Hier leer je om RSS feeds te vinden en eventueel aan je blog toe te voegen. Zoek een RSS feed die jij uitermate handig of interessant vindt en geef hem via dit blog aan ons door.
@Mary Misschien niet heel origineel, maar via NOS.nl kun je jezelf abonneren op tientallen Feeds. Bijzonder is, dat ze heel specifiek zijn, van 'NOS journaal Nederland in recessie' tot 'NOS ombudsman' of 'NOS Schaatsen Video'. Erg uitgebreid dus. Voor Amerikaans nieuws zijn via www.huffingtonpost.com veel Feeds te verkrijgen. Een compleet nutteloze RSS Feed, maar wel een hele leuke is deze: http://www.huffingtonpost.com/feeds/verticals/comedy/index.xml (Voor al uw komische afleidingen).
Toch blijf ik wat sceptisch omtrent die RSS Feeds. Het is vooral nuttig wanneer je heel veel verschillende sites en blogs bezoekt. Als je dat niet doet, volstaat het rijtje met opgeslagen bladwijzers iedere ochtend nalopen namelijk ook. En het is ook wel leuk om af en toe gewoon 'op stap te gaan' bij verschillende websites. RSS Feeds zijn vooral functioneel, maar wel een beetje droog. Nog even aanzien of het echt aanslaat dus...
@Mary Uitermate handig? Er is zo veel te vinden. Vooral de feeds over eco en erfgoed spreken mij erg aan. Via http://www.readwriteweb.com/ kun je veel informatie vinden over wat er allemaal gebeurd via het web. En ik kom allemaal mensen tegen die al een eigen weblog hebben, door simpelweg hun naam in te teken in google reader bij zoeken.. echt leuk.
@Marc Ik heb bij ding 4 al een gedeelte gedaan van wat ik eigenlijk bij ding 5 had moeten doen... Tja, goed lezen is ook een hele kunst!
Een mooie feed vind ik de kunstpagina van het NRC. Ik merk wel dat je niet over-enthousiast moet worden bij het toevoegen van feeds, want dan ben je toch wel weer erg veel tijd kwijt met het lezen ervan...
@Jessie, je had al gezegd hoe makkelijk het was, maar ik wist niet dat een aantal rss feeds al standaard in het gmail pakket te vinden zijn. Als je maar even doorzoekt! Mij gaat het vooral om de actualiteit van het dagelijks nieuws, ik zie nog niet zo hoe ik rss feeds in de hobby sfeer moet gebruiken. Wat een tijd gaat het me kosten om al die signaleringen te lezen en te bekijken!!!!
@Netty. Ik had door Ding 4 al wat feeds toegevoegd. Dus bij Ding 5 nog maar even mee doorgegaan... Heb ook een 'egofeed' toegevoegd (nu hoef ik als het goed is niet meer actief te zoeken wanneer iemand iets over Bibliotheek Utrecht schrijft...). Ik verwacht dat de verzameling feeds zich vanaf nu wel regelmatig zal uitbreiden!
Ik blijf me verbazen over alle mogelijkheden. Ook weer bij Ding 4. Handig dat de informatie waar ik interesse in heb zo naar me toe komt. Ik heb een abonnement op de boekenbijlage van de Volkskrant en de Vereniging Openbare Bibliotheken. Ik heb nog even op de feed van onze eigen bibliotheek gekeken (Koekiemonster in de bibliotheek is echt even lachen. Ik kan Koekiemonster zo vervangen door een "willekeurige" klant.
Kan de aankondiging van een feed niet wat leuker en uitdagender. Zodat klanten meer uitgedaagd worden om iets te lezen/foto's/films te bekijken.
@liduin Via Bloglines kwam ik uit bij de feed van de BBC. Ook de google reader heeft standaard al een map met Nieuws feeds. Ik merk dat de hele wereld voor je open gaat. Als je maar tijd hebt om alles bij te houden! Ik heb nu een beetje ontdekt wat rss feed kan betekenen voor ons als bibliothecarissen. Bij ding 4 heb ik al wat meer verteld.
@Mary: Ik heb me geabbonneerd op de feed van NRC en voor het idee ook maar op mijn favoriete newssite: http://www.alternet.org/ Kan die aan iedereen aanbevelen! Ik hoop dat er ooit een generatie e-reader komt waarmee je ook in staat bent om feeds te volgen en dit soort newssites te lezen. Hopelijk zit er al een soort van browser op de e-readers die we gaan krijgen voor het voltooin van 23 dingen?
dinsdag 17 maart 2009 ding 5 De uitleg door Bibliotheek Oost-Achterhoek is wat duidelijker over RSS (na het aanklikken van de RSS-knop verschijnt in een geel blok de tekst: meer informatie over feeds); niet alleen achtergronden, maar ook instructies.
Google blogsearch is toch redelijk snel te vinden vanaf de Google-startpagina, namelijk via "meer" (onder de icoontjesbalk). Als je echter een verzameling blogs op het gebied van jou interessegebied verwacht, kom je enigszins bedrogen uit: Google zoekt kennelijk naar de term zoals die in het blog voorkomt. Zo krijg je een aantal weblogs die meestal weinig met je belangstelling te maken hebben; je zult daarin zelf moeten schiften.
Geeft Bloglines niet meer de zoekmogelijkheid postings, oftewel willekeurige woorden? Het rijtje bestond alleen uit: articles, feeds en search the web.
Via Lifehacker en Google alert een attenderingsfeed geïnstalleerd. Vrij lastig, omdat je het dubbel moet activeren, de laatste keer zelfs door op verwijderen te klikken. Uiteindelijk is het gelukt, hoop ik.
@Netty Aangezien mijn gmail-account voor thuis is ben ik op zoek gegaan naar prive interessante onderwerpen. Voor mij zijn dat tuinen. In mijn favorieten-map heb ik dan ook allerlei tuinwebsites zitten. Die heb ik net allemaal afgestruind en wat schetst mijn verbazing. De meesten hebben (nog) geen RSS. Dus toen heb ik als zoekterm rss tuinen ingetikt en kreeg ik een aantal hits. Die heb ik gelijk geRSST. Via google blogsearch kreeg ik er ook nog wat hits. Heel handig. Verder heb ik me geabonneerd op de NOS aangezien ook ik heel graag op de hoogte gehouden wordt van wat er allemaal op politiek gebied en in de wereld speelt. Daarom heb ik bij google reader twee mapjes gemaakt, alvast, om een chaos aan nieuws te voorkomen. Wat me verder nog opviel was dat veel icoontjes onderaan (en dus eerst moet scrollen) staan. Als je dat eenmaal weet dan let je er wel op maar meer in het zicht is makkelijker.
@gerda, In de auto luister ik bijna altijd naar BNR nieuwsradio, dus heb ik mij daar op gebaonneerd, ik volg ook vaak de turkse kranten, die kon ik ook niet laten staan:). Er is een wereld open gegaan voor mij.
@liduin Wat een keus aan RSS feeds. Nadat ik nog even verder ben gaan kijken, heb ik besloten maar even geen nieuwe abonnementen meer aan te maken. Voorlopig heb ik genoeg aan een aantal kranten en vooral aan Dok muziek en film.
@Tine Ik heb eerst via Google Reader een abonnement op een aantal feeds genomen, maar een paar dagen later de meeste weer verwijderd. Teveel informatie. Ik heb ook aan Internet explorer feeds toegevoegd. Je kunt ze dan vinden via de gele ster linksboven, op de menubalk. Het handigst vind ik toch Google Reader als startpagina nemen en voor de optie "aangemeld blijven" kiezen. Dan hoef je nooit in te loggen om de laatste berichten te zien. De feed die ik aan mijn blog heb toegevoegd is van de blog "Strips in Gelderland". Vind ik leuk als Gelderse amateur-striptekenaar.
@Marc Marc ik heb bij ding 4 al een voorbeeld geven van een rss feed, ik hoop dat het zo duidelijk is. Je moet per ding je ding doen dus ik had het nog niet gelezen bij ding 5. Te vlug te snel of te anthousiast, maar wel gedaan.
@Netty. Ook ik heb ding 4 en 5 door elkaar gehaald. Lezen is ook een kunst zoals al door meer mensen is gemeld. Wij hebben dus op onze website een RSS feed. Voor de handige feed van de aquabrowser verwijs ik dan nu maar naar mijn tekst bij ding 4. Helga
@Mary. RSS feeds vinden. Tsja, ik let wel op bij sites of ze HET hebben, maar zelden maak ik de link. Ik zal wel gedateerd klinken, maar wat is nu ECHT belangrijk. Antwoord: dat wat je belangrijk vind....(of denkt te vinden)
Voor mij is een geweldige blog: "gazette 94". Hier kom ik zoveel te weet over borduren, een genot. Ik vind het leuk om het nu op deze manier te volgen.
@marc Ik heb 'n account aangemaakt bij Google Reader en ik ben nu geabonneert op 3 voor mij interessante items. Het zijn: KNMI, eBook.nl Nieuwe boeken en weerOnline. Erg leuk om te ontdekken dat dit zo makkelijk gaat en het biedt vele mogelijkheden ook voor de bibliotheek.
@jessie Hoe een feed te vinden, waar wil ik subiet van op de hoogte gehouden worden? 25 mannen krijgen les in Nederlands spreken, lezen en schrijven. Vrijwilligers die enthousiast en volhardend les geven. NT1 en NT2, een feed van taalkracht voor bibliotheken (hoewel ik ook hun nieuwsbrief krijg).
@Tine, Ik heb me via Google reader al op een aantal feeds geabonneerd, o.a. op een heleboel nieuws, en de twitter van de NOS, Groen Links, Wijk bij Duurstede, Architectenweb en mijns inziens. Nu nog wat hobbies erbij en klaar. Kunnen tips voor feeds ook op Mijn menu worden geplaatst op interessegebied of gaat dat helemaal niet ? groeten, Marjan
@Elsken. Ik ben even wat verder gaan snuffelen over die feeds. Bij onze striptekenaar Gregorius en even googlen maar weer. Een informatieve website gevonden bij de site computer in de klas: http://www.manssen.nl/computersindeklas/dossiers/dossier_rss/inhoud_rss.htm Zo val je van de ene klas in de andere klas op een avond. Ik heb gekozen voor de feed van de kunstpagina van het nrc. Je kan daar nog een aantal filters oploslaten en dat schiet weer op bij het lezen. Wat ik niet snap: hoe krijg ik nu zo'n feed op mijn blog. Greogorius is het gelukt. Daarom: Elsken of Greogorius feed me with this knowledge please !
Ik had ding 4 en 5 ook enigszins samengevoegd. Ik heb me op de feeds van NOS-headlines, Republiek der letteren van Vrij Nederland, schrijven-online en hobby-blogo geabonneerd. Het lukt me niet om feeds op mijn blog te krijgen, en ik vind daar ook niet echt uitleg over. Iemand een tip?
Inmiddels een feed-reader geinstalleerd, diverse feeds toegevoegd en natuurlijk weer veel geleerd! Elkde dag als ik de feeds check denk ik aan de mail op de bieb: weer 20 ongelezen mails erbij....Heb wel een leuke feed te melden, die van Last.fm: http://blog.last.fm/atom/ Wel voor muziekfreaks natuurlijk!
@eline Nadat ik alle achtergrond informatie over RSS feeds gelezen had, kon ik eindelijk beginnen met het instellen van de Google reader en het toevoegen van RSS feeds. Ik heb meteen gebruik gemaakt van de Google reader, niet alleen omdat dat door http://www.23dingen.nl/ aangeraden werd, maar dit leek mij ook de meest praktische en logische nieuwslezer. Andere readers zijn o.a. Feed reader, Sharp reader, Ampheta Desk. Ik ben eerst gaan kijken bij de RSS feeds van Bibliotheek Utrecht. Deze vond ik niet erg interessant en ook niet relevant om toe te voegen. De filmpjes waren interessant, maar ik weet niet of deze regelmatig vervangen worden door nieuwe filmpjes. Hoewel het filmpje van Mr. Bean blijft boeien, hoe vaak je dit filmpje ook heb gezien. Die mimiek van die man is werkelijk niet te evenaren! In de toekomst zal Bibliotheek Utrecht nog veel meer kunnen uitbreiden met RSS feeds, nu zullen veel mensen deze knop niet aanklikken, omdat ze niet weten wat het inhoudt of omdat ze er gewoon over heen kijken. Het valt me trouwens wel op dat ik iedere website nu wel met andere ogen bekijk. Ik ben nieuwsgieriger geworden en klik nu bijna op iedere knop om nieuwe dingen te ontdekken, dat is mijn nieuwe verslaving, helaas kost dat wel veel tijd omdat je graag alle mogelijkheden wil ontdekken. Verder heb ik op een rijtje gezet welke websites ik dagelijks bezoek en als deze over RSS feeds beschikken heb ik ze toegevoegd in mijn Google reader. Ook heb ik de Telegraaf en het AD toegevoegd. Ik heb meteen alles in verschillende mapjes geplaatst, zoals een mapje Italie, een mapje Nieuws etc., om alles overzichtelijk te houden. Of ik echt vrolijk wordt van alle deze RSS feeds dat zal nog moeten blijken in de praktijk. Misschien wordt ik wel overspoeld door zoveel nieuws dat ik kopje onder ga. Waar moet ik de tijd vandaan halen om ook werkelijk alles te gaan lezen? Op mijn blog heb ik de volgende Rss feeds toegevoegd aan mijn blog, nl. http://www.italie.nl/, omdat ik graag op de hoogte ben van al het nieuws in Italie. Ik had eerst http://www.bibliotheek.utrecht.nl/ toegevoegd aan mijn blog, maar dat vond ik niet zo passen op mijn blog. Ik wil mijn blog graag een beetje gezellig houden en niet alleen maar vullen met werkgelateerde zaken. Daarom verheug ik me al op ding 6, want dan volgt Flickr en dat opent perspectieven, want dan kan ik weer leuke foto's gaan toevoegen aan mijn blog.
cor51 rss feeds is een mooi instrument om via internet een bepaalde doelgroep te bereiken. Wij ontvangen inmiddels een paar feeds wekelijks en doen er wat mee.
Weer veel rondgezworven op het net. Er is zoveel dat ik niet kan kiezen! Aan mijn eigen blog uiteindelijk 2 feeds toegevoegd: de boekenbijlage van de NRC en de Dierenbescherming. Die passen wel voor mijn gevoel. Of ze handig zijn is een kwestie van smaak en interesse denk ik
@Gerda Het kost wel meer tijd dan je denkt omdat het gewoon leuk is om rond te snuffelen op internet. Inmiddels een aantal feeds gevonden en aan mijn persoonlijke igoogle pagina en op mijn bureaublad gezet. Ik zal eens kijken of het handig is. Zonet bij het opstarten zag ik op mijn bureaublad dat het nieuws van gisteren er nog op stond. Dat lijkt mij niet de bedoeling. Het zou bijgewerkt moeten worden zodra je de computer aanzet...ik hou het in de gaten. Mijn feeds zijn NRC boeken, website vd bibliotheek, watleesjijnu, nu.nl (sport en nieuws).
@Jessie Ik ben altijd op zoek naar interessante reisaanbiedingen maar geen van de door mij bezochte reissites heeft rss.Heeft iemand iets leuks op dit gebied ontdekt? Wel geven ze nieuwsbrieven uit waar ik dan ook op geabonneerd ben. Ik heb een rss genomen ( zeg je dat zo) op IMDb voor filmbesprekingen, bij de NewYorkTimes een rss op de Sunday Book Reviews en al een artikel over Morpurgo ontvangen!! en voor het lekkere mondgevoel zorgt Smittenkitchen, de New Yorkse Sylvia Witteman.
@netty: Mijn voorlopige lijst van feeds:die van onze eigen bibliotheeksite, de SUB, de VOB en De Bibliotheek. Op deze manier blijf ik snel op de hoogte van allerlei bibliotheekontwikkelingen. Voor het "gewone" nieuws heb ik een RSS-abonnement op de Volkskrantsite. Eerst maar eens ervaren of het niet te veel wordt allemaal.
@gerda Tjeetje, dit is verslavend! Mijn favoriete boekhandel, Waterstone heeft geen feed, wel facebook en twitter, jammer, dan maar huizen kijken in Frankrijk, de biebfeeds komen nog wel!
@elsken Ik heb een heleboel sites bekeken die ik bij mijn favorieten heb staan en gekeken of ze een feed hebben. Bij een aantal is dat het geval. Ik heb me hierop geabonneerd. Alleen staan ze nu op mijn eigen laptop bij feeds en heb ik ze niet op mijn blog. Dit lukt me nog niet.
@Marc...ik heb een handige rssfeed op recensieweb en via recensieweb kan je weer heerlijk doorlinken naar allerlei sites van schrijvers en recensies. probeer hem op mijn blog te zetten.
@tine, ding 5! Thuisgekomen van een energieke orkestavond, me even achter de computer geinstalleerd: die 23 dingen zijn immers nog lang niet af! Ik heb al wel een aantal abonnementen op Rss, nu echter ook rondgeneusd via biblioblogs wiki. Daar kwam ik op de site van Bibliotheek Enschede terecht met een filmpje over een kanaal, hmm. Bij het onderdeel biebjuf werd ik enthousiast: ik zag een filmpje met enthousiaste peuters die de cursus "Muziek op schoot" volgden. Een fanatieke docente zong liedjes waarbij de peuters allerlei bijbehorende bewegingen meededen. En dat alles in de open uitleen! Via foursquare zocht ik de bibliotheek Utrecht en.......zag een bericht van Jasper K (ik dacht uit februari 2010) dat men in de bibliotheek gratis gebruik kan maken van KPN hotpot! Mijn favoriete zoektocht naar Rss-feeds verliep via Google Blogs. Ik heb op auteurs en boektitels gezocht, zowel voor jeugd als volwassenen en las een bericht over een te volgen Master jeugdliteratuur in Tilburg. Het leukste bij dit rondneuzen vond ik de filmpjes!
@gerda Het toevoegen van RSS feeds (ook aan m'n blog) is gelukt. Een voor mij mogelijk heel interessante is :www.topix.com met een feed naar nieuws over Ethiopie uit heel veel bronnen.Ik ga kijken wat deze feed allemaal oplevert !
@Marc, Nog meer geRSSt... Zocht naar een abonnementje op een site van bibliotheekinrichting maar vond er helaas nog 0. Maar ik geef niet op en blijf speuren. Ik maakte nog een teleurstellend dingetje mee: mijn cluppie heeft geen RSS!? Tenminste ik kon t niet ontdekken. Ik vond wel een rood icoontje met een dikke F en een punt: FC Utrecht Flogs. De uitleg van de site "Met flogs.nl ben je ALTIJD up-to-date. Met één druk op de knop zet je jouw favoriete (sport-) evenementen, concerten, cd releases en andere gebeurtenissen op het gebied van muziek, games, films, boeken, kunst en de financiële markten in jouw persoonlijke digitale agenda. Wijzigingen worden voor je bijgehouden en doorgevoerd, zodat jouw agenda altijd en overal up-to-date is. Begint een concert iets later? Voetbalwedstrijd uitgesteld vanwege het weer? flogs levert voor de categorieën van jouw voorkeur op elk moment de meest recente digitale content. Gemakkelijk, overzichtelijk en altijd bij de tijd." Is dat ook een Ding? Ik zal t zien.
ding 5 @Liduin Uiteindelijk is het gelukt om websites, zoals Lifehacker, Google Reader, 23 Dingen en het bibliotheekweblog van de cursisten in het log zowel als favoriet en als feed te installeren. Kennelijk zijn niet alle momenten van de dag geschikt om dit te laten werken, ondanks dat je dezelfde handelingen verricht
@Marc Ik heb een RSS feed aangemaakt, dat viel wel mee, en ik heb de arabische sites gekeken of ze een feed hebben, en het blijkt dus van wel. ik heb natuurlijk gelijk hierop geabonneerd. ik vond het geweldig.
@ Liduin Gesurfd op het web op zoek naar leuke rss-en. Ik had me geabonneerd op nu.nl, druk geweest en niet gekeken, vond ik vanavond maar liefst 486 nieuwe items in mijn reader, toch maar opgezegd, ik volg 's avonds teletekst wel. Ik heb me nu geabonneerd op de RSS van de VOB en Bibliotheek Nederland. Bibliotheek Nederland vind ik leuk om te volgen, zodat ik op de hoogte blijf van de ontwikkelingen en nieuws rondom de franchise en nieuwe huisstijl. Ben nog op zoek naar een RSS mbt thrillers en detectives, kon op de pagina van crimezone geen oranje logo vinden, ik blijf zoeken....
Ding 4 @ 5 @Liduin Had wel RSS voorbij zien komen en merk nu wat voor handig dingetje het is. NOS Economisch Nieuws en de bibliotheken.nl op mijn Google Reader gezet.
@ Eline Eigenlijk heb ik bij Ding 4 al gemeld op welke RSS feeds ik me geabonneerd heb. Mijn favoriet is toch wel Cameralabs, ik vind dat een schitterende, overzichtelijke, en heerlijk genuanceerde website over alles wat met fotocamera s en fotograferen te maken heeft.
@Gerda Aha... Sowieso heb ik altijd al een favorieten-lijstje en daar heb ik inmiddels de feeds bijgevoegd. Jammer genoeg heeft mijn favoriete beoeknsite wwww.vrouwenthrillers.nl geen feed. Aangezien ik ook een muziek-liefhebster ben, ga ik binnenkort wat sites bij langs.
Mijn allerliefste vriend Jaap Friso, journalist bij de NCRV en fanatiek kinderboekenlezer/recensent heeft zijn eigen website www.jaapleest.nl Om op de hoogte te blijven van de nieuwste kinderboeken, nominaties, wetenswaardigheden: neem een abonnement op zijn RSS feeds!groetjes, Ilse
@Liduin Ben rond gaan neuzen bij verschillende sites met RSS-feeds. Vind nieuws leuk, heb me geabonneerd een antal waaronder die van van NRC next. Het laatste nieuws wordt meteen uitgelicht. Wat met RSS in de bibliotheek? Aankondigingen van aktiviteiten, een onverwachte gebeurtenis e.d.. Gebeurt nu ook al als aankondigingsbord. Wellicht is het ook leuk een fotootje van een laatste aktiviteit erop te zetten. Ook nieuws voor de klant en collega.
@Netty Ik ben lekker gaan zoeken via de zoekbalk in de reader. Ik denk dat je dan de belangrijkste krijgt. Natuurlijk kan je altijd een abonement nemen als de site die je bezoekt interessant is. Ik denk dat ik dit leuk ga vinden. Voor de Bieb is het denk ik voor scholen makkelijk, ze kunnen bijvoorbeeld lezen welk thema er aan te vragen zijn.
@Netty, Via RSS een veelheid aan info binnen gekregen, Naast de digitale versie van mijn papieren krant heb ik me ook geabonneerd op diverse andere uitgaven. Bijscholing is inderdaad zaak als we dit soort dingen blijvend gaan doen. daarnaast is het een kwestie van tijd vinden om dit allemaal tot je te nemen. In een relatie kan deze verslaving moordend zijn.
@ elsken Ik heb bij ding 4 gemeld dat ik een abonnement heb genomen op de Rss feed van onze bibliotheek en NU.nl. Ik heb de eerste bij mijn favorieten gezet.De volgende stap is nu mijn eigen blog bijwerken. Maar niet nu,ik zie tot mijn verbazing dat ik al 2 uur bezig ben!!
@jessie Nu kan ik mij abonneren op RSS die mij interessant lijken. Eerst natuurlijk bij bibliotheek utrecht kijken wat daar voor items op staan. Wel erg verborgen, die RSS. Dat hebben al meer mensen gememoreerd, zag ik. Voor mezelf vind ik het leuk het weblog over Haïti te volgen op nos.nl en dat vergeet je gauw weer, dus daarop geabonneerd, zodat ik elke maandag een seintje krijg dat er een nieuwe weblog op staat.
@Liduin: Ik ben lid geworden van de nos-headlinesfeeds. Werkt als een dolle! Ga zeker kijken wat er nog meer te vinden is. Tot nu toe geen bands gevonden die feeds hebben.
@jessie. naast de genoemde ab. in Ding 4, heb ik me ook geabonneerd op onze Bibl U rss. Een prettige zoekmethode vind ik: naar site/blog gaan, rss icoontje aanklikken, url copy/past in google reader. Ik vond de blogsearch een ontdekking! heb op jongerenliteratuur gezocht en heb me geabonneerd op een wat vage site YA boeken... we zien het wel. kan het altijd nog verwijderen. Lifehacker: heb ik wel bekeken, maar verder niets mee gedaan. Zeker ook interessant! Heb inmiddels ook een mooi lijstje favorieten in de knoppenbalk op mijn computer. Al staan er inmiddels al 7 balken onder elkaar... wat moet ik daar nou weer mee... op naar het volgende ding! Ik heb er enorme veel lol in, leuke cursus!
@ Tine. Op Mijn Google Reader van de RSS waren er wat suggesties voor feeds waar ik aan het begin maar al te gretig op klikte. Ik hoefde en kon (!)immers niet opzoek te gaan. Dit betekende dat ik gigantisch overspoeld werd met feeds van kranten waar ik dus niet op zat te wachten. Er gebeurt zoveel! en ik lees liever een krant nog steeds. Ik had direct het nadeel van feeds te pakken (hoe minder info, hoe meer je kunt zien zoals ik eerder ook meldde)
Vervolgens ben ik dankzij Tine en Jan achter gekomen hoe je ook los van de suggesties ook andere feeds op je reader kunt krijgt. Mij luktte het eerst namelijk niet! IK kreeg ze maar steeds alleen op de favorieten van de pc!
Enfin, eerste stap was dus eerst alle feeds eruit kiepen die ik niet nodig heb of waarvan ik de info elders al lees. Vervolgens heb ik gebruik gemaakt van Google Blogsearch. Ik ben tot de het teleurstellende conclusie gekomen dat ik helemaal niet bekend ben op het net ( :p) dus egofeed niet van mijn naam maar van ´´Bibliotheek Utrecht´´ gemaakt. (Carolien, ik zag je naam staan in een blog!)
Ik zal selectief blijven bij het maken van mappen en niet meer in het wildeweg alles ´feeden´
@Elsken. Heb me vandaag verder verdiept in RSS feed. Heb veel feeds toegevoegd en ben mezelf toen verloren in het lezen van de info (je bent zo 1,5 uur verder). Veel interessante info gelezen oa. over biebopleidingen en andere HRM-onderwerpen. Een specifieke site (mijn favoriet) nog niet gevonden. Kijk nogal eens op Funda, maar kom erachter dat zij geen feeds gebruiken. Vreemd en teleurgesteld. Ga met de feeds nog nog wel verder aan de slag (keuzes maken!!!). Groeten Brenda
@Tine: Ik heb twee RSS-feeds aan mijn blog toegevoegd: Nu.nl en natuurlijk die van Bibliotheek Utrecht. Ik heb het al van meerdere mensen gehoord, maar hoe meer feeds je hebt/volgt hoe meer tijd je ermee kwijt bent. Zo maar lukraak op van alles abonneren heeft niet zoveel zin als je er vervolgens niks meer mee doet.
@Marc Heb een aantal RSS-feeds toegevoegd. Optie om een en ander in mappen onder te brengen is inderdaad zowel handig als noodzakelijk. Je wordt inderdaad vrij vlot overspoeld met informatie waar je op dat moment misschien niet op zit te wachten. Twijfel nog of ik niet toch de voorkeur geef aan het 'ouderwetse' zelf zoeken via oa. bladwijzers...
@Gerda Inmiddels heb ik de feeds van een paas favoriete sites toegevoegd, zoals van de Libelle, www.nu.nl. Helaas zit er op mijn favoriete boekensite www.vrouwenthrillers.nl geen RSS-feeds. Eén druk op de knop en je hebt het nieuws direct in beeld... handig!
@ Gerda Mijn reactie op ding 4 is eigenlijk ook voor ding 5. wat mij op valt is dat de site's die mensen opzetten voor hun hobby vaker achter blijven met o.a. Rss feed, en bedrijven maken daar optimaal gebruik ervan, handig voor de klant.
Elke keer als ik een nieuwe site bezoek zal ik vaker de rss mogelijkheid bekijken.
@liduin Lastig te vinden! De zoekfunctie op de homepage vindt niets op trefwoorden foto's of Flickr! Uiteindelijk gevonden via muziekbibliotheek: foto's muziekoptredens. Leuk: Drie hoog achter! Daarna op Flickr de foto's gevonden met het trefwoord "Drie Hoog achter"
@eline: ding 4 en 5: Had nog nooit gehoord van RSS, heb het verhaal gelezen, zelf rss aangemaakt voor nu.nl en bibliotheek utrecht, voor wat betreft het nieuws. Ik vraag me af wat klanten met foto's of filmpjes van de bieb willen. Ik heb ook een rssblog geinstalleerd: bibliotheek 2.0. Ben benieuwd naar wat er in de biebwereld omgaat en wie weet ga ik nog reageren ook.
Ik heb nog even gekeken bij mijn favoriete sites: boudisque. nl en platomania.eu, maar daar zag ik niet dat rss-symbooltje, ik heb ze wel bij mijn favorieten, dus voor het laatste nieuws op de site kijken.
@netty De draad weer opgepakt. Ding 5 is ook weer erg leuk. Je blijft er zo lang in hangen als je de smaak te pakken hebt... Heb nu abonnementen bij adformatie.nl, marketingonline.nl etc. Dus vakinformatie websites. Ben nog maar niet begonnen met prive-interesses. Ik kan dit haast niet bijhouden :-) Mapjes zijn erg handig!
@Jessie Beetje verstopt, maar toch gevonden een rss feed bij leesgoed. Dit is z'n site waar ik vaker op zou willen kijken, maar het komt er meestal niet van. Adres voor invoer RSS-lezers: http://www.leesgoedplus.nl/rss/. Maar lang niet al mijn favoriete sites hebben deze mogelijkheid....laat wij de 'midden'hoede zijn.
@Netty: Voordeel van die feeds zijn, dat je je erop kan abonneren en dat je er ook zo weer afkomt. (Lukt bij veel abonnementen niet zo makkelijk.) Nu even actueel: bouwput Utrecht: http://www.bouwpututrecht.nl/bu/feed/
@ Netty Karin had al die handige feed gevonden/gemaakt om alle nieuws over bibliotheek Utrecht binnen te krijgen. Ik heb er nog eentje gezochten gevondenmet reviews van Jazz CD's http://www.allaboutjazz.com/rss_reviews.xml
@elsken, In mijn reactie bij ding 4 staan al de door mij gebruikte feeds. Volgens mij is het een kwestie van kijken op de sites of ze feeds hebben. Ik vind ze op diverse plaatsen op de sites.
@netty Rss-feeds zijn toegevoegd. Dit lijkt mij zeker voor de Back-office een bruikbaar medium. Je blijft op de hoogte van alles wat je maar weten wil.
@Gerda Echt heel handig. Ik ben toch best wel met dit soort dingen bezig maar dit is een ontdekking. Ik ga google reader ook zeker gebruiken. Zoals ik in de vorige post ook al zei vind ik het superfijn dat ik alles en iedereen via 1 pagina in de gaten kan houden (haha, stalker) normaal ga ik naar facebook, twitter, blogs van mensen en (film)nieuwspagina's. Nu zit alles bij elkaar. Ik volg nu film. com, alle kranten en vrienden. En oh.. ik ontdek net dat je ook alle video uploads van vrienden kunt volgen.. ja, ja, ja!! Het is nog niet zo bekend volgens mij dit google reader. Maar ik zie zeker mogelijkheden voor de bieb. Aan de ene kant om hun eigen bezigheden te promoten en aan de andere kant om zelf ook snel op de hoogte te kunnen zijn zodat we er snel op kunnen inspringen. Ik zie de bieb als de plek waar informatie behouden wordt en waar verhalen bij een gebracht worden. Wil de bieb blijven bestaan dan zullen we net zo snel moeten zijn als de media nu is. Ik zie een rol weggelegd voor de bieb waar wij kunnen aangeven wat goede en betrouwbare informatie is. Er is nu zo ontzettend veel. Wij zullen de mensen moeten leren zwemmen, denk ik.
@Mary Misschien niet heel origineel, maar via NOS.nl kun je jezelf abonneren op tientallen Feeds. Bijzonder is, dat ze heel specifiek zijn, van 'NOS journaal Nederland in recessie' tot 'NOS ombudsman' of 'NOS Schaatsen Video'. Erg uitgebreid dus.
BeantwoordenVerwijderenVoor Amerikaans nieuws zijn via www.huffingtonpost.com veel Feeds te verkrijgen. Een compleet nutteloze RSS Feed, maar wel een hele leuke is deze:
http://www.huffingtonpost.com/feeds/verticals/comedy/index.xml (Voor al uw komische afleidingen).
Toch blijf ik wat sceptisch omtrent die RSS Feeds. Het is vooral nuttig wanneer je heel veel verschillende sites en blogs bezoekt. Als je dat niet doet, volstaat het rijtje met opgeslagen bladwijzers iedere ochtend nalopen namelijk ook. En het is ook wel leuk om af en toe gewoon 'op stap te gaan' bij verschillende websites. RSS Feeds zijn vooral functioneel, maar wel een beetje droog.
Nog even aanzien of het echt aanslaat dus...
@Mary Uitermate handig? Er is zo veel te vinden. Vooral de feeds over eco en erfgoed spreken mij erg aan.
BeantwoordenVerwijderenVia http://www.readwriteweb.com/ kun je veel informatie vinden over wat er allemaal gebeurd via het web. En ik kom allemaal mensen tegen die al een eigen weblog hebben, door simpelweg hun naam in te teken in google reader bij zoeken.. echt leuk.
@Marc Ik heb bij ding 4 al een gedeelte gedaan van wat ik eigenlijk bij ding 5 had moeten doen...
BeantwoordenVerwijderenTja, goed lezen is ook een hele kunst!
Een mooie feed vind ik de kunstpagina van het NRC.
Ik merk wel dat je niet over-enthousiast moet worden bij het toevoegen van feeds, want dan ben je toch wel weer erg veel tijd kwijt met het lezen ervan...
@Jessie, je had al gezegd hoe makkelijk het was, maar ik wist niet dat een aantal rss feeds al standaard in het gmail pakket te vinden zijn. Als je maar even doorzoekt! Mij gaat het vooral om de actualiteit van het dagelijks nieuws, ik zie nog niet zo hoe ik rss feeds in de hobby sfeer moet gebruiken. Wat een tijd gaat het me kosten om al die signaleringen te lezen en te bekijken!!!!
BeantwoordenVerwijderen@Netty. Ik had door Ding 4 al wat feeds toegevoegd. Dus bij Ding 5 nog maar even mee doorgegaan... Heb ook een 'egofeed' toegevoegd (nu hoef ik als het goed is niet meer actief te zoeken wanneer iemand iets over Bibliotheek Utrecht schrijft...).
BeantwoordenVerwijderenIk verwacht dat de verzameling feeds zich vanaf nu wel regelmatig zal uitbreiden!
@Jessie
BeantwoordenVerwijderenKunst, kunst, kunst..zoals feeds van nrc kunst, de volkskrant, vind ik erg aangenaam.
Op sites van musea zelf zoals bv Boijmans van Beuningen kon ik geen feed vinden, wel de mogelijkheid je aan te melden voor de nieuwsbrief.
@Marc.
BeantwoordenVerwijderenIk blijf me verbazen over alle mogelijkheden. Ook weer bij Ding 4. Handig dat de informatie waar ik interesse in heb zo naar me toe komt.
Ik heb een abonnement op de boekenbijlage van de Volkskrant en de Vereniging Openbare Bibliotheken.
Ik heb nog even op de feed van onze eigen bibliotheek gekeken (Koekiemonster in de bibliotheek is echt even lachen. Ik kan Koekiemonster zo vervangen door een "willekeurige" klant.
Kan de aankondiging van een feed niet wat leuker en uitdagender. Zodat klanten meer uitgedaagd worden om iets te lezen/foto's/films te bekijken.
Gr
Ellen
@liduin Via Bloglines kwam ik uit bij de feed van de BBC. Ook de google reader heeft standaard al een map met Nieuws feeds. Ik merk dat de hele wereld voor je open gaat. Als je maar tijd hebt om alles bij te houden! Ik heb nu een beetje ontdekt wat rss feed kan betekenen voor ons als bibliothecarissen. Bij ding 4 heb ik al wat meer verteld.
BeantwoordenVerwijderen@Mary:
BeantwoordenVerwijderenIk heb me geabbonneerd op de feed van NRC en voor het idee ook maar op mijn favoriete newssite: http://www.alternet.org/ Kan die aan iedereen aanbevelen! Ik hoop dat er ooit een generatie e-reader komt waarmee je ook in staat bent om feeds te volgen en dit soort newssites te lezen. Hopelijk zit er al een soort van browser op de e-readers die we gaan krijgen voor het voltooin van 23 dingen?
dinsdag 17 maart 2009
BeantwoordenVerwijderending 5
De uitleg door Bibliotheek Oost-Achterhoek is wat duidelijker over RSS (na het aanklikken van de RSS-knop verschijnt in een geel blok de tekst: meer informatie over feeds); niet alleen achtergronden, maar ook instructies.
Google blogsearch is toch redelijk snel te vinden vanaf de Google-startpagina, namelijk via "meer" (onder de icoontjesbalk). Als je echter een verzameling blogs op het gebied van jou interessegebied verwacht, kom je enigszins bedrogen uit: Google zoekt kennelijk naar de term zoals die in het blog voorkomt. Zo krijg je een aantal weblogs die meestal weinig met je belangstelling te maken hebben; je zult daarin zelf moeten schiften.
Geeft Bloglines niet meer de zoekmogelijkheid postings, oftewel willekeurige woorden? Het rijtje bestond alleen uit: articles, feeds en search the web.
Via Lifehacker en Google alert een attenderingsfeed geïnstalleerd. Vrij lastig, omdat je het dubbel moet activeren, de laatste keer zelfs door op verwijderen te klikken. Uiteindelijk is het gelukt, hoop ik.
@Netty
BeantwoordenVerwijderenAangezien mijn gmail-account voor thuis is ben ik op zoek gegaan naar prive interessante onderwerpen. Voor mij zijn dat tuinen. In mijn favorieten-map heb ik dan ook allerlei tuinwebsites zitten. Die heb ik net allemaal afgestruind en wat schetst mijn verbazing. De meesten hebben (nog) geen RSS. Dus toen heb ik als zoekterm rss tuinen ingetikt en kreeg ik een aantal hits. Die heb ik gelijk geRSST. Via google blogsearch kreeg ik er ook nog wat hits. Heel handig. Verder heb ik me geabonneerd op de NOS aangezien ook ik heel graag op de hoogte gehouden wordt van wat er allemaal op politiek gebied en in de wereld speelt. Daarom heb ik bij google reader twee mapjes gemaakt, alvast, om een chaos aan nieuws te voorkomen. Wat me verder nog opviel was dat veel icoontjes onderaan (en dus eerst moet scrollen) staan. Als je dat eenmaal weet dan let je er wel op maar meer in het zicht is makkelijker.
@gerda, In de auto luister ik bijna altijd naar BNR nieuwsradio, dus heb ik mij daar op gebaonneerd, ik volg ook vaak de turkse kranten, die kon ik ook niet laten staan:).
BeantwoordenVerwijderenEr is een wereld open gegaan voor mij.
@liduin Wat een keus aan RSS feeds. Nadat ik nog even verder ben gaan kijken, heb ik besloten maar even geen nieuwe abonnementen meer aan te maken. Voorlopig heb ik genoeg aan een aantal kranten en vooral aan Dok muziek en film.
BeantwoordenVerwijderen@Tine
BeantwoordenVerwijderenIk heb eerst via Google Reader een abonnement op een aantal feeds genomen, maar een paar dagen later de meeste weer verwijderd. Teveel informatie. Ik heb ook aan Internet explorer feeds toegevoegd. Je kunt ze dan vinden via de gele ster linksboven, op de menubalk. Het handigst vind ik toch Google Reader als startpagina nemen en voor de optie "aangemeld blijven" kiezen. Dan hoef je nooit in te loggen om de laatste berichten te zien.
De feed die ik aan mijn blog heb toegevoegd is van de blog "Strips in Gelderland". Vind ik leuk als Gelderse amateur-striptekenaar.
@Marc
BeantwoordenVerwijderenMarc ik heb bij ding 4 al een voorbeeld geven van een rss feed, ik hoop dat het zo duidelijk is. Je moet per ding je ding doen dus ik had het nog niet gelezen bij ding 5. Te vlug te snel of te anthousiast, maar wel gedaan.
@Netty. Ook ik heb ding 4 en 5 door elkaar gehaald. Lezen is ook een kunst zoals al door meer mensen is gemeld. Wij hebben dus op onze website een RSS feed. Voor de handige feed van de aquabrowser verwijs ik dan nu maar naar mijn tekst bij ding 4. Helga
BeantwoordenVerwijderen@Mary. RSS feeds vinden. Tsja, ik let wel op bij sites of ze HET hebben, maar zelden maak ik de link. Ik zal wel gedateerd klinken, maar wat is nu ECHT belangrijk. Antwoord: dat wat je belangrijk vind....(of denkt te vinden)
BeantwoordenVerwijderen@ Eline
BeantwoordenVerwijderenVoor mij is een geweldige blog: "gazette 94".
Hier kom ik zoveel te weet over borduren, een genot. Ik vind het leuk om het nu op deze manier te volgen.
@marc
BeantwoordenVerwijderenIk heb 'n account aangemaakt bij Google Reader en ik ben nu geabonneert op 3 voor mij interessante items.
Het zijn: KNMI, eBook.nl Nieuwe boeken en weerOnline.
Erg leuk om te ontdekken dat dit zo makkelijk gaat en het biedt vele mogelijkheden ook voor de bibliotheek.
@jessie
BeantwoordenVerwijderenHoe een feed te vinden, waar wil ik subiet van op de hoogte gehouden worden? 25 mannen krijgen les in Nederlands spreken, lezen en schrijven. Vrijwilligers die enthousiast en volhardend les geven. NT1 en NT2, een feed van taalkracht voor bibliotheken (hoewel ik ook hun nieuwsbrief krijg).
@Liduin,
BeantwoordenVerwijderenNet als een aantal voorgangers, heb ik ook ding 5 al gedaan bij ding 4!
Mijn 5e ding ontdekkingen en ervaringen zijn te lezen bij ding 4!
Margriet
@Tine,
BeantwoordenVerwijderenIk heb me via Google reader al op een aantal feeds geabonneerd, o.a. op een heleboel nieuws, en de twitter van de NOS, Groen Links, Wijk bij Duurstede, Architectenweb en mijns inziens. Nu nog wat hobbies erbij en klaar. Kunnen tips voor feeds ook op Mijn menu worden geplaatst op interessegebied of gaat dat helemaal niet ?
groeten,
Marjan
@Elsken. Ik ben even wat verder gaan snuffelen over die feeds. Bij onze striptekenaar Gregorius en even googlen maar weer. Een informatieve website gevonden bij de site computer in de klas: http://www.manssen.nl/computersindeklas/dossiers/dossier_rss/inhoud_rss.htm
BeantwoordenVerwijderenZo val je van de ene klas in de andere klas op een avond. Ik heb gekozen voor de feed van de kunstpagina van het nrc. Je kan daar nog een aantal filters oploslaten en dat schiet weer op bij het lezen. Wat ik niet snap: hoe krijg ik nu zo'n feed op mijn blog. Greogorius is het gelukt. Daarom: Elsken of Greogorius feed me with this knowledge please !
Een leuke RSS over Barcelona kan je vinden op
BeantwoordenVerwijderenhttp://barcelonaaaaa.wordpress.com/
Groetjes, Pilar
Ik had ding 4 en 5 ook enigszins samengevoegd. Ik heb me op de feeds van NOS-headlines, Republiek der letteren van Vrij Nederland, schrijven-online en hobby-blogo geabonneerd. Het lukt me niet om feeds op mijn blog te krijgen, en ik vind daar ook niet echt uitleg over. Iemand een tip?
BeantwoordenVerwijderenInmiddels een feed-reader geinstalleerd, diverse feeds toegevoegd en natuurlijk weer veel geleerd! Elkde dag als ik de feeds check denk ik aan de mail op de bieb: weer 20 ongelezen mails erbij....Heb wel een leuke feed te melden, die van Last.fm: http://blog.last.fm/atom/
BeantwoordenVerwijderenWel voor muziekfreaks natuurlijk!
@eline
BeantwoordenVerwijderenNadat ik alle achtergrond informatie over RSS feeds gelezen had, kon ik eindelijk beginnen met het instellen van de Google reader en het toevoegen van RSS feeds. Ik heb meteen gebruik gemaakt van de Google reader, niet alleen omdat dat door http://www.23dingen.nl/ aangeraden werd, maar dit leek mij ook de meest praktische en logische nieuwslezer. Andere readers zijn o.a. Feed reader, Sharp reader, Ampheta Desk. Ik ben eerst gaan kijken bij de RSS feeds van Bibliotheek Utrecht.
Deze vond ik niet erg interessant en ook niet relevant om toe te voegen. De filmpjes waren interessant, maar ik weet niet of deze regelmatig vervangen worden door nieuwe filmpjes.
Hoewel het filmpje van Mr. Bean blijft boeien, hoe vaak je dit filmpje ook heb gezien.
Die mimiek van die man is werkelijk niet te evenaren!
In de toekomst zal Bibliotheek Utrecht nog veel meer kunnen uitbreiden met RSS feeds, nu zullen veel mensen deze knop niet aanklikken, omdat ze niet weten wat het inhoudt of omdat ze er gewoon over heen kijken.
Het valt me trouwens wel op dat ik iedere website nu wel met andere ogen bekijk.
Ik ben nieuwsgieriger geworden en klik nu bijna op iedere knop om nieuwe dingen te ontdekken, dat is mijn nieuwe verslaving, helaas kost dat wel veel tijd omdat je graag alle mogelijkheden wil ontdekken.
Verder heb ik op een rijtje gezet welke websites ik dagelijks bezoek en als deze over RSS feeds beschikken heb ik ze toegevoegd in mijn Google reader. Ook heb ik de Telegraaf en het AD toegevoegd. Ik heb meteen alles in verschillende mapjes geplaatst, zoals een mapje Italie, een mapje Nieuws etc., om alles overzichtelijk te houden. Of ik echt vrolijk wordt van alle deze RSS feeds dat zal nog moeten blijken in de praktijk. Misschien wordt ik wel overspoeld door zoveel nieuws dat ik kopje onder ga. Waar moet ik de tijd vandaan halen om ook werkelijk alles te gaan lezen?
Op mijn blog heb ik de volgende Rss feeds toegevoegd aan mijn blog, nl. http://www.italie.nl/, omdat ik graag op de hoogte ben van al het nieuws in Italie. Ik had eerst http://www.bibliotheek.utrecht.nl/ toegevoegd aan mijn blog, maar dat vond ik niet zo passen op mijn blog. Ik wil mijn blog graag een beetje gezellig houden en niet alleen maar vullen met werkgelateerde zaken.
Daarom verheug ik me al op ding 6, want dan volgt Flickr en dat opent perspectieven, want dan kan ik weer leuke foto's gaan toevoegen aan mijn blog.
cor51 rss feeds is een mooi instrument om via internet een bepaalde doelgroep te bereiken. Wij ontvangen inmiddels een paar feeds wekelijks en doen er wat mee.
BeantwoordenVerwijderen@gerda
BeantwoordenVerwijderenNRC en NOS feeds
@Elsken
BeantwoordenVerwijderenWeer veel rondgezworven op het net. Er is zoveel dat ik niet kan kiezen! Aan mijn eigen blog uiteindelijk 2 feeds toegevoegd: de boekenbijlage van de NRC en de Dierenbescherming. Die passen wel voor mijn gevoel. Of ze handig zijn is een kwestie van smaak en interesse denk ik
@Gerda
BeantwoordenVerwijderenHet kost wel meer tijd dan je denkt omdat het gewoon leuk is om rond te snuffelen op internet. Inmiddels een aantal feeds gevonden en aan mijn persoonlijke igoogle pagina en op mijn bureaublad gezet. Ik zal eens kijken of het handig is. Zonet bij het opstarten zag ik op mijn bureaublad dat het nieuws van gisteren er nog op stond. Dat lijkt mij niet de bedoeling. Het zou bijgewerkt moeten worden zodra je de computer aanzet...ik hou het in de gaten. Mijn feeds zijn NRC boeken, website vd bibliotheek, watleesjijnu, nu.nl (sport en nieuws).
@Jessie
BeantwoordenVerwijderenIk ben altijd op zoek naar interessante reisaanbiedingen maar geen van de door mij bezochte reissites heeft rss.Heeft iemand iets leuks op dit gebied ontdekt? Wel geven ze nieuwsbrieven uit waar ik dan ook op geabonneerd ben.
Ik heb een rss genomen ( zeg je dat zo) op IMDb voor filmbesprekingen, bij de NewYorkTimes een rss op de Sunday Book Reviews en al een artikel over Morpurgo ontvangen!! en voor het lekkere mondgevoel zorgt Smittenkitchen, de New Yorkse Sylvia Witteman.
@netty:
BeantwoordenVerwijderenMijn voorlopige lijst van feeds:die van onze eigen bibliotheeksite, de SUB, de VOB en De Bibliotheek. Op deze manier blijf ik snel op de hoogte van allerlei bibliotheekontwikkelingen. Voor het "gewone" nieuws heb ik een RSS-abonnement op de Volkskrantsite.
Eerst maar eens ervaren of het niet te veel wordt allemaal.
@gerda
BeantwoordenVerwijderenTjeetje, dit is verslavend! Mijn favoriete boekhandel, Waterstone heeft geen feed, wel facebook en twitter, jammer, dan maar huizen kijken in Frankrijk, de biebfeeds komen nog wel!
@elsken
BeantwoordenVerwijderenIk heb een heleboel sites bekeken die ik bij mijn favorieten heb staan en gekeken of ze een feed hebben. Bij een aantal is dat het geval. Ik heb me hierop geabonneerd. Alleen staan ze nu op mijn eigen laptop bij feeds en heb ik ze niet op mijn blog. Dit lukt me nog niet.
@Marc...ik heb een handige rssfeed op recensieweb en via recensieweb kan je weer heerlijk doorlinken naar allerlei sites van schrijvers en recensies. probeer hem op mijn blog te zetten.
BeantwoordenVerwijderen@Marc... rssfeeds en links toegevoegd aan mijn blog! het gaat ergens op lijken.
BeantwoordenVerwijderen@tine, ding 5!
BeantwoordenVerwijderenThuisgekomen van een energieke orkestavond, me even achter de computer geinstalleerd: die 23 dingen zijn immers nog lang niet af!
Ik heb al wel een aantal abonnementen op Rss, nu echter ook rondgeneusd via biblioblogs wiki.
Daar kwam ik op de site van Bibliotheek Enschede terecht met een filmpje over een kanaal, hmm.
Bij het onderdeel biebjuf werd ik enthousiast: ik zag een filmpje met enthousiaste peuters die de cursus
"Muziek op schoot" volgden. Een fanatieke docente zong liedjes waarbij de peuters allerlei bijbehorende bewegingen meededen. En dat alles in de open uitleen!
Via foursquare zocht ik de bibliotheek Utrecht en.......zag een bericht van Jasper K (ik dacht uit februari 2010) dat men in de bibliotheek gratis gebruik kan maken van KPN hotpot!
Mijn favoriete zoektocht naar Rss-feeds verliep via Google Blogs.
Ik heb op auteurs en boektitels gezocht, zowel voor jeugd als volwassenen en las een bericht
over een te volgen Master jeugdliteratuur in Tilburg.
Het leukste bij dit rondneuzen vond ik de filmpjes!
@jessie
BeantwoordenVerwijderenhet was even zoeken voor ik het door had maar ik
heb nos en autoscout24 gevonden en genomen
@gerda
BeantwoordenVerwijderenHet toevoegen van RSS feeds (ook aan m'n blog) is gelukt. Een voor mij mogelijk heel interessante is :www.topix.com met een feed naar nieuws over Ethiopie uit heel veel bronnen.Ik ga kijken wat deze feed allemaal oplevert !
@Marc,
BeantwoordenVerwijderenNog meer geRSSt...
Zocht naar een abonnementje op een site van bibliotheekinrichting maar vond er helaas nog 0. Maar ik geef niet op en blijf speuren.
Ik maakte nog een teleurstellend dingetje mee: mijn cluppie heeft geen RSS!? Tenminste ik kon t niet ontdekken. Ik vond wel een rood icoontje met een dikke F en een punt: FC Utrecht Flogs.
De uitleg van de site "Met flogs.nl ben je ALTIJD up-to-date. Met één druk op de knop zet je jouw favoriete (sport-) evenementen, concerten, cd releases en andere gebeurtenissen op het gebied van muziek, games, films, boeken, kunst en de financiële markten in jouw persoonlijke digitale agenda. Wijzigingen worden voor je bijgehouden en doorgevoerd, zodat jouw agenda altijd en overal up-to-date is. Begint een concert iets later? Voetbalwedstrijd uitgesteld vanwege het weer? flogs levert voor de categorieën van jouw voorkeur op elk moment de meest recente digitale content. Gemakkelijk, overzichtelijk en altijd bij de tijd."
Is dat ook een Ding? Ik zal t zien.
ding 5
BeantwoordenVerwijderen@Liduin
Uiteindelijk is het gelukt om websites, zoals Lifehacker, Google Reader, 23 Dingen en het bibliotheekweblog van de cursisten in het log zowel als favoriet en als feed te installeren. Kennelijk zijn niet alle momenten van de dag geschikt om dit te laten werken, ondanks dat je dezelfde handelingen verricht
@Marc
BeantwoordenVerwijderenIk heb een RSS feed aangemaakt, dat viel wel mee, en ik heb de arabische sites gekeken of ze een feed hebben, en het blijkt dus van wel. ik heb natuurlijk gelijk hierop geabonneerd.
ik vond het geweldig.
groetjes
Khadija
@ Liduin
BeantwoordenVerwijderenGesurfd op het web op zoek naar leuke rss-en. Ik had me geabonneerd op nu.nl, druk geweest en niet gekeken, vond ik vanavond maar liefst 486 nieuwe items in mijn reader, toch maar opgezegd, ik volg 's avonds teletekst wel. Ik heb me nu geabonneerd op de RSS van de VOB en Bibliotheek Nederland. Bibliotheek Nederland vind ik leuk om te volgen, zodat ik op de hoogte blijf van de ontwikkelingen en nieuws rondom de franchise en nieuwe huisstijl. Ben nog op zoek naar een RSS mbt thrillers en detectives, kon op de pagina van crimezone geen oranje logo vinden, ik blijf zoeken....
Ding 4 @ 5
BeantwoordenVerwijderen@Liduin
Had wel RSS voorbij zien komen en merk nu wat voor handig dingetje het is.
NOS Economisch Nieuws en de bibliotheken.nl op mijn Google Reader gezet.
@Jessie Bij 4 heb ik een aantal toegevoegd oa. debibliotheken en literatuurplein. Het is boeiend de mogelijkheden te ontdekken.
BeantwoordenVerwijderen@ Elsken
BeantwoordenVerwijderenHmmz raar ik dacht toch echt dat ik hier een post had achter gelaten.
Ik heb een RSS aangemaakt voor http://www.personeelsnet.nl erg handig om up to date te blijven. Het is best een makkelijk systeem om het aan te maken.
@ Eline Eigenlijk heb ik bij Ding 4 al gemeld op welke RSS feeds ik me geabonneerd heb. Mijn favoriet is toch wel Cameralabs, ik vind dat een schitterende, overzichtelijke, en heerlijk genuanceerde website over alles wat met fotocamera s en fotograferen te maken heeft.
BeantwoordenVerwijderen@Gerda
BeantwoordenVerwijderenAha... Sowieso heb ik altijd al een favorieten-lijstje en daar heb ik inmiddels de feeds bijgevoegd. Jammer genoeg heeft mijn favoriete beoeknsite wwww.vrouwenthrillers.nl geen feed. Aangezien ik ook een muziek-liefhebster ben, ga ik binnenkort wat sites bij langs.
Mijn allerliefste vriend Jaap Friso, journalist bij de NCRV en fanatiek kinderboekenlezer/recensent heeft zijn eigen website www.jaapleest.nl Om op de hoogte te blijven van de nieuwste kinderboeken, nominaties, wetenswaardigheden: neem een abonnement op zijn RSS feeds!groetjes, Ilse
BeantwoordenVerwijderen@Liduin
BeantwoordenVerwijderenBen rond gaan neuzen bij verschillende sites met RSS-feeds.
Vind nieuws leuk, heb me geabonneerd een antal waaronder die van van NRC next. Het laatste nieuws wordt meteen uitgelicht.
Wat met RSS in de bibliotheek? Aankondigingen van aktiviteiten, een onverwachte gebeurtenis e.d.. Gebeurt nu ook al als aankondigingsbord.
Wellicht is het ook leuk een fotootje van een laatste aktiviteit erop te zetten. Ook nieuws voor de klant en collega.
@Netty
BeantwoordenVerwijderenIk ben lekker gaan zoeken via de zoekbalk in de reader. Ik denk dat je dan de belangrijkste krijgt. Natuurlijk kan je altijd een abonement nemen als de site die je bezoekt interessant is.
Ik denk dat ik dit leuk ga vinden. Voor de Bieb is het denk ik voor scholen makkelijk, ze kunnen bijvoorbeeld lezen welk thema er aan te vragen zijn.
@Netty, Via RSS een veelheid aan info binnen gekregen, Naast de digitale versie van mijn papieren krant heb ik me ook geabonneerd op diverse andere uitgaven. Bijscholing is inderdaad zaak als we dit soort dingen blijvend gaan doen. daarnaast is het een kwestie van tijd vinden om dit allemaal tot je te nemen. In een relatie kan deze verslaving moordend zijn.
BeantwoordenVerwijderen@eline ik heb me geabonneerd op veel kranten, altijd interessant om de verschillende manieren van nieuws weergeven te vergelijken
BeantwoordenVerwijderen@ elsken
BeantwoordenVerwijderenIk heb bij ding 4 gemeld dat ik een abonnement heb genomen op de Rss feed van onze bibliotheek en NU.nl. Ik heb de eerste bij mijn favorieten gezet.De volgende stap is nu mijn eigen blog bijwerken. Maar niet nu,ik zie tot mijn verbazing dat ik al 2 uur bezig ben!!
@jessie
BeantwoordenVerwijderenNu kan ik mij abonneren op RSS die mij interessant lijken.
Eerst natuurlijk bij bibliotheek utrecht kijken wat daar voor items op staan.
Wel erg verborgen, die RSS. Dat hebben al meer mensen gememoreerd, zag ik.
Voor mezelf vind ik het leuk het weblog over Haïti te volgen op nos.nl en dat vergeet je gauw weer, dus daarop geabonneerd, zodat ik elke maandag een seintje krijg dat er een nieuwe weblog op staat.
@Liduin: Ik ben lid geworden van de nos-headlinesfeeds. Werkt als een dolle! Ga zeker kijken wat er nog meer te vinden is. Tot nu toe geen bands gevonden die feeds hebben.
BeantwoordenVerwijderen@jessie. naast de genoemde ab. in Ding 4, heb ik me ook geabonneerd op onze Bibl U rss.
BeantwoordenVerwijderenEen prettige zoekmethode vind ik: naar site/blog gaan, rss icoontje aanklikken, url copy/past in google reader. Ik vond de blogsearch een ontdekking! heb op jongerenliteratuur gezocht en heb me geabonneerd op een wat vage site YA boeken... we zien het wel. kan het altijd nog verwijderen.
Lifehacker: heb ik wel bekeken, maar verder niets mee gedaan. Zeker ook interessant!
Heb inmiddels ook een mooi lijstje favorieten in de knoppenbalk op mijn computer. Al staan er inmiddels al 7 balken onder elkaar... wat moet ik daar nou weer mee...
op naar het volgende ding! Ik heb er enorme veel lol in, leuke cursus!
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen@ Tine.
BeantwoordenVerwijderenOp Mijn Google Reader van de RSS waren er wat suggesties voor feeds waar ik aan het begin maar al te gretig op klikte. Ik hoefde en kon (!)immers niet opzoek te gaan. Dit betekende dat ik gigantisch overspoeld werd met feeds van kranten waar ik dus niet op zat te wachten. Er gebeurt zoveel! en ik lees liever een krant nog steeds. Ik had direct het nadeel van feeds te pakken (hoe minder info, hoe meer je kunt zien zoals ik eerder ook meldde)
Vervolgens ben ik dankzij Tine en Jan achter gekomen hoe je ook los van de suggesties ook andere feeds op je reader kunt krijgt. Mij luktte het eerst namelijk niet! IK kreeg ze maar steeds alleen op de favorieten van de pc!
Enfin, eerste stap was dus eerst alle feeds eruit kiepen die ik niet nodig heb of waarvan ik de info elders al lees. Vervolgens heb ik gebruik gemaakt van Google Blogsearch. Ik ben tot de het teleurstellende conclusie gekomen dat ik helemaal niet bekend ben op het net ( :p) dus egofeed niet van mijn naam maar van ´´Bibliotheek Utrecht´´ gemaakt. (Carolien, ik zag je naam staan in een blog!)
Ik zal selectief blijven bij het maken van mappen en niet meer in het wildeweg alles ´feeden´
@Elsken. Heb me vandaag verder verdiept in RSS feed. Heb veel feeds toegevoegd en ben mezelf toen verloren in het lezen van de info (je bent zo 1,5 uur verder). Veel interessante info gelezen oa. over biebopleidingen en andere HRM-onderwerpen. Een specifieke site (mijn favoriet) nog niet gevonden. Kijk nogal eens op Funda, maar kom erachter dat zij geen feeds gebruiken. Vreemd en teleurgesteld. Ga met de feeds nog nog wel verder aan de slag (keuzes maken!!!).
BeantwoordenVerwijderenGroeten Brenda
@Elsken BIBLIOTHEEK BOETE NIET BETAALD? IN DE BOEIEN! Kijk op:
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.waarmaarraar.nl/pages/re/31498/Bibliotheek-boete_niet_betaald__In_de_boeien_.html
Groetjes Brenda
@Tine:
BeantwoordenVerwijderenIk heb twee RSS-feeds aan mijn blog toegevoegd: Nu.nl en natuurlijk die van Bibliotheek Utrecht. Ik heb het al van meerdere mensen gehoord, maar hoe meer feeds je hebt/volgt hoe meer tijd je ermee kwijt bent. Zo maar lukraak op van alles abonneren heeft niet zoveel zin als je er vervolgens niks meer mee doet.
@Marc
BeantwoordenVerwijderenHeb een aantal RSS-feeds toegevoegd. Optie om een en ander in mappen onder te brengen is inderdaad zowel handig als noodzakelijk. Je wordt inderdaad vrij vlot overspoeld met informatie waar je op dat moment misschien niet op zit te wachten. Twijfel nog of ik niet toch de voorkeur geef aan het 'ouderwetse' zelf zoeken via oa. bladwijzers...
Jasper
@Gerda
BeantwoordenVerwijderenInmiddels heb ik de feeds van een paas favoriete sites toegevoegd, zoals van de Libelle, www.nu.nl. Helaas zit er op mijn favoriete boekensite www.vrouwenthrillers.nl geen RSS-feeds.
Eén druk op de knop en je hebt het nieuws direct in beeld... handig!
@ Gerda
BeantwoordenVerwijderenMijn reactie op ding 4 is eigenlijk ook voor ding 5. wat mij op valt is dat de site's die mensen opzetten voor hun hobby vaker achter blijven met o.a. Rss feed, en bedrijven maken daar optimaal gebruik ervan, handig voor de klant.
Elke keer als ik een nieuwe site bezoek zal ik vaker de rss mogelijkheid bekijken.
Medine
@liduin Gevonden "Franchising bibliotheken", handig voor discussie en informatie. Collega-bibliotheken geven hun mening over voors en tegens.
BeantwoordenVerwijderen@liduin Lastig te vinden! De zoekfunctie op de homepage vindt niets op trefwoorden foto's of Flickr! Uiteindelijk gevonden via muziekbibliotheek: foto's muziekoptredens. Leuk: Drie hoog achter! Daarna op Flickr de foto's gevonden met het trefwoord "Drie Hoog achter"
BeantwoordenVerwijderen@eline: ding 4 en 5:
BeantwoordenVerwijderenHad nog nooit gehoord van RSS, heb het verhaal gelezen, zelf rss aangemaakt voor nu.nl en bibliotheek utrecht, voor wat betreft het nieuws. Ik vraag me af wat klanten met foto's of filmpjes van de bieb willen.
Ik heb ook een rssblog geinstalleerd: bibliotheek 2.0. Ben benieuwd naar wat er in de biebwereld omgaat en wie weet ga ik nog reageren ook.
Ik heb nog even gekeken bij mijn favoriete sites: boudisque. nl en platomania.eu, maar daar zag ik niet dat rss-symbooltje, ik heb ze wel bij mijn favorieten, dus voor het laatste nieuws op de site kijken.
@netty De draad weer opgepakt. Ding 5 is ook weer erg leuk. Je blijft er zo lang in hangen als je de smaak te pakken hebt... Heb nu abonnementen bij adformatie.nl, marketingonline.nl etc. Dus vakinformatie websites. Ben nog maar niet begonnen met prive-interesses. Ik kan dit haast niet bijhouden :-) Mapjes zijn erg handig!
BeantwoordenVerwijderen@Jessie Beetje verstopt, maar toch gevonden een rss feed bij leesgoed. Dit is z'n site waar ik vaker op zou willen kijken, maar het komt er meestal niet van. Adres voor invoer RSS-lezers: http://www.leesgoedplus.nl/rss/. Maar lang niet al mijn favoriete sites hebben deze mogelijkheid....laat wij de 'midden'hoede zijn.
BeantwoordenVerwijderen@Netty:
BeantwoordenVerwijderenVoordeel van die feeds zijn, dat je je erop kan abonneren en dat je er ook zo weer afkomt. (Lukt bij veel abonnementen niet zo makkelijk.)
Nu even actueel: bouwput Utrecht: http://www.bouwpututrecht.nl/bu/feed/
@ Netty
BeantwoordenVerwijderenKarin had al die handige feed gevonden/gemaakt om alle nieuws over bibliotheek Utrecht binnen te krijgen.
Ik heb er nog eentje gezochten gevondenmet reviews van Jazz CD's
http://www.allaboutjazz.com/rss_reviews.xml
@elsken, In mijn reactie bij ding 4 staan al de door mij gebruikte feeds. Volgens mij is het een kwestie van kijken op de sites of ze feeds hebben. Ik vind ze op diverse plaatsen op de sites.
BeantwoordenVerwijderen@netty Rss-feeds zijn toegevoegd.
BeantwoordenVerwijderenDit lijkt mij zeker voor de Back-office een bruikbaar medium.
Je blijft op de hoogte van alles wat je maar weten wil.
@Eline
BeantwoordenVerwijderennog een handvol RSS-feeds toegevoegd, waaronder voor privegebruik die van het wielrenforum dat ik regelmatig bezoek
@Gerda
BeantwoordenVerwijderenEcht heel handig. Ik ben toch best wel met dit soort dingen bezig maar dit is een ontdekking. Ik ga google reader ook zeker gebruiken. Zoals ik in de vorige post ook al zei vind ik het superfijn dat ik alles en iedereen via 1 pagina in de gaten kan houden (haha, stalker) normaal ga ik naar facebook, twitter, blogs van mensen en (film)nieuwspagina's. Nu zit alles bij elkaar.
Ik volg nu film. com, alle kranten en vrienden. En oh.. ik ontdek net dat je ook alle video uploads van vrienden kunt volgen.. ja, ja, ja!!
Het is nog niet zo bekend volgens mij dit google reader. Maar ik zie zeker mogelijkheden voor de bieb. Aan de ene kant om hun eigen bezigheden te promoten en aan de andere kant om zelf ook snel op de hoogte te kunnen zijn zodat we er snel op kunnen inspringen. Ik zie de bieb als de plek waar informatie behouden wordt en waar verhalen bij een gebracht worden. Wil de bieb blijven bestaan dan zullen we net zo snel moeten zijn als de media nu is. Ik zie een rol weggelegd voor de bieb waar wij kunnen aangeven wat goede en betrouwbare informatie is. Er is nu zo ontzettend veel. Wij zullen de mensen moeten leren zwemmen, denk ik.