijderenWat betreft de toepassingen: in een club van mensen (zoals het voorbeeld van de docenten) kan ik me voorstellen dat het nuttig is, maar voor het overige denk ik meer dat je zoiets doet in het kader van hobby's. Ik zie daar niet direct een toepassing voor bibliotheken voor.
@liduin,filmpje bekeken hoe en waarom je een account aan kan en zou maken voor Delicious. Ik heb direct een account aangemaakt. Via één trefwoord gelijk een keuze uit verschillende websites. Erg handig. Ik heb zelf geen internet thuis. Maar of ik dit kan volhouden?!!! Ik gebruik voor deze 23 dingen namelijk bij drie verschillende mensen de computer. Dus favorieten aanmaken, zodat ik die overal open zou kunnen maken! Gekeken, geprobeerd, maar niet gevonden hoe ik dat kan doen... Hierin is Delicious niet erg duidelijk. Verder zie ik niet wat de bibiliotheek hiermee zou kunnen.
BeantwoordenVerwijderen@gerda
BeantwoordenVerwijderenIk heb de 23 dingen account bekeken, heb een eigen account aangemaakt, mijn favorieten geïmporteerd naar Delicious, heb Tagmos bekeken (met "huh?" functie hihihi briljant)en moet toegeven dat ik er nog niet veel van begrijp. Ik had net mijn favorieten in overzichtelijke afdeling ondergebracht en nu moet ik aan de hand van tags door het bos de bomen blijven zien.
Zeker handig dat je overal bij je eigen favorieten kan. Wel veel leuks gezien weer.
@jessie
BeantwoordenVerwijderenIk vond het wel aardig om te ontdekken hoe delicious werkt.
Kan handig zijn als je vaak op een andere pc werkt.
Ik heb op de 23dingen account een website toegevoegd en was verbaasd dat er al 3 anderen waren geweest die deze website er op hadden gezet.
@marc Delicious vind ik heel erg bewerkelijk je kunt naar zoveel tags dat het mij duizelt welke te kiezen en als je er één heeft uitgekozen kun je weer naar meerdere. Voor de bibliotheek vind ik dit te omslachtig, volgens mij hebben wij zelf al een goede tag op onze intranet namelijk bij "onder ons" en dan kunnen we kiezen privé of werk om de dingen met elkaar te delen.
BeantwoordenVerwijderen@elsken
BeantwoordenVerwijderenDelicious: het filmpje was redelijk delicious de rest redelijk taai.
Het voorbeeld van provincie Utrecht in een artikel van Rob Coers bracht me op ideeen maar ik weet niet of het echt slim is en/of het iets op kan leveren. Toch maar even noemen.
Het gezamelijk (franchise?) samestellen van:
1. Een themakalender. Gewoon ouderwets per maand en dan onder elke maand vaste themas (maand van de.., week van de..).
2. Een schrijversverjaardagskalender. Met verwijzingen naar websites over een bepaalde auteur.
Prive doe ik het wel met mijn mini favorietenlijstjes en verder gewoon googlen.
@Eline,
BeantwoordenVerwijderenTja, ik heb er even over nagedacht. Voor de bieb lijkt het mij wel handig. Vooral wat de scholieren betreft. Spreekbeurten, boekverslagen, aanvullend studie-materiaal. Dat lijken mij zinnige dingen.
Maar om nou mijn privé-zaken op die manier te ordenen, nee dat is niet mijn ding. Daar komt ook bij dat ik alleen thuis op mijn laptop zit te struinen op internet. En ik denk niet dat mijn baas het leuk vindt dat ik privé zaken ook op de bieb bekijk!
Maar voor de doelgroep scholieren en studenten zou het een goed idee kunnen zijn.
Mijn eerste gedachte van de site was trouwens dat ik het heel rommelig vond overkomen...en dat is dacht ik toch niet de opzet!
@eline
BeantwoordenVerwijderenIk ben vooral erg chagerijnig geworden van dit ding. Ik ben al de hele avond aan het proberen mijn favorieten in delicious te importeren, maar helaas nog zonder succes. Jammer, want ik ben wel enthousiast. Het lijkt me zowel voor mij privé als voor de bibliotheek leuk en nuttig om favoriete sites met elkaar te delen. Maar dan mag het wel wat gebruiksvriendelijker...
@Netty. Alle info over delicious bekeken en dus ook gezien dat we als Utrechtse bibliotheken een account hebben met heel veel websites, zichtbaar voor collega's. Voor professioneel gebruik lijkt mij dat een uitstekende toepassing. Voor privé gebruik hoeft dit voor mij niet.Ik heb zelf een beperkt aantal favorieten en dat is voor mij voldoende.
BeantwoordenVerwijderen@Mary
BeantwoordenVerwijderenDeliciousssssssssss
Jawel, in het hellegat gedoken. Was er al bang voor: valt erg tegen. Je wordt bedolven met nieuwe sites en links! Of je daar op zit te wachten? Ja, als je pc-junk bent (Sezai?). Het is een krampachtige manier om anderen te laten weten wat jij leuk vind in de hoop dat je er wat voor terug krijgt. Punt. Commerciele sites (reisburo's bijv) kunnen er baat bij hebben. Reislustigen in contact brengen met elkaar? Voor de bibliotheek zie ik er geen voordeel in. Ik heb dan toch maar dat account aangemaakt en vond er 'Grooveshark' met ruim 4000 hits. Je kan er bijna alle popmuziek op vinden en beluisteren. Griezelig gewoon.
Experimenteren met RSS had ik al gedaan, maar het maken van clusters???? Help me even op weg....
@eline
BeantwoordenVerwijderenIk was niet heel erg enthousiast over delicious.
Er zitten voor- en nadelen aan, maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen, namelijk dat het erg onoverzichtelijk is en ik het nut niet in zie om alle favoriete websites met anderen te delen. Het voordeel is dat je overal en altijd je favotiete websites kunt raadplegen, maar als je alles in een word-document opslaat als concept in jouw mailbox, dan kun je ook altijd en overal over je favorieten beschikken. Wel is het handig in de front-office, omdat je niet onder je eigen account inlogt, maar op algemeen. En dan beschik je niet over je favoriete websites die handig kunnen zijn tijdens de uitleen. Alle informatiespecialisten kunnen op deze manier altijd en overal over een lijstje beschikken met websites die van groot belang zijn om de klanten optimaal te kunnen voorzien van informatie.
@Eline,
BeantwoordenVerwijderenHet klinkt heel leuk: delicious! Maar wel ingewikkeld!
Nuttig kan het zeker zijn, maar ik heb niet echt de behoefte om al mijn favoriete sites te delen met mensen die ik niet ken. Voor de bieb kan het nuttig gebruikt worden, voor beroepsgerelateerde sites kunnen we het zeker gebruiken.
Het is mij in ieder geval niet gelukt om het icoontje op mijn werkbalk te krijgen!
@elsken. En nu ook een blog aangemaakt genaamd hanze-duinblog.
BeantwoordenVerwijderen@liduin Het was even zoeken hoe te beginnen. Het is mij gelukt een bookmark toe te voegen en te voorzien van tags. Ik heb onlangs een kennis gesproken die deze cursus volgt voor de archieven in Nederland. Iedereen doet nu wel iets met de cursus 23 dingen. De mogelijkheden kunnen misschien gebruikt worden bij het beheer van favorieten die we in het inlichtingenwerk gebruiken. Ik heb in een artikel van Rob Coers gelezen dat onze collega's in de provincie al een account aangemaakt hebben voor het zelf toevoegen van websites als een soort digitale bibliotheek.
BeantwoordenVerwijderen@gerda
BeantwoordenVerwijderenJa, ik heb een account aangemaakt en de icoon staat op mijn werkbalk!(lukte via plaatsen van de 2 links in de favorietenfolder-"favorites bar")Voor prive fantastisch, voor een I&Aer misschien ook!
@marc
BeantwoordenVerwijderenDing 10
Ik heb de video uitleg over Social Bookmarking en over het toevoegen van favorieten aan Delicious gezien. Het gaat over het favoriet maken van 'n website die voor jou of de bibliotheek interessant is. Deze voorzie je dan van 'n trefwoord (tag) om deze dan vervolgens online te publiceren op een website als Delicious.
Voor de bieb is dit zeer aantrekkelijk. Je deelt op deze manier veel kennis in 'n snellere tijd omdat je niet zelf alles op hoeft te zoeken omdat andere biebmedewerkers dit ook doen.
Ook 'n voordeel is dat je de favorieten altijd en overal kan raadplegen.
@Tine,
BeantwoordenVerwijderenZo, dat is een hele interessante ! Ik heb gelijk wat tags gemaakt met bookmarks over boeken, films, bibliotheken en muziek die ik op Delicious gevonden heb en die tags ga ik nog verder vullen(als ik tijd heb).
Librarything heb ik er ook maar vast bij gezet.
Op relevante onderwerpen toegespitste verzamelingen zijn natuurlijk prima voor de website, en bij In de Schijnwerpers.
Ik ben ook gelijk maar weer eens bij Twitter gaan buurten. Als je op zo'n manier interessante zaken met elkaar deelt scheelt het heel wat mailverkeer, en raakt intranet niet te vol met alle actuele zaken die genoemd moeten worden. Met Delicious zie ik hele interessante mogelijkheden voor de bibliotheek, voor klanten en personeel.
@Marc Heb de video bekeken over social bookmarking en de 23dingen delicious. Het voordeel van social bookmarking is er denk ik voor professioneel gebruik. Je kunt zien welke sites andere gebruikers veel gebruiken zodat je kennis kunt delen. Ook een voordeel van delicious is dat je overal je favorieten kunt openen en raadplegen. weet nog niet of ik dit veel zou gebruiken maar het is toch een mooie mogelijkheid.Hoewel het wel wat onoverzichtelijk is.
BeantwoordenVerwijderen@Marc Delicous kan handig zijn als je een grote hobby hebt en dingen wilt delen met hobbygenoten. Voor het werk is het voordeel dat waar je ook bent en hoe je ook ingelogd bent, je altijd bij je favorieten kunt om klantenvragen adequaat te kunnen beantwoorden.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het welbehoorlijk onoverzichtelijk, maar misschien heb ik nog niet alles ontdekt wat er te ontdekken valt...
ding 10
BeantwoordenVerwijderen@Liduin
Gelukkig werkte de uitleg over hoe je in Delicious een nieuwe Tag invoert nu wel goed. Vorig jaar had ik al een Tag gemaakt voor NOS.nl met trefwoord Nieuws, maar door de gigantische hoeveelheid Tags en Bundles is die niet meer terug te vinden. Een beter en duidelijker zoeksysteem (zoals de catalogus van een bibliotheek) is veel eenvoudiger
ding 10
BeantwoordenVerwijderen@Tine
Erg leuk om hierop rond te neuzen. Via tags geweldige sites ontdekt, zoals "Speel de grote boekenquiz" met als ondertitel:"Ben je nou helemaal belezen?" en de site "De fascinerende wereld achter de kleinste woorden". Ik vind het vooral leuk om er rond te neuzen en stuitte op veel moois. Overzichtelijk? Mwwwaa
Ik vind het aanbod van sites op onze eigen biebsite toegankelijker, en kan nog flink groeien. Delen heeft wel voordelen en ook het feit dat je je eigen favorieten via delicious op elke computer kan oproepen.
Edoch, ik hou het bij de favorieten op mijn eigen computer en in onze bieb kom ik een heel eind met onze favorietenmap!
@Liduin
BeantwoordenVerwijderensocial bookmarking & delicious!
Alles gelezen over delicious en het ADHD filmpje (de woorden van Hans en waar ik het mee eens ben) proberen bij te benen!
Voor de bibliotheek is het delicious voor scholieren wat letterfreak ook al aangaf!
En ik ga kijken op http://www.delicious.com/utrechtsebibliotheken,
Positief als onze klanten bep. belangrijke teksten, films, muziek en presentaties kunnen volgen van de bibliotheek via delicious.
Maar dit doen wij eigenlijk ook al via onze eigen site!
Delicious vind ik goed om favouriten met anderen te delen en ik kan de favouriten van anderen raadplegen. Favouriten ontdekken op populariteit.
Ik heb rondgesnuffeld op de delicioussite maar inderdaad te veel bomen om het bos nog te kunnen zien!
@ Liduin
BeantwoordenVerwijderenBen op Delicious aan het rondkijken geweest en heb het een en ander uitgeprobeerd. Ik vind het met name praktisch om op deze wijze je favorieten op verschillende computers/plekken te kunnen raadplegen. Voor de bibliotheek zie ik niet gelijk de voordelen omdat er al andere mogelijkheden zijn.
Bloem
@Marc... handig om op iedere computer je favorieten te zien. vooral als je computer thuis gecrached is! maar privé houd ik het bij Xmarks (doet hetzelfde). voor de biebmedewerkers lijkt delicious mij erg handig. en de bieb zelf zou ook vele tags aan zijn site kunnen hangen (of hebben we die al?). heb wel op delicious rondgekeken en voor je het weet zit je weer op leuke sites en blogs te neuzen... het is wel handig en leuk maar ook té veel. als je snapt wat ik bedoel.
BeantwoordenVerwijderen@jessie
BeantwoordenVerwijderenheb geen account aangemaakt wel de video bekeken .Ik ga het verder niet gebruiken.
@Tine
BeantwoordenVerwijderenDelicious heb ik een paar jaar geleden een tijdje gebruikt, maar vond het gebruiksonvriendelijk en tijdrovend. Inmiddels is de website flink gewijzigd en zo te zien handiger geworden. Ik vind het fijn om mijn favorieten op de ouderwetse manier in mapjes in te delen en af en toe op te schonen. Bij werken met tags, dus ook bij Delicious, moet je een denkomslag maken: alles op een hoop, maar toch terug te vinden. Een bookmark verwijderen kan, maar doe je minder snel, denk ik.
Voor het inlichtingenwerk in de bieb werk ik het liefst met mijn eigen favorieten. Daarnaast kan social bookmarking een aanvulling zijn. Dat kun je met de provinciebibliotheken doen, maar landelijk of zelfs met Vlaanderen erbij is beter. Voor de nodige kwaliteit, structuur en continuïteit (!) zou je aan kunnen sluiten bij bijv. http://www.dmoz.org/. Bij Dmoz worden websites onder redactie door vrijwilligers verzameld. Natuurlijk voegen we dan alleen Nederlandse websites toe.
@Gerda: Hey leuk dat Delicious. Kende ik nog niet! Doet me denken aan scholierennet, handig voor werkstukken lijkt me. Maar ook hier zie je het belang van goede tags. Niet iedereen heeft een opleiding als informatiespecialist en is gespecialiseerd in trefwoorden toevoegen.
BeantwoordenVerwijderenMarc,
BeantwoordenVerwijderenIk heb de video over Social Bookmarking en het toevoegen van favorieten aan Delicious bekeken.
In eerste instantie leek het me wel wat. Ik vind het namelijk onhandig dat ik niet overal bij mijn favorieten kan. Of dat als je onder je eigen naam bent ingelogd problemen kunt hebben met bicat.Het maken van een goede indeling is me door tijdsgebrek nog niet gelukt.
Ik zit echter niet te wachten op mensen die allerlei favorieten ook aan mijn lijst toevoegen. As je bijvoorbeeld 2 of drie actuele links hebt over een onderwerp kun je m.i een klant goed informeren. Mocht je daar te weinig aan hebben dan zijn er nog genoeg andere wegen om extra informatie te vinden. Beter een paar goede zoekfunties dan een bulk aan informatie.
Ik heb http://www.delicious.com/utrechtsebibliotheken
bekeken maar kwam er niet goed uit.
Ik heb dan ook geen account aangemaakt.
gr Ellen
@ Gerda
BeantwoordenVerwijderenIk heb zowel de video als de site bekeken.
Het klinkt zó lekker : DELICIOUS, maar of het ook lekker werkt? Zelf ben ik er geen voorstander van om dan ook maar alles met elkaar te moeten delen op de computer; het zijn tenslotte MIJN favorieten.. Daarbij zeg ik niet dat het voor de bieb niet nuttig kan zijn.
@Gerda
BeantwoordenVerwijderenDelicious, ik had er nog nooit van gehoord maar nu wel! Na het filmpje heb ik de site bekeken. Wat ik ervan gezien heb vind ik vrij onoverzichtelijk en een brij van sites inclusief verlopen sites...
Bibliotheektoepassing dat weet ik nog niet zo. Het kan te gebruiken zijn bij het inlichtingen werk maar ik ben bang dat het dan ook een enorme hoeveelheid sites op kan leveren die uiteindelijk net niet het antwoord geven op jouw vraag. Dit vanwege het feit dat ieder persoon zelf een tag kan toekennen. Het is toch lastig om de essentie van een site in 1 trefwoord weer te geven.
Ding 10 social bookmarking en delicious
BeantwoordenVerwijderen@Liduin
Na inloggen de site opgegaan, wat rondgestruind. Heb toch wel een behoorlijke tijd daar doorgebracht. Inderdaad leuk voor gelijkgestemden bij hobbies. Lijkt me ook handig voor scholieren. Heb nog een website als link toegevoegd en van een 'tag'voorzien.
Privé ga ik het denk toch niet vaak gebruiken. Je weet echter nooit.
@Eline
BeantwoordenVerwijderenDelicious: heel handig voor scholieren, en goed om te weten dat het bestaat voor ons biebmedewerkers, zodat we klanten op het programma kunnen wijzen. Ook voor sites mbt biebs interessant om bij te houden wat er allemaal speelt. Zelf ben ik meer fan van RSS. Het valt me trouwens op dat dit ook weer een kluif is, je bent al gauw weer uren bezig om het programma te verkennen.
@Liduin
BeantwoordenVerwijderenDelicious, voor mij geheel onbekend. Ik heb de filmpjes op de site bekeken, vooral het filmpje van Rob Coers vond ik erg duidelijk. Vervolgens rondgesnuffeld op de Delicious-site, via tags wat thema's bekeken en een site toegevoegd. Ik had graag kennis gehad van deze mogelijkheid tijdens de periode dat ik in de redactie zat van Davindi, waar we met een landelijk team over allerlei thema's site aan het verzamelen waren. Een handige site voor mensen die hobby's, vakkennis en interesses delen. Leuk om met deze mogelijkheid kennis te maken.
@ Elsken
BeantwoordenVerwijderenLeuke tool! Handig dat je altijd bij je favorieten kan, ik weet alleen niet of ik het helemaal eens ben met het volledig delen. Sommige dingen houdt je nou eenmaal liever voor jezelf. Ik zit er wel aan te denken dat het heel makkelijk is voor school, dan kun je als groepje alle handige sites opslaan en altijd raadplegen. Ik denk ook dat het bruikbaar is voor de bieb alleen dan moet je wel iemand hebben die het bijhoudt. Zo kun je als bieb een handige informatiebron aan websites bij elkaar verzamelen voor allerlei thema’s/onderwerpen (hou vooral voor ogen wat het doel is wat je wilt bereiken met deze site). Ik zou alleen wel goed bepalen wat je er wel en niet op zet omdat het niet te veel op google moet gaan lijken. Overigens moet het wel duidelijk op de website staan dat dit wordt bijgehouden door de bieb, makkelijk te vinden voor bezoekers.
filmpje gezien, niet gebruiksvriendelijk en alles in het Engels is ook niet zo handig. Je moet dus eigenlijk ook weer iemand hebben die dit bijhoudt.
BeantwoordenVerwijderenCor 51
@Liduin: Ik had nog nooit van delicious gehoord. Zoals ik het zie werkt het goed. Het is vooral handig als je heel veel favorieten hebt. Ik als privépersoon heb niet zo heel veel favorieten dus ik zal delicious niet snel gebruiken. Voor de zakelijke gebruiker die veel favorieten heeft en op veel verschillende locaties werkt kan het wel handig zijn.
BeantwoordenVerwijderen@elsken
BeantwoordenVerwijderenweer iets nieuws geleerd. Ik heb het allemaal gelezen, bekeken en uitgeprobeerd. Ik kan er op dit moment niet zoveel mee. Ik heb mijn favorieten op mijn eigen laptop staan en vind dit handig. Ik vind het lastig dat ik dan weer ergens opnieuw in moet loggen. Ik word langzaam een beetje gestoord van al dat inloggen met wachtwoorden. Verder gebruik ik mijn prive favorieten vooral als een verzameling van leuke webwinkels, leuke nog te maken reisjes etc. Dit zijn geen dingen die ik wekelijks bekijk. Dit zijn ook geen dingen die ik ergens dringend nodig zou hebben. Op het werk heb ik op mijn eigen computer niet zoveel favorieten. Ik kan me ook niet voorstellen dat ik die dringend nodig zou hebben. Wel kan ik me voostellen dat het in de fo handig kan zijn bij het beantwoorden van inhoudelijke klanten vragen. Maar ik vind het wel leuk dat ik weet dat het kan !
@Jessie. Ik las in een artikel over delicious voor Utrechtse bibliotheken. Heb dat bekeken. Ik ben benieuwd wat de ervaringen van onze collega's zijn hiermee! Is dat al eens onderzocht? Tsjees, wat veel. Beetje doolhof wordt het ook wel, na een poosje klikken en kijken.Ik merk dat ik vooral de rijtjes sites afga: welke ken ik en welke nog niet? Die laatste open ik vervolgens.. en zo verder! Handig voor een eigen favo-lijstje...
BeantwoordenVerwijderentoch ga ik delicious wel opslaan bij mijn favorieten(!). Het zou nog wel eens van pas kunnen komen, zeker omdat ik regelmatig op andere computers werk.
@Marc
BeantwoordenVerwijderenDelicious: ik had er nog nooit van gehoord.Laat staan dat ik wist wat het was. Nu wel.....een prachtige manier om overal bij je favorieten te kunnen en deze bovendien nog eens met anderen te kunnen delen. Ik zie wel mogelijkheden, zeker in de privesfeer bv voor het Culemborgs Kamerkoor. En ook de Utrechtse bibliotheken blijken er dus al gebruik van te maken (tip van Karin). Goed om eens te bekijken wat daar zoal op staat.Heel veel informatie over uiteenlopende onderwerpen. Of je dit ook kunt gebruiken bij bv informatiebemiddeling weet ik niet. Door de hoeveelheid zoek je niet "even snel iets op" maar het is wel handig om te weten dat er dus meer naslag bestaat.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen@ Marc, Ding 10 gaat over het opslaan van favorieten, maar ze dan online op te slaan, en te taggen, ik gebruik het opslaan van favorieten echt veel, en vind het zelf vaak onoverzichtelijk, dus dit vind ik echt een heel nuttig ding. Heb me gelijk een account aangemaakt op Delicious en gebruik dit nu echt heel veel.
BeantwoordenVerwijderen@Netty,
BeantwoordenVerwijderenDelicious, lijkt mij niet echt een ding als nieuwe toepassing voor onze bibliotheek organisatie. Ik heb de tip doorgegeven aan mijn schoolgaande nichtje en die is er wel uitgebreid mee aan de slag gegaan in haar vriendinnengroep. Heb een account aangemaakt en ben wel even op de Grooveshark site geweest om muziek te zoeken en te beluisteren. Tip via Mary gekregen, RSS gebruik ik al dagelijks dus dat geeft geen problemen meer.
@ Liduin Handig. Aleen moet alles wel in het Engels of in het Nederlands; die keuze moet vooraf worden gemaakt. Kan werk besparen voor bijvoorbeeld inlichtingenwerk maar ook bij de activiteitenorganisatie. Je maakt zo gebruik van elkaars kennis en creativiteit
BeantwoordenVerwijderen@Liduin
BeantwoordenVerwijderenDelicious is een handige methode om een persoonlijk profiel uit websites samen te stellen en dit, desgewenst, te delen met anderen.
Kan ook handig zijn voor de de Infobalie. Heb een website over eetbare paddestoelen toegevoegd aan de 23dingen account.
@ Tine:
BeantwoordenVerwijderenIk kende Delicious al wel, maar wist niet precies wat het in hield. Ik dacht, mooi, ik maak ook een account aan en jahoor, daar had je weer een Yahoo e-mailadres voor nodig. Dus geen account aangemaakt.
Zoals anderen ook al opmerkten, heb ik thuis mijn eigen privé-favorietenlijstje en op mijn werk een werk-favorietenlijstje. Ik heb een beetje rondgesnuffeld, maar heb dit niet echt nodig. Natuurlijk word je op leuke, interessante sites gewezen, maar die kom ik ook wel op andere manieren tegen.
Als groep jeugdbibliothecarissen, docenten etc lijkt mij het delen van favorieten wel een toegevoegde waarde hebben, maar als bibliotheek niet.
Haha, zoek ik op Bibliotheek Utrecht, kom ik nog Gemeentebibliotheek tegen. Ik dacht dat we daar na 3 jaar toch wel echt vanaf waren. Niet dus...
@Jessie
BeantwoordenVerwijderenOmdat ik van huis uit ook een bibliotheekopleiding heb gevolgd ( ja ja) ziet mijn overzicht favorieten er goed uit en het voldoent ook prima, die zelf gekozen indeling. Privé zal ik ’delicous’ dan ook niet direct gaan gebruiken, maar voor bibliotheek gebruikers ligt dat vermoedelijk anders. Zijn we ook hier niet de noodzakelijke ‘gids’ of ‘makelaar’ richting gebruiker?
Gr. Isolde
p.s. er was inderdaad iets fout gegaan met de plaatsing van dit ‘ding’
@Eline.
BeantwoordenVerwijderenDing 10: delicious. Mijn eerste associatie: een website over lekker eten, zie je terug in het verhaal van Karel Schiepers, hamburgers ed.Het lijkt me handig als je veel onderweg bent, veel (werk)plekken hebt, om overal je favoriete sites te kunnen zien. Voor mij persoonlijk heb ik genoeg aan mijn favoriete sites op mijn pc en laptop thuis.
Voor bibliotheekgebruik: het is wel een heel groot informatiegebied om voor een bepaalde klant iets op te zoeken en tijdrovend. Wel kun je de klant op delicious attenderen:brede informatie met veel zoektermen, waarin je een zoektocht op helemaal op je eigen zoekbehoeftes/onderwerpen kan afstemmen
@Elsken. De naam Delicious sprak me gelijk aan, alleen werd ik verrast door droge kost over social bookmarking ipv een lekker gerecht. Ik heb alles gelezen en bekeken. Voor mij voegt social bookmarking (nog) niet iets toe. Ik merk dat ik nog steeds met het aanmaken van favorieten prima uit de voeten kan. OK, niet altijd beschikbaar op andere computers. het delen van al deze info met anderen kan handig zijn, maar hier heb ik ook nog niet veel behoefte aan. In het werkveld wordt het ook nog niet veel toegepast heb ik het idee. Mijn collega's hoor ik er niet over. Bijna elke dag op het nieuws is er wel een item over social networking (hoor net dat hyves is verkocht!). Ik ben blij te weten dat het er is en welke mogelijkheden het biedt. Wie weet in de toekomst.
BeantwoordenVerwijderenGroeten Brenda
@elsken,
BeantwoordenVerwijderenDelicous, klinkt goed. Voor het onderwijs zie ik wel mogelijkheden, zoals het filmpje laat zien, maar voor de bibliotheek zie ik nog niet direct het nut. Mijn favorietenlijstje is nog goed te hanteren, dus nee, dit ding hoeft niet zo.
@Elsken
BeantwoordenVerwijderenWeer een "heerlijke" nieuwe ervaring! Ik heb meteen een account gemaakt, want dit lijkt me reuze handig. Altijd en overal je favorieten voor het grijpen! Ook voor scholieren geschikt als je niet teveel sites aan een onderwerp/tag hangt.
Voor inlichtingenwerk weet ik niet of het handig is. Ik vind de structuur niet geweldig, op deze manier kom je op een gegeven moment om in eindeloze lijsten met links. Maar misschien heb ik nog iets over het hoofd gezien op de site.
@gerda
BeantwoordenVerwijderenHeb delicious verkend. Omdat ik zelf heel wat favorieten heb, lijkt het me zeker wel wat. Inmiddels delicious geinstalleerd als onderdeel van mijn webbrowser Firefox. Nu moet ik gaan ervaren of het sociale aspect inderdaad extra nieuwe sites voor mij oplevert.
@netty
BeantwoordenVerwijderenDit zou zeker wat kunnen zijn. Als je wij een Utrechts Delicious profile zouden maken met alle interessante websites voor onze klanten... Je kunt beginnen met er op je website naar te verwijzen. Het is verpersoonlijkte Google. De links die je hier vindt zijn 'betrouwbaarder'. De vraag is: hoeveel van onze klanten zijn hier te vinden. Of hoeveel van onze potentiele klanten?
Moet wel wennen aan het taggen ipv mapjes. Maar ja, mapjes is dan ook old school :-) zo ontzettend 2009!
Voor mij persoonlijk is het even wennen. Heb net mijn igoogle lekker ingericht. Maar goed, heb account aangemaakt en op wat trefwoorden gezocht. Verbaasd mij toch elke keer hoeveel leuke websites ik nog niet ken.
@ Gerda
BeantwoordenVerwijderenweer wat geleerd! ik kende Delicious nog niet. ik zal dit vaker voor prive gebruiken dan voorwerk denk ik.
ik heb de film bekeken(2x) en gelijk ook een account gemaakt. ik zal mijn favorieten niet gelijk met andere delen, dat lijkt mij nu nog te rommelig.
Medine
@Marc
BeantwoordenVerwijderenHet is een beetje flauw maar Ella vat het bovenaan volledig samen, zowel wat de voor- als nadelen betreft.
Het kan voor een gebruiker (zeker een die vaak op verschillende pc's werkt) erg handig zijn, tegelijkertijd is het gebruiksgemak zo-zo is eea weinig overzichtelijk en kost het tijd en consequent handelen om voor jezelf een bruikbare lijst met social bookmarks en tags te creëren. (zoeken in bestaande tags levert niet zonder meer een volledig beeld op).
@eline, wat leuk om te ontdekken.Voor thuis hoeft het niet echt, alhoewel al je leuke sites bij elkaar...nuttig. Voor het werk lijkt het me heel handig. Je collega heeft misschien toch die ene handige site al ontdekt, waar jij je voordeel mee kan doen.
BeantwoordenVerwijderen@jessie
BeantwoordenVerwijderenNa zoveel reacties val je snel in herhalingen. Het is handig je favorieten te kunnen raadplegen, ook al zit je achter een andere pc, of moet je algemeen inloggen achter de balie.
Het taggen vond ik vrij simpel, zowel in het nederlands als het engels lijkt mij raadzaam.
Maar wat bibliotheekbezoekers hiermee zouden moeten of kunnen zie ik nog niet zo direct.
@Jessie
BeantwoordenVerwijderenWel grappig om te ontdekken dat er ook weer een site bestaat van iets wat ik prive op een andere manier deed. Omdat ik vaak vergeet aan welk favorieten-mapje ik een site heb toegekend, ben ik in een Word-bestandje begonnen met het maken van korte omschrijvingen van sites die me in de toekomst handig leken...
Maar voor elk systeem geldt, en dus ook voor delicious, dat je je eigen systeem moet blijven begrijpen...als niet geschoold bibliothecaris ben ik daar niet altijd even consequent in...en dan blijft het lastig zoeken. En welk systeem ga ik nu volgen? Favorieten met Word gecombineerd of Delicous? Heb me in ieder geval aangemeld en ga het een kans geven...
Is er ook een orden-site gericht op uitsluitend nederlandstalige pagina's? Dan wordt de chaos misschien iets beperkter?
Ik zie 123 niet voor me hoe je dit kan inzetten voor de bibliotheek. Wel heel goed voor ons, bibliotheekmedewerkers om hier kennis van te hebben.
@netty:
BeantwoordenVerwijderenvraag 10 dat is heeeel handig gelijk toegepast op mijn computer thuis.
@netty
BeantwoordenVerwijderenik vind delicious wel handig voor mezelf: ik ben nogal geneigd lukraak sites aan mijn favorieten toe te voegen, een beetje meer structuur is inmiddels wel welkom.
voor eht werk is vooral het onderling delen van tags wel handig.
richting klanten lijkt het me heel handig: op deze manier kunnen we informatie indelen en bundelen voor klanten en klantgroepen.
@elsken, Ik las ergens dat het een ADHD uitleg was. Nou ik had een hele rustige die op een bijn infantiele wijze liet zien hoe het werkt. Als voorbeeld iets met ancient egypt. Wel handig allemaal zeker als je dan vind dat 154 anderen daar ook bij hoorden. Maar ja tegelijkertijd bedenk ik ook dat dit allemaal schier oneindig is. Als je wilt en behoefte hebt kan je iedereen over de hele wereld van alles vargen en laten weten. Uren en uren vliegen zo voorbij. En als je zoveel ermee doet is het waarschijnlijk wel handig om een en ander goed geordend te hebben en snel er weer bij te kunnen via de bookmarks. Wat is dan het verschil met de RSS feeds? opnieuw zie ik het mezelf zo niet doen, maar ik kan me echt voorstellen dat het in de bieb veel gebruikt zou kunnen worden. Dat het voor de bibliofielen fantastisch is.
BeantwoordenVerwijderen@Netty
BeantwoordenVerwijderenZoals ik ook op mijn Blog vertel, ik vind het een aftreksel van Google. Niet makkelijker dan even Googlen. Tegenwoordig met al de smartphones heb je eigenlijk je Favo's altijd bij de hand. Of het voor de bibliotheek handig is, ik weet het niet, ben niet overtuigd.
@Netty
BeantwoordenVerwijderenJa is een mooi idee.
Ik kan me zo maar voorstellen dat ik mijn favo's overal bij de hand heb .
Dus als ik bij familie ff inlog of bij een andere bibliotheek of in t buitenland.
Daar is Delicious dus een slimme uitlomst voor.
Of ik ze allemaal perse met iedereen wil delen weet ik niet
Ik weet niet of de loginpagina s van je bank en zo veel kwaad kunnen maar t hoeft van mij niet perse.
Dus ja, leuk, mooi en handig als je met een team snel info van het web rond een topic wil verzamelen en delen
@tine
BeantwoordenVerwijderenDing 10: Social bookmarking en Delicious
Ik heb delicious doorgekeken, maar dit is een gereedschap die voor mij overbodig is. Ook hier gebruik ik namelijk de Google variant. Google bookmarks is een online bookmark gereedschap die direct op de chrome browser is aan te brengen. Deze is online toegankelijk via google, dezelfde tags zijn hier te gebruiken, en dezelfde sociale functie zit ingebouwd via google buzz. Het lijkt me dus onnodig om een extern programma als delicious te gaan gebruiken
@Netty
BeantwoordenVerwijderenNu hou ik van koken..., maar een recept voor je favoriete website, daar had ik nog niet van gesmuld. Helaas Delicious: een beetje veel van het goede. Je ziet ook dat het snel gedateerd is: Mexicaanse Griep, wie gaat daar nog naar kijken... Ook leuk om te zien dat Netlibrary (Eportal) hoog scoort en tags heeft als 'inloggen ebooks': Ja met zo'n ingewikkelde portal moet je het wel bij je favorieten zetten.
Kan geen bibliotheek vinden die het zijn klanten aanbiedt.
Eigenlijk gebruik ik weinig favorieten, behalve de inlogscherm van mijn bank en de NS. Maar omdat nou te delen...
@Marc
BeantwoordenVerwijderenSocial bookmarking zou bijv. handig zijn voor een set favorieten tbv inlichtingenwerk, en als je steeds op een ander filiaal zit heb je steeds beschikking over die bookmarks...
@netty, Heb nog even gekeken naar Social bookmarking. Ik gebruik het opslaan in mijn favorieten regelmatig, maar dat is vaak een rommeltje of maak snelkoppelingen op mijn bureaublad . Maar om nou mijn favorieten te delen met andere????
BeantwoordenVerwijderenVoor bibliotheek weet ik dat nog niet het is toch vaak een persoonlijke keuze.En aan de andere kant kom je op die manier weer op andere leuk ideeen.
@eline
BeantwoordenVerwijderenik kan mij wel voorstellen dat Delicious voor bibliotheekwerk handig zou kunnen zijn. Als een snelle manier om informatie te vinden over bijvoorbeeld genres waar je zelf niet zo mee vertrouwd bent, om goede informatie over verschillende (spreekbeurt/werkstuk-)onderwerpen aan te bieden. Prive zou ik het niet zo snel gebruiken denk ik, ik weet mijn favoriete sites meestal zo ook wel te vinden.
@Tine
BeantwoordenVerwijderenTegenwoordig hoor je steeds vaker dat men zich vaak richt op het zogeheten flexwerken of flex werkplekken. Dit betekent dat je geen beschikking zou kunnen hebben over je eigen pc/laptop maar dat informatie wel dergelijk overal toegankelijk zou moeten zijn.
Delicious zou daarin uitkomst kunnen bieden voor de bibliotheek die hier niet alleen binnen de bibliotheek als organisatie te maken heeft maar ook binnen de filialen en de afdelingen zelf.
Anders dan een favorietenpagina op het internet waar je alleen je eigen favorieten kunt zetten kun je in delicious ook zien wie een bepaalde site ook getagd heeft en zo achter kunnen komen wat de relevantie van een site voor je organisatie eventueel is. Daarnaast kan het werken met trefwoorden je op ideeën brengen waar je dus in een heel netwerk van informatie kunt geraken door site's die anderen gelinkt hebben.
Dit zou een prachtig alternatief zijn voor die ene leuke site die je collega's rond mailen en waarvan er op een gegeven moment zoveel zijn dat je ze niet meer zou kunnen terug vinden in je map in je mail.
@Gerda
BeantwoordenVerwijderenIk doe niet alles helemaal volgens de regels. Ik pas een beetje de volgorde aan omdat ik me in het RSS nog wat meer wil verdiepen voor ik daar mijn mening over geef.
Mar zoals ik al zei gebruik ik delicious al wat langer
dit is mijn link:
http://www.delicious.com/britwitch
Ik ben helemaal fan van delicious en ik zie vele voordelen.. En heb die voordelen ook ervaren. Bijv. in samenwerking met anderen waarbij je altijd je bookmarks over een bepaald onderwerp met mensen kunt delen. Je hoeft niet zelf meer op het web te browsen de hele tijd maar deelt de energie die je erin moet steken. Ik denk dat dit voor de bieb handig is wanneer mensen van verschillende afdelingen onderzoek doen naar iets of wanneer iedereen in de bieb bepaalde websites moet kennen of wanneer je samenwerkt met andere bibliotheken in het land. Zoals je ziet genoeg mogelijkheden. OOk is het misschien een idee om mensen snel informatie te laten vinden op internet die wij al vantevoren hebben opgezocht.
Voor jongeren die een spreekbeurt moeten houden en betrouwbare informatie van internet zoeken. Je kunt heel gemakkelijk op steekwoorden zoeken dus dat lijkt me echt ideaal!!!
FAN!!