vrijdag 27 augustus 2010

Ding 12: Microbloggen met Twitter

Reuze populair dat twitteren. Allerlei bekende Nederlanders en politici zijn er maar druk mee. Maar wat is het nu eigenlijk? Hier kun je er alles over lezen. Wordt je er door gegrepen twitter dan lustig mee.
Bibliotheek Utrecht twittert ook. Kijk eens of je ons kunt vinden. Laat ons in je reactie weten of je denkt dat twitteren belangrijk is voor de bibliotheek en wat we er dan mee kunnen doen?

81 opmerkingen:

  1. @Mary:
    Ik had al een eigen twitteraccount: http://twitter.com/S3ZAi, maar ik heb zelf nog nooit getwitterd. Ik was er eigenlijk alleen lid van geworden om het wel en wee van één specifieke site te volgen toen die een tijd lang uit de lucht was. De makers van die site lieten ons dan weten wat er precies gaande was via twitter.

    Ik heb bibliotheek utrecht gevonden, twee verschillende zelfs en ben meteen maar begonnen met ze te volgen. Oh, nou zie ik dat een al achterhaald is. Nou ja, het gaat om het idee.

    Twitter is alleen handig als je hele actuele nieuws hebt waar heel veel mensen op zitten te wachten, of als je heel snel maar doelgericht kan reageren op acutele gebeurtenissen. Het grote nadeel van twitter is dat je heel erg kort moet zijn. (Iets waar ik zelf nogal moeite mee heb, maar dat terzijde). Ik weet niet of voor de bibliotheek echt een belangrijke functie is weggelegd in twitter, het is naar mijn gevoel te beperkt wat betreft functionaliteit. Een voordeel is wel juist de bondigheid voor die mensen die twitter volgen op smartphones e.d. Het is eigenlijk een blog zonder de plaatjes en met veel kortere berichten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ding 12
    Gisteren en vandaag 23dingenwiki uitgeprobeerd. Bij het hoofdstuk favoriete hobbies in het stukje fietsen in de polder een klein commentaar gezet. In de sidebar bij favoriete weblogs mijn cursusblog geplaatst.
    De uitleg van PBwiki Tour gaat veel te snel en is onverstaanbaar en de PBwiki Tips zijn ècht voor gevorderden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Netty
    Vermakelijk wel om af en toe tijdens sportevenementen (als ze tenminste geen twitterverbod krijgen van de bondscoach) de tweets van sporters te lezen, of van politici tijdens vergaderingen (wat een multitaskers zijn dat toch...).


    De bibliotheek en de kunstuitleen twitter kende ik al. Prima om zo ook bv. je activiteiten te tweeten, maar bereiken we er veel klanten mee? Je zult er ruchtbaarheid aan moeten geven... En met een snel en (v)luchtig medium als twitter moet je veel tweeten, anders haken je volgers al snel weer af.

    Ik in ieder geval wel, ik ben nog bepaald niet gegrepen door het twittervirus...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Mary, twitter zekerweten belangrijk... voor culturele instellingen, bibliotheken en musea. Zelf twitter ik niet, ik vind het niet zo nodig om alle dagelijkse beslommeringen te melden aan de hele wereld. Voor bedrijven en instellingen daarentegen is het leuk, leerzaam en vooral heel actueel. Als Kunstuitleen Utrecht doen wij het ook, wij promoten zo activiteiten, vertellen leuke nieuwtjes en proberen mensen enthousiast te maken voor het lenen van kunst. Kijk maar eens op twitter.... @kunstlenen.
    Voor bibliotheek en kunstuitleen is het belangrijk om via twitter 'zichtbaar' te zijn. Zo kun je weer een heel andere doelgroep aan je binden en je kunt eenvoudig je klanten volgen, kijken wat heb bezig houdt en daar op inspelen.
    kortom twitter als relevante pr-tool.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Netty
    Verdorie, had ik gisteren hier een leuk stukje geschreven over twitteren. Mislukte het plaatsen. Ga ik het vanavond gewoon opnieuw proberen.
    Gister dus het filmpje over twitteren bekeken. Ik hoopte een 'aha, dat ik dit niet eerder heb gewild'-gevoel te krijgen. Maar helaas, dat bleef uit. Misschien kwam dat ook wel door het hoog getut-gehalte van de voorbeelden die werden genoemd. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik het filmpje niet helemaal uit heb gekeken omdat ik verveeld raakte. Ik heb wel een tijdje de actualiteit via tweets gevolgd. De val van het kabinet en de avond van de verkiezing bijvoorbeeld waren erg interessant om via twitter te volgen. Maar het begint ook wel vrij snel te vervelen. Vooral omdat mensen reageren op berichtjes waar jij dan geen weet van hebt. Maar goed, ik vind het voor de bibliotheek een heel mooi medium. Vooral om mensen te attenderen op onze nieuwe producten, diensten en activiteiten. Bij activiteiten kun je klanten nog tot heel kort voor een activiteit begint hierop attenderen. Wat wel belangrijk is, is de actualiteit. Ook wij hebben een twitteraccount bibliotheek030 en ik zag gisteren dat het laatste bericht van 12 augustus was. En dan nog vooral van de kunstuitleen en veel herhalingen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn (dat van de herhalingen en zulke oude berichten ..).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @liduin, zonnebloem heeft even een eigen twitteraccount aangemaakt. Gelijk reageren er twee volgers, voor mij onbekend en ook nog in het engels. Wat ik daar nu mee moet? Die heb ik gelijk geblokkeerd. Twitteren, als je zo hier en daar je oor te luisteren legt, lijkt het wel of iedereen twittert. Dus ik ben aan het uitzoeken of ik daar ook bij ga horen. Bibliotheek Utrecht opgezocht en geen recent nieuws gevonden. Over de toekomstige nieuwe bibliotheek helemaal niets. Verder veel reacties van mensen bekeken.
    Er is blijkbaar wel een doelgroep. (Ik nog even niet) Ik denk dat het belangrijk is om als bibliotheek ook te twitteren, om zo activiteiten te promoten en mensen enthousiast te maken voor nieuwe dingen die de bibliotheek aangaan. Maar het moet wel actueel zijn en blijven.
    Op de valreep nog even dit, ik zag net een leuk artikel in het nieuwsblad de VAR van week 37, twee mensen uit Zeist die elkaar als eerste via Twitter ten huwelijk hebben gevraagd. Hoe dit gebruikt wordt door organisaties om hun produkten te promoten

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Tine, ik heb het gedeelte over twitteren ruimschoots bekeken. Ik heb daarbij het gevoel dat het nuttig/leuk kan zijn als je mensen snel van iets op de hoogte wilt brengen, zoals bij politiek.
    Ik heb wel gezien dat er verschillende bibliotheekorganisaties zijn die ermee bezig zijn en ook Utrecht kwam ik tegen: wist ik niet! Ik heb me maar als volger aangemeld om eens te zien wat daar nou uitkomt. Wie twittert er dan namens Bibliotheek Utrecht?
    Maar tegelijkertijd heb ik mijn twijfels over wat het nut kan zijn. Ik heb het na een paar dagen stoeien nog niet gevonden: kan iemand me overtuigen?
    Misschien scheelt het ook dat ik geen telefoon heb waarmee ik kan twitteren.
    Kortom: door naar ding 13; ding 12 heb ik voor mijn gevoel genoeg bekeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @elksen. Ook het Koninklijkhuis is sinds 10 minuten aan het twitteren en nu al 10.000 volgers.
    Wie nog meer?
    AlbertHein: laatste bericht in 2009.
    Hema ruim 3000 volgers.
    Broese Kemink Utrecht - niets
    Selexyz_030 geen volgers geen tweets/ wel aangemeld
    Bibliotheek030: 324 volgers.
    De OBA: ik kon ze niet vinden

    Voor mezelf vind ik het niets - misschien wel als ik de toepassing op mijn mobiel heb - voor verveel momentjes.
    Ik heb wel een account aangemaakt om het eens te bekijken. Ik heb een oproep in het engels gedaan - om naar shrek the sheep te zoeken (zie mijn eerste blogbericht).
    Voor bibliotheek030 ? ik zou het niet doen zoals het nu gebeurd want het is wat mij betreft antireclame - omdat het niets toevoegd.
    Mogelijkheden die ik wel zie zijn:
    - het incidenteel, bij Nederlandleest, flink in zetten.
    - intern zoeken naar collega's die dit willen doen en dan evt. een vergoeding geven.
    Als we de rest wat beter op orde hebben (core-bussiness)dan weer verder zien, wat mij betreft....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Eline,
    Tja, twitteren. Ik heb ook een eigen account aangemaakt. Eens gekeken wat er zoal te volgen is, en dat is veel. Heeft het voor mij iets toegevoegd, nee! Misschien als ooit nog eens de verveling toeslaat.
    De nieuwswaarde is daarentegen enorm groot. Het is het snelste medium tot nog toe.
    En dan bedoel ik niet zaakjes die gaan over "koetjes en kalfjes", maar neem bijvoorbeeld het akkefietje bij "Hoek van Holland". Mede door het getwitter krijgt de politie een goede impressie door de verschillende personen die daar ter plekke zijn. Iedere journalist kan daar niet tegen op.
    Op die manier is de nieuwswaarde heel groot.
    Wat heeft dat voor de bieb te betekenen?
    Diverse activiteiten op deze manier naar buiten brengen, is leuk, maar bereik je daar een groot publiek mee? Ik weet het niet...
    Een nadeel van twitteren vind ik ook dat er veel onzin gemeld wordt.
    Tja, het is een leuk medium, maar het heeft mijn hart nog niet gestolen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @gerda
    Dankzij een vriendin die veel twittert al leuke dingen ontdekt zoals: http://suderblog.wordpress.com/2010/09/24/liefde-voor-boeken-en-portemonnee/

    Tweets van bibliotheek utrecht gevonden maar ik sluit me aan bij Beskow want vind ook dat we eerst de andere dingen goed op de rit moeten hebben staan voordat we met iets nieuws verder gaan. Kwaliteit voor kwantiteit.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @eline
    Grappig om te zien wat de bibliotheek allemaal eigenlijk al doet aan web 2.0-dingen. Grappig ook om aan de reacties hier te merken hoe weinig bibliotheekmedewerkers dat eigenlijk weten. Hoe zal dat met de klanten zijn dan?
    Ik ben geen fan van twitter, ik vind 't vooral een irritante hype waar alles en iedereen zich dan meteen verplicht voelt om in mee te gaan. Bij grote belangrijke gebeurtenissen is het denk ik een prima middel om heel snel de nieuwste berichten te kunnen verspreiden, maar als bibliotheek zullen we niet snel wereldschokkende feiten naar ons publiek te communiceren hebben, en wat mij betreft hoeft de bibliotheek dan ook niet te twitteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Eline,
    Ooit heb ik puur uit nieuwsgierigheid een Twitter account gemaakt.
    de laatst tijd hoor ik het overal, soms probeer ik het weer eens te volgen, zelf twitter ik niet heb ook geen mogelijkheid op bijv. mijn mobiele telefoon.
    Soms vind ik het wel erg ver gaan wat mensen twitteren, vooral beroemdheden, moet iedereen nou weten waar je bent en wat je doet?
    Bibliotheek Utrecht heb ik ook gevonden. begrijp dat het leuk kan zijn voor mensen die ons via twitter willen volgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @jessie
    Ik volg via RSS de twitters van een paar kennissen maar ik heb geen behoefte om zelf te gaan twitteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @eline
    Ik heb een twitter account aangemaakt en meteen een bericht geplaatst. Dat valt tegen als je maar 140 tekens mag gebruiken! Ook kwam ik de bibliotheek Utrecht tegen bij de zoekfunctie.
    Twitter is geen hype die de bibliotheek aan zich voorbij mag laten gaan, zo kom je snel en direct in contact met eindgebruikers.
    Maar het is met Twitter net als alle andere nieuwe sociale media, wie gaat het allemaal bijhouden? Hoe blijft het actueel en dus aantrekkelijk? Wat is de meerwaarde van Twitter waardoor volgers niet afhaken?
    Welke items kunnen interessant zijn:
    klanten attenderen op de nieuwsbrief, activiteiten in de bibliotheek bekend maken, zodat er wellicht meer mensen op afkomen.
    Ik zag dat de komende boekenweek in een twitterbericht staat met een link naar onze bibliotheeksite, helemaal top!
    En verder het doen van aanbiedingen en kortingen. Ook het publiceren van nieuwe boeken met een link naar Librarything kan zinvol zijn.
    Tenslotte de tijdelijke storingen aan het netwerk waar we nog steeds zeer regelmatig mee te maken hebben en gewijzigde openingstijden, bv. in de zomervakantie.
    Verder moeten er ook regels zijn voor twitteren op en over het werk. Op mijn weblog staan 2 filmpjes die ik op Youtube heb gezet, waarin o.a. wordt verteld hoe je ontslagen kunt worden als gevolg van twitterberichten.
    Tot slot, voor het bijhouden van alle twitterberichten heb je extra personeel nodig, net als voor alle andere 23 dingen, kortom dan zullen er nieuwe functies moeten komen. Toekomstmuziek?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @Marc Twitter vind ik is voor nieuwsgierige mensen die graag als eerste op de hoogte zijn of voor mensen die er baat bij hebben om alles te weten voor onder ander hun werk. Zelf zal ik nooit een twitter acount aanmaken of een twitter willen volgen, daar ik vind dat het heel veel tijd kost. In de politiek en op andere werkplekken zijn ze er ook al niet meer zo happy mee, omdat er onder werktijd veel getwittert wordt en dat dan toch ten koste van het werk gaat. Ik vind het wel nuttig voor bepaalde doelgroepen dus zo ook voor de bibliotheek, om op die manier het nieuws gelijk te kunnen delen met de mensen die dit graag als eerste willen weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @Mary
    Was ik al mee bekend. Afgelopen zomer getwittert met een fietsmaatje die voor een koers in Oostenrijk zat. Is wat makkelijker dan sms'en.
    Bij Twitter is wel belangrijk om echt regelmatig wat te melden, anders kijk je gewoon niet meer.
    Maar je ziet wel de meest onbelangrijke mededelingen hoor, ik zit er niet op te wachten.
    Voor de bibliotheek kan Twitter handig zijn om recente info over concerten, lezingen, enz de omgeving in te gooien. Maar dan moet er wel een flink aantal volgers zijn, anders heb je er niets aan. Ook handig om de mensen te porren om naar een event te komen. Maar of het echt zal werken.....?
    O ja, de Bibliotheek en SMS: te vinden via Bibliotheek030.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @Elsken
    Door een boeiende discussie met mijn dochter ben ik de mogelijkheden van twitter gaan zien voor de bibliotheek. Met name als we activiteiten organiseren en/of leuke aanbiedingen hebben kun je dmv twitter een veel groter publiek bereiken dan via de website. Interessante tweets kunnen heel eenvoudig doorgestuurd worden (geretweet), waardoor het zich als een inktvlek verspreid.
    Ook zoiets als het melden van (belangrijke) gevonden voorwerpen kan heel goed via twitter. Er schijnen al heel wat mensen hun spullen op die manier teruggekregen te hebben.

    Het is trouwens ook handig om de twitterberichten direct door te laten sturen naar Faceboek of Hyves. Dan hoef je niet op verschillende plaatsen tegelijk te kijken.

    Ik heb een account aangemaakt en ben gaan zoeken naar onze tweets. Ik vond een hele serie over de hotspots in Overvecht. Met bijna dezelfde tekst, en heel kort achter elkaar verstuurd. Dat lijkt me weinig zinvol. Als iemand de bibliotheek volgt heeft hij aan 1 melding wel genoeg. Nu scrol je er gauw doorheen en nodigt dit niet tot lezen. (Zijn er soms meerdere mensen die voor ons twitteren en die tegelijk op hetzelfde idee zijn gekomen?)
    Trouwens ook de starttekst: "Nieuw artikel" is volgens de insiders overbodig en neemt alleen maar plek in. Het commentaar was dat je toch geen oude artikelen gaat versturen ....

    Maar wel prima dat we aanwezig zijn in de wereld van twitter. Elke verwijzing naar onze website is immers weer een kans op bezoekers en/of nieuwe leden.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @Marc Twitteren….ik heb al een aantal maanden een twitteraccount.
    Niet omdat ik zonodig zelf wil twitteren, nee ik volg anderen.
    Vrienden van me, maar ook bekende politici, journalisten, cabaratiers…
    En dat allemaal omdat ik een nieuwsfreak ben en op deze manier het nieuws veel sneller verspreid wordt dan op welke nieuwssite ook.
    Ook voor de bibliotheek lijkt het me zinnig om op deze manier nieuws te verspreiden.
    Maar dan moet het wel regelmatig gebeuren en vooral niet op een saaie manier om het voor de volgers interessant te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. ding 12
    @Liduin
    Afgelopen zaterdag een Twitter-account aangemaakt, mijn gehele profiel weergegeven en alle informatie prijsgegeven die van belang is. Meteen ook een tweet gemaakt waarin alles staat wat ik op dat moment deed. Een aantal nieuwstwitsites als Follower geïnstalleerd. Via Twitter het CDA-congres gevolgd, waarin Maxime Verhagen vertelde dat hij overwoog om op te stappen. ´s Avonds was dit in het nieuws. Fijn dat zo iets belangrijks zo snel bekend wordt. Misschien wel wat voor de bibliotheek.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. @gerda
    Ok, interessant in deze snelle maatschappij: voor politici al van levensbelang, voor de bieb en voor mij? Hou graag een stukje prive over...zie in de bieb vaak twitter open staan bij de balie, zeker van snelle medewerkers die alles met de wereld willen delen..
    Als het bedrijf wil gaan twitteren komt daar dan een nieuwe medewerker voor?:)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. @Marc...zit al erg lang op Twitter en Tweetdeck (bieppiep). ben een echte lurker en volg nu (nog maar)33 mensen over de hele wereld en ook de bieb natuurlijk (die trouwens nou niet echt de leukste/interessantste nieuwtjes heeft). het leukst vind ik als mensen een link erbij zetten dan ontdek je weer zoveel nieuwe en leuke info! Tweetdeck is erg handig omdat je op woorden kunt zoeken. zo volg ik alle tweets waar het woord Harmelen in voorkomt of bibliotheek/library. er twitteren trouwens erg veel bibliothecarissen van over de hele wereld! twitteren op je telefoon is een verslaving dus daar heb ik het vanaf gegooid!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. @Tine
    Altijd gedacht dat Twitter niks voor mij was, vanwege berichten zoals: lekker aan het uitwaaien op Terschelling, weer lekker aan het fietsen. Al surfend kwam ik tweets tegen van de directeur van het Letterkundig museum, van DWDD, Femke Halsema en deze korte berichten wil ik wel lezen.... IK heb een twitter-account aangemaakt en ga ervaren of en hoe het me zal gaan bevallen!
    Op vele sites zie ik ondertussen de mogelijkheid om te volgen via RSS, Twitter, You-tube en Face-book. Al deze volgmogelijkheden heb ik uitgeprobeerd via de site van het Letterkundig museum en .....
    natuurlijk is Twitter iets voor de bibliotheek.
    Een handig Pr-model om onze aktiviteiten en bijzondere aanwinsten onder de aandacht te brengen. Tijd voor mij om me te abonneren op ons eigen twitter-account!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. @Netty In mijn gmail-inbox net je bericht gezien dat de tijd begint te dringen, omdat ik bij ding 12 moet zijn. Nou dat ben ik nu. Ik heb net een twitteraccount aangemaakt en word al gevolgd! Ik ben (nog) niet van plan om te gaan twitteren. En anderen volgen? Ik weet het niet, ik denk het niet. Maar goed, ik heb Bibliotheek030 gevonden en heb me als volger aangemeld. Voor mensen die wel (veel) twitteren of veel twitteraars volgen is het goed om te zien dat de bibliotheek ook meedoet. Zo raak je je toch wat stoffige, ouderwetse imago kwijt, hoop ik!, en mensen zien direct wat er te doen is, activiteiten etc. Doorgaan lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. @Jessie
    Het twitteren kennen we inmiddels van veel mensen. Van Femke Halsema tot hare majesteit. Een nogal tijdrovende klusje om je vrienden en vriendinnen te informeren over je doen en laten.
    De Bibliotheek Utrecht heb ik gelukkig gevonden, maar niet omdat ik er via onze site op werd geattendeerd. Dat lijkt me nog een handige tip voor onze internetredactie.
    Gr. Isolde

    BeantwoordenVerwijderen
  26. @Gerda: zie wederom mijn bericht op Blogger http://biebgemiep.blogspot.com/2010/10/twitteren-ding-12.html

    BeantwoordenVerwijderen
  27. @Jessie

    Hi, zevenenzeven.
    Please confirm your Twitter account by clicking this link:
    http://twitter.com/account/confirm_email/zevenenzeven/A6466-4F335-128656

    Once you confirm, you will have full access to Twitter and all future notifications will be sent to this email address.

    The Twitter Team

    Tot zover twitter voor mij, ik heb vooralsnog geen behoefte mijn beslommeringen in 140 tekens te delen, noch die van anderen te volgen.
    Misschien komt dit mede door mijn ' antieke' mobieltje dat nog maar net de wereld zonder snoer ontdekt.

    De waarde voor de bieb, tja, 'iedereen doet t' dus achterblijven als bibliotheek met deze hype die lijkt nog lang voort te duren lijkt me niet verstandig Trouwens; pr, Pr en PR...waarom niet? Je hoeft er tenslotte niemand voor te bellen tijdens etenstijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. @liduin Ik ben al enkele maanden geleden begonnen op Twitter.( www.twitter.com/lenie56). Echter ik doe er niet zoveel mee. Het kost best veel tijd om alles bij te houden. Veel politici gebruiken het en bijna iedere zich zelf respecterende bibliotheek doet tegenwoordig ook aan Twitter. Wij dus ook! Wie van onze collega's verzorgt de tweets?
    Het nut voor een bibliotheek zit hem vooral in het snel verspreiden van nieuwtjes over je dienstverlening (In de Schijnwerpers over Coming Out Day b.v.) en activiteiten, exposities etc.
    Boekentips verspreiden is , denk ik, ook erg leuk.
    Er bestaat trouwens een boekenlijst op twitter: http://deboekenlijst.ixmucane.nl/.
    Ik merk hoe langer hoe meer dat web. 2.0 verslavend werkt. Zeker als je aan alles meedoet. Ga ik echt thuis niet doen hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. @Tine
    Ik heb er veel over gelezen en Twitter verkend, maar tweep worden ging me even te ver. De structuur van dit "ding" was even wennen: gewone tweets, replies, retweets en dat allemaal door elkaar. Grappig dat ik meteen twee uit het oog verloren vrienden vond, die zeer actief zijn op Twitter.
    Bibliotheek030 gevonden. 361 followers, vind ik best veel. Zo te zien worden rss-feeds automatisch omgezet in tweets via Twitterfeed. Jammer dat ze niet handmatig worden ingekort tot tweet-lengte: nu worden zinnen halverwege afgebroken. Net als bij een blog vind ik dat tweets persoonlijk moeten zijn. Femke Halsema zou niet zoveel followers hebben als haar tweets automatisch omgezette rss-feeds van GroenLinks waren.
    Twitter door de bieb? Niet zoals het nu is. Niets ten nadele van Ton, maar ik denk dat Walther Kok misschien een goede tweep was geweest - en er ook lol in had gehad. Een Twitter-medewerker aanstellen!? (Zie andere reacties). Kom nou!

    BeantwoordenVerwijderen
  30. @Eline
    Net een Twitter-account aangemaakt. Ziet er vrij simpel uit, dus hier eindelijk dan een programma wat je meteen kan gebruiken. Ik zie hierbij wel mogelijkheden voor de bieb, zeker ook om mensen naar de bieb te lokken als er wat speciaals te doen is. Zo zag ik net via de Utrechtse bieb-tweet dat Barbara Stok de striptekenares komt op de slotavond. Dat wist ik nog niet, en ik ben wel fan van haar boeken. Dus wie weet is het als extra pr-middel wel degelijk interessant. Voor mezelf is het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe boeken en van concerten van favoriete musici. Heb me al geabonneerd op tweets van Jon Anderson van Yes (maar zijn laatste stamt uit maart dit jaar...)en hoop ook violiste Hilary hahn te vinden, die schijnt ook veel van nieuwe media gebruik te maken en zegt altijd wel wat zinnigs.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Marc,

    Mijn reactie en ervaring over Twitterstaat op mijn Blog.

    Gr Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  32. @Marc Heb zelf nog geen Twitteracount aangemaakt.
    Hoor er wel veel over en zeker om goed op de hoogte blijven van het nieuws en de laatste nieuwtjes lijkt het me nuttig. Voor bibliotheken zou het een snel en makkelijk middel kunnen zijn voor promotie en om inderdaad de laatste nieuwtjes, activiteiten etc. naar buiten te kunnen brengen. Zag dat sommige musea hier al veel mee doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  33. @ Elsken

    Ik hoor veel over twitteren, van vrienden en zelfs op het nieuws. Ik ben er zelf niet kapot van en doe er daarom ook niet aan mee. Ik heb zelfs niet eens een mobiel met internet dus ik zou dit echt achter een computer moeten doen. Ik zie het nut er niet echt van in, misschien leuk als je een publieke functie hebt maar verder zou ik niet kunnen bedenken wat je ermee moet. Geen grote toegevoegde waarde wat mij betreft, dus lekker laten zitten voor de Bieb. Kost je teveel energie dan dat het je iets oplevert.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. @Marc
    Twitteren, je hoort er veel over. Zelf zie ik dat niet zitten. Ik heb liever direct persoonlijke gesprekken met mensen. Filmpjes heb ik bekeken.
    Voor de bibliotheek zou het nuttig kunnen zijn om je klantcontacten te onderhouden, te weten kunnen komen wat de klant we/niet wil. Ook kan de bieb zelf haar nieuwtjes en activiteiten onder de aandacht brengen. P erren.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. @Liduin

    Twitteren veel over gehoord, maar voor mij een eerste kennismaking. Ik heb een account aangemaakt en een tweed geplaatst. Twitteren is niet iets van ik snel ga doen. Ik voel niet de behoefte om aan de wereld mee te delen dat ik boodschappen ga doen, of wat ik ga eten of iets dergelijks. Ik heb de twitter van de bibliotheek bekeken en daar zie ik wel mogelijkheden, activiteiten aankondigen, schat op je pas, boekentips, actuele informatie. De kunst is natuurlijk om veel volgers te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  36. we hebben al veel over twitter gehoord en gevonden, we zullen het op termijn wel moeten gebruiken, maar voorlopig doe wij er nog niets mee.
    Cor51

    BeantwoordenVerwijderen
  37. @Tine,
    Tja, twitter. Ik heb al een tijdje een account, o.a. om soms te kijken wat Paul Haenen en Wim de Bie aan het doen zijn.Verder doe ik er eigenlijk niks mee. Mijn omgeving twittert ook niet, en dat maakt heel wat uit. Er zijn verder geen mensen die ik kort wil vertellen wat ik aan het doen ben, daar gebruik ik andere middelen voor. Als ik wel twitteraars in mijn omgeving had zou ik het ook doen , maar nu voldoen de SMS berichten.
    Het is wel een beetje dubieus dat iemand geen toestemming hoeft te vragen om jou te volgen.

    Voor de bibliotheek kan het soms nuttig zijn om "in de buzz" te komen bij twitterraars. Bij promotie van acties en activiteiten. Bijvoorbeeld bij No Label, of: over biodiversiteit was genoeg te volgen en daar kun je dan als bibliotheek met jouw activiteit (markt en Midas Dekkers) bij aansluiten.
    Ik heb Bibliotheek Utrecht opgezocht en een berichtje over Hannie van Leeuwen en het eerste boekje NL van infoNederland gevonden. En nu maar hopen dat veel mensen het lezen en komen ! Nieuwe twitteraar Geja stond er ook op en berichtjes over filmpjes van scholen op Bibliotheek030. Gericht twitteren met scholieren in het kader van projecten is natuurlijk prima.
    Je moet intern wel afspreken wie waarover twittert.
    Dus, wat de bibliotheek betreft: alleen tweets als dat actueel genoeg te houden is en als je verwacht dat er twitteraars in de doelgroep zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  38. @Liduin: Ik heb net voor de fun een twitteraccount geplaatst en had binnen 1 seconden een follower! Ik deze meteen geblocked, ik vertrouw het toch niet helemaal. Ik zie mezelf er verder niet veel mee doen maar voor hele snelle berichten kan het handig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  39. @Liduin
    Weer twitterwijzer geworden! Ik had van twitter gehoord. Via Hyves ook al van twitter gebruik gemaakt!
    Een twitteracount heb ik aangemaakt. Ik heb me aangemeld bij de twitterpagina van de Arnhemse en Nijmeegse kinderboekwinkel, lezen is leuk. Lees hier al het nieuws over kinderboeken! Twitterpagina van Schiermonnikoog ben ik aan het volgen (afgelopen weekend was ik op Schier) en de twitterpagina van Edward van de Vendel.
    Natuurlijk volg ik ook bibliotheek030! Het laatste nieuws van bibliotheek030 was, de NSpublieksprijs.
    De klanten van BibliotheekUtrecht zouden op de hoogte moeten worden gebracht van bibliotheekutrecht030.
    Ik vind het goed dat wij als bibliotheek twitteren! Waarom? *via sociale media onze doelgroep bereiken. * incontact blijven met onze doelgroep. * wat zijn de wensen van onze doelgroep?
    Van de twitterpagina:lezen is leuk, vind ik dat we leuke tips kunnen halen! Korte berichtjes over de activiteiten voor kinderen en jongeren en boekentips!
    En...ik heb mijn getwitter gekoppeld aan mijn blog!
    Op naar ding 13!!

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Ding 12 Microbloggen met Twitter
    @Liduin
    Filmpje gezien en interview over nut van Twitter. Toen naar Twitter.com.
    Wordt natuurlijk veel gebruikt door politici, sporters, jongeren met name via mobiele telefoon. 140 tekens is toch bijna niks, daar ga je zo overheen.
    Ik zou hoogtens volger zijn. Ik geloof niet dat ik op korte termijn aktief ga twitteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  42. @Liduin

    Heb enkele berichtjes op de twitter site gevolgd en hoewel ik de voordelen wel zie van het volgen van lopende zaken heb ik daarentegen niet de behoefte om te gaan twitteren.

    Bloem

    BeantwoordenVerwijderen
  43. @Marc,
    Alles bekeken en gelezen...
    Met dank aan Twitter speelt Edgar Davids de rest van het seizoen in de kelder van het Engelse voetbal, bij Crystal Palace.
    Mijn wijk is gehashtagt.
    Ook Bea, Lex en Max twitteren soms “persoonlijk”?!
    Maar ik lees ook 'Twitter verveelt snel: drie op de vijf gebruikers haakt af na een maand'.
    Toch maar gewoon gaan doen? En ook Twitter inzetten om wel & wee van de bieb de wereld in te gooien? Prima maar dan wel gelikt, snel en fris!
    Welke collega's nemen deze nieuwe taak op zich?

    BeantwoordenVerwijderen
  44. @Jessie.
    Ik heb een account gemaakt en ben nu volger van Femke Halsema, Cy Twombly en bibliotheek030. Ik had ons niet gevonden op de site,maar heb ons gezocht toen ik namen kon opgeven van personen/bedrijven. Ik had het niet gevonden als collega's hierboven me niet hadden geholpen! dank collega's...
    Laten we het maar proberen, denk ik dan. Ik heb geen idee of het een succes wordt en mijn leven gaat verrijken, we'll see. Heb ook Rosita Steenbeeks tweets gelezen, sjezus: wil ik dat allemaal weten? Dat ze een witte trui heeft aangetrokken en gaat kijken of het betalen van rekeningen op het postkantoor in Rome gaat lukken? jongens... de digi-kroeg van Annemarie van Essen is dan een stuk interessanter, gelukkig kan het ook anders.
    Ik vind dat we het als bibl. moeten gebruiken. uit pr overwegingen. actueel en snel en mensen in dienst hebben die daar de tijd voor krijgen! En als we genoeg te vertellen hebben, gaat het vast iets opleveren!

    BeantwoordenVerwijderen
  45. @elsken
    Met twitter al bekend, ook al twitter ik zelf niet. Wel regelmatig tweets gelezen van bekende en beroemdheden. Bij onze CMIlunch een twitterdiscussie gehad o.l.v. Jasper. Ik vind ook nadat ik alles heb gelezen dat het goed kan helpen om via twitter ons publiek op de hoogte te houden van de bibliotheek. Maar nog meer om ook zelf informatie te krijgen. Dan moeten we wel persoonlijker worden.. Dit betekent dat er collega's actief moeten gaan twitteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  46. @Gerda
    Twitteren is snel en actueel. Ik heb 'onze twitter tweets' gevonden; wel grappig de eerste klanten met De grote zaal!
    In een filmpje werd ook gezegd dat je een doelgroep kunt bereiken die je normaal niet zo snel bereikt; namelijk die groepen mensen op straat! En dat is egenlijk wat we als bibliotheek willen, de potentiële klant loopt op straat en die moeten we bereiken. Er werd ook gezegd dat je het min of meer persoonlijk moet maken als je interactie wilt. Mensen reageren niet naar een gebouw, wel op iemand die namens de bibliotheek twittert...

    BeantwoordenVerwijderen
  47. @ Marc ik heb een eigen account aagemaakt : http://www.twitter.com/dakyya
    maar eerlijk gezegd twitteren is niets voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  48. @netty, ik heb als test een eigen twitter account aangemaakt. Het is een leuk tijdverdrijf maar als je, zoals ik een nogal druk bestaan heb, met naast de fultime baan bij de bibliotheek een muziekintrumenten transportbedrijf, kan je bedenken dat ik nog lang niet achter de geraniums kom te zitten. Ook ik had direct enkele volgers die daar volgens mij een dagtaak van maken. Nu de Bibliotheek Utrecht erop zit zie ik dat je er zowat dagwerk aan heb om het twitteren goed bij te houden.
    Oude en/of achterhaalde info bekijken is de dood voor zoiets. Met name de hotspots tweets van Overvecht daar verbaas ik me over. Bij mij, als organisator van de Hotspots aansluitingen, heeft niemand zich gemeld voor nadere info o.i.d. Het is wel een uitstekend nieuw(s)medium waarmee je een groot bereik heb.
    Ik heb twitter weer verwijderd vanwege tijdgebrek en omdat ik een zakelijke Bibliotheek GSM heb die ik maar beperkt privé mag/kan gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  49. @Gerda
    "twitteren" is populair. Ik heb wat gelezen wat er zoal getwitterd wordt, maar zelf ga ik het niet doen.
    Misschien is het voor de bibliotheek wel handig om kort en krachtig nieuws uit te wisselen, maar dan moet je wel een aantal volgers hebben, anders is het niet haalbaar,

    BeantwoordenVerwijderen
  50. @Gerda: Tja, twitteren. Vrienden en BNers deden het, maar ik zat al op Facebook en was daar content mee. Bovendien heb ik nog geen mobieltje met internet en de meeste mensen plaatsten toch hun tweets met hun telefoon. Toch maar eens geprobeerd, account aangemaakt, mensen gaan volgen en af en toe zelf iets de ether ingeslingerd. Helaas: erg weinig reactie. Had ook maar 7 volgers. Erg grappig om opmerkingen van Kasper van Kooten en Obama te lezen, maar ik mis toch de interactie. Dus 19 juli mijn laatste tweet geplaatst: "Desi Bouterse nieuwe president Suriname/ getver en hij heet nog Delano ook"
    https://twitter.com/#!/IlseKnook

    BeantwoordenVerwijderen
  51. @Gerda: twitteraccount van de bieb (hebben we die nog niet?) lijkt me prima! Zie wat er vorige week gebeurde: een journalist zette de uitspraak van Hannie van Leeuwen op Twitter en het werd meteen opgepikt door het ANP. Zo kun je als bieb lekker actueel blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  52. @Liduin Dat twitteren,tja, ik weet niet of ik daar veel in zie. Vond de bibliotheek op twitter.com als 030 bibliotheek,met nou niet echt opzienbarende berichtjes. Misschien wel handig om studenten te bereiken en andere jongeren,die twitteren vast heel veel,om ze te attenderen op leuke activiteiten, en uit te wisselen wat ze daarvan vonden. De bibliotheek kan zo een soort "community" in het leven roepen van mensen die je anders niet zo snel bereikt via de " ouderwetse" kanalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  53. @ Liduin

    Twitter kennen we natuurlijk allemaal van het wonderkind Maxime Verhagen.
    Is het overigens wel zo veilig dat iedereen altijd maar weet waar hij zit?
    Wat Museum Boerhaave doet is ook interessant voor bibliotheken.
    Kunnen de leden straks de bouw van de nieuwe bibliotheek op de voet volgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  54. Ding 12 Twitters
    @Jessie
    Het twitteren kennen we inmiddels van veel mensen. Van Femke Halsema tot hare majesteit. Een nogal tijdrovende klusje om je vrienden en vriendinnen te informeren over je doen en laten.
    De Bibliotheek Utrecht heb ik gelukkig gevonden, maar niet omdat ik er via onze site op werd geattendeerd. Dat lijkt me nog een handige tip voor onze internetredactie.
    Gr. Isolde

    p.s. er was inderdaad iets niet goed gegaan met plaatsen, ligt volgens mij aan mij pc thuis

    BeantwoordenVerwijderen
  55. @ Tine:
    Sinds ik een iPhone heb, zit ik op Twitter. Zelf volg ik alleen, vooral bekende mensen. Ondertussen komen er ook steeds meer bibliotheken op Twitter, waaronder natuurlijk ook Bibliotheek Utrecht. Jammer genoeg zijn "onze" tweets RSSfeeds van onze website, waardoor ze erg onpersoonlijk overkomen. Natuurlijk is het handig af en toe naar de website te verwijzen, maar dat hoeft niet altijd. Ook wordt een artikel op meerdere plekken op de website geplaatst, waardoor je dezelfde tweet een paar keer achter elkaar krijgt. Niet handig.
    Bibliotheek Utrecht heeft nu 381 followers, waarvan natuurlijk een flink aantal collega's. Ik denk dat we het meer moeten promoten onder onze klanten. Op de website van regiobibliotheek Eemland (debeep.nl) hebben ze standaard op elke pagina de link 'Follow us'. Maar voordat we dat gaan doen, moeten onze tweets wel aangepast worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  56. @elsken
    Twitter gevonden via www.Twitter.com/bibliotheek030. Ik denk dat het voor ons goed kan werken als het bijgehouden wordt. Dus net als bij de kunstuitleen een paar enthousiaste collega's vragen, die het leuk vinden en daar tijd voor krijgen. Anders werkt het alleen maar negatief ben ik bang.
    Verder ben ik nog niet overtuigd van het nut ervan maar je moet wel meegaan. Het kan verder handig zijn te weten wat anderen van ons vinden als ze over ons twitteren. Misschien boor je ook wel een nieuwe (jonge) doelgroep aan die gewend is met de nieuwe media om te gaan. Kortom wel twitteren, maar het dan ook bijhouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  57. @netty
    Ja, twitteren heb ik een tijdje heel actief gedaan. Prive dan welteverstaan. Het is vooral leuk als je met een groep onderwerpen behandeld, meningen kan lezen en geven. Zo ook goed te combineren met televisie. Samen dwdd kijken. Of toen het kabinet viel. Je weet het nieuws als eerste!
    De bibliotheek kan het goed gebruiken, maar alleen als we er tijd in investeren. Twitteren gaat over het 'nu', dus key is om actueel te zijn in wat je twittert. Onderwerpen aankaarten, triggeren. Niet alleen maar berichtjes sturen van nieuwe boeken. Die kun je net zo goed op een website zetten. Als er een activiteit plaatsvindt aangaande ouderdom, zet een uitdagende quote neer en roep mensen op te reageren. Gebruik twitter als live-feed tijdens de activiteit. Mensen durfen makkelijker hun mening te geven via dit medium.

    BeantwoordenVerwijderen
  58. @Marc
    Hier heb ik dus eigenlijk geen zin in, gebakken lucht en eendagsvliegen. Ik laat het graag aan Gordon en politiek Den Haag over. Daarnaast is de video "Twitter in plain English" ook tamelijk hilarisch: goed om te weten dat Carla een fan van Van Halen is :)

    Goed toch maar een account gemaakt... Vrees dat ik er weinig mee ga doen maar wie weet. Voor de bibliotheek: eventueel bruikbaar als online forum/discussieplatform en voor scoops & ander "hot" news.

    BeantwoordenVerwijderen
  59. @Elsken.
    Ik had al een twitteraccount. Ik ben alleen geen actieve twitteraar. Ik ben een tijdje een volger geweest. Dit was tijdens de landelijke politieke verkiezingen. Dit was toen wel aardig. Verder heb ik er niet zoveel mee. Het kost erg veel tijd en ik denk niet dat er mensen zitten te wachten op wat ik allemaal doe de hele dag. Voor bekende nederlanders lijkt het me een goed instrument. Verder ben ik benieuwd of het een hype is of een blijvertje. Voor de Bibliotheek denk ik niet dat het heel erg interessant is. Je moet namelijk wel heel actueel zijn en blijven!!! Denk dat we dan andere prioriteiten hebben.
    Groeten Brenda

    BeantwoordenVerwijderen
  60. Weer een account aangemaakt,nu voor twitter.
    Ik volg een schrijver, zij twittert:
    Er oefent een koor in de kerk. Klinkt mooi! Rosita Steenbeek.

    Twitter gebruiken om mijn volgers (heb ik dus niet) uit te nodigen voor het slotfeest van Nederland Leest. Jammer, niemand volgt mij...

    BeantwoordenVerwijderen
  61. @eline
    Ja twitteren, heb ik enige tijd gedaan doordat een vriend van mij dat ook deed. Ik volgde hem, Gerard Ekdom, Ilse De Lange. Leuk tijdverdrijf, maar ik moet er iedere keer mijn computer voor aanzetten. Had trouwens maar 1 volger: de vriend, die mij op Twitter attendeerde..
    Als ik op mijn mobiel ook internet had zou ik wel twitteren, je mobiel staat toch aan en dan iedere keer reageren of zelf iets melden zou makkelijker zijn.
    Voor de bieb: de nieuwsbrief is nu net uit, waarop mensen zich kunnen abonneren, lijkt me veel zinniger dan twitter.
    Twitter is wat mij betreft een vluchtig, oppervlakkig contact. Heeft niet echt mijn interesse, ben dus na 2 weken weer afgehaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  62. @marc Ik heb mijn weerzin tegen twitter opzij gezet en me -weliswaar vluchtig,conform twitter- "verdiept" in dit onderwerp en wat de bibliotheek er mee kan. Het is een handige manier om een netwerk op te bouwen,uit te breiden en vervolgens interactief met de klant/je doelgroep aan de gang te gaan. Ik kon overigens op onze website van de bibliotheek Utrecht geen twitteraccount vinden maar door te googelen kwam ik er toch snel achter. Leuk om te zien dat er uberhaupt getwitterd wordt, zo kwam ik bv Evita onverwachts tegen. Maar nee, helaas....mij krijg je er niet aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  63. @ gerda
    twitter is natuurlijk ook bij mij bekend. ik heb wel een twitter account maar ik twitter zelf niet. Heel af en toe zoek ik mensen op om te lezen over hun, thats all.
    bibliotheek 030- gevonden laatste bricht is alweer anderhalf dag oud ( niet al te actueel). Als je besluit om deel te nemen aan het twitteren moet je wel actuele informatie bieden, dan is het wel moeite waard.

    Medine

    BeantwoordenVerwijderen
  64. @gerda "Twitter is alleen handig als je heel actueel nieuws hebt waar heel veel mensen op zitten te wachten". Dit schreef een van de collega's in har reactie op ding 13. Ik ben het daarmee eens. Misschien is het ook leuk voor mensen die zich vervelen of te veel tijd hebben. Zelf zie ik er dus niet zoveel in; vooral ook omdat je tussen alle tweets in moet zoeken naar de krenten inde pap. Vooralsnog ga ik naar ding 14. En, o ja, bibliotheek030 heb ik gevonden via twitter.com Vraag is of wij zodanig belangwekkende informatie daarop kunnen plaatsen dat we veel volgers weten te trekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  65. @eline. Ik had al genoeg gehoord over et fenomeen twitter en nu ik de filmpjes goed bekeken heb, blijk ik bij mijn menig...twitter is niks voor mij. Ik heb geen behoefte om alles maar te delen met vrienden of familie. Een stuk privacy is toch wel heel prettig. Ik snap ook totaal niet waarom mensen de behoefte voelen om maar alles mee te delen.
    Ik heb op onze twittersite gekeken en ik zie de voordelen niet zo. Deze informatie is ook op een andere manier aan je klanten door te geven en wie van ons gaat twitteren?

    BeantwoordenVerwijderen
  66. @netty: twitter site van de bieb gevonden.
    Het lijkt mij een overbodige site.

    BeantwoordenVerwijderen
  67. @netty
    Twitter; ik kende het al wel maar zit er niet op. Eerlijk gezegd ben ik er ook niet zo van, ik hoef niet de hele dag te laten weten met welke kleine of grotere dingen ik bezig ben. Ik heb Miek een keer geassisteerd met een "twitter-diner". Heel erg leuk dat mensen, die elkaar alleen via Twitter kennen, met elkaar aan tafel zitten. Maar ik blijf het raar vinden, dat ze dat al telefonerend en twitterend doen.
    Voor de bibliotheek zie ik er alleen een functie in, om bekendheid van en met Bibliotheek Utrecht te vergroten. Om specifieke kennis, specifieke activiteiten en specifieke acties over te brengen vind ik het niet geschikt. Daarvoor is het te vluchtig en te weinig gericht.

    BeantwoordenVerwijderen
  68. @elsken, twitter is een digitale kroeg lees ik en hoor ik in KASSA-uitzending. Twitter is heel veel. Twitteren of microbloggen is toch vooral gezellig laten weten wat je doet op dat moment of waar je bent. Kan je toch ook via sms en daar kun je toch ook een, door jou bepaalde, groep wat laten weten? Natuurlijk heb ik ook in de politiek geziendat er via twitter heel snel nieuws naar buiten komt en dat heeft af en toie zeker zijn voordelen. Maar van wat ik om me heen hoor is het vooral prietpraat. Ik persoonlijk zit er iet op te wachten! Bieb en kunstuitleen twitteren ook en ik zie dat er 24,25,en 26 november tijdnes de mediaweek, workshcop twitteren zijn! Wie weet ga ik. Mijn GSM staat al een paar weken buitenspel en alhoewel het soms echt lastig is vind ik het ook heerlijk. Ik laat het even zo tot de I-phone4 er is.Ik vind het toch dwingende dingen. In de kunstuitleen heeft bedrijvenuitleen ook een twitteraccount en zie ik de volgers binnekomen. Verder doen wij er nog niets mee. Maar oké, om een groet groep snel iets belangrijks te laten weten is het een pracht instrument, dat zie ik wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  69. @Jessie Is het niet zo dat de twitter-doelgroep grotendeels wat jonger is? Dan kunnen we gericht op hen inzetten door een leuke jeugdige collega te laten twitteren! En dan is het nog de kunst om slim te twitteren met biebgerelateerd prikkelend nieuws.

    Ik zelf laat twitteren even aan me voorbij gaan. Heb me net ingeschreven voor een cursus time-management...ik denk dat ik al weet wat de juf over twitteren gaat zeggen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  70. @Jessie Tja, die 140 tekens lijkt me nog een lastige om binnen te blijven!
    Op Bibliotheek030 vind ik behalve de aankondiging van de slotavond en de Schreeuw om cultuur alleen leestips, dat lijkt me nou niet direct iets voor Twitter.
    Aankondiging van de spreekuren over deze sociale media had ik zelf nuttiger gevonden!
    Voor mezelf zie ik helemaal geen brood in deze manier van communiceren, heb ook geen telefoon met internet waarop dat zou kunnen.
    Maar Josephine heeft vast gelijk dat heel veel jongeren dat wel gebruiken, dus hadden we misschien wel scholieren kunnen werven op deze manier? Of zijn middelbare scholieren nog niet zo actief op twitter?
    Langzamerhand is de tijd wel rijp voor een discussie over communicatie over activiteiten: voor welke doelgroep gebruik je de wijkkrantjes, voor welke de nieuwsbrief op internet en voor wie twitter, facebook enz.?
    Zie ook de nuttige tips voor bedrijven op www.23dingen.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  71. @Netty
    Ik ken het fenomeen Twitter met haar tweets. Ik ben er zelf geen fan van, wat heb ik eraan om te weten dat minister president Ruthe op de wc de rol toiletpapier met het blaadje naar voren heeft hangen, who gives a @#%$. Voor de bibliotheek, er zullen veel tweets op moeten komen om het interesant te maken en te houden en dan zal het wel een succes worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  72. @tine

    Ding 12: Microbloggen met Twitter
    Ik heb een twitter account. Deze gebruik ik alleen niet om te twitteren naar anderen. Daar gebruik ik facebook voor. Ik gebruik het voor mijzelf. In mijn rss reader heb ik een feed genomen op mijn eigen twitter account. Zo kan ik makkelijk korte berichten in mijn rss feeds zetten als kleine herinneringen.

    BeantwoordenVerwijderen
  73. @Netty

    Ik heb een Twitteraccount. Vooral gemaakt omdat dit een onderwerp/activiteit was tijdens de @FFLUNCHEN- bijeenkomsten die we eerder dit jaar organiseerden.
    En omdat ik een aantal raadsleden en wethouders wilde volgen.
    Met zelf publiceren ben ik snel gestopt omdat ik niet het gevoel had dat er nou zoveel gebeurde dat de moeite waard was om wereldkundig te maken. En omdat wanneer er wel iets gebeurt dat je zou willen vertellen dat als directeur bij de gemeente vaak lastig is. Al had ik graag 2 weken geleden toen de gemeenteraad besloot om de klok voor de nieuwe CB vijf jaar terug te zetten getwitterd wat ik daarvan vond ;) Dan had ik aan 140 tekens niet genoeg gehad.
    Ik had ook ingesteld dat ik alleen volgers wilde die ik had goedgekeurd.
    Ik ben best op mijn privacy gesteld en wil dan beheersen met wie ik wel en met wie ik niet iets deel.
    Wat natuurlijk onzin is omdat als je op je eigen naam googled je ontdekt wat er allemaal al over jou staat

    BeantwoordenVerwijderen
  74. @Netty
    Mijn korte relatie met Twitter is niet zo gelukkig. Ik kon niet bij de landelijke slotmanifestatie Goudklompjes zijn, maar er werd getwitterd en het leek me leuk daarop te reageren. Account aanmaken dus (en natuurlijk weer het wachtwoord vergeten...). Reacties van mij verdwenen opmerkelijk genoeg in de digitale stratosfeer... Toen werd ik volger van de RopaRun, waar de collega's van mijn partner aan meeliepen. We zouden per Twitter op de hoogte gehouden worden van hun passage in een Zuid-Hollands dorpje. Hoewel ik op de minuut op de hoogte werd gehouden van hun vorderingen, stonden wij met ons spandoek toch niet op tijd bij die passage...
    Sinds die tijd is Twitter niet meer mijn vrind...
    Bibliotheek Utrecht twittert ook. Maar ook daar is de belemmering van 140 tekens blijkbaar nog een probleem. Zie twitterfeed op 22 november 16:31 uur.

    BeantwoordenVerwijderen
  75. @netty, Dat twitter is nog erger dan het weekblad prive, van alles wordt er gescheven, gaat in heel veel gevallen nergens over.
    Maar als de bibliotheek via dit medium de jeugd kan berijken, met nuttige tips,dan is het zo slecht nog niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  76. @eline
    Op twitter kijk ik wel eens bij om actuele gebeurtenissen te volgen (verkiezingen bijvoorbeeld). Over het algemeen zit er teveel troep tussen en zelf zal ik er ook niet actief mee bezig gaan. Grappig wel om te lezen dat wij gisteren door een blijkbaar erg tevreden mysterie-guest zijn bezocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  77. @Marc
    Ik twitter zelf niet en ik volg maar een paar twitteraars met een half oor... Ik denk dat de Bib wel mee kan gaan in de twittermanie, door volgers te voorzien met updates over activiteiten, nieuws etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  78. @Tine
    Ik heb Twitter maanden geleden ontdekt en eigenlijk tegelijk met Facebook en Hyves. Twitter gebruikte ik echter niet omdat ik het zelf chaotisch uit vond zien maar vooral al omdat ik op Hyves en Facebook meer kon laten ziet hoe ik zelf in elkaar zit en wat mijn identiteit is. Aan het begin zat ik vooral op Hyves maar deze vond ik niet actief en je merkt weinig serieuzer reacties. De overgang naar Facebook was vervolgens gauw gemaakt en omdat deze werkte met een muur waar alle reacties van je vrienden kwamen te liggen was je veel meer op de hoogte van wat je selectieve vrienden hebben gelezen of gezien.

    Maar naarmate je zelf actiever op Facebook bent en ook meer leest en het nieuws volgt en merkt dat je je vooral daarop concentreert merk je dat je dat je met een kleine reactie al veel kunt zeggen tegen hen die al op de hoogte zijn.

    Zo sprak mijn broer me op Facebook aan en zei dat ik op Twitter moest. Op de grapje dat het alleen voor politici en BNN'ers antwoordde hij dat het ook voor critici is.

    Hoe de bibliotheek Twitter kan gebruiken is door met name rond de activiteiten de uitgenodigden te noemen in een Tweet waardoor ook andere op de hoogte worden gebracht. Daarnaast zijn er sommige bekende figuren die duizenden volgers hebben die voor een aardige opkomst kunnen bieden. Daarnaast is het een uitstekende klankbord/brainstorm podium.

    BeantwoordenVerwijderen
  79. @Gerda
    Op twitter heet ik sleepingwoman. Een tijd geleden was ik heel actief met twitter bezig.Ik vind het nog steeds erg leuk maar merk wel dat het een soort verslaving wordt. En het wordt een beetje veel al die dingen checken. (zeker als je dat een paar keer per dag gaat lopen doen) Ik ben dus aan het downsizen maar ik moet zeggen dat ik via google reader die twitter accounts wel kan toevoegen en dan kan ik toch nog alles blijven volgen. (open ik dat gewoon 10x per dag, dat hoort nu bij het leven, vrees ik) Vorige week zat ik vast in hilversum sportpark vanwege dat gedoe met prorail. Op dat moment zie je iedereen met internet op zijn mobiel, dingen regelen. Via twitter hebben vele mensen elkaar gevonden en konden ze toch nog thuis komen (zelf kreeg ik een lift via school, maar ik heb dan ook geen internet op mijn mobiel) Ik vind dat geweldig alles is zo voor handen. Beter kan toch niet! Men zegt altijd dat ze bang zijn dat het leven tegenwoordig minder sociaal is en dat we teveel achter de computer zitten. In sommige gevallen is dat ook wel waar (zit nu in een groep met gamedesigners, zij zijn duidelijk van het padje af) maar volgens mij is het vooral een verrijking en gebruikt men de computer om meer informatie met elkaar te delen maar blijft men toch behoefte hebben aan een kop thee drinken samen. Ideaal toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  80. Hoe kom ik aan volgers op Twitter?

    @Tine
    De Duizenden volgers... hmm.. Je kunt natuurlijk op bestaande media die de bibliotheek gebruikt aangeven dat we ook op Twitter actief zijn. Zoals de site, Intranet of waarom ook niet, eens rond mailen naar alle medewerkers.

    Het zal niet van de ene op de andere dag zijn, maar maar het helpt wel.

    Toen ik overigens onlangs op Facebook zette dat dat ik volgers zoek werd ik weggezet als arrogante zak.. :(
    30 november 2010 11:21

    BeantwoordenVerwijderen