vrijdag 27 augustus 2010

Ding 11: Ontdek wiki’s en hoe bibliotheken ze kunnen toepassen

Dit gaat over samenwerken. Lees alles over Wiki's en de verschillende manieren waarop je ze kunt gebruiken. Bekijk ook weer het filmpje. Daar wordt op een simpele manier uitgelegd wat een wiki is en wat je er mee kunt doen. Laat ons weten of je mogelijkheden ziet voor Bibliotheek Utrecht.

77 opmerkingen:

  1. @Jessie

    Wiki's, ik kende het fenomeen wel door Wikipedia, een site die ik geregeld en graag raadpleeg.
    Het filmpje erover is heerlijk helder en ik was meteen overtuigd van het praktische aspect.
    Wat betreft de bibliotheek lijkt het me b.v. erg handig voor medewerkers die samen activiteiten regelen zoals groepsbezoeken, dat scheelt een hoop heen en weer gemail. Zo hou je elkaar goed op de hoogt van wie wat geregeld heeft en kun je makkelijk alle nodige informatie uitwisselen, erg handig omdat er vaak weinig tijd is voor overleg en de meesten parttime werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik maak regelmatig gebruik van de wikipedia en ken ook een aantal hele specifieke wiki's, zoals de wiki van de anime serie Gundam. Met tientallen series en nog eens tientallen films kan je soms niet meer wijs worden van zo'n groot project zonder af en toe eens de wiki na te slaan.

    Ook heb ik zelf zo nu en dan deelgenomen aan discussies en heb delen van onder anderen een wiki pagina rond de franse filosoof Deleuze, waar ik grote fan van ben, herschreven.

    Ik weet dat meeste e-readers ook in staat zijn om wikipedia pagina's te raadplegen (in ieder geval de kindl e-readers van amazon.com), dus hier zit echt toekomst in.

    Meeste sites waar ik lid van ben hebben ook hun eigen wiki pagina met regels, uitleg van verschillende klassen leden enz.

    Ik denk dat een wiki pagina van en over onze bieb zeker geen slecht idee is. Daar zouden klanten dan alle informatie over de bieb overzichtelijk kunnen naslaan.

    We zouden ook eigen wiki pagina's kunnen creëren over interessante onderwerpen, maar daar moet je dan denk ik echt mensen voor aanstellen, omdat er al zo veel goede sites zijn moet het wel goed zijn wat je aanbiedt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @mary: zie vorige bericht (sorry... stom dat je hier je reacties niet later kan editen)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. dinsdag 2 juni 2009
    ding 11
    In de eerste plaats zou een bibliotheek-wiki naar mijn idee los moeten staan van de officiële website. Een duidelijk te vinden link op de website is wel een vereiste. Wat je als bibliotheek hebt aan een wiki, behalve kenbaar maken van klantenwensen en het houden van discussies, is mij nog niet duidelijk.
    Veel achtergrond- en bibliotheekwiki's zijn lastig te doorgronden of toegankelijk en het toevoegen van tekst gaat via hoge inlogdrempels en bijbehorende accounts. De Amerikaanse kiwi's zijn uitsluitend op de VS gericht met vrij eenzijdige onderwerpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Netty
    Ik kende alleen nog maar Wikipedia...
    Wiki lijkt me zeker wel toepasbaar voor interne informatie-uitwisseling (een soort intrawiki), zodat alle medewerkers die betrokken zijn bij bepaalde projecten en activiteiten ook zelf direct informatie kunnen bijwerken en toevoegen.
    Richting de klant kan ik me er nog niet direct veel bij voorstellen, al zullen daar ook wel toepassingen denkbaar zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Netty
    Intrawiki, wat een goed idee. Het scheelt inderdaad een hoop heen en weer gemail zoals Ella zegt. Hoewel ik in mijn fantasie zo allerlei taferelen kan verzinnen die het er niet makkelijker op kunnen maken.
    Ik heb de wiki van bibliotheek Deventer bekeken. Ik vind het een heel leuke manier om klanten bij je bibliotheek te betrekken. Ik zie het allemaal wel voor me: hebben we wel extra personeel nodig!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @liduin, het filmpje is duidelijk over wat je met wiki's kunt. Als je met een groep iets moet regelen is het een erg handige toepassing. Ik heb de site van bibliotheek Deventer bekeken. De wiki's hierop zijn volgens mij erg handig, goed gegroepeerd, bij de tijd en informatief. Kunnen wij daar niet wat mee? Het wiel in elk geval niet twee keer uitvinden, maar gebruik maken van de kennis en ervaringen van bijvoorbeeld bibliotheek Deventer.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Tine, ik moet zeggen: mijn kennis van wiki ging niet verder dan Wikipedia: dit was toch wel even nieuw voor mij. Gek genoeg had ik de term wiki’s wel eens gehoord, maar was ik nooit verder op in gegaan.
    De diverse mogelijkheden die ik heb gezien hebben zeker wel potentie.
    Het filmpje was duidelijk, zonder meer. En de toepassing die daar werd genoemd was zeker heel goed. Maar daarnaast kan ik me het gezamenlijk werken aan een handleiding op deze manier goed voorstellen. Ook bij deze toepassingmoet er denk ik wel een “eigenaar” van de wiki zijn die uiteindelijke redactie voert.
    Zoals de OB Deventer het als publiekswiki gebruikt lijkt me ook erg leuk. Maar voordat we daarmee zouden beginnen zou ik eerst eens aan Deventer willen vragen hoe hun ervaringen zijn, want ik denk dat iemand er aardig wat tijd aan kwijt kan zijn om dit te redigeren en stroomlijnen. Dus als geïnvesteerde tijd overeenkomt met tevredenheid van het publiek zou ik het zeker overwegen

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @mary, Wiki weer een handige toepassing voor vele doelgroepen en onderwerpen. Ik kende het al wel, we hebben bij Kunstuitleen Utrecht ook een pilot gedraait met een wiki. Het is handig voor 'achter de schermen' om informatie uit te wisselen, draaiboeken zichtbaar te maken, handleidingen voor dergelijke dingen, handige tips voor computerprogrmma's etc.
    Voor de klanten van de bibliotheek lijkt het met me vooral handig om zoektips, boekentips, studiemogelijkheden, weetjes etc uit te wisselen. En vervolgens daar informatie uit filteren om meer op in te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Eslken, Wiki opdrachtjes gedaan: filmpje, Deventer en ook in de zandbak bij 'favorieten' iets toegevoegd. Ik weet het niet. Misschien heb ik vandaag teveel dingen gedaan waardoor het allemaal op elkaar gaat lijken.
    Deventer deed met toch erg denken aan een digitale krantenknipselbank. En die hebben we toch niet voor niets in de papiercontainer gegooid. Maar mijn voorstellen voor Bookmarking kunnen misschien beter via Wiki lopen. Dat is dan wel het handige van 23 dingen: de ontdekking dat er meerdere wegen naar Rome gaan.
    Oh ja, via wiki kwam ik ook weer bij de OBA. Om gek van te worden: wat hebben die de boel toch goed voor elkaar!! filmpjes, blogs allemaal heel levendig ziet het eruit. IKEA heeft dat als slogan: elke dag anders. Maar wij hebben nog veel te doen. Misschien zijn wij over een tijd zo ver. First thing first of te wel eerste DING eerst, hahaha. Hoezo 23?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @eline
    Ik kende natuurlijk wikipedia wel, maar wist niet zo goed hoe dat werkte. Ik vind wiki's wel erg leuk als idee, en kan me inderdaad voorstellen dat het erg handig kan zijn voor intern gebruik. Wat bibliotheek Deventer heeft gedaan vind ik heel leuk, dat wel, maar ik vraag me tegelijkertijd af in hoeverre dat een taak of functie is van een bibliotheek. Eigenlijk zou een gemeentesite iets dergelijks moeten hebben. En de bibliotheek zou dan op die gemeentewiki weer talenten kunnen ontdekken die ze op een podium in hun bibliotheek programmeren, want dat vind ik meer een functie voor de bibliotheek.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Eline,
    Dit is erg interessant. Wiki's zijn best wel leuk. Ik heb er ook een aantal bekeken en nog meer bekeken. Wat een informatie is er overal te vinden.
    Ik blijf er bij dat dit voor scholieren een uitkomst moet zijn. Ook voor hobbygebruik, zie ik veel toepassingen. Maar als bibliotheek gebruik...leren wij juist niet de scholieren van groep 6 dat niet alles "waar" hoeft te zijn, wat je op internet vindt? En daar zit dus bij een wiki een heel groot gevaar. Iedereen kan maar aanvullen, en wie zegt je dan dat het waar is?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Eline,
    Net als iedereen kende ik Wikipedia, ik had altijd wel mijn twijfels over de informatie, iedereen kan er op zetten wat ie wil.
    De vraag is: heeft de bieb wat aan een wiki? Misschien kan dit weergoed gebruikt worden om jonge leners interactief te betrekken bij boeken en lezen.
    Maar wie controleert "de feiten" die op zo n wiki komt?
    Hier ben ik nog niet over uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @Jessie
    Ik vond het wel interessant. Ik heb in wikipedia nu zelf iets veranderd.
    Het blijft altijd onzeker of de informatie op wikipedia wel klopt. Ik merk wel dat veel scholieren het blind overnemen voor hun werkstukken. Ik hoop dat ze wel leren dat de informatie moeten nachecken.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Er is me 1 ding in ieder geval duidelijk geworden.
    De bibliotheek moet een verantwoorde keuze maken uit alle 23 dingen. Er moet zorgvuldig bekeken worden wat wel of niet nuttig kan zijn voor de bibliotheek, hoeveel tijd erin gaat zitten en vooral wie er tijd heeft om zich met alle nieuwe sociale media bezig te houden, want als je echt alles gaat toepassen in de bibliotheek heb je er een dagtaak aan en dan creeer je nieuwe functies in de bibliotheek. In ieder geval is er geen taak weg gelegd voor mensen in de front-office, want die moeten zich bezig houden met het gastheer/vrouwschap en het is niet de bedoeling dat wij ons achter ons beeldscherm verschuilen om
    te twitteren, hyven, face-booken,bewerken van wiki's etc. Ik denk dat er eerst kritisch gekeken moet worden wat interessant is voor onze organisatie i.p.v. alles over te nemen van andere bibliotheken.
    Wat de wiki's betreft, het zou inderdaad erg handig zijn tijdens de voorbereidingen van de kinderboekenweek en de Nationale Voorleesdagen.
    Dan moet er zoveel tegelijk georganiseerd worden, waardoor er dingen vergeten worden. Iedereen zou elkaar, net als in het filmpje over wiki's,kunnen corrigeren en aanvullen waar nodig.
    Dat bespaart een hoop e-mailtjes naar elkaar.
    Ook in het onderwijs lijkt het me erg handig om leerlingen zo samen te laten werken aan projecten, niet alleen leerzaam, maar ook op sociaal gebied, ze moeten niet alleen leren samenwerken maar moeten ook elkaar durven corrigeren.
    Bij het zoeken naar achtergrondinformatie over wiki's kwam ik nog een wiki tegen van Trots op Nederland en van het Beeld en Geluidmuseum, zo bestaan er natuurlijk nog veel meer wiki's.
    Meer kunnen jullie lezen op mijn blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wiki's
    Filmpje bekeken, was duidelijk en begrijplijk. Samenwerken aan een oplossing/resultaat die voor allen duidelijk en aanvaardbaar is. Bibliotheekwiki van Deventer gezien. Mwah, viel wat tegen. Meer een verzameling documenten waar eenieder zijn/haar bijdrage aan kan leveren. Maar is dat zo nieuw? De 23 Dingen Wiki bezocht. Vond het wat onduidelijk waar ik mijn Favorieten kon deponeren. Heb me dus aangemeld via Edit en moet dus wachten op toegang begrijp ik? Dat password dingen23 werkt niet...Vind het wel jammer dat bijna alles in het Engels gaat/moet. Is er geen totaal NL-wiki? De Wiki lijkt toch wel op een Blog vind ik, maar dan kan je de tekst niet wijzigen, slechts toevoegen. Maar als ik een tekst op een Wiki zet weet ik niet of ik het leuk vind dat een ander er aan gaat sleutelen.... Deze tekst uit de opdracht vind ik wel lastig: "Welke toepassingen zouden goed zijn om in een wiki te doen en welke niet?". Wat wordt er nu bedoeld? En dan nog wat: waar staat 'Wiki' nou eigenlijk voor?
    Een Wiki voor de Muziekafdeling? Ik zie het volgende voor me: ter gelegenheid van een herdenking, jubileum, o.i.d. openen we een Wiki over bijvoorbeeld Frank Zappa. Wij maken een opzetje en de gebruikers kunnen hun ervaringen, zienswijzen, luisterervaringen, concertervaringen, enz. toevoegen en aldus ontstaat een GigaWiki over FZ.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @Marc Was op de hoogte van Wikipedia wat ik af en toe gebruik.Heb nu de wiki van Bibliotheek Deventer bekenen. Vond deze leuk staat veel verschillende informatie op die mensen dus zelf kunnen toevoegen. Wel is de vraag of dit een taak is voor de bibliotheek. Ik denk daarom bij wikigebruik eerder aan intern gebruik bijv. voor degenen die groepsbezoeken doen. Nu hebben we een logboekje waar ervaringen en informatie gedeeld kunnen wodren maar dat zou heel goed via een wiki kunnen. Heb ook nog even de wiki van Roc (Rochester) New York bekeken. Is heel leuk want hier geven mensen uit Rochester zelf tips over restaurants, musea etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wiki’s…ik had er van gehoord maar wist niet wat het inhield.
    Wikipdedia ken ik natuurlijk en gebruik ik ook regelmatig.
    Mooi dat iets bestaat waar iedereen op een laagdrempelige manier zijn kennis aan kan toevoegen. Dat is meteen ook het bezwaar van zoiets, want wie garandeert het waarheidsgehalte?
    Nu is dat geloof ik bij Wikipedia wel geregeld, maar is dat bij andere soortgelijke sites ook zo?
    Ik heb de wiki van bibliotheek Deventer bekeken en ik ben niet enthousiast. Wat voegt het toe aan een bibliotheeksite? Of zie ik iets over het hoofd?
    Waar ik wel enthousiast over ben is een wikitoepassing voor intern gebruik. Bv. groepsbezoeken.
    Alle last-minute info zo direct mogelijk duidelijk voor alle betrokkenen.
    En zo zijn er natuurlijk meer onderwerpen te bedenken.
    Ik las ergens het woord intrawiki. Mooi woord!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. ding 11
    @Liduin
    Een bibliotheekwiki is heel handig om te weten wat je klanten bezig houdt en het voeren van discussies. Bij Nlbiblioblogs staat een feed-icoontje bij elke wikigroep, dat is heel nuttig om direct te kunnen zien of er iets nieuws toegevoegd is aan je favoriete wiki. Op PBworks een account aangemaakt, maar onduidelijk is wat je er mee kunt. Als je iets wilt toevoegen aan de wiki 23dingen wordt je door wachtwoorden tegengehouden. De 23dingen wiki op wetpaint bezocht en een trefwoord toegevoegd

    BeantwoordenVerwijderen
  20. @Netty. Alles rondom wiki's bekeken. Handig voor intern gebruik om samen aan iets te werken en niet alles te hoeven mailen.
    Wikipedia kenden ik al, die wordt ook gebruikt in de aquabrowser.
    De toepassing voor de bibliotheek, zoals in Deventer, is leuk maar het kost veel tijd om te redigeren omdat iedereen er alles op kan zetten en je als bibliotheek verantwoordelijk blijft voor wat er gepubliceerd wordt. Dat blijf ik vinden voor alle toepassingen waarbij klanten zelf teksten kunnen publiceren. Dat moet heel goed in de gaten gehouden worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. @Marc...oei, voel ik me even dom. ik was dus blijven steken bij wikipedia. kom ik er hier achter dat er nog véél meer wikisites zijn. of heb ik dit soort sites wel eens bezocht maar er gewoon overheen gekeken? zelfs maarten ducrot(gewezen wielrenner) heeft een wikisite! en wat een leuke wiki van bibliotheek deventer (echt ook iets voor onze bieb!) zo helder leesbaar en zoveel leuke extra info! ik sluit me wel aan bij onwetend, omdat iedereen er alles kan opzetten moet dat heel goed in de gaten worden gehouden door iemand (redactie?).
    dat filmpje toonde ook duidelijk wat de biebmedewerkers er voor gemak aan zouden kunnen hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. @Marc
    Van Wiki's had ik nog nooit gehoord. Nu weet ik wel wat het is. Ik heb het filmpje bekeken en het lijkt mij heel handig voor de bibliotheek om te gebruiken bij het maken voor bijvoorbeeld 'n jaarverslag, beleidsnota o.i.d.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. @gerda
    Wat zijn de filmpjes toch heerlijk duidelijk! Ik denk dat een wiki alleen geschikt is voor intern gebruik: b.v. voor het stroomlijnen van projecten.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. @Tine
    Wikipedia kent iedereen, wiki's zijn voor mij en velen nieuw. Het filmpje over Wiki leuk en duidelijk. Het kan nuttig zijn voor intern gebruik. Ik werd nieuwsgierig naar de Wiki van bibliotheek Deventer. Vind het niet zo bijzonder nuttig.....

    BeantwoordenVerwijderen
  25. @Liduin
    Boeiend = wiki! Ik heb het snelle filmpje bekeken!
    Ik vind wiki zeker iets voor onze bibliotheek!
    Gesnuffeld bij wiki Deventer en ontdekte de jeugd en jongeren wiki. Erg leuk! De wiki over Deventer zelf en de gemeente kunnen we ook zeker gebruiken. Iedereen ook klanten mogen info plaatsen over allerlei zaken over Deventer.
    We zouden een wiki Bibliotheek Utrecht kunnen starten, maar dan van de hele provincie omdat we provinciebreed werken.
    Een wikigarderner is een voorwaarde!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. @Tine,
    Ik wilde wel met een wiki aan de gang op bijv. PBworks maar schrok terug vanwege evt. (financiële) consequenties.
    Wiki's zijn volgens mij prima intern door de bibliotheek te gebruiken. Bij het ontwikkelen van een visie, bij het bedenken van een thema, bij het maken van een advies, beleidsstuk, plan van aanpak, bij een eerste brainstorm. Kan heel erg tijdbesparend werken want je hoeft minder fysieke overleggen te organiseren en veel minder te mailen. Zou Bibliotheek Utrecht zo mee aan de gang kunnnen gaan. Maar we kunnen het natuurlijk eerst proberen met een zandbakwiki.
    Wat ook een leuk voorbeeld van een wiki is: samen in een wiki aan een boek schrijven, zoals uitgeverij Penguin heeft gedaan. Het werd nog een goed boek ook. Voor geïnteresseeerden voor dit project: www.ioct.dmu.ac.uk/projects/millionpenguinsanalysis.html.
    Ik wil best kennisdelen met een wiki.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. @Tine
    Ik loop wat achter en in de 26 eerdere reacties op dit onderwerp herken ik veel. Inderdaad: voor intern gebruik lijken wiki's me handig. Behalve aan projecten zou je kunnen denken aan: een gevonden-voorwerpen-wiki (i.p.v. het schriftje in de CB) of een vermiste-en-gevonden-schijfjes-wiki (i.p.v die e-mails naar All). Probleem bij de laatste: hoe zorg je dat men op deze wiki kijkt?
    Het herkennen van een wiki vind ik soms lastig. Ze lijken vaak op een gewone website en aan de URL kan ik het ook niet altijd zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. @Gerda. En nu wordt het leuk: weer wat nieuws geleerd: Wiki's! Wikipedia kende ik natuurlijk al, maar dat wat de OB Deventer doet is toch geweldig! Waar blijft de BU? Wij willen wiki!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. P.S. Volgens mij hebben we bij de Kunstuitleen wel al een wiki, daar hebben een aantal mensen een proef meegedaan toen we nog een webbeheerder hadden ...

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Marc,

    Wiki bekeken. Ik zie de meerwaarde wel in voor het afstemmen van taken bij activiteiten of bij het redigeren van stukken.
    Ik zie geen voordeel bij wiki zoals deze gebruikt wordt in Deventer. Wie bepaald wat er wel of niet opgenomen wordt. Er is geen controle op waarheid.
    Daarnaast word ik een beetje gek van allerlei sites waar overal wat aan informatie te vinden is. Ik vind het een te grote broek aan trekken voor de bibliotheek en vraag me af wat de toegevoegde waarde is. De bibliotheek kan nooit pretenderen juist en volledig te zijn. M.i. wordt de warboel waar je informatie kunt vinden alleen maar groter. De bibliotheek moet over zijn producten en diensten, goederen makkelijk toegankelijke informatie geven. Ik heb gezocht bij Deventer naar informatie over de Deventer moord. Niet te vinden op Wiki. Moet ik toch weer op zoek naar een andere bron voor informatie.

    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  31. @Liduin
    Het filmpje was duidelijk en heb even gespeeld in “de zandbak”. Wikipedia raadpleeg ik nog wel eens, maar met de nodige scepsis. Voor intern gebruik lijkt een Wiki voor betrokkenen geschikt. Bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van een plan of het maken van een draaiboek.
    Bloem

    BeantwoordenVerwijderen
  32. @ liduin De Wikipedia encyclopedie ken ik natuurlijk al. Het filmpje vond ik heel erg leuk om te bekijken.
    De wiki site van de bibliotheek Deventer is wel interessant. Vooral de maatschappelijke dossiers zien er heel goed uit. Ook leuk: http://wiki.obdeventer.nl/index.php/De_bibliotheek_anno_2010 Zelf leerde ik in mijn vrije tijd al voorzichtig te werken met een wiki. Het is heel handig voor als je nota's e.d. moet schrijven met meerdere mensen.
    Dan hoef je tenminste niet alle versies te mailen. Ook voorbereidingen voor Boekenweek, Kinderboekenweek en Nederland Leest kunnen misschien wel in een wiki gedaan worden.
    Kortom ik zie ook wel mogelijkheden voor ons in de Utrechtse bibliotheek.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Ding 11 Wiki's
    @Liduin
    De wikipedia ken ik natuurlijk al veel langer en daar ook wiki's tegengekomen.
    Voor onderlinge, collegiale informatieuitwisseling lijkt het me heel bruikbaar. Richting onze klanten weet ik niet zo gauw een toepassingsmogelijkheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. @Marc,
    Help mijn berichten worden ff geplaatst en zijn dan weg...

    BeantwoordenVerwijderen
  35. @Marc,
    Na ja, mijn allerlaatste poging verschijnt luid en duidelijk... soms word ik gek van apparaten!
    Ding 10 heeft mij ook al verwijderd?!
    Eens kijken of deze poging werkt: een wiki is handig gereedschap voor intern gebruik (lees alle toepassingen die bovenstaande collega's melden) en misschien ook voor onze klant...
    In Kanaleneiland wordt een poging gedaan om verhalen en beelden te verzamelen over heden en verleden van de wijk (door Echt gebeurd!). Misschien kunnen wijkbewoners hun verhalen kwijt op een wijkwiki en andere bewoners kunnen die verhalen evt aanvullen. Maar of wij dit moeten organiseren?!
    Keuzes, keuzes, keuzes: onderzoekt alle dingen en behoudt het goede - 1 Tessalonicenzen 5:19-21

    BeantwoordenVerwijderen
  36. @jessie
    leuk om mee te spelen,maar ik zal het niet veel gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  37. @jessie
    Als bibliothecaris kan ik er goed mee werken: Library Success: A Best Practices Wiki Meteen gekeken op Services to Specific Groups en Services in a Multi-lingual Environment. Leuke informatie voor op de maandagavond.

    BeantwoordenVerwijderen
  38. @Gerda
    Filmpje bekeken. Wikipedia kende ik al. Ik maak er geregeld gebruik van; maar denk er echt niet bij na, of de feiten, die je op Wikipedia leest, wel de waarheid zijn. In feite moet je daar rekening mee houden, omdat iedereen zomaar "wat" op internet kan plaatsen. Wanneer is het dan echt betrouwbaar ? Ik vraag me dus af of de bieb daar dan echt iets mee kan ?

    BeantwoordenVerwijderen
  39. @ Elsken

    Wiki’s is een erg prettig instrumenten. Ik heb zelf bij een bedrijf gewerkt waar de HR afdeling gebruik maakt van een wikipedia om zo elkaar van kennis te voorzien. Het was erg handig want als je ergens mee bezig was kon je opzoeken of iemand anders al een keer tegen het probleem was aangelopen en welke informatie deze had gebruikt. Zo kon je ook goed zien wie wat had toegevoegd en kon je het juiste persoon makkelijk en snel benaderen (want je wist meteen bij wie je moest zijn). Dus ik denk zelf dat een wiki site goed te gebruiken is binnen de Bibliotheek maar ik zou het dan juist intern gebruiken. Volgens mij is een sharepoint site bijna het zelfde, dit is ook een erg makkelijk programma. Ik zou er allerlei werkinstructies, procedures etc op zetten voor het interne gebruik. Richting de buitenwereld denk ik niet dat we er iets aan hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  40. @ Liduin

    Ik had eerder over Wiki's gehoord, tijdens het goudklompjestraject een presentatie van de bibliotheek Vlissingen gezien. Ik vind dit een leuk "ding", ik heb met interesse de informatie gelezen, het filmpje gezien en de mogelijkheden geprobeerd op de "23 dingen wiki". Ik zie wel mogelijkheden voor de bibliotheek, zeker intern: brainstormen en discussiéren over thema's, informatie uitwisselen, voorbereiden van activiteiten ed. Ik vind het ook wel interessant om te kijken wat je richting de klanten zou kunnen doen. Het maken van dossiers zoals in Deventer is niet echt vernieuwend, maar Wiki's zijn denk ik wel een manier om klanten meer te betrekken bij de bieb: leeskringen, klantenpanels??

    BeantwoordenVerwijderen
  41. @Marc
    Met Wikipedia was ik al bekend. Daar kijk ik ook regelmatig naar.
    Het filmpje heb ik bekeken, heel helder en duidelijk.
    Wiki's lijkt me voor de bibliotheek ook geschikt voor het maken van bijvoorbeeld een jaarverslag en handleidingen, voor intern gebruik dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Wikipedia was ik al redelijk mee bekend, kijk er regelmatig naar, een geweldige bron van informatie. Dit zou voor verschillende onderdelen een toegevoegde waarde kunnen hebben, de informatie die je dan wilt hebben is dan doelgericht.
    Cor51

    BeantwoordenVerwijderen
  43. @Liduin: Net als de meesten was ik al bekend met wikipedia maar had ik nog nooit van wiki's gehoord. Ik zie zeker het nut van wiki's. Voor je het weet ben je 100 mails verder voordat je iets georganiseerd hebt en met wiki's kun je dat voorkomen. Wat ik nu wel begin te denken dat al de dingen die we tot nu toe zijn tegenkomen wel handig zijn om overzicht te krijgen maar dat er zoveel mogelijkheden zijn om dat te doen dat dat weer onoverzichtelijk wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  44. @elsken
    En weer wat nieuws geleerd. Zoals veel collega's melden zou handig kunnen zijn bij interne projecten. Maar verder vraag ik me echt af wat het kan toevoegen voor bibliotheek utrecht. Ik vind de wiki van deventer niet heel erg geweldig. Het kost daarnaast toch weer tijd. Ik merk dat ik steeds meer dingen leer en dat we na 23 dingen heel goed met z,n allen zouden kunnen bedenken waar gaan we mee verder intern en waar gaan we mee verder naar onze klanten. Wat kan dat opleveren en hoeveel tijd kost dat. Daarnaast worden deze dingen nu bijna alleen door jou gedaan en straks hebben we heel veel mensen die dit kunnen en leuk vinden. Personeelsdag/ochtend plannen en met z'n allen een plan maken 23 dingen en hoe nu verder.....

    BeantwoordenVerwijderen
  45. @Jessie.Heb ik net een uitgebreide reactie getypt, gaat mijn computer tegenwerken... opnieuw dan maar:
    OBD Deventer bekeken. Doet me denken aan schoolbieb: een verzameling bronnen bij elkaar over 1 onderwerp, maar dan geavanceerder. Ziet er enorm arbeidsintensief uit! Ik ben ook benieuwd naar de ervaringen van Deventer. bv.bij het dossier dementie: wordt bv. de Altzheimer stichting benaderd om actief bij te dragen aan deze wiki? Hoe bewerkstellig je een levendige wiki die actueel blijft? Er staat veel info op die ook landelijk kan worden vergaard + met lokale info kan worden aangevuld. Hoe krijg je het voor elkaar om mensen niet alleen te laten consumeren maar ook te laten produceren? Ik kan me echt heel erg vergissen, maar heb vaag het idee dat het vooral de medewerkers van OBD zijn die de wiki's vullen?
    Voor intern gebruik is het zeker een idee om een wiki te proberen bij activiteiten: bij zo'n wiki hebben alle deelnemers er belang bij (what's in it for me...)en zal actieve deelname gegarandeerd zijn.
    goed idee van Githa om na afloop van 23 dingen een bijeenkomst te plannen. Ijzer smeden als het heet is.

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Een wereld aan informatie. Mooie vergaarbak aan kennis. Bibliotheek Deventer even verder gesnuffeld en lijkt me perfect voor vinden van betrouwbare informatie over gezondheid. Leuke tips over het bibliotheekvak gelezen. Dagje als klant je biep gebruiken lijkt me ook heel zinvol.

    Dus ik kom op veel leuke ideeën maar ja hoe giet je dan in een goede vorm als biep? Want ik verzuip er zelf heel snel in.

    PB works zandbak lekker in rond gerommeld. Wat leuk allemaal. Ideaal voor leuke ideeën voor weekend/vakantie en wat verzinnen mensen grappige termen.

    Voor intern gebruik zie ik een wiki wel zitten. Maar ja we hebben ook intranet.

    BeantwoordenVerwijderen
  47. @Marc
    Kijk, hier word ik nou wel vrolijk van. Naast de Wikipedia nu ook de Wiki's. Wiki is erg handig voor intern gebruik o.a. bij (jeugd)activiteiten bv ook binnen een rayon. Maar zou het ook een optie kunen zijn voor onze zoekgeraakte en onvolledige dvd's? Dan zijn we af van alle mailtjes.Elk filiaal kan reageren,weghalen, aanvullen etc. Een Wiki binnen intranet zou helemaal handig zijn maar technisch vast niet mogelijk?! Dan is het vervolgens heel belangrijk dat men er elke werkdag even naar kijkt en reageert, dat moet een gewoonte worden maar daar wil ik wel op "sturen".
    Het voorbeeld van deventer geeft duidelijk weer wat de mogelijkheden zijn voor de bibliotheek. De dossiers over bv dementie en dyslexie vond ik informatief en weer een leuke tip om aan derden door te geven. Er zal dan wel tijd (en geld) vrij gemaakt moeten worden wil je dit als bibliotheek oppakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  48. @Gerda
    Wiki's ik had er nog niet van gehoord, wel van Wikipedia natuurlijk! Ik vind dat wiki's op zijn mist actueel moeten zijn. Op de wiki's site van de bibliotheek Deventer staat iets over de kinderboekenweek 2008. Dat zou ik als bibliotheek niet willen.
    Voor de bibliotheek zijn er mogelijkheden maar de informatie moet wel actueel zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  49. @ Marc Wikipedia ken ik al natuurlijk en gebruik ik ook altijd, maar wiki's had ik nog nooit aver gehoord, Heb het filmpje bekeken, heel duidelijk.
    Ik heb ook de wiki van bibliotheek Deventer bekeken, het is eigenlijke een heel slimme manier om meer klanten bij de bibliotheek te betrekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  50. @Netty,
    Met Wikipedia, ding 11, was ik al bekend. Filmpje bekeken en ben nu dieper op wiki ingegaan. Ik heb het zelfs al meerdere keren gebruikt. De wiki van OBD Deventer zou zo voor ons gebruikt kunnen worden. Het is m.i. beter een goed product te kopiëren, dan zelf iets uit te gaan vinden wat tijden later, pas nadat alle kinderziektes er uit zijn, voldoet aan alle wensen. Het Beeld en Geluid museum uit Hilversum is ook een leuke wiki die het bekijken waard is.

    Er is wel een gevaar dat grapjassen ongein/foute grappen enz, aan je goedbedoelde wiki kunnen toevoegen verstieren. Dat zou een valkuil kunnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  51. @ Liduin Dit is het handigste ding tot nu toe: Toepassingen in de blbliotheek zijn legio. Twee komen direct bij me op:
    Met collega's samen een nota schrijven. Anders omslachtig via mail met attachments, corrigeren en terugsturen.

    BeantwoordenVerwijderen
  52. @Liduin

    Wiki was mij al bekend via internetforums waar het gebruikt wordt als bestand om gezamenlijk foto's aan te leveren en te beschrijven.
    Wiki is een handig middel om gezamenlijk aan teksten etc. te werken zonder bij elkaar te komen.
    Je hebt wel een bepaalde vorm van toezicht/redactie nodig als beveiliging tegen piraterij vooral bij grote publieke bestanden als Wikipedia waar dit regelmatig speelt.
    De beveiligingsaspecten kan ik niet zo goed overzien, maar bepalen wel mede wat je wel en niet via Wiki kunt doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  53. @Eline, Wikepedia was mij bekend, ook dat je goed in de gaten moet houden of de info wel klopt. Wiki is nieuw voor mij. Het filmpje was erg duidelijk en helder.Vinik trouwens van al die ADHDfilmpjes. Gewoon to to the point eb met beeldmateriaal: blijft bij mij het langst hangen.
    Voor de bibliotheek: wiki's van en door klanten, zoals in Deventer, maar moet wel oude info verwijderd worden (kbwverhaal van 2008). Een goede redacteur moet dat in de gaten houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  54. @Elsken. Wikipedia is me niet nieuw. Alle info die ik zojuist heb gelezen wel. Ik denk zeker dat we er intern bij de bibliotheek wel wat mee kunnen. Samen aan projecten werken en aan dezelfde documenten. Ik begreep dat we binnenkort sharepoint gaan krijgen. Dit is natuurlijk hetzelfde idee. Vind het goed dat info plaatsen soms beperkt blijft tot een geselecteerde groep. Hoe weet je anders hoe betrouwbaar de info is die gepaatst is.
    Ik weet niet of we als Bibliotheek zelf iets moeten doen zoals in Deventer. Is daar behoefte aan bij de klant? Ik vraag het me af. Ik hoop dat we snel met sharepoint aan de slag gaan! Ook zou het binnen HRM afdeling bij de gemeente een handig instrument zijn. Samen delen van info en deze ook gemakkelijk kunnen vinden, zou een uitkomst zijn. Nu mail ik mijn collega's om te vragen of ze documenten op kunnen sturen. Niet echt effectief/efficient.
    Groeten Brenda

    BeantwoordenVerwijderen
  55. @Eline Alweer een onhandig programma proberen te gebruiken, dit keer pbworks. Helaas iets proberen toe te voegen aan de bladzijde favoriet vakantiehuis en ipv dat het programma mijn bijdrage toevoegde, liet ie mijn bijdrage alle andere (leuke!) bijdragen verwijderen. Ik begin deze klantonvriendelijke programma s heel erg zat te worden. Maar natuurlijk ligt het vooral aan mij. Zucht... Excuus aan de collegae die eerder op deze pagina hun best hadden gedaan, ik krijg het niet voor elkaar om hun bijdragen terug te toveren. Alleen als je op View history drukt zie je hun bijdrgen terug....
    Ik vond de Deventerse wiki-site erg leuk. Even bij hun mindfulness-hoekje gekeken, Het ergert me nl. vaak dat vergeten wordt dat de Vietnamese boeddhistische monnik die term hier geintroduceerd heeft in het Westen terwijl nu allemaal therapeuten met de term aan de haal gaan. Maar in het Wikipedia-artikel stond de juiste oorsprong vermeld. Hoefde dus niks toe te voegen en dat is maar goed ook, anders had ik misschien per ongeluk ook daar artikelen verwijderd..............
    Voor de bieb denk ik goed te gebruiken in de backoffice. Laat mij er maar buiten!

    BeantwoordenVerwijderen
  56. @ Tine:
    Zoals (bijna) iedereen kende ik Wikipedia natuurlijk al, maar wiki's is iets nieuws voor mij. Ik heb het filmpje bekeken en daar wordt het zeer duidelijk in uitgelegd. Ook een kijkje genomen op de wiki van Deventer, maar daar zag ik een wiki over de Kinderboekenweek 2008. En dat vind ik juist zo jammer. Het voordeel van digitale media ten opzichte van gedrukte media is dat je het zo snel kan wijzigen. Dus er had allang iemand dat onderwerp weg kunnen halen.
    Als je het als bibliotheek gaat gebruiken, moet er echt iemand bovenop zitten. Niet alleen om 'm up-to-date te houden, maar ook om de bijdragen van iedereen in de gaten te houden.
    Voor intern gebruik zie ik er wel een voordeel in als er aan een project wordt gewerkt. Maar als je dan alleen een document gebruikt, is Googledocs denk ik handiger.

    BeantwoordenVerwijderen
  57. Leuk en informatief filmpje over wiki.
    Een kenmerk van een wiki is dat iedere pagina een overlegpagina heeft waar gebruikers over de inhoud kunnen communiceren. het nadeel is dat er vnl. anoniem gewerkt wordt aan een wiki dus is niet te achterhalen wie welke bijdrage heeft geleverd. Verder is alleen de laatst toegevoegde informatie zichtbaar.

    Wat kan Bibliotheek Utrecht hier nu mee?
    Het voorbeeld van Deventer vond ik wel aardig. Informatie over schrijvers die langskomen vind ik wel handig voor de gebruikers/klanten. Verder is het als je alle dossiers bekijkt willekeurig samengesteld. Maar misschien zijn dit de (gezondheids)onderwerpen waar de gebruikers in Deventer het meest in geinteresseerd zijn. Wel denk ik als ik dit zie, er is toch wel een makkelijker manier om je informatie te vinden over b.v. dementie of de andere dossiers. Dus is het handig voor ons? Voor intern gebruik wellicht nog meer dan voor onze klant. Intern kan een product waar door meerdere collega's aan gewerkt is tot een tevreden stemmend eindresultaat leiden. Voor onze klanten zie ik nog niet direct noodzakelijke toepassingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  58. @elsken vergeten,sorry, zie mijn reactie hierboven

    BeantwoordenVerwijderen
  59. @Elsken
    Zo'n wiki als van de Bibliotheek Deventer is prima, maar in feite heb je er in het Nederlandse taalgebied maar een nodig. Dus als we de taken landelijk verdelen zouden wij samen met de inwoners van Utrecht een wiki over deze stad kunnen maken.

    Overigens spreekt de techniek van de wiki mij zeer aan. Als je samen met anderen aan een document werkt gaan er voortdurend mails heen en weer en moet je ontzettend opletten welke versie je te pakken hebt. Bij een wiki wordt dat automatisch bijgehouden en je ziet tevens wie wat veranderd heeft. En dat allemaal nog gratis ook! Hebben we Sharepoint eigenlijk nog wel nodig?

    BeantwoordenVerwijderen
  60. @gerda
    Natuurlijk kende en gebruikte ik de Wikipedia. Nu heb ik geleerd wat er allemaal nog meer mogelijk is op wiki-gebied. Zelf heb ik gespeeld in de zandbak van de 23dingen-wiki en daar mijn favoriet toegevoegd op wereldmuziekgebied.Zeker wanneer het een wiki betreft waarop je met een beperkte groep toewerkt naar een gezamenlijk resultaat zie ik nuttige toepassingsmogelijkheden. Maar dan wel achter een wachtwoord. Als openbare toepassing voor de bibliotheek verwacht ik er minder van; ik denk dat een blog dat mijn voorkeur krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  61. @netty
    Ja kijk, delicious is dus je eigen pagina met links die je deelt met anderen. Bij Wiki's maak je samen de pagina met links, ff kort door de bocht. Het risico hierbij is betrouwbaarheid. Als iedereen toe kan voegen, wat is dan de waarheid. Aan de andere kant: als iedereen toe kan voegen kun je dus heel compleet zijn.
    Ben het zeker met eerder reacties eens dat je dit heel goed landelijk zou kunnen oppakken. Links en informatie voor verschillende interessegebieden.

    BeantwoordenVerwijderen
  62. @ Gerda
    Jaahh wie kent wikipedia eigenlijk niet, dat is ook voor mij de kennismaking met de wiki's. ik heb het filmpje bekeken en ik vind het ook erg duidelijk. Voor prive zal ik het denk ik niet gebruiken. voor de bibliotheek is het wel makkelijk om een wiki te gebruiken voor het organiseren van een grote activiteiten zoals: KBW, NVD, enz. Lijkt mij.

    Medine

    Medine

    BeantwoordenVerwijderen
  63. @Marc
    Wiki's: hip spul en nog handig ook en bovendien tamelijk gebruiksvriendelijk. Had al ooit tamelijk intensief met google docs gewerkt, wat wel enigzins te vergelijken is maar heb nu voortvarend een wiki de lucht in geslingerd in een poging om het mailbombardement tussen de verschillende bandleden terug te brengen en een antwoord te krijgen op de vragen:
    -waar laten we de cd's bakken
    -waar laten we de hoesjes drukken
    -hoe duur
    enzovoort

    Ben benieuwd, als dit met een stelletje chaoten functioneerd dan heb je goud in handen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  64. @jessie
    Je hebt het al gezegd: die filmpjes zijn fantastich!
    En ik zie ook veel goede mogelijkheden voor werk: je maakt zo heel gemakkelijk samen een draaiboek of instructie, zonder dat iedereen op dezelfde tijd naar een andere plek hoeft te fietsen. Eén begint, en een ander vult aan of zegt wat hij/zij doet op een tijdstip dat gelegen komt.
    Ik heb ook weleens gehoord van een functie google.docs om gezamenlijk een rapport te schrijven, dat zou misschien ook op deze manier kunnen.
    Deventer stelt het wiki open voor gebruikers om zaken toe te voegen, maar daar zie ik nou nog niet direct veel bijzonders op staan.
    Een gedicht van Annie MG Schmidt over Deventer kun je waarschijnlijk ook wel anders opdiepen.

    BeantwoordenVerwijderen
  65. @eline. Ik wist niet van het bestaan van wiki's. Voor privedoeleinden lijkt het me heel handig. Zoals het filmpje laat zien, zijn er genoeg mogelijkheden om het te gebruiken Maar of dat voor de bieb ook ze is...Misschien is het handig om als een soort forum te gebruiken, als je snel de mening van je klant wil weten. Maar wie filtert die pagina, want de kans bestaat natuurlijk dat er ook minder fijne dingen op komen te staan

    BeantwoordenVerwijderen
  66. @elsken, een wiki... leuk woord weer. weer een ding wat voortkomt uit een behoefte om info te bundelen of makkelijk te delen of .... etc. Soms denk ik ook wel dat het allemaal min of meer van hetzelfde is. Een beetje meer zus een beetje meer zo. net wat handiger dan ... of iets makkelijker te bewerken... etc. We hebben in de kunstuitleen met een paar een wikipilot gedaan. Het kwam voort uit de behoefte om ordening. De zogenaamde Q schijf stond vol met van alles en nog wat en het werd steeds moeilijker om dingen te vinden. Geen systeem dus of geen protocol, zeg maar, hoe om te gaan met te bewaren info. Wat we op wiki al snel bemerkten was dat daar precies hetzelfde gebeurde als op die Q-schijf. De een vindt dat iets bij bak a hoort en de ander vindt dat datzelde bij bak B hoort. dat heeft met de verschillende mensen te maken en hoe structureer je dat? samenvattend vindt ik dus we misschien juist wel terug moeten naar minder mogelijkheden. maar ja techniek en die knappe bollen bedenken ieder keer weer iets nieuws en van het een komt het ander. het zogenaamde sneeuwbaleffect. Dus... moeten we niet eerst bij de mensen beginnen .....?

    BeantwoordenVerwijderen
  67. @Jessie Wat heb ik nog toe te voegen na al deze reacties? Ik ben heel benieuwd of bibliotheek Deventer weet hoeveel mensen hun wiki daadwerkelijk gebruiken. En hoeveel tijd het kost om de site te beheren. En ik ben het met Diny eens dat Kinderboekenweek 2008 als meest recent niet echt flitsend overkomt...dan werkt het eerder tegen je.
    Op dit moment hebben we groepsbezoek documenten op de L-schijf staan waarin het niet de bedoeling is te veranderen, maar tegelijkertijd kan ik me aanvullingen heel goed voorstellen. Of het logboek digitaal zoals Carly voorstelt. Veel slimmer dan de huidige versie en voor meer mensen beschikbaar. Maar ik denk ook aan titelsuggesties of een brainstormpagina bij een thema van de KBW of NVD. Zo kan ik nog wel even doorgaan...ja, voor intern gebruik zie ik wel toepassingsmogelijkheden.

    BeantwoordenVerwijderen
  68. @Netty
    Wikibieb, ja ik denk dat dit nuttig en interessant is voor de website van de bibliotheek, lokaal en nationaal. Uitpluizen van boeken, boekverslagen (makkelijk voor studenten), onderwerpen uit boeken uitlichten, etc. Wikipedia is heeeeel breedt, je kan dan denken aan bibliotheek gerelateerde onderwerpen. Boeken zoals ik al schreef, tijdschriften en de onderwerpen daaruit, cd's/dvd's etc etc.
    "de bibliotheek" zou daar inderdaad een goede partij voor zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  69. @netty
    wiki, daar kunnen we wel wat mee. Ik had, uiteraard zou ik bijna willen zeggen, al wel regelmatig op wikipedia gekeken. Bij de invoering van de aquabrowser hebben we een provinciale wiki aangemaakt, voor vragen, uitleg en onderlinge tips. Dat werkte destijds niet zo goed, wellicht was het daarvoor nog wat te vroeg.

    Nu gaan we sharepoint invoeren, dus hebben we vor interne zaken weer een andere vorm om gezamenlijk informatie en documenten te delen. Daar hebben we dan geen wiki's meer voor nodig.

    Wat de klanten betreft, ik zie bv. in de aquabrowser dat mensen het prettig vinden zelf hun tags of beoordelingen toe te voegen aan de catalogus. Dus informatie posten op een wiki zal ook wel aanslaan. Zelf zie ik wel een probleem in het beheersbaar houden van wiki's en in de betrouwbaarheid van de informatie. Want de context en de betrouwbaarheid, daar zijn wij van de bibliotheek toch juist van?

    BeantwoordenVerwijderen
  70. @tine

    Ding 11: Ontdek wiki’s en hoe bibliotheken ze kunnen toepassen
    Een paar jaar geleden had ik mijzelf ingeschreven bij wikipedia om een nogal voordehandliggende fout in een artikel te kunnen herstellen. Sinds die tijd ben ik af en toe bezig met het bewerken of vertalen van wikipedia pagina's. Het wiki formaat is voor mij dus niets vreemds. Hoe de wiki in het filmpje wordt gebruikt heb ik (je raad het al) een google tool voor die hetzelfde kan. Bij google docs kan je een document of spreadsheet delen met andere gebruikers, en zo bv dit campeertripje plannen.

    BeantwoordenVerwijderen
  71. @Netty

    Het mooie van Wiki is dat zo laagdrempelig is. Ik heb me eigenlijk nooit zo bezig gehouden met wie ze maakte en gebruik het om snel info te zoeken als ik even geen andere bron heb.
    Ik heb vorig jaar zelfs stiekum onder tafel op mijn HTC de antwoorden kunnen zoeken op de quizvragen tijdens het diner met B&W.
    Kortom: wij wonnen. (Niet verder vertellen natuurlijk)
    Als ik het vergelijk met bijv de site Participedia die we bij de dienst Wijken gemaakt hebben dan is dat een website die professioneel opgezet en beheerd moet worden terwijl door Wiki's de kennisvermeerdering iedereen kan gedaan worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  72. @Netty
    De bibliotheek en wiki's: Misschien iets om intern kennis te delen en te maken, maar ik zie er niet veel in voor klanten. Waarom zou je als bibliotheekgebruiker naar een bibliotheekwiki gaan? Deventer kon mij niet overtuigen: Incompleet en te weinig.... Dat is juist de kracht van world wide wiki (wowiwi)
    Ik verbaas me altijd wel over al die mensen die graag redacteur van de Encyclopedia Brittanica wilden worden, maar nooit aangenomen zijn...en nu hun energie op het internet kwijt kunnen. For Free!
    Zie op mijn blog nog een informatieve video van VPRO Tegenlicht over Wikipedia...

    BeantwoordenVerwijderen
  73. @Marc
    wikipedia natuurlijk bekend, gebruik het ook voor klantvragen. Een eigen wiki voor een bepaalde afdeling/Bib. Utrecht kan een verrijking zijn maar wederom: hoe en wat in relatie tot de Klant?!

    BeantwoordenVerwijderen
  74. @eline
    Filmpje bekeken en info gelezen. Ik was natuurlijk al bekend maar maakte weinig gebruik van Wikipedia. In de bibliotheek lijken me wiki's vooral toepasbaar om onderling gezamenlijk aan informatievergaring te doen. Voor klanten lijkt het me moeilijk om nog iets te bieden dat wat toevoegd aan het enorme aanbod aan informatie dat er al is.

    BeantwoordenVerwijderen
  75. @netty, bekend ben ik wel met Wikipedia, onmisbaar als je een zoon of dochter op de middelbare school heb zitten.
    voor bibliotheek is het volgens mij ook bruikbaar, zeker voor intern gebruik, ik denk dan aan de kinderboekenweek,draaiboeken voor de culturele zondagen.
    Voor de klanten is het ook bruikbaar maar vraag mezelf wel af hoe dat in de praktijk werkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  76. @ Tine
    Ik zelf kende alleen de wikipedia het is wel interessant dat er zo veel verschillende zijn die je zou kunnen gebruiken. Wat ook zeer fijn is is dat de pagina's vaak overzichtelijk zijn en bij wie er twijfels zijn is er mogelijkheid tot meer discussie of de informatie. Bovendien is die na zoekopdrachten vaak het meeste makkelijke en relatief betrouwbare zoekresultaat.

    De naam 'Wiki' lijkt echter in een negatief daglicht te staan door dat iedereen informatie kan toevoegen. men is kritisch omdat informatie niet betrouw zou kunnen zijn. echter, door de bekendheid van deze zijn er juist zoveel ogen op gericht dat onjuiste informatie bijna onmogelijk lang kan blijven staan zonder dat mensen minimaal vraagtekens bij zetten.

    Om die vertwijfeling zouden bibliotheken het op zich kunnen nemen om wiki's te adopteren en regelmatig op toe te zien dat de informatie die erop staat wel dergelijk klopt, uiteraard zou de bibliotheek hier dan met name pr voordelen in kunnen hebben.

    Een wiki voor de bibliotheek zelf lijkt me wel een experiment waard. Ik denk zelf dat vooral jeugd publiek hier open voor zou staan.

    Het lijk me zelf wel erg moeilijk en onhandig wel op een interne wiki op te zetten voor enkel 1 bibliotheek. Naaast de site, het mailverkeer en intranet wordt het informatie aanbod wel erg onoverzichtelijk. in een samenwerking van alle bibliotheken waarbij men zich vooral richt om nationale activiteiten en thema's lijkt me dat het wel een slagingskans zou hebben.
    Geplaatst door Faouz

    BeantwoordenVerwijderen
  77. @Gerda
    ik was al bekend met het gebruik van wiki's. Vorig jaar werkte ik mee aan een film waarbij het heel belangrijk was dat de arena (de wereld waarin de film zich afspeelt) klopte. De reggiseurs zijn een wiki gestart en de hoofden van de verschillende departementen konden er dingen aan toevoegen. Niet alleen bereik je daarmee dat iedereen die meedoet de wereld helemaal kent, ook kun je zorgen voor bekendheid en rumoer rond je film. Als je de wiki goed aanpakt en leuk schrijft kan het al zo zijn dat voordat de film gemaakt is mensen al nieuwsgierig zijn.
    Wiki is eigenlijk een soort deliciouspro. waar je bij delicious alleen maar bestaande informatie verzamelt, kun je op wiki's je eiegen universum bouwen en dat met anderen delen.
    Leuk voor in de bieb. Het lijkt me super om dat een keer te doen met een klas. Bouw je eigen universum een deel van de klas is schrijver, een ander moet plaatjes zoeken, weer een ander doet research. Kijken wat voor wereld er ontstaat en omdat iedereen heeft meegedaan kan iedereen er dan ook een eigen verhaal over schrijven ofzo.
    Ook is het handig als men binnen de bieb werkt aan bepaalde projecten. Omdat het allemaal zo makkelijk en snel is denk ik dat je sneller tot originele ideeën kunt komen.
    Handig en vooral erg leuk om te doen.

    BeantwoordenVerwijderen